1p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bírálták a kormány gazdaságpolitikáját korábbi pénzügyminiszterek egy csütörtöki budapesti fórumon; leginkább azt hangsúlyozták, hogy az elmúlt években csökkent a bizalom az ország iránt.

Járai: kioltódnak az unortodoxia eredményei

Járai: hol a bizalom?

A Világgazdaság című napilap gazdasági kilátásokról szóló konferenciáján Járai Zsigmond, az első Orbán-kormány pénzügyminisztere arról beszélt, hogy a második Orbán-kormány gazdaságpolitikája alapvetően más, mint az elsőé volt. A jelenlegi gazdaságpolitika mindenesetre jó célokat tűzött ki, és sok eredményt is elért például a költségvetés konszolidációjában - tette hozzá. Ugyanakkor kedvezőtlen körülménynek nevezte, hogy rossz a világgazdasági környezet, értetlenség övezi a magyar unortodox gazdasági lépéseket, ezek sok érdeket is sértenek, és gyakran a jó célokat is rosszul valósítják meg. A bizalmatlanság és a bizonytalanság kioltja a jó hatásokat - vélekedett.

Kiemelte, ha létrejönne a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), az javítana a növekedési lehetőségeken, a gazdaság könnyebben jutna finanszírozási forrásokhoz, és megnőne a bizalom a gazdaságpolitika iránt. De csak akkor lesz megállapodás, ha ez mindkét félnek fontos lesz, és egyelőre nagyon távoliak az álláspontok - magyarázta. Az IMF-nek jelenleg nem érdeke a megállapodás - tette hozzá.

László: erős üzenet a bankoknak

"Nincsen számukra hely"

László Csaba, a Medgyessy-kormány pénzügyminisztere is azt mondta, hogy Magyarország megítélése a bizonytalanság miatt jelentősen visszaesett. A beruházások még mindig folyamatosan csökkennek, és így nehéz növekedést elérni hosszú távon - mondta.

A két-három éve elindult gazdaságpolitika azt jelezte a bankoknak, hogy "nekik itt nem sok babér terem", ezért arra törekednek, hogy a refinanszírozási hitelállományt drasztikusan csökkentsék - közölte (a nemzetgazdasági miniszter ma épp azon kesergett, a "külföldi tulajdonú" bankok több ezer milliárd forintnyi hitelforrást vontak ki a magyar gazdaságból - A szerk.)

A volt tárcavezető is kitért arra, hogy meglátása szerint nagyon fontos lenne megállapodni az EU-val és az IMF-fel, mert így lehetne növelni a bizalmat, de a két szervezet jelenleg ebben nem érdekelt.

Chikán: vannak még megoldatlan problémák

Egyben kell nézni a képet

Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere hangsúlyozta, a kormány nehéz helyzetet örökölt 2010-ben, és nem jó irányba indult el ennek megoldására. Hozzátette, a kormánynak van elképzelése a jövőről, de a választott eszközökkel nem jó irányba halad.

Azt mondta, ha valamelyik gazdasági mutatót kiemelik, mindig lehet eredményt felmutatni, de a költségvetési hiány csökkenését is csak más tényezőkkel együtt lehet értékelni. Az a baj, hogy egyetlen célt, egy mutató javítását tűzték ki, és ennek eléréséért más gondok megoldását elhalasztották - tette hozzá.

Kupa: vannak eredmények, de...

Egyszerűbb adórendszer kell

Kupa Mihály, aki Antall József kormányában töltötte be a pénzügyminiszteri posztot, kiemelte, eredmény, hogy az államháztartási hiány három százalék alá került, és úgy néz ki, ezt idén is sikerül tartani. Szintén kedvező, hogy az államadósság valóban csökkent, de ezek drága lépések voltak. Úgy vélte, jó a munkahelyvédelmi programok sorozata is.

Kifejtette, azonban kevés fejlesztési forrás áll rendelkezésre, mert a lakosság megtakarításai szerények, a vállalatok elhalasztják a beruházásaikat, és a külföldi cégek kiviszik az országból a profitjukat. Szűk a mozgástér, és ezen úgy lehetne változtatni, ha egyszerűbb adószerkezetet vezetnének be - vélekedett. Megjegyezte, nagyobb hangsúlyt kellene helyezni az oktatásra, a kutatásra-fejlesztésre, a szakképzésre és az innovációra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Műtétek érzéstelenítés nélkül: döbbenetes állapotokról beszélt egy Gázában szolgált orvos
Wéber Balázs | 2023. november 28. 11:14
A több gázai kórházban is szolgálatot teljesített londoni sebész szerint Izrael szándékosan rombolta le a palesztin egészségügyi rendszert.
Makro / Külgazdaság Aggódnak a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:02
Javult valamelyest a fogyasztói hangulat Németországban, bár továbbra is inkább bizonytalanságot és aggodalmat tükröz. A lakosság vásárlási hajlandósága enyhén javult, a jövedelmi várakozásaikat viszont kissé visszafogták, a gazdasági helyzet megítélése pedig alapvetően nem változott a GfK gazdaságkutató intézet és a Nürnbergi Piaci Döntések Intézete (NIM) decemberre vonatkozó várakozásokról készült kedden publikált felmérése alapján.
Makro / Külgazdaság Netanjahu felelőssége az elszabadult erőszakhullámban
Káncz Csaba | 2023. november 28. 09:31
Az elszabaduló ciszjordániai erőszakhullám egyik fő oka a palesztin nemzeti követelésekkel szembeni elzárkózás politikája. Noha a Nyugat elítéli a telepesek és az izraeli biztonsági erők által elkövetett erőszakot, nem gyakorol tartós nemzetközi nyomást Izraelre. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Borzasztó adat érkezett a magyar gazdaságról
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 08:30
Két számjegyű mínuszban a beruházások Magyarországon. Több szektorban is 20-30 százalékos a hanyatlás. 
Makro / Külgazdaság Bizarr összefogás jöhet létre Putyin ellen
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:56
Az elemzők már azt találgatják, milyen újdonságot hozhat a jövő tavaszi oroszországi elnökválasztást megelőző politikai kampány, illetve meggyengülhet-e Vlagyimir Putyin államfő hatalma.
Makro / Külgazdaság Elég rossz hír jött a magyar fizetésekről és a minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:24
Az uniós mezőny hátsó felében kaptak helyet a magyar reálbérek, igaz, vannak még rosszabbul szereplő országok. 
Makro / Külgazdaság Mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 06:53
A magyar deviza a dollárral szemben nagyobb mértékben erősödött. 
Makro / Külgazdaság Egyre több embert veszítenek az oroszok - műkincseket kapott vissza Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 20:11
A hétfői már az orosz-ukrán háború 642. napja. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Újabb túszokat engedett szabadon a Hamász
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:33
Az elrabolt izraeliek hazaszállítása folyik.
Makro / Külgazdaság Megvan, meddig hosszabbítják meg a gázai tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 17:25
A hosszabbításért mindkét félre komoly nemzetközi nyomás irányult.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG