Unortodox gazdaságpolitika
Benchmark A Covid után semmi nem maradhat ugyanúgy a gazdaságpolitikában 
Pogátsa Zoltán | 2021. január 23. 06:12
Sutba dobhatjuk a közgazdaság-tankönyveket? A koronavírus-járvány miatt kirobbant gazdasági válságra új típusú monetáris és fiskális válaszokat adott a világ. Olyan lépések lettek "természetesek", amelyeket az eddig uralkodó közgazdasági főáram képviselői eretnek gondolatoknak tartottak, véli tanulmányában Pogátsa Zoltán. A közgazdász alábbi írásában arra is választ ad, hogy szerinte az új körülmények között mi lesz a társadalombiztosítási rendszerekkel, így például a  nyugdíjjal.
Makro / Külgazdaság Terjed az unortodoxia: ha nem vigyáznak a lengyelek, ebből baj lehet 
Privátbankár.hu | 2015. október 28. 07:18
Máris megkapták az első figyelmeztetést a hitelminősítőktől.
Makro / Külgazdaság Összeomlik az unortodoxia fellegvára? 
Privátbankár.hu | 2015. május 24. 15:14
Venezuela eddig a kőolajból élt, a létező szocializmus egyik fellegvárának számított, és nagy mellénnyel ellenzett mindent, ami az USA-ból vagy a fejlett országokból jött. Hát most úgy tűnik, vissza kell fognia kicsit – és ez még a legjobb forgatókönyv.
Részvény / Deviza / Áru Úgy viselkedik a magyar tőzsde, mintha kormányváltás lett volna 
Fellegi Tamás | 2015. április 14. 14:55
A tavalyi parlamenti választások előtt azt számoltuk, hogy ha egy olyan kormány kerülne hatalomra, amely megszünteti az unortodox gazdaságpolitikát, három napon át emelkednének a főbb papírok, abból az első kettőn 15 százalékos limittel. Így kb. 40 százalék lenne az azonnali nyerő. Ez most pár hét alatt megtörtént.
KKV Merkeltől várnak segítséget a sanyargatott német vállalatok 
Privátbankár.hu | 2015. január 31. 16:26
A Magyarországon tevékenykedő német cégek helyzetéről közölt írást szombaton a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásával kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Orbán: nem megszorítás, újítás 
Privátbankár.hu | 2013. június 21. 15:50
Orbán Viktor az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárának azt mondta: megszorítás nincs, csak újítás.
Makro / Külgazdaság Matolcsy egyelőre nem vesz elő új, unortodox megoldásokat  
Privátbankár.hu | 2013. május 9. 11:45
A jegybank elnöke szerint a gyenge verseny miatt az MNB teljes eszköztárát arra kell felhasználni, hogy "a bebetonozott banki monopolpozíciókat feltörjék".
Deviza / Áru Ráijeszt-e Matolcsy megint a forintra? Ma minden kiderül 
Zsiborás Gergő | 2013. március 1. 06:18
Egy ideje már nem arra reagál gyengüléssel a forint, hogy Matolcsy György lehet Simor András utódja - a befektetőket az érdekli, hogy újabb irányt vesz-e a monetáris politika az új vezetéssel. A piac tényként kezeli Matolcsyt, de ha újra 300 forint lesz az euró, akkor nem miatta - igaz, az unortodoxia nagy mesterével kapcsolatban leírni ezt, nagy bátorságra vall.
Befektetési alapok Ez lesz a következménye a kamatok további csökkenésének 
Eidenpenz József | 2013. február 20. 14:00
Jó évet zárt az Erste Alapkezelő tavaly, 50 milliárd forinttal nőtt alapjainak vagyona. A lakossági állampapírok nem annyira az alapoknak, inkább a bankbetéteknek jelentenek konkurenciát. A kamatcsökkenés jót tesz a befektetési alapoknak, ezek felé tereli a megtakarításokat. A jegybanktól a választások előtt nem várnak meredek lépéseket.
Karrier Balog Zoltán: más stílust akar kipróbálni a kormány 
Privátbankár.hu | 2013. február 16. 12:50
Nem "büntetőadó" a hallgatói szerződés, hanem a költségek visszafizetése - nyilatkozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egy osztrák lapnak. Arról is beszélt, hogy úgy tűnhet a kormány túl gyorsan hajtotta végre a gazdasági intézkedéseit, de ha nem lett volna ilyen gyors a tempó, soha nem sikerült volna.
Makro / Külgazdaság Így mondott le Matolcsy György az unortodoxiáról  
Zsiborás Gergő | 2013. február 14. 16:32
A skandináv országok modelljét, az új konzervatív modellt méltatja mai cikkében Matolcsy György, aki szerint ez a "harmadik út", ami nem ortodox, de nem is "nem ortodox". A nemzetgazdasági miniszter a Heti Válasznak írt jegyzetében ma arról ír, vége a skandináv jóléti állam modelljének, mely magas adókra, "nagy államra", jóléti újraelosztásra és nagyvállalatokra épült, ez a 70-es és 90-es évek között válságba jutott ugyanis. Az államadósság 70 százalékról 37-re csökkent, a gazdasági növekedés éves üteme pedig 2,7% volt.
Makro / Külgazdaság Hiányzik a bizalom, az IMF-nek nem érdeke a megállapodás 
Privátbankár.hu | 2013. február 7. 14:22
Bírálták a kormány gazdaságpolitikáját korábbi pénzügyminiszterek egy csütörtöki budapesti fórumon; leginkább azt hangsúlyozták, hogy az elmúlt években csökkent a bizalom az ország iránt.
Vásárló Púder és unortodoxia: befagyasztják az élelmiszerárakat Argentinában 
Privátbankár.hu | 2013. február 5. 08:13
Argentína két hónapra befagyasztja az élelmiszerárakat, hogy megakadályozza a vágtató infláció kialakulását - jelentették be hétfőn hivatalosan Buenos Airesben.
Makro / Külgazdaság Matolcsy oltotta a tüzet, erősödött a forint: nyugtató interjú a Wall Street Journalban 
Privátbankár.hu | 2013. január 31. 07:40
A Magyar Nemzeti Banknak van manőverezési lehetősége a gazdasági növekedés ösztönzésére, de a banknak rendkívül óvatosan kell lépnie, tekintve az ország nagy devizaadósságát és a pénzpiacok bizonytalan állapotát - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Wall Street Journalnak adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Az MNB nem kér az unortodoxiából  
Zsiborás Gergő | 2013. január 29. 15:38
Kemény és határozott üzenetet küldött a piacnak a Monetáris Tanács, de nem a kamatvágással, ahogy mindenki várta. Simor András megerősítette, a tanács egységes véleménye az, hogy a jelenlegi kondíciók mellett elegendő a hagyományos jegybanki eszköztárat bevetni.
Deviza / Áru Meglódult a forint Simor szavaira - a Monetáris Tanács üzent a következő elnöknek 
Privátbankár.hu | 2013. január 29. 15:25
Bár a kamatvágás után a forint gyengülését várták az elemzők, a döntés nem okozott komolyabb kilengést az árfolyamban - sőt, a Monetáris Tanács üzent a következő jegybankelnöknek, amit forinterősödéssel nyugtázott a piac.
Deviza / Áru Nem fog elszállni a ló az MNB-vel, 282 forint lehet az euró 
Privátbankár.hu | 2013. január 29. 11:35
A monetáris politika mozgástere nálunk szűkebb, mint a nagy fejlett ipari országokban, de azért van mozgástér. Bárkinek hívják is majd a monetáris politika első emberét, ámokfutás azért nem lesz – mondják a CIB Bank elemzői. Az euró 282, a svájci frank 225 forint lehet az év végén.
Deviza / Áru Robban a forintbomba? – ­300 forint feletti euró után megnyugvást várnak 
Eidenpenz József | 2013. január 22. 14:00
A forint kezdetben erősen kilenghet, bőven 300 forint feletti euróárfolyam is elképzelhető, de az év végére várhatóan megnyugszik és ismét 290 körül lehet az euró – mondják az Equilor elemzői. Az IMF-re jelenleg nincs szükségünk, de adódhat olyan szituáció, hogy lesz. Bárki is lesz a jegybankelnök, megvalósítja a kormányzati elképzeléseket.
Deviza / Áru Tipptaksaméter 2.: Ez volt a 9+3 legrosszabb jóslat 2012-re 
Eidenpenz József | 2012. december 31. 08:00
A Facebook-részvény bomba üzlet, a görögök távoznak az eurozónából, az arany 2000 dollár fölé fog szárnyalni, az USA kötvénypiaca össze fog omlani. Az euró 350, esetleg 400 vagy 500 forintba fog kerülni, a hazai betéteket államosítják, rövidesen megegyezünk az IMF-el. Számos olyan előrejelzést olvashattunk év közben, amelyekhez végül a valóság köszönő viszonyba sem került. De még kerülhet.
Makro / Külgazdaság A Malév-csődtől a rapid oktatási reformig - ez volt 2012 (videó) 
Privátbankár.hu | 2012. december 30. 11:59
Visszaeső GDP, becsődölő vállalatok, elbocsátási hullám, elmaradt IMF-megállapodás, aszály, Matolcsy-csomagok - tekintsünk vissza az elmúlt esztendőre.
Makro / Külgazdaság Parragh László: export és hiányszám-vezérelt lesz a gazdaság jövőre 
Privátbankár.hu | 2012. december 26. 11:07
Parragh László szerint nehéz megmondani, hogy Magyarországon mekkora lesz a növekedés jövőre, mert a peremfeltételek folyamatosan változnak.
Makro / Külgazdaság Válasz az unortodoxiára: újra leminősítették Magyarországot 
Zsiborás Gergő | 2012. november 23. 18:29
Londonban közölte a Standard&Poor's, hogy egy fokozattal rontotta Magyarország hosszú futamú hazai és külső államadósságának besorolását, stabil kilátással.
Pénzügyi szektor Máshonnan szerényen, tőlünk zsákban vitték ki a tőkét 
Privátbankár.hu | 2012. november 8. 17:06
Magyarországot leszámítva az osztrák, német és olasz bankok viszonylag stabil szinten tartották a hitelezést a kelet-közép-európai országokban, ahol korlátozott volt a banki tőkekivonás. A régiós tőkekivonás 40 százalékáért Magyarország a felelős.
Makro / Külgazdaság Két és fél éve nem gyorsultunk ilyen lassan 
Privátbankár.hu | 2012. október 25. 07:48
A Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) 1,21 százalékkal csökkent októberben az előző év azonos időszakához képest. Ekkora esésre 2010 elején volt példa utoljára.
Makro / Külgazdaság A kalandorpolitikát a magyar nép fogja megszenvedni 
Privátbankár.hu | 2012. augusztus 1. 17:00
Az EBRD vezető közgazdásza szerint az euróövezet a katasztrófa felé tart, de a tragédia még mindig elhárítható. Hozzátette: Magyarország mindettől függetlenül olyan kalandorpolitikát folytat, amelyet a magyar nép meg fog szenvedni, mivel ezek ellentétesek a gazdasági növekedés érdekeivel.
Makro / Külgazdaság Divat lesz az unortodox? Európa átveszi a magyar módszereket 
Privátbankár.hu | 2012. július 4. 11:49
Gilles Bransbourg befektetési stratéga szerint a jövőben az unortodox gazdaságpolitika válik majd normálissá, melynek része lesz, hogy az állam ráteszi a kezét a nyugdíjmegtakarításokra. A szakember szerint a befektetőknek most Németország kezét kell figyelni, valamint óva int mindenkit attól, hogy aranyba, ezüstbe, vagy műtárgyba fektessen be.
Makro / Külgazdaság Sikerekhez is vezethet Magyarország különutas politikája 
Privátbankár.hu | 2012. május 25. 12:01
Az Eurasia Group első embere, Ian Bremmer szerint Görögországot egyelőre mindenáron benntartják az euróövezetben, mert ha nem, akkor abból egész Európát elárasztó véres konfliktus alakulhat ki. Véleménye szerint ebben a roppant képlékeny helyzetben Magyarország helyesen teszi, hogy külön utakat is keres.
Makro / Külgazdaság Matolcsy taktikai atomfegyverrel írja tovább az unortodox tankönyvet 
Privátbankár.hu | 2012. május 24. 11:09
A nemzetgazdasági miniszter szerint a tranzakciós adó taktikai atomfegyver, amivel felvesszük a versenyt az ázsiai munkaerőpiaccal. Kitörési pontként említette a szocpol rendszerének felülvizsgálatát. Vajon több barátja van-e Matolcsy Györgynek, mint két évvel ezelőtt?
Részvény / Deviza / Áru "Államfő vagyok, nem gengszter" - mondja az államosító elnök 
Privátbankár.hu | 2012. április 17. 16:30
Elítélte az Európai Bizottság kedden, hogy Argentínában a vezetés úgy döntött: államosítja a jelenleg döntően spanyol kézben lévő YPF olajvállalatot. José Manuel Durao Barroso, az európai uniós végrehajtó testület elnöke egy más témájú brüsszeli sajtótájékoztatón mélységes csalódásának adott hangot a hétfőn bejelentett döntés miatt.
Makro / Külgazdaság Másfél év után magyarázza az unortodoxiát az NGM 
Privátbankár.hu | 2012. március 24. 17:22
Nagy Reformkönyvet jelentetett meg és küldött meg elemzőknek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a napokban azzal a céllal, hogy bemutassa az elmúlt másfél évben Magyarország gazdasági felemelkedése érdekében hozott kormányzati intézkedéseket és a jövőben tervezett lépéseket.
Makro / Külgazdaság Nem vagyunk mi olyan kicsik, hogy meg lehessen minket roppantani  
Privátbankár.hu | 2012. március 17. 17:18
 
Makro / Külgazdaság Orbán évértékelője: új stílus, kevés konkrétummal 
Privátbankár.hu | 2012. február 8. 07:39
Gazdasági elemzők kiemelték a megegyezési szándékot Orbán Viktor keddi országértékelő beszédéből, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a miniszterelnök konkrétumok említése nélkül beszélt erről.
Deviza / Áru Magyarország még sokáig gyenge láncszem lesz - interjú 
Zsiborás Gergő | 2012. február 2. 15:20
A Concorde Alapkezelő vezérigazgatója szerint ha az IMF olcsóbban kínál forrást, mint a piac, botorság lenne azt nem igénybe venni. Bilibók Botond szerint most nem a forint árfolyama a legfontosabb, eladható stratégiát kellene alkotnia a gazdasági kormányzatnak. Mit tudnak a csehek, amit mi nem? És mihez mérjük a forintot, hogy valós képet kapjunk: az euró vagy a zloty a befutó?
Makro / Külgazdaság Okos kompromisszummal helyreállítható a piacok bizalma 
Privátbankár.hu | 2012. január 29. 11:20
A Magyarországgal szemben kialakult bizalomhiány mérséklésére a kormánynak javítania kell a gazdaságpolitikáján, meg kell őriznie az MNB függetlenségét, valamint okos kompromisszumokkal megállapodást kell kötnie az IMF-fel. A piaci bizalom visszatérésével jelentősen mérséklődne az állampapírok hozamszintje, és a kormány is ésszerűen tudná magát finanszírozni a piacokról.
Makro / Külgazdaság Az IMF a családunk - Matolcsy a költségvetési bizottság előtt (videó) 
Privátbankár.hu | 2012. január 27. 09:20
A költségvetési bizottság kérdezte csütörtökön Matolcsy Györgyöt a magyar gazdaság állapotáról. Matolcsy a „rendkívüli idők” miatt indokoltnak tartotta a meghívást.
Adó Különjátszma a telekomcégekkel: tízmilliárdokkal fizethet rá az állam  
Privátbankár.hu | 2012. január 25. 10:03
Két év múlva érhet véget a telekomadó ügyében indított kötelezettségszegési eljárás magyar visszautasítása az Európai Bíróságon. Ha Strasbourgban elbukunk, vissza kell fizetnünk az adót és a kamatterheket, ami önmagában 20 milliárdos tétel - ha csak a cégek vérszemet nem kapnak, a dupláját is követelhetik ennek.
Makro / Külgazdaság Bod Péter Ákos: amit Matolcsy eddig véghez vitt, az megbukott 
Privátbankár.hu | 2012. január 20. 11:15
Bod Péter Ákos szerint az a tisztességes, ha kimondjuk, hogy nem lesz növekedés - hiába beszél erről mindig a miniszterelnök. A közgazdász szerint gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, aminek személycserékkel lehetne nyomatékot adni. Az unortodoxiáról úgy nyilatkozott, "lehet rá mondani, hogy megbukott".
Makro / Külgazdaság Matolcsy György "kitűnő szellemi és fizikai állapotnak örvend" 
Privátbankár.hu | 2012. január 17. 20:12
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács közelmúltban lemondott elnöke, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelő bizottságának elnöke legutóbbi közleményeiben figyelmen kívül hagyja az Orbán-kormány eddig elért eredményeit.
Makro / Külgazdaság Hová vezet az unortodox argentin út? 
Nagy Zsófia | 2012. január 16. 09:09
Az argentin kormány unortodox gazdaságpolitikája a magánnyugdíjpénztári vagyon államosításával, a jegybanki tartalékok kormányzati célokra történő felhasználásával, a sajátos protekcionizmusra épülő iparpolitikával eddig fenntarthatónak tűnt. Jelenleg azonban a kormány gazdaságélénkítésre irányuló mozgástere folyamatosan szűkül, a piacok bizalmát elvesztették, és egyre nagyobb veszélyt jelent a növekvő, ám el nem ismert infláció is.
Deviza / Áru Nem biztos, hogy megérzi majd a forint az IMF-megállapodást 
Privátbankár.hu | 2012. január 10. 08:08
A piaci nyomás miatt változtatott álláspontján a kormány, ez pedig a későbbiekben is fontos tényező lehet. London szerint nem lesz gyors IMF-megállapodás, az elemzőket és a befektetőket pedig továbbra is elbizonytalanítja a kormány eddigi gazdaságpolitikája. London nem vár azonnali forinterősödést a megállapodástól.
Deviza / Áru Az adósság 2012-ben almában és körtében is sok lesz 
Privátbankár.hu | 2012. január 9. 15:43
A 2012-es év elmélyülő válságot, nagyobb téttel járó kockázatokat hordoz Európa, azon belül pedig Magyarország számára is. A Concorde elemzése.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG