1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egy ideje már nem arra reagál gyengüléssel a forint, hogy Matolcsy György lehet Simor András utódja - a befektetőket az érdekli, hogy újabb irányt vesz-e a monetáris politika az új vezetéssel. A piac tényként kezeli Matolcsyt, de ha újra 300 forint lesz az euró, akkor nem miatta - igaz, az unortodoxia nagy mesterével kapcsolatban leírni ezt, nagy bátorságra vall.
Bejelentették
Cikkünk Matolcsy György jegybankelnöki kinevezésének bejelentése előtt került publikálásra. A leendő MNB elnök portréját itt olvashatják!


Az év elején megindult a találgatás-cunami az új jegybankelnökkel kapcsolatban, Matolcsy György neve akárhányszor előkerült januárban, a befektetők hirtelen pánikba este, a forint pedig gyengülésnek indult. Február eleje óta viszont a piac szinte tényként kezeli, hogy a nemzetgazdasági miniszer veszi át Simor András helyét az MNB élén. Elemzők ma már egyöntetűen állítják, nem is az a fontos, hogy hogyan hívják a jegybank első emberét, hanem hogy mit csinál.

Januárban tesztelték a tanácsot

Január végén a kamatdöntő ülés előtt a piacok egyértelműen a Monetáris Tanács idegállapotát tesztelték, arra voltak kíváncsiak, vajon a tanács megítélése szerint mi számít "kedvező piaci körülménynek", és hogy van-e nem hivatalos "árfolyamcélja" az MNB-nek. A tanács keze akkor sem remegett meg, 25 bázispontot vágtak az alapkamaton az új kormány által kinevezett külsős tagok a régi "garnitúrát" képviselő belsős tagokkal, az MNB elnökségével szemben. Ez közel 7 hónapja mindig így volt, kiderül a jegybanki jegyzőkönyvekből. Hogy miért volt szükség a tesztre?

A forint árfolyammozgása év eleje óta.Kattintson a nagyobb képért!


Matolcsy György neve ekkor már a legesélyesebbek között volt, a nemzetgazdasági miniszter pedig előszeretettel hangoztatta, hogy szerinte az MNB-nek is a nagy központi bankokhoz hasonló eszközöket kellene bevetnie a gazdaság élénkítésére. Ezen eszközök egy részét a magyar jegybank eddig vagy nem használta vagy nem ért vele célt. Matolcsy azonban korábban úgy nyilatkozott, hogy közel 16 olyan jegybanki eszköz van, ami bevethető a gazdaság felrázására - hogy ezek melyek, azt nemigen részletezte. Azt is mondta ugyanakkor, hogy a forint árfolyam elengedése nem gond, szerinte nem volt megfelelő eszköz az infláció kordában tartására, hogy a forintot erősítették korábban. A piacok ebből azt olvasták ki, hogy a kormány szeretné gyengíteni a forintot és hogy az unortodoxia szele meglegyintheti a jegybankot is.

Eddig a galambok éve

2013 annyiban támogatja a galambokat (a lazításra hajló tanácstagokat nevezik így), hogy a gazdaság a vártnál jobban visszaesett, akárcsak az infláció. Mindkét januári adat meglepetés volt, és mivel egyelőre az infláció a cél közelébe süllyedt, a tanács még több érvet tud az alacsonyabb kamat mellé rakni - a piaci környezetet pedig továbbra is kedvezőnek ítéli meg.

A kamat a lúdas?

A piac ugyanakkor egyre inkább beárazza az alacsonyabb kamatot, mely 27-e óta történelmi mélypontján van ismét. A januári kamatdöntés után kissé megnyugodott a forint árfolyama azóta viszont folyamatosan emelkedik ismét. Ebben az alacsony kamat mellett szerepet játszanak a nemzetközi események - az olasz választások utáni minipánik - és természetesen az MNB is.

Az a nagy kérdés ugyanis, hogy milyen irányt vesz a magyar monetáris politika? Az elmúlt bő félévben a Monetáris Tanács nem okozott meglepetést, ha úgy tetszik, kiszámítható volt a kamatpálya, még a csökkenő kamatprémium sem zavarta nagyon a befektetőket.

Ismeretlen az új, természetes a félelem

A kérdés az, hogy az új jegybankelnök használ-e majd nemkonvencionális eszközöket a gazdaság motorjainak bedurrantására? A januári kamatdöntő ülés után a Tanács nem a kamattal, hanem egy közleménnyel küldött nyugtatót a befektetőknek: leszögezték, hogy a jelenlegi helyzetben az MNB-nek nem kell új eszközök után néznie céljai elérése érdekében. Ezzel párhuzamosan pedig Matolcsy György is adott egy nagyon visszafogott interjút, szakítva a korábbi unortodox retorikával. Az biztos, hogy a piac szerint a magyar gazdaságon nem sokat segítene egy eszközvásárlási program, de mindezek mellett a befektetők félnek az újtól, mert az új még ismeretlen.

Soha nem látott mélységbe süllyedhet a kamat - ez lehet az új elnök antréja

Horváth István, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója szerint az első félév végére 300-iggyengülhet az euró forintárfolyama, a vélhetően tovább csökkenő kamat - mely sosem látott mélységbe süllyedhet márciusban - nem okoz majd a forint piacán nagyobb megrázkódtatást, de a folyamatosan gyengülő trend megmaradhat. Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint szinte biztos, hogy amennyiben erre a nemzetközi folyamatok lehetőséget adnak, a jegybank továbbra is a lazább politika híve lesz, és várható, hogy az irányadó kamat csökkentése mellett, esetleg ahelyett, a pénzmennyiség direktebb szabályozásával igyekszik a gazdasági számára a pénzügyi kondíciókat tovább lazítani. Duronelly szerint a Simor távozása körüli politikai hercehurca jelzés az új vezetésnek is: a kormányzati célok érvényesítése elsődleges a monetáris politikába.

A kamat viszont szinte biztosan tovább csökkenhet, a legfőbb jelölt ugyanis tegnap már szinte jegybankelnökként nyilatkozott arról, hogy a tovább csökkenő kamatpálya mérsékelheti az MNB további kamatköltségeit.

Egy dolog tűnik jelenleg biztosnak: izgalmas napunk lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG