Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A jegybank elnöke szerint a gyenge verseny miatt az MNB teljes eszköztárát arra kell felhasználni, hogy "a bebetonozott banki monopolpozíciókat feltörjék".

Hallgatott a tanácsadókra

A jegybank előtt két út állt. Az első szerint az MNB vagy felhagy a kis lépésekben történő alapkamat-csökkentés politikájával, s két-három lépésben viszi le az alapkamatot a konszenzushoz közelítő szintre. Vagy a második szerint fokozatosan jut el ahhoz a semleges kamatlábhoz, ami a piaci szereplők és szakmai mutatók szerint a magyar gazdaság számára is kívánatos és helyes. Ezzel párhuzamosan viszont olyan célzott, eseti hitelprogramot indít, ami a jegybanki kamatnál alacsonyabb kamatszinttel is operál – mondja a Heti Válaszban Matolcsy György.

A Magyar Nemzeti Bank új elnöke úgy fogalmaz: a vezető bankárok és a stratégiai tanácsadók döntő többsége is ez utóbbit javasolta, s az általa képviselt konzervatív és felelős monetáris politikához is ez áll a legközelebb. Matolcsy szerint az első megoldás kevésbé lett volna kiszámítható, és több kockázattal járt volna az ország számára.

A jegybankelnök beszélt arról is, hogy az MNB megemelheti a kisvállalkozások devizahiteleinek forintra váltásához, valamint fejlesztési céljaikhoz nyújtott kétszer 250 milliárd forintos keretösszeget: „az ugyanis már most látható, hogy bár még el sem indult az MNB növekedési hitelprogramja, máris igen élénk az érdeklődés a program keretében kínált hitelek iránt az üzleti szektor részéről”. Matolcsy György leszögezi: mivel a pénzintézetek között a lehetségesnél gyengébb a verseny, ezért a jegybank teljes eszköztárát kifejezetten a bebetonozott banki monopolpozíciók feltörésére és ezen keresztül az ország pénzügyi működési költségeinek csökkentésére kívánja felhasználni.

Szégyenérzet és szellemi erő

Az unortodox megoldásairól ismert volt nemzetgazdasági miniszter egyértelművé teszi: nem tartja lehetségesnek, hogy a devizahitelek jelentette probléma az ország devizatartalékának felhasználásával végleg rendeződjön. Matolcsy arról is beszélt, hogy "új unortodox eszközökre" nem lesz szükség, az MNB viszont nyugodtan átveheti más, akár kisebb jegybankok (pl.: Dél-Korea) konvencionális és nemkonvencionális eszközeit a gazdaság élénkítésére.

Az interjúból kiderül, Matolcsy szerint az előző jegybanki vezetés "ultraortodox" filozófiája csak az alapkamatra és az inflációra figyelt, az MNB "gondolati megújulását" nem támogatták. "A régi jegybanki vezetés nemet mondott a válság utáni alkalmazkodásra" – mondja Matolcsy, aki szerint az új jegybanki stáb "szellemileg erősebb" és volt, aki a régiek közül "szégyenérzettől hajtva" távozott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Napról-napra gyarapodnak a nyári előfoglalások
MTI | 2021. április 20. 06:27
Az elmúlt hetek korlátozások enyhítéséről és az oltási számok markáns növekedéséről szóló híreinek hatására a lakosság harmada újra bízik abban, hogy el tud menni nyaralni - derül ki a Szállás.hu és az Ipsos legfrissebb reprezentatív felméréséből.
Makro / Külgazdaság Az utolsó pillanatban kaphat mentőövet a Dunaferr
Király Béla | 2021. április 20. 05:37
Az elmúlt napokban azzal került a hírekbe a Dunaferr, hogy kigyúrt verőlegények próbálták elfoglalni a gyárat. A cég többségi és kisebbségi tulajdonosai között nem ez volt az első és vélhetőleg nem is az utolsó konfliktus. Közben a cég óriási problémákkal küzd, a talpon maradása is kérdéses. A hétfői hírek szerint a 24. órában érkezhet új befektető.
Makro / Külgazdaság Putyin a héten hivatalosan is bekebelezheti Fehéroroszországot
Káncz Csaba | 2021. április 19. 18:29
A Lukasenka-rezsim teljes elszigeteltsége és az ország devizatartalékainak lemerülése kedvező körülményeket teremt a Kreml számára, hogy tovább erősítse politikai és katonai befolyását. A csütörtöki moszkvai csúcstalálkozón történelmi léptékű áttörés sem kizárt a két állam jövőbeli együttműködését illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bevásárolnak az osztrákok az orosz vakcinából
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 19. 17:59
Ausztria egymillió adag Szputnyik V vakcina vásárlásáról döntött, mindazonáltal az orosz vakcinával történő oltás csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye után kezdődhet meg - jelentette be Sebastian Kurz kancellár.
Makro / Külgazdaság Munkanélküli segélyek: százezreken spórol a kormány az ideológiája miatt
Székely Sarolta | 2021. április 19. 17:44
Nem igényelne rengeteg forrást az álláskeresési járadék 9 hónapra történő meghosszabbítása. Az Orbán-kormány ideológiájába azonban csupán 3 hónapos segélyezés fér bele, azon még csak átmenetileg sem hajlandóak változtatni, hiába kérték már sokan sokféle módon.
Makro / Külgazdaság Iskolanyitás: két táborra szakadtak a szülők
Kormos Olga | 2021. április 19. 17:19
Hát eljött a sokat vitatott április 19. is, amiről sok szülő úgy nyilvánított véleményt, hogy nem engedte el gyermekét az iskolába. Az ország kettészakadt: egyes gyerekek ma lázméréssel kezdték a napjukat az iskola bejáratánál, míg mások továbbra is otthon, egyedül vagy szülőkkel próbálják tartani a lépést a tananyaggal.
Makro / Külgazdaság Újabb gazdaságélénkítő javaslatok kerülnek a kormány elé
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 16:34
A Nemzeti Versenyképességi Tanács hétfői üléséről Varga Mihály pénzügyminiszter egy Facebook-videóban számolt be. 
Makro / Külgazdaság A Pedagógusok Szakszervezete ezt kéri az oktatásirányítástól
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 12:01
Ma kinyitottak az általános iskolák és az óvodák, ezért a Pedagógusok Szakszervezete a következő védelmi intézkedések betartását várja el az oktatásirányítástól. 
Makro / Külgazdaság Jó hírek jöttek a Szputnyikról a világ másik végéről
Wéber Balázs | 2021. április 19. 11:19
Ez a leghatékonyabb oltóanyag Argentínában az eddigi tapasztalatok szerint. Már az első oltás után is csaknem minden beoltott szervezetében találtak ellenanyagot.      
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni az üzemanyagokért
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 09:57
Szerdától a 95-ös oktánszámú üzemanyagért literenként átlagban bruttó 4, míg a gázolajért bruttó 3 forinttal többet kell leszurkolni a hazai kutakon.
Friss
hírlevél
depositphotos