Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bod Péter Ákos szerint az a tisztességes, ha kimondjuk, hogy nem lesz növekedés - hiába beszél erről mindig a miniszterelnök. A közgazdász szerint gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, aminek személycserékkel lehetne nyomatékot adni. Az unortodoxiáról úgy nyilatkozott, "lehet rá mondani, hogy megbukott".

Bod Péter Ákos az InfoRádiónak úgy nyilatkozott a kormány gazdaságpolitikájáról, hogy mindenképpen irányváltásra van szükség, ez még akkor is így lenne, ha nem folytatnánk - vagy legalábbis akarnánk - tárgyalásokat az IMF-fel és az EU-val.

Vége lehet az improvizációknak

Az unortodox magyar gazdasági felfogásról azt mondta, "lehet mondani, hogy megbukott, a kormányzati ígéretek egy része valóra vált, másik részük nem; mindenképpen be kell rendezkednünk egy új szakaszra". A Corvinus egyetem tanára szerint tehát fordulatra van szükség, bizonyos kormányzati tervekről le kell mondani, ez pedig személyi- és felfogásbeli változást is megkívánhat.

Az egykori ipari miniszter, aki korábban konzervatív miniszterelnök-jelöltként is felmerült, úgy gondolja, hogy mindenképpen fel kell gyorsítani a tárgyalásokat az IMF/EU-párossal, de ha meglesz a megállapodás, az még nem jelenti azt, hogy egyben gazdasági növekedés is lesz.

A miniszterelnök minden mondatában növekedésről beszél, még akkor is, amikor pénzügyi szigort ígér. Egyértelműen van egyfajta várakozás ebben a kérdésben, de az a becsületes, ha az ember egyértelműen kimondja: nem lesz növekedés. Ez ugyan nem jó hír, de nem tragédia, mert most konszolidációs szakaszban van Magyarország - mondta Bod.

A közgazdász szerint szerint ugyan nem tudni mivel fog járni egy megállapodás a nemzetközi szervezetekkel, de annak mindenképpen pozitív hozadéka lesz, méghozzá az, hogy az "improvizáció helyét átveheti a kiszámítható gazdaságpolitika".

A devizatartaléknak nem véletlenül az a neve, ami

Az IMF-fel folytatandó tárgyalások egyik kulcskérdése a Magyar Nemzeti Bankkal kapcsolatos szabályozás, és időről időre előkerül a hírekben a jegybank devizatartaléka. Ezzel kapcsolatban Bod Péter Ákos hangsúlyozta, hogy a jegybanki devizatartalék az, aminek hívják: tartalék, amellyel nem lehet kezdeni semmit, nem használható fel fejlesztésre - hangsúlyozta a közgazdász. Fejleszteni hitelekből lehet - tette hozzá.

Az MNB devizatartaléka elég magas, kicsit talán túl nagy összeg is, "abban az értelemben, hogy a politikusok felfedezték, és a pénz illata megindította a nyálelválasztásukat" - mondta a közgazdász. "Ahhoz azonban nem elég, hogy megfékezze a pánikot, amely kitörne, ha a kormány hozzányúlna a devizatartalékhoz" - figyelmeztetett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tényleg minden beoltott oda utazik a nyáron, ahova csak akar?
Vég Márton | 2021. május 6. 20:16
Egyelőre Horvátország, Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein közül lehet választani nyári célpontot, de májusban már egyre több olyan ország is várja a beoltott turistákat, amelyek a magyarok kedvencei közé tartoznak. Kérdés, hogy a kormány kétoldalú tárgyalásai milyen sikerrel járnak.
Makro / Külgazdaság A kínai halászflotta félkatonai szervezetként működik a világ tengerein
Káncz Csaba | 2021. május 6. 18:05
Peking geopolitikai törekvéseit támogatva a halászhajók félkatonai szerepet is betöltenek.  Afrika és Dél-Amerika partjainál a kínai flotta mélytengeri hálóival túlhalássza a vizeket, ezzel megfosztva a helyi halászfalvakat a megélhetéstől.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Újabb bizonyítékot találtunk, hogy összejöhet a minimálbér emelése a nyáron
Baka F. Zoltán | 2021. május 6. 17:32
Ezúttal a 2022-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban.
Makro / Külgazdaság Augusztusig biztosan nem kapják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 6. 14:04
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy a többi közt nem járhatnak színházba, moziba vagy koncertre, valamint nem mehetnek szállodába. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint koronavírus elleni oltóanyagból már van és lesz elég, a kérdés egyre inkább az, hogy tudják-e érdemben növelni az oltakozni hajlandók számát. Ennek érdekében már zajlik egy médiakampány.  Szerinte a reális cél a felnőtt lakosság 70 százalékának beoltása.
Makro / Külgazdaság Jövőre érkezhet a régóta ígért plusz félhavi nyugdíj
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 11:28
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Boltbezárás: melyik üzletek kapták a legnagyobb pofont?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 11:08
Közzétette márciusi adatait a KSH a kiskereskedelmi forgalomról.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: heteken belül dönt a kormány a hitelmoratórium jövőjéről
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:36
Nagy Márton a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója a Trend FM-nek adott interjút. 
Makro / Külgazdaság Sok pénzt pakolt át a kormány: negyede kormány-kommunikációra megy
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:06
Újabb átcsoportosításokról határozott a kormány, a részletek a Magyar Közlöny szerdai számából derültek ki. 
Makro / Külgazdaság 40 lélegeztető-gépet ajándékoz el Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 06:40
Ezúttal két országnak adunk a járvány első hullámában felvásárolt készülékekből. 
Makro / Külgazdaság KSH: a járvány miatt még gyorsabban fogyott a magyar 2020-ban
MTI | 2021. május 5. 18:00
A koronavírus-járvány nagymértékben befolyásolta a tavalyi év demográfiai folyamatait; bár nőtt a születések száma, a halálozásoké még nagyobb mértékben emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népmozgalom, 2020 című kiadványa szerint 2021. január 1-jén Magyarország lakosságának száma 9 millió 730 ezer volt, ez 39,6 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
hírlevél
depositphotos