<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Bod Péter Ákos
Benchmark Megvédi-e a gazdaságot, ha nyakig úszunk az adósságban?
Bod Péter Ákos | 2021. február 10. 16:31
Az MNB már tavaly megindította a hiteloffenzíváját, majd a napokban bejelentették, hogy a Magyar Fejlesztési Bank is kamatmentes konstrukcióval támogatja a vállalkozásokat. A cél egyértelmű, felpörgetni a gazdaságot. A kérdés, hogy ezeknek az eszközöknek milyen kockázatai és mellékhatásai vannak. Aktuális írásában Bod Péter Ákos ezekre a kérdésekre keresi a választ.
Benchmark Annál is rosszabb a helyzet a büdzsével, mint ahogy elsőre tűnt
Bod Péter Ákos | 2021. január 15. 14:56
Olyan lejtőn indult el a költségvetési hiány, amelyen nagyon nehéz lesz megállni, állítja Bod Péter Ákos, az MNB egykori elnöke. A közgazdász egyetemi tanár szerint a december veszélyes hónap, de most különösen durva volt az év végi pénzszórás, mindezt tetézi, hogy a folyamatok jelenleg nem is átláthatóak.
Személyes pénzügyek Bod Péter Ákos szerint a jövőben nem az USA és nem is Kína lesz a világgazdaság motorja
Privátbankár.hu | 2020. november 4. 09:58
A bizonytalanságok kora felértékelheti a kockázatok szétterítését, mondja a volt jegybankelnök a Biztosítás és Kockázat folyóirat novemberi számában. Szerinte ebben az új korszakban minden tényezőnek, ami a bizonytalanságot kockázattá transzformálja, a társadalmi hasznossága és súlya nőni fog.
Makro / Külgazdaság Bod Péter Ákos: Mégis mire jutottunk az európai uniós támogatásokkal?
Privátbankár.hu | 2019. május 6. 15:02
Benchmark. Ezen a néven indult a Privátbankár.hu és az Mfor.hu közös jegyzetsorozata, melynek második, Bod Péter Ákos egyetemi tanár, volt MNB-elnök által jegyzett darabját alább olvashatják. Neves szerzőket kértünk föl arra, hogy oldalainkon közöljenek hiteles, iránymutató, igazodási pontnak, viszonyítási alapnak - azaz benchmarknak - szánt írásokat aktuális közéleti, politikai, gazdasági témákban. Ezek valójában már nem is választhatók szét, hiszen minden, ami politika, az egyben gazdaság és közélet is a XXI. században. Reméljük, olvasóink örömüket lelik a cikkekben, amelyeket vitaindítónak szánunk.
Makro / Külgazdaság Volt már efféle rezsim: beolvasott az Orbán-kormánynak volt főtanácsadója
Privátbankár.hu | 2019. február 23. 12:12
Bod Péter Ákos szerint az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját nem a gazdasági racionalitás, hanem a hatalommegtartás célja vezérli. Az első Orbán-kormány főtanácsadója úgy véli: a 2010 utáni hatalomnak nincs gazdaságfilozófiája, számos intézkedése vagy toposza pedig liberálisnak vagy populista-baloldalinak nevezhető, semmint konzervatívnak.
Makro / Külgazdaság Ezt nagyon benézték a jegybankok - búcsúzzunk az inflációtól?
Privátbankár.hu | 2016. október 6. 12:27
Jegybanki szakemberek szerint nagyon nehéz kiszámítani, hogy milyen következményeket tartogat a mostani monetáris politika, abban azonban nagyjából mindenki egyetért: nem váltották be a reményeket az intézkedések. A régi szabályok megdőlni látszanak, a tartósan alacsony kamatokra és inflációra is fel kell készülnünk.
Makro / Külgazdaság Egymásnak estek a magyar jegybankárok
Privátbankár.hu | 2015. október 1. 16:00
A magyar jegybank függetlenedne a Fedtől és az EKB-tól - kérdés, hogy ez egyáltalán lehetséges-e, vagy csak az elefánttal sétálgató egér érzi úgy, hogy miatta dübörög a föld. Jegybankárok vitáztak arról is, miért nem indul be a hitelezés Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Az állam majd mindent megold? Ez a baj Magyarországgal
Gáspár András | 2015. szeptember 4. 10:58
Nyakunkon maradt a hatalmas állam, ami képtelen megváltozni, miközben a gazdaság gyorsan átalakul - Bod Péter Ákos szerint a gazdaság növekedését az segítené, ha az állam nem akarna átvenni olyan funkciókat a magánszférától, amit később nem tud ellátni.
Makro / Külgazdaság Kritika Matolcsyéknak: hatalmas pénzeket tologatnak
Privátbankár.hu | 2015. május 20. 15:53
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramját alapvetően dicsérte Surányi György és Bod Péter Ákos egy konferencián, a jegybanki gazdálkodással kapcsolatban azonban kifogásolták, hogy az MNB a magyar GDP csaknem egy százalékának megfelelő összeget költ olyan célokra, amelyekre feladatainak ellátáshoz nincs szüksége.
Makro / Külgazdaság Utáljuk a piacgazdaságot és az államtól várjuk a csodát - hogy lesz így fejlődés?
Privátbankár.hu | 2015. április 8. 08:05
Kiábrándító a rendszerváltás utáni teljesítményünk, és belénk nevelődött a Kádár-korszak szemlélete. Bod Péter Ákos szerint az állam még mindig túl nagy Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Ma húsz éves a Bokros-csomag
Privátbankár.hu | 2015. március 12. 17:40
Belpolitikai csatározások miatt nyolc hónapot késett a Bokros-csomag - mondta a húsz évvel ezelőtt ezen a napon kihirdetett kiigazításról Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke.
Pénzügyi szektor Az adófizetők fizetik meg, ha a "magyar" bankok túl könnyűre szabják majd a hitelfeltételeket
Privátbankár.hu | 2015. február 20. 09:30
A bankok nem önmaguk ellenségei: hiteleznének, ha lenne mit - nyilatkozta a Népszavának Bod Péter Ákos, aki szerint sem a migráció kérdésében, sem a tőketulajdonosk megkülönböztetésében nincs sok értelme a nemzeti alapon való szembeállításnak.
Makro / Külgazdaság Válságban máshogy viselkedik a jegybank - leomlott egy fal
Privátbankár.hu | 2014. október 2. 15:00
A Budapest Economic Forum jegybankelnöki panelbeszélgetésén a volt MNB-elnökök, illetve alelnökök alapvetően egyetértettek abban, a válság során kibővül a jegybankok szerepe, és bizonyos reálgazdasági célok is bekerülnek a követendő irányok közé.
Makro / Külgazdaság A valutaalapi "kényszerzubbony" a kiszámíthatóság jele
Privátbankár.hu | 2013. január 18. 15:09
A makroszámokat illetően a gazdasági aktivitás nem rossz, a gazdaság 2013-ban nem zsugorodik úgy, mint 2012-ben, de idén sem várható olyan dinamika, amely automatikusan megoldaná a gondokat - mondta a Csongrád Megyei Iparkamara pénteki gazdasági évnyitóján Bod Péter Ákos közgazdász.
Makro / Külgazdaság Fojtogatják már egy ideje a magyar gazdaságot
Privátbankár.hu | 2012. november 22. 12:15
A vállalati hitelállomány és a beruházások csökkenését hozza, hogy a magyar gazdaság lefojtott állapotba került az elmúlt években - állítja Bod Péter Ákos.
Makro / Külgazdaság Bod Péter Ákos improvizációt sejt Matolcsy csomagjai mögött (videó)
Privátbankár.hu | 2012. október 29. 14:54
Improvizációt sejt Bod Péter Ákos, egykori jegybankelnök a Matolcsy-csomagok mögött, aki szerint az IMF-nek van elég ügyfele, nem kell nekik a magyar ügy.
Személyes pénzügyek Bod, Békesi és Járai is kritizálta a gazdaságpolitikát
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 24. 14:17
Az állammal szembeni bizalom megrendülése irányíthatja az embereket az öngondoskodás irányába Bod Péter Ákos szerint. Békesi László szerint a gazdaságpolitikánkat fel kell adni. Járai Zsigmond szerint meg kell állapodnunk az EU/IMF párossal.
Makro / Külgazdaság Bod Péter Ákos szerint nincs válság
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 4. 07:15
"Autópálya-építésre, a vasút korszerűsítésére, a színvonalas oktatásra és egészségügyi ellátásra sincs elég pénz, nemhogy bankok, energiacégek visszavásárlására" - mondta Bod Péter Ákos.
Makro / Külgazdaság Bod Péter Ákos: 6 éve nem bővül a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2012. június 21. 08:49
Magyarországon 2006 óta lényegében nem nőtt a GDP - mondta Bod Péter Ákos. A Corvinus Egyetem professzora szerint a kormány túl sok konfliktusos ügyet vállalt magára, Vértes András szerint a jogbizonytalanság és a kiszámíthatatlanság a legnagyobb baja a hazai gazdaságban.
Makro / Külgazdaság Bod Péter Ákos szerint három nap alatt meg lehet állapodni az IMF-fel
Privátbankár.hu | 2012. június 9. 10:42
Bármi legyen is a kialakuló főáram az unióban, ahhoz Magyarországnak alkalmazkodnia kell – mondta Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára a Népszavának. Az egykori jegybankelnök szerint az IMF-fel a mindenképpen szükséges hitelről három nap, de maximum három hét alatt meg lehet állapodni, csak akarni kell.
Adó Csalódás az egykulcsos szja, az új adócsomag pedig a növekedés gátja lehet
Privátbankár.hu | 2012. május 17. 14:12
A kormány által bejelentett adócsomag negatívan hat a gazdasági növekedésre - állították volt pénzügyminiszterek és egyetemi tanárok a HBLF (Hungarian Business Leaders Forum) által szervezett 11. pénzügyi csúcstalálkozó kerekasztal-beszélgetésén, csütörtökön Budapesten.
Makro / Külgazdaság Közgazdászprofesszorok sürgették a megállapodást az IMF-fel
Privátbankár.hu | 2012. április 19. 15:05
Pályakorrekcióra van szükség ahhoz, hogy a versenyképességi rangsorban Magyarország visszaszerezze a 10 évvel ezelőtti helyét - mondta Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora az egyetemen tartott konferencián. Ugyanitt Bod Péter Ákos és Csillag István is gyors lépéseket sürgetett.
Makro / Külgazdaság Bod Péter Ákos: Európát még korai leírni
Privátbankár.hu | 2012. április 18. 17:01
Bod Péter Ákos szerint a jelenlegi válság az európai típusú kapitalizmus válsága, Európát azonban még korai lenne leírni, ha pedig mégis elsüllyedne az sokáig tartana. Hozzátette: még éveknek kell ahhoz eltelni, hogy a tagországok növekedése a válság előtti szintet elérje. A pénzügyi világ szerinte pánikra hajlamos későn reagál, amikor pedig reagál, akkor túlreagál.
Makro / Külgazdaság Bod Péter Ákos: amit Matolcsy eddig véghez vitt, az megbukott
Privátbankár.hu | 2012. január 20. 11:15
Bod Péter Ákos szerint az a tisztességes, ha kimondjuk, hogy nem lesz növekedés - hiába beszél erről mindig a miniszterelnök. A közgazdász szerint gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, aminek személycserékkel lehetne nyomatékot adni. Az unortodoxiáról úgy nyilatkozott, "lehet rá mondani, hogy megbukott".
Makro / Külgazdaság Bod Péter Ákos: Brüsszel félhet a magyar mintától (videó)
Privátbankár.hu | 2012. január 10. 12:14
A bankbetétek körüli pánik irracionális, mert „a betéteket nem fogják befagyasztani” bár az a tény, hogy ezt bizonygatni kell, már mutatja, hogy egyfajta bizalomvesztés alakult ki a kormánnyal szemben, állítja Bod Péter Ákos.
Makro / Külgazdaság "Nem az a baj, hogy nem szokványos, hanem hogy hibás a gazdaságpoltika"
Nagy Zsófia | 2011. december 8. 16:40
Bod péter Ákos véleménye szerint a magyar gazdaságpolitikában kevés az innovatív és túl sok az avitt megoldás. Véleménye szerint a végtörlesztés kevés nyereséget hozott, azonban kiprovokált egy leminősítést és visszahozta az IMF-et. Vértes András a gazdaság egyik legnagyobb problémájaként a jogbiztonság hiányát jelölte meg.
Makro / Külgazdaság Bod Péter Ákos: a kormány is bizonytalansági tényező
Privátbankár.hu | 2011. november 21. 10:10
Bod Péter Ákos szerint a magyar gazdaságpolitikai kormányzás kiszámíthatatlansága okozza a kockázatok jelentős részét, a közgazdász szerint a következő időszakban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter személye és hitelessége is kulcskérdés.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló