7p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Bod Péter Ákos aktuális írásában azt vizsgálja, hogy a forint jelenlegi „erőssége” döntően azzal függ össze, a pénzügyi szereplők a likvid pénzüket most 18 százalék mellett helyezhetik el a jegybanknál.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a legutóbbi ülésén döntött is, meg nem is. Formailag döntött, amikor a jegybanki alapkamat körüli kamatfolyosó tetejét, azaz a rövid hitelei kamatát 25 százalékról 20,5 százalékra csökkentette. Valójában azonban változatlanul hagyta a kamatkondíciókat. Nem azzal, hogy marad a 13 százalékos alapkamatszint, hiszen az jelenleg csak ceremoniális szerepet tölt be. De még az sem tekinthető változásnak, hogy a folyosótetőt, az említett hitelkamatot nagy mértékben mérsékelte, ugyanis ilyen drágán, ekkora hitelkamatszinten nem fordulnak a pénzintézetek az MNB-hez, hiszen a bankközi pénzpiacon sokkal kedvezőbb kamatfeltételek mellett juthatnak likvid forráshoz.

A forintnak az euróhoz, dollárhoz viszonyított árfolyama nem is nagyon mozdult el a kamatdöntő tanácsülést követően. Nem is csoda az izgalom hiánya. Az effektív eszköznek, a tényleges irányadó kamatnak a szintje ugyanis megmaradt a rendkívül magas, 18 százalékos szinten. Mindaddig, amíg az MNB ilyen kamat-magasságon betétet fogad el a kijelölt üzleti partnereitől, ez lesz a tényleges jegybanki eszköz.

Ám ennek a mértéke rávilágít a magyar monetáris politika állására. Amire pedig fény hullik, az a következő: a forint jelenlegi „erőssége” döntően azzal függ össze, hogy a pénzügyi szereplők a likvid pénzüket most 18 százalék mellett helyezhetik el a jegybanknál. Az pedig nagyon nagyvonalú ajánlat. A térségben messze az MNB kínál legtöbbet az ilyen betétre – így sokaknak megéri forintot venni, hogy azt a jegybanknál fialtassák.

Az ilyen befektető azonban résen van. A pénzvilágban jól tudható, hogy a forint (HUF) gyorsan változó értékű valuta. A befektetők szeme félig a kijáraton van; rossz hír esetén hirtelen eltűnhet a forint iránti kereslet. Ezt megtapasztalhattuk, amikor a jegybank alelnöke a minap újságírói kérdésre azt az egyébként kézenfekvő kijelentést tette, hogy a mostani magas kamatszint nem tart örökké. A feszült pénztulajdonosok egy része rögtön elbizonytalanodott: ez elég volt ahhoz, hogy a forintnak az euróval szemben piaci értékében azonnal 7-8 forintnyi esés álljon be.

Most is mondott valamint az MNB vezetése. A monetáris tanácsnak a kamatfolyosót érintő döntését követően kiadott kommüniké igen óvatosan fogalmaz: az MNB figyeli a beérkező adatokat, illetve az inflációs kilátások alakulását, és „kiemelt  figyelemmel követi a nemzetközi pénzpiaci folyamatok hazai kockázati környezetre gyakorolt hatásait”. Ez egyszerűbb nyelvre fordítva olyasmit jelent, hogy „majd meglátjuk”. Meglátjuk, hogy a gyorsan változó viszonyok között miként alakulnak a dolgok. A jegybank nézi a beérkező adatokat, és különösen azt vizsgálja, hogy a világ pénzügyei miként alakulnak, a változások pedig miként érintik a magyar gazdaságot, annak megítélését. Ezzel pedig arra céloztak a jegybank vezetői, hogy ha az adatok kedvezően alakulnak, akkor – de csak akkor – a tényleges, effektív kamatok végre mehetnek lefelé.      

Ez azonban szómágia, most érdemi döntés nem történt. Az formalitás, hogy a hivatalos alapkamat 13 százalékos, és az azt övező – továbbra is aszimmetrikus – kamatfolyosó felső sávja „csupán” 20,5 százalék, és marad a 12,5 százalékos alsó (betéti) sávval. Ilyen viszonyok között nem effektív az alsó érték, hiszen a bankok miért helyeznének el pénzt önkéntesen ezen a mérsékelt rátán, ha 8 százalékot meg lehet kapni az egynapos betéti eszközön.

Technikainak látszik, de mégis érdemes feltenni a kérdést, hogy miért is nem szimmetrikus a kamatsáv. Mint például a román jegybank esetében: a 7 százalékos alapkamatnak abban áll a lényege, hogy a 6 százalékos betéti kamat és a 8 százalékos lombard- (fedezett) hitelkamat kijelöli a kölcsönpénz árát az adott gazdaságban. Az, hogy nálunk a hivatalos kamatfolyosót a 12,5 százalék és most már „csak” 20,5 százalék közötti sáv jelöli ki, nem sokat mond a magyar tényleges kamatviszonyokról  - azon túl, hogy az ilyen magas számok azt jelzik: inflációs és/vagy ingatag pénzügyi állapotú országról van szó.

Az MNB szeretné idővel levinni a kamatait a mostani meghökkentően magas szintről, csakhogy tudni kellene, hogy az ugrásra kész pénztulajdonosok akkor miként reagálnak. A magyar forint árfolyamát ugyanis nem a hatóságok állítják be és értékelik fel vagy le, hanem a piaci szereplők: lebegő árfolyamrendszerről van szó. És amint itt többször megtárgyaltuk, a forintnak a horgonyvalutákhoz mért árfolyama gyorsan és jelentősen képes változni. Kedvezőtlen események, rossz hírek esetén a forint sokat gyengül. Aztán az itteni jóval nagyobb kamatok mellett kezd helyreállni a forint iránti érdeklődés, kereslet, és ezzel az árfolyam is.

Látható, hogy a magyar valuta – minden utóbbi visszaerősödés ellenére – jelenleg sokkal gyengébb, mint a térség többi nemzeti fizetőeszköze. Ráadásul ingatagabb is; bármely kellemetlen fordulat, mint a Covid-járvány kitörése, az Ukrajnát ért orosz támadás, azonnal gyors árfolyamgyengüléssel jár. A gyengülésre a jegybank leginkább csak a kamatok emelésével tud reagálni, visszacsalogatva a piacra a pénzügyi befektetőket. Csakhogy sajnos csak a többi országhoz képest kiugróan magas kamatszint mellett hozhatók vissza a mindig aggodalmas befektetők. Más szóval, jobban meg kell fizetni itt a pénztőkéseket, mint a térség más országaiban, nem is beszélve az euróövezetről. A helyzetet jól illusztrálja a tényleges bankközi kamatviszonyokban fennálló komoly eltérés.

Lehet a hivatalos magyar alapkamat 13 százalék, de ami igazán számít, az a tényleges rövidtávú betétbefogadás kamatszintje, és a bankközi kamatok mértéke. A magyar esetben az effektív jegybanki betéti termék 18 százalékos szintje és a bankközi hitelek 16 százalékon felüli mértéke jelzi a magyar viszonyok törékenységét: a román, cseh, lengyel esetben 7 százalék körüli effektív jegybanki kamatokról és bankközi hitelmértékekről van szó. Ekkora kamatelőny csábítóan hat a pénzpiaci szereplőkre (spekulánsokra, mondhatnánk a magyar kormánypropaganda nyelvén). Ekkora kamatszint azonban nyilván igencsak korlátozóan hat az üzleti életre, a háztartások fejlesztési tevékenységére. Azt pedig kormánykörökben gyakran el is mondják.

És itt kerülnek képbe a magyar forintot, és tágabban a magyar gazdaságot övező kételyek. Recesszióba szorul-e a magyar gazdaság? Ha ez a veszély valóban fennáll, márpedig a 2023-as év első trimesztere erre utal, akkor vajon a kormány nyugodtan tűri-e ezt, vagy a maga aktivista módján beleavatkozik? És ha igen, az vajon segít-e a helyzeten? Vagy inkább ront, már önmagában az irány körüli vitákkal, és abban is, hogy a kormány gazdaságösztönző reflexei lerontják a monetáris politika hatásfokát. Az utóbbi szigorítana  a kamatfeltételeken, a kormányzati politika élénkítene, tehát lazítana.

Legalább ekkora kételyek övezik a külső viszonyokat, legfőképpen az uniós pénzekhez való hozzáférést. Ha azok a pénzek tartósan kiesnek, aligha lehet elkerülni a szuverén besorolásunk romlását – az pedig azonos a magyarországi kamatszint mellett forintárfolyam-gyengüléssel járna. Visszaemelni a kamatokat, még ennél is feljebb? De hiszen így is hatalmas az eltérés a régió és a magyar kamatszint között, a hátrányunkra, és egyben a gazdasági szereplők hátrányára.

Mindez teljességgel kívül esik az MNB ráhatásán. Az esetleges fordulatok következményei azonban mind lecsapódnak az árfolyamon, majd hamarosan az infláción. Ezért sem tud ebben a mostani helyzetben igazi iránymutatást adni a jegybank a gazdasági szereplőknek. Marad a kissé homályos szöveg, benne az esetleges kamatcsökkentés homályos ígéretével.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Benchmark Bod Péter Ákos: Monetáris váltás előjele vagy csupán szakmai felismerés?
Bod Péter Ákos | 2023. augusztus 2. 05:49
A forint árfolyamának hirtelen és erőteljes változásai rendszeresen tudatosítják a magyar gazdasági szereplőkben az önálló valuta meglétéből fakadó komoly kockázatokat. Mind gyakrabban előkerül a kérdés: hogyan tovább? A jó és egyszerű válasz az euróövezethez való csatlakozás lenne. Arra azonban nemhogy céldátum nincs, de gyenge szándék sem látszik a kormányzati körökben. Újabb jelek alapján mégis érdemes megint rápillantani a helyzetre.
Benchmark Bod Péter Ákos: a hitelminősítők várnak, de mire is?
Bod Péter Ákos | 2023. június 28. 05:33
A magyar stagfláció bekövetkezte kellemetlen meglepetésként érte azokat, akik nem észlelték a 2022 első felének adatai mögötti különleges mozgatókat. A hitelminősítők idővel reagáltak – de most kivárnak. Az európai gazdasági klíma jobb, mint ahogyan akár csak fél évvel ezelőtt is kinézett, a magyar ütemcsökkenés igen nagy. De nem itt találhatók a nagy bizonytalanságok, hanem a politikai kockázatok terén. Legfőképp: mi lesz az EU-kapcsolatokkal? Most minden elemző vár.
Benchmark Bod Péter Ákos: Amerikai államcsőd, a dollár térvesztése - vagy csak újabb belpolitikai csetepaté?
Bod Péter Ákos | 2023. május 26. 05:49
Napok kérdése, hogy az Egyesült Államok tényleges államadóssága mikor éri el a szövetségi adósságplafont. Onnantól kifizetési zavarok állhatnak be, hacsak nem emelik meg addigra a korlátot. Logikus lenne a realitások tudomásul vétele, és a költségvetési kiadási plafon módosítása, ezzel a szelektív fizetésképtelenség veszélyének az elhárítása. Csakhogy ahhoz kétpárti egyetértés kellene. Annak elérése viszont roppant bizonytalan a mai Amerikában.
Benchmark Bod Péter Ákos: bankcsődök a tengeren túl és innen, mekkora a baj?
Bod Péter Ákos | 2023. május 12. 05:31
Bod Péter Ákos aktuális cikkében a bankcsődök okait és következményeit, hatásait járja körül. Vajon mekkora a baj?
Benchmark Bod Péter Ákos: Figyelmeztetés jött a német gazdasági szereplőktől
Bod Péter Ákos | 2023. május 4. 05:36
Saját üzleti kilátásaikat kedvezőtlenebbnek értékelik a vállalatok, mint az elmúlt tíz évben bármikor - derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara legfrissebb konjunktúra-jelentéséből. Ugyanakkor sokan a mostani gazdasági visszaesést átmenetinek tekintik. 
Benchmark Bod Péter Ákos: Szétterülő infláció, lassú ereszkedés – kockázatokkal
Bod Péter Ákos | 2023. április 14. 05:47
A magyar gazdaság 2023 első negyedéve stagflációs jellegű volt. Hogy eleget tesz-e a recesszió elfogadott meghatározásának, azt majd megállapíthatjuk, ha kijön a KSH gyorsbecslése a GDP alakulásáról. Amennyiben az első negyedéves GDP-volumenindex a 2022-es év negyedik trimeszterének adata alatt marad, akkor ez lesz most a sorban a harmadik recessziós negyedév. 
Benchmark Bod Péter Ákos: az inflációért a bérek felelősök vagy a profitok?
Bod Péter Ákos | 2023. április 6. 05:48
Az energiaárakra egyre kevésbé lehet fogni a továbbra is dübörgő magyar inflációt. A kormányzat a saját felelőssége helyett várhatóan másokat fog okolni. Bod Péter Ákos aktuális írásában azt vizsgálja, hogy a növekvő béreknek vagy a vállalati profitoknak mekkora árfelhajtó hatása van.
Benchmark Bod Péter Ákos: kezelhetetlen gondok lehetnek az uniós pénzek további csúszásából
Bod Péter Ákos | 2023. március 30. 05:47
A korábbi jegybankelnök azt a kérdést járja körbe heti elemzésében, hogy mi történhet a magyar gazdasággal az uniós források tartós kimaradása esetén?
Benchmark Bod Péter Ákos: A trendfordulók nem okoznak mindig válságot, de megviselik a bankok és ügyfelek egészségét
Bod Péter Ákos | 2023. március 23. 05:49
Az elmúlt napok hírei miatt sokan kezdtek aggódni a magyar bankrendszer miatt is, Bod Péter Ákos szerint a magyar gazdaság általános állapota nem kifejezetten jó, de a bankrendszer helyzetét jelenleg nem ez határozza meg.
Benchmark Bod Péter Ákos: Pótolhatja-e az uniós támogatást az FDI? És a vendégmunkás-jövedelem?
Bod Péter Ákos | 2023. március 2. 05:44
A magyar kormány ugye sok mindent ígért az Európai Uniónak, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy ezeket az első adandó alkalommal felrúgja, ha éppen úgy tartja kedve. Így pedig nehéz lesz a befagyasztott uniós forrásokhoz valóban hozzáférni. Bod Péter Ákos elemzéséből kiderült, hogy a kieső brüsszeli pénzeket lehet-e pótolni akár a beáramló működőtőkéből, akár a külföldön dolgozó magyarok hazautalásaiból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG