<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A magyar kormány immár három egymást követő évben hagyta elszaladni a költségvetési hiányt, ami miatt a nominális adósságállomány látványosan nőtt. A megváltozott inflációs környezetben világszerte jelentősen megugrottak a kamatok, ráadásul a magyar adósság után fizetendő kamatfelár is nőtt. Mindezek következtében a következő időszakban a kormány mozgástere látványosan szűkülni fog Bod Péter Ákos szerint.

A múlt héten 4,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki az Államadósság Kezelő Központ dollárkötvényeket. A különböző futamidejű állampapírok iránt ugyan komoly érdeklődés volt, ám Bod Péter Ákos véleménye szerint ez jórészt annak tudható be, hogy a hasonló amerikai kötvényekhez képest tetemes kamatfelárral hirdették meg a magyar állampapírokat. A korábbi jegybankelnöknek az mfor.hu-n megjelent írása szerint a mostani kötvénykibocsátás is rámutat arra, hogy a korábbi évek hiánya után a 2022-es választási költségvetés több szempontból is tetézte a bajokat: nőtt a költségvetés hiánya és az államadósság, miközben a felpörgő fogyasztás miatt tovább romlottak az egyensúlyi adatok. Pedig ezek az energiaárak brutális emelkedése miatt egyébként is erősen megbillentek.

A kormány helyzetét az is meghatározza, hogy a jogállami kérdésekbe nagyon keményen beleállt az Európai Bizottság, ennek újabb jele volt a héten bejelentett Erasmus források felfüggesztése. Ráadásul az egyéb uniós kifizetések is folyamatosan csúsznak, nem sok remény van arra, hogy a nyár előtt akár az újjáépítési alap, akár a felfüggesztett kohéziós alapok forrásai elkezdjenek befolyni. Így kormány továbbra is más külső forrásokra kénytelen támaszkodni, ezek viszont, Bod Péter Ákos szerint nem olcsók.

A növekvő adósságállomány önmagában nem lenne nagy probléma, csakhogy a korábbi évek minimális kamatszintje után itt is komoly változás volt. Emiatt pedig a költségvetés kamatterhei látványosan fognak nőni mind nominálisan, mind a kiadások százalékában. A közgazdász professzor szerint, ha valóra válik a Pénzügyminisztérium előrejelzése, és a következő években az államháztartási kiadások között minden nyolcadik forint kamatfizetésre megy, akkor az a kormány lehetőségeit is erősen korlátozza majd. Bod Péter Ákos szerint ekkor roppant bizonytalanná válnak azok a hangzatos bejelentések, amelyek a védelmi kiadások növelését, nagy állami és államközi projektek folytatását helyezik kilátásba, és közben folytatni akarják az államosítás kiterjesztését újabb ágazatokra.

Makro / Külgazdaság Macron és von der Leyen együtt győzködi Pekinget Putyin megfékezésére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 19:11
Herszon körzetében újabb orosz ellenakció indult, Bahmutnál készülődnek az ukránok.
Makro / Külgazdaság Elillan a bankpánik? Javulóban az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:45
Több friss mutató is kedvező jelekre utal.
Makro / Külgazdaság Nyugati inváziók – tragikus végeredmények
Káncz Csaba | 2023. március 24. 16:05
Ezen héten van az évfordulója a nyugati hatalmak által külföldi államok ellen megindított három támadásnak. A hadjáratok többnyire megsértették a nemzetközi jogot, és két esetben bukott államot hagytak maguk után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A munkaerőpiacot még nem érintette a gazdasági helyzet romlása
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 15:20
A pénteken közzétett adatok alapján a Magyar Bankholding szakértői úgy látják, nagyon jó a helyzet a magyar munkaerőpiacon.
Makro / Külgazdaság Sürgős uniós menekültügyi reformokat akar a német belügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 14:30
A jövő évi EP-választásokig szeretné készen látni ezeket.
Makro / Külgazdaság Károly királyért aggódnak, nem megy Franciaországba
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 13:49
A Buckingham palota szerint nem biztonságos a tüntetések miatt.
Makro / Külgazdaság Fontos lélektani szinthez közelít a gáz árfolyama
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 13:28
Pénteken is folytatódott a gáz árának esése a tőzsdéken. Fontos szint közelében a kurzus.
Makro / Külgazdaság Polgári áldozatai vannak az újabb orosz légicsapásnak
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 12:29
Orosz légicsapás érte péntekre virradóra a kelet-ukrajnai donyecki régióban lévő Konsztantyinivka városát, öt ember, három nő és két férfi meghalt - közölte az ukrán katasztrófavédelem a Telegramon.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Szijjártó Péter New York utcáit rója egy Bayern-felsőben
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 11:11
Világjáró miniszterünk Amerikában sem adta fel jó szokását.
Makro / Külgazdaság Igenis le kéne tartóztatni hazánkban Putyint - cáfolja Gulyás Gergelyt a szakértő
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 10:48
Érvényben van Magyarországon a statútum, amely Gulyás Gergely szerint nem, hazánk tehát jogot sértene azzal, ha futni hagyná Putyint.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG