1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A 2012-es év elmélyülő válságot, nagyobb téttel járó kockázatokat hordoz Európa, azon belül pedig Magyarország számára is. A Concorde elemzése.

Az Európai Unió országai 2011-ben komoly gazdasági-pénzügyi kihívásokkal szembesültek. Az államadósságok finanszírozhatóságának egyre nyomasztóbb terhe, a hektikus devizaárfolyamok, államcsőd közeli helyzetek, kormányváltások és az EU egyre szigorúbb pénzügyi politikája határozta meg az elmúlt évet.

Magyarországon a növekedési kilátások romlása, a forint árfolyamának drasztikus esése és ezzel összhangban az államadósság szintjének alakulása miatt lehetett leginkább aggódni.  A 2012-es év elmélyülő válságot, nagyobb téttel járó kockázatokat hordoz Európa, azon belül pedig Magyarország számára is.

Forint: erős kezdés után közel Dél-Afrika

A forint teljesítménye hektikus képet mutatott 2011-ben: az első félévet még a világ legjobban teljesítő devizájaként zárta, hogy aztán év végén már csak a török lírát és a dél-afrikai randot tudja maga mögé utasítani.


A forint gyenge teljesítményének hátterében az áll, hogy nyáron az euróövezet válságának eszkalációja alaposan megfordította a globális tőkepiaci hangulatot, ami önmagában is a kockázatosabb eszközosztályokból való menekülésre ösztönözte a piaci szereplőket.

Unortodox lépések, drasztikus bizalomvesztés

Mindezt fokozta, hogy a magyar kormány a második félévben – látva, hogy a nemzetközi konjunktúrára egyre kevésbé számíthat a magyar gazdasági növekedés beindítása terén – újabb „unortodox” lépésekre szánta el magát. Ezen lépések hatása egyelőre a Magyarországgal kapcsolatos befektetői bizalom drasztikus romlásában merült ki, ami megmagyarázza a forint mélyrepülését.

A 2012-es év elején az euró/forint kurzus történelmi szintre ért, január első hetében már 320 forintot kellett fizetni egy euróért. Az euró/forint árfolyam következő évi mozgását nemcsak az IMF-megállapodással kapcsolatos bizonytalanságok, de az elhúzódó európai pénzügyi válság is nagyban befolyásolja majd.

A svájci frank már az első félévben is tartotta a lépést a forinttal, a második félévben – a már említett euró félelmek miatt – egyre inkább kidomborodott a menekülődeviza szerepe, egészen 1:1 arányig erősödött az euróval szemben. Itt azonban hirtelen elfogyott a lendület, amit szeptemberben a svájci jegybank megerősített azzal, hogy az 1,20-as szintre korlátlan frankgyengítést ígért. A svájci jegybank beavatkozása óta az euróval együtt mozog a svájci deviza, és ez várható 2012-ben is.

BUX index: messze már a jó hangulat

Hasonló motívumokat tapasztalhatunk a magyar részvénypiacon, mint a forint esetében. Az év eleji jó hangulatot az is segítette, hogy a vállalati különadókat már megemésztette a piac, és bízott benne, hogy újabbakra már nem kerül sor. Ebben az időszakban csak olyan riadalmakat láttunk, mint például a márciusi fukusimai katasztrófa hatása. Ez a jókedv romlott el aztán a második félévben, ami szinte teljesen a nemzetközi hangulatra fogható, talán csak az OTP esetén elmaradó év végi visszapattanást lehet magyarázni a végtörlesztési terhekkel. 2012-re vonatkozóan a hazai tőzsdeindex alakulása, akárcsak a forint esetében, nagymértékben a kormányzati gazdaság- és pénzügy-politikai döntésektől  függ majd.


Adósság: almában és körtében is sok

Forrás: Concorde



Az eladósodottság szempontjából kiemelhetjük a kiváló mutatókkal rendelkező svájciakat (38%, a frank „menekülő deviza” szerepe itt is érződik), a cseheket (39%) és a szlovákokat (41%). A másik oldalt a tavalyi gazdasági címlapokat alaposan megtöltő PIIGS országok zöme képviseli: Portugália (110%), Olaszország (119%), Írország (93%), Görögország (150%).

Ezekben az országokban a szükséges – és a költségvetésihiány-számokból jól láthatóan közel sem elégséges – megszorítások a gazdasági növekedést is szemmel láthatóan megfojtják. Érdekesség, hogy a vizsgált országok között két szufficites költségvetés látunk: Svájcot (0,7% 2011-ben) és az olajbevételekben bővelkedő Norvégiát (11,1% 2011-ben). Magyarország csak egy évre tudott ezen elitbe kerülni a magánnyugdíjpénztári vagyon felszámolása miatt. A 2011-es év 4%-os többlete után ugyanakkor, a jelenlegi tudásunk alapján, a kormány 2012-ben is eltökélt a hiány 3% alatt tartásában.

Budapest-London tengely

Érdemes párhuzamot vonni Magyarország és az Egyesült Királyság helyzetével kapcsolatban. Azonos (80%) eladósodottság mellett nálunk nagyobb volt a 2011-es GDP növekedés (1,5% áll 0,9%-kal szemben), a költségvetés egyenlege pedig 2012-ben előreláthatólag -3% lesz, szemben az Egyesült Királyságban várható -7%-kal. Ezek az adatok önmagában nem magyarázzák, hogy ők miért tudnak 0,5-2,0%-on eladósodni a saját devizájukban, miközben nekünk csak 8-10%-on hajlandóak kölcsönadni azok, akik egyáltalán vállalkoznak erre. Ez a jelenség annak tudható be, hogy az Egyesült Királyság nem más ország devizájában van eladósodva, így nem kell figyelniük a font árfolyamára, amikor önálló kamatpolitikát, vagy mennyiségi lazítást folytatnak. Sőt még örülnek is, ha gyengül a font. Magyarországon ez az út nem járható a magas devizahitel-állomány miatt. Itthon továbbá komoly problémát okoz az időnként önmaguknak is ellentmondó kormányzati intézkedésekből fakadó befektetői bizalomvesztés.

Növekedés: mélyülő válsággal nézünk szembe

Az európai gazdaságot meghatározó Németország 3%-os gazdasági növekedése 2012-ben már csak 0,7% körüli lesz, de például a velünk szomszédos Szlovákia esetében is feleződik a GDP-növekedés üteme (3,2%-ról 1,5%-ra). Ezek az adatok is jelzik az európai válság mélyülését, melyet hazánk sem tud majd elkerülni. A magyarországi GDP-növekedés tekintetében számos adatot hallottunk a kormányzat, illetve a hazai és nemzetközi elemzők, szervezetek részéről egyaránt. A 2011-es 1,5%-os növekedésnél alacsonyabb számot várhatunk idén. A kormány által várt 0,5%-os növekedésnél vélhetően gyengébb, akár recesszióba forduló gazdasággal is számolhatunk, a Concorde becslése 0,0%, azaz stagnálás, de természetesen ez is nagymértékben függ a kormányzati gazdaságpolitika 2012-es irányától.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG