1p

 

Magyarország pénzügyi stabilitása európai érdek, senki nem akarja az országot megroppantani vagy tönkretenni - jelentette ki a Költségvetési Tanács (KT) és a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke szombaton Zalaegerszegen.

Kovács Árpád a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján beszélt arról, hogy Magyarország pénzügyi stabilitásának megroppantása európai kockázat, "nem vagyunk olyan pici ország, hogy ezt meg lehetne tenni".

A válságkezelés európai forgatókönyveit ismertető eladásában a KT elnöke kifejtette: a gazdasági válság bebizonyította, hogy "a hitelből, vagyonfelélésből finanszírozott jóléti társadalmi modell fenntarthatatlan". Gazdasági alapok nélkül nem lehetséges a szociális jólét, a társadalmi béke megőrzése - húzta alá.

"Hiperaktív, aktivista beavatkozások"

Kitért arra, hogy az Európában két szakaszra, a 2010. előtti és azt követő időszakra bontható válságkezelés állami intézkedési hatásai szerények maradtak, és ez igaz Magyarországra is. Nemcsak magyar példaként említette, hogy "a piaci kockázatok beemelődtek a közszférába, és az újabb megszorításokkal egyensúlyban tartott államháztartási hiány már nem tud kedvező folyamatokat elindítani a gazdaságban".

Kovács Árpád úgy vélekedett: a magyar és más európai államok válságkezelésében több volt az azonosság, mint a különbség, az eltérések a beavatkozás mértékében, számában, az egyedi megoldásokban voltak. Magyarország ugyanakkor "szélső pont", ami a bizalmatlanságra is magyarázatot ad.

Kifejtette, hogy 2008-2009-ben az óvatos kivárás, a kiadáscsökkentés jellemezte Magyarország lépéseit, ezt 2010-11-ben "hiperaktív, aktivista beavatkozások" követték, 2012-től pedig nyilvánvalóvá vált a fordulat, az óvatosabb lépések szükségessége. Hozzátette, hogy 2011-ben a gazdaságpolitikai lépések sorozata "a menedzselés technikája és különösen annak kommunikációja miatt azokban is aggodalmat váltott ki, akik a cselekvés irányával egyetértettek".

Hiányérzet

Az idei évet óvatosabb gazdaságpolitikai magatartás, konszolidációs és stabilizációs igény jellemzi, GDP-arányosan mintegy 0,4 százalékos költségvetési kiigazításra van szükség. Folytatni kell és be kell fejezni a strukturális reformokat - húzta alá.

Utalt az OECD legutóbbi országtanulmányára, amellyel kapcsolatban jelezte: hiányérzést keltett, mert azt megmondja, hogy mit kell elérni, de azt nem, hogy miként.

Idézte Simor Andrást, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, aki februárban egy előadásában azt mondta: a bizalomhiány miatt a reálgazdasági eredmények ellenére is újratermelődik az adósság, a súlyos áldozatokkal járó alkalmazkodás elhúzódik.

Általános bizalmi deficit

A válságkezelés tanulságait összefoglalva Kovács Árpád arról beszélt, hogy "a stabilitás és a dinamizmus harmóniájának hiánya kétségessé teszi a válságkezelés sikerét". A jelenlegi helyzetet jellemzően azt mondta: az állami beavatkozás és a piaci konfliktus uralkodó, de a piaci szabályozó erők a válság megelőzésére alkalmatlannak bizonyultak.

"Általánossá vált a kölcsönös bizalomhiány az állam, a gazdaság és a lakosság között, s ez nehezíti a felemelkedést". A fejlődés fenntarthatósága a legkevésbé sem csak a megszorító és lazító intézkedések lépéseitől függ, hanem a társadalmi alkalmazkodóképességet is magába foglalja, nagy önfegyelemre, visszafogottságra, türelemre és konszenzuskészségre van szükség - fejtette ki a KT elnöke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG