Simor András
Makro / Külgazdaság Simor András: az MNB megszegte a törvényi kötelezettségét 
Csabai Károly | 2023. december 3. 11:15
Ezt is kijelentette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt elnöke, akivel a Klasszis Klubunk legutóbbi adásában beszélgettünk a hazai makrogazdasági helyzetről, az inflációról, a GDP-ről, a reálbérekről és természetesen az immár örökzöldnek számító témáról, nevezetesen arról, hogy mikor juthat hozzá Magyarország az őt megillető uniós forrásokról. De emellett a kormány és az MNB között egyre élesebb konfliktus is szóba került, valamint az euróbevezetés. Ha szeretné visszanézni a beszélgetést, vagy azt esetleg elmulasztotta, most megteheti.
Makro / Külgazdaság Ön is kérdezhet Simor Andrástól - szerdán ismét Klasszis Klub 
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 10:16
A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke lesz a vendége az Mfort is megjelentető Klasszis Média Lapcsoport következő, november 29-én 15:30 órakor kezdődő online adásának.
Makro / Külgazdaság Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért? Klasszis Klubunkban Simor Andrással erről is beszélgetünk 
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 10:36
Az év elején több mint negyedszázados rekordot döntött, igaz, októberben már „csak” egy számjegyű infláció okán aligha lehet kétséges, mi lesz a fókuszban a lapunkat is megjelentető Klasszis Média Lapcsoport következő adásában. Melyre november 29-én, szerdán kerül sor, online és amelynek vendége a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2007-2013 közötti elnöke lesz. Ugyanakkor az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) egykori alelnökeként érdekes lehet Simor András véleménye az EBRD-nek és a magyar államnak az Erstéből való minapi kiszállásáról is. Miközben természetesen szó eshet a világban zajló eseményekről, a háborúkról és a világgazdasági kilátásokról.
Részvény / Deviza / Áru Tudatosan gyengítette a kormány a forintot Simor András szerint 
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:36
A volt jegybankelnök szerint egy gazdasági stratégia része volt a forint gyengülő pályán tartása.
Makro / Külgazdaság Simor András: nem hiszem, hogy a jegybanki függetlenség örök életű 
Barlai Olivér | 2019. január 9. 10:58
A jegybankok hatalma csak látszólag korlátlan, amiről egyes országok vezetői hajlamosak megfeledkezni - véli Simor András. Az MNB korábbi elnöke szerint megindult a jegybanki függetlenség informális erodálódása, ez azonban a mai gazdasági szükségszerűségeknek jobban meg is felel. Simor András a kriptodevizákról, az arany jelentőségéről, az euró bevezetéséről, az EBRD terveiről is beszélt, valamint arról, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése alapvető fontosságú feladata az államoknak.
Pénzügyi szektor Elzárták a pénzcsapot: nem kapnak pénzt az oroszok  
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 21. 13:48
Felfüggeszti az oroszországi projektek finanszírozását az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD)
Karrier Új posztot kap a volt jegybankelnök  
Privátbankár.hu | 2014. július 10. 07:27
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) pénzügyekért felelős alelnökévé - e minőségében pénzügyi vezérigazgatójává - nevezték ki októberi hatállyal Simor Andrást.
Karrier Varga váltja Simort és Matolcsyt is a nemzetközi szervezetekben  
Privátbankár.hu | 2013. április 6. 12:44
Varga Mihály veszi át több nemzetközi pénzügyi szervezetben Magyarország képvisletét, a váltás visszamenőleges.
Karrier Már meg is van Simor András új munkahelye  
Privátbankár.hu | 2013. március 27. 12:45
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke július elsejétől az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szakpolitikáért felelős alelnöke lesz - közölte az EBRD szerdán.
Karrier Itt a bejelentés: Kozármisleny díszpolgára lesz az MNB új elnöke 
Zsiborás Gergő | 2013. március 1. 07:45
Orbán Viktor a ma reggeli szokásos reggeli rádióinterjújában jelentette be, amit már hetek óta tényként kezeltek a piaci szereplők: az unortodoxia atyja, a meg nem írt tankönyvből gazdaságpolitikai történelmet író Matolcsy György kreativitását ezentúl az MNB-ben kamatoztathatja.
Pénzügyi szektor Mindenkit ki lehet csinálni - Simor gondolt a lemondásra is 
Privátbankár.hu | 2013. február 28. 12:21
Ha csak Simor Andráson és alelnökein múlt volna, akkor is csökkent volna a jegybanki alapkamat, de nem ennyivel; a leköszönő jegybankelnök az origo.hu-nak adott interjúban úgy fogalmazott: a külsős tagok nem az MNB szakértői gárdájának alappályája mentén voksoltak a kamatdöntő üléseken, hanem alternatív forgatókönyvek alapján.
Deviza / Áru Tovább gyengül a forint - holnap hajnalban megvilágosodhatunk 
Privátbankár.hu | 2013. február 28. 11:37
Továbbra is az olaszok miatt rossz a hangulat a devizapiacon, az euró gyengült, a forintot nyomja még a jegybankelnökváltás is. Talán már holnap reggel megtudjuk, ki lesz Simor utódja.
Makro / Külgazdaság Simor: öngólt rúgtak, akik megtámadták a jegybankot 
Zsiborás Gergő | 2013. február 26. 16:19
"Szánalmas procedúraként" értékelte az elmúlt napok eseményeit a jegybank távozó elnöke, aki szerint a nagy központi bankok eszközvásárlási programjai csak szemfényvesztésnek jók. A növekedési képességünk nagyon alacsony, az MNB nem sokat tehet, hogy életet leheljen a gazdaságba. Így búcsúzott Simor András.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélységben a forintkamat - hogyan tovább? 
Zsiborás Gergő | 2013. február 26. 14:03
Az újabb, immár hetedik 25 bázispontos kamatvágás után történelmi mélységben a forintkamat: az irányadó ráta 5,25 százalék. Simor Andráson a parlamenti bizottság nem igazán talált fogást, a galambok azonban átcsiripeltek a feje fölött.
Deviza / Áru Unga-bungától félnek a piacok, mélybe lökték az eurót - tartja magát a forint 
Privátbankár.hu | 2013. február 26. 08:40
Az euró közel héthetes mélypontra csúszott a dollárral szemben kedden hajnalban az olasz választások eredménye körüli bizonytalanságok miatt. A forint az egymilliomodik Matolcsy-pletyka és a várható kamatvágás ellenére tartja magát.
Makro / Külgazdaság Simor: a devizahitelek ellen többet tehettünk volna 
Privátbankár.hu | 2013. február 26. 07:53
Simor András egy interjúban elmondta, hogy voltak hibás döntései hivatalai ideje alatt, például a devizahitelezés terjedése ellen többet tehetett volna az MNB, de minden jogszerűen történt.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontra vághatják ma az alapkamatot 
Privátbankár.hu | 2013. február 26. 07:36
A jegybanki alapkamat újabb 25 bázispontos csökkenése számít az elemzők többsége a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának mai ülésén, így az alapkamat 5,25 százalékra mérséklődhet.
Deviza / Áru Történelmi ülés lehet Simor utolsó fellépése, gyengülhet a forint 
Zsiborás Gergő | 2013. február 25. 15:13
Történelmi mélypontra süllyedhet az MNB alapkamata holnap, egyértelműen ezt várja a piac és az elemzők is. Barátkozzunk meg a 300 forintos euróval. A piacokat nem nagyon izgatja, hogy Matolcsy lehet a magyar Kuroda, a forint valószínűleg tovább gyengül majd: újra meg kell barátkoznunk a 300 forintos euróval.
Deviza / Áru Előre ittak a medve bőrére a piacok (frissítve) 
Zsiborás Gergő | 2013. február 25. 13:52
Csak kis időre kapta el az európai piacokon tomboló optimizmust a forint, Nyugat-Európa ünnepelt, aztán Berlusconi mindenkire ráijesztett.
Makro / Külgazdaság Ma a T. Ház veszi elő Simort 
Privátbankár.hu | 2013. február 25. 07:41
Az Országgyűlés költségvetési bizottsága ma hallgatja meg Simor András jegybankelnököt a központi bankról szóló számvevőszéki jelentés ügyében.
Makro / Külgazdaság MNB: az IMF-ügyben voltak hibák, de az ÁSZ jelentése nem fedi a valóságot 
Privátbankár.hu | 2013. február 13. 14:46
A jegybank elismeri, hogy az IMF-es adatszolgáltatásban voltak hibák, de ez ügyben már intézkedtek rég. Szerintük az ÁSZ-jelentés hamis látszatot kelt, a Pénznyomdánál pedig nem is vizsgálódhatnak. Az MNB szerint pedig egyes megállapítások egyszerűen nem igazak.
Makro / Külgazdaság Durvul az adok-kapok: titkos adatokat adott át az MNB az IMF-nek - új részletek! 
Privátbankár.hu | 2013. február 13. 12:12
Két szempontból sem volt törvényes az MNB működése a Simor-érában - állapította meg a Számvevőszék vizsgálata. A jegybank olyan adatokat adott át az IMF-nek, amit nem lett volna szabad. Folytatódik az adok-kapok a két állami intézmény között.
Pénzügyi szektor Simor: bújtatott lazításra és bankadóra nincs szükség  
Zsiborás Gergő | 2013. február 12. 11:19
Simor András szerint a Számvevőszék által "sugallt" jegybanki lépések felesleges köröket, az MNB céljait nem támogató monetáris lazítást és burkolt bankadót eredményeznének. A devizatartalékot lehet csökkenteni, de az jelenleg egy "biztosítás", így természetes, hogy ára van. A jegybank szerint a Számvevőszék túllépett és a hatáskörén és téves következtetéseket vont le.
Makro / Külgazdaság Simor elárulta, hogy lehetne hozzányúlni a devizatartalékhoz 
Privátbankár.hu | 2013. február 11. 12:00
A jegybank leköszönő elnöke szerint tovább csúszhat lefelé az ország a régiós gazdaságok ranglistáján. Simor András megvédte az inflációs célkövetés rendszerét, még ha hat év alatt egyszer sem sikerült összehozni a 3 százalékos célt. A tévhittel ellentétben nem lehet felemelkedni úgy, hogy közben elengedjük az árakat. A devizatartalék a mi biztosításunk - de lehetne éppen csökkenteni is.
Makro / Külgazdaság Jegybankelnöki ambíciók Matolcsy mosolya mögött? 
Zsiborás Gergő | 2013. február 1. 18:42
Egy londoni kommentár szerint nem lehet véletlen, hogy a kormányfő egy hónappal eltolta a jegybank élére szánt jelöltjének bemutatását. Matolcsy György egy hónapos "mosolyoffenzívába" kezd?
Karrier Nem lesz Simor András az Erste vezérigazgatója 
Privátbankár.hu | 2013. február 1. 13:45
Az Erste Bank határozottan cáfolta a Magyar Nemzet értesülését, hogy Simor András jelenlegi jegybank elnök lesz a bank következő vezérigazgatója.
Állampapír / Kötvény Két hétig kong az ürességtől az államkincstár: ezért kellenek a betétek  
Privátbankár.hu | 2013. január 31. 09:34
A hó eleji utalások miatt két hétig szinte üresen kong az államkincstár kasszája, ez az oka annak, hogy a kormány lehetővé tenné számára a betétgyűjtést - írja a Magyar Nemzet.
Makro / Külgazdaság Simor utolsó előtti napján tudja meg, ki lesz az utódja  
Privátbankár.hu | 2013. január 30. 13:56
Hogy ki, az még nem ismert, de hogy mikor derül ki, azt már tudhatjuk. A kormányfő a piac megnyugtatására elárulta, mikor nevezi meg Simor András utódját.
Makro / Külgazdaság London is vette Simor üzenetét, de aggódnak 
Privátbankár.hu | 2013. január 30. 08:33
Hazai és külső kockázatok korlátozzák a Magyar Nemzeti Bank további monetáris enyhítési mozgásterét - vélekedtek londoni pénzügyi elemzők a 0,25 százalékpontos keddi MNB-kamatcsökkentés után. A citybeli szakértők ugyanakkor a piacnak és a következő MNB-elnöknek címzett "erőteljes" üzenetként értékelték a kamatdöntés utáni közlemény azon kitételét, amely elveti a nem konvencionális monetáris eszközök alkalmazásának kiterjesztését.
Deviza / Áru Kamat ment, forint jött 
Privátbankár.hu | 2013. január 29. 18:30
Erősödött a forint az újabb kamatvágás után. Közben az amerikai adatok elmaradtak a várakozásoktól. A dollár gyengült, a kőolaj ára erősödik a holnapi tartalékadat előtt.
Makro / Külgazdaság Az MNB nem kér az unortodoxiából  
Zsiborás Gergő | 2013. január 29. 15:38
Kemény és határozott üzenetet küldött a piacnak a Monetáris Tanács, de nem a kamatvágással, ahogy mindenki várta. Simor András megerősítette, a tanács egységes véleménye az, hogy a jelenlegi kondíciók mellett elegendő a hagyományos jegybanki eszköztárat bevetni.
Deviza / Áru Meglódult a forint Simor szavaira - a Monetáris Tanács üzent a következő elnöknek 
Privátbankár.hu | 2013. január 29. 15:25
Bár a kamatvágás után a forint gyengülését várták az elemzők, a döntés nem okozott komolyabb kilengést az árfolyamban - sőt, a Monetáris Tanács üzent a következő jegybankelnöknek, amit forinterősödéssel nyugtázott a piac.
Makro / Külgazdaság Nem ijedtek meg a 300 forintos eurótól: megint vágott a jegybank! (frissítve) 
Zsiborás Gergő | 2013. január 29. 14:01
Hiába a gyenge forint, hatodszor is megvágta az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A galambok nem ijedtek meg a 300 forintig hajtott eurótól - kérdés, hogy ezek után mi lesz a forint sorsa. Az első reakció meglehetősen lapos - már beárazták a vágást a devizapiacon?
Deviza / Áru Kilövési engedélyt kaphat ma a forint 
Zsiborás Gergő | 2013. január 29. 08:37
Kilövési engedélyként is értelmezheti a piac, ha a Monetáris Tanács ma újabb 25 bázispontos vágást hajt végre. A forint 300 alatti szinten kezdte a napot, tegnap már tesztelte a tanácstagok idegrendszerét.
Makro / Külgazdaság Gyengülő forint mellett is lehet kamatvágás? 
Privátbankár.hu | 2013. január 27. 09:40
Kedden tartja idei első kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa; az elemzők többsége sorozatban a hatodik, 25 bázispontos kamatcsökkentést várja, bár a forint gyengülése miatt londoni elemzők egy része nem zárja ki a monetáris lazítás szüneteltetését sem. A tavaly augusztusban indult monetáris enyhítési ciklusban 7,0 százalékról 5,75 százalékra csökkent a jegybanki alapkamat.
Makro / Külgazdaság Kapaszkodjon! Orbán szerint Magyarország idén emelkedni kezd 
Privátbankár.hu | 2013. január 18. 09:00
Az idei év már "nem a vetésről, hanem az aratásról" szól - mondta a miniszterelnök, aki szerint offshore spekuláns nem lesz még egyszer az MNB elnöke.
Pénzügyi szektor Simor: a lazítás kiszolgáltatottabbá teheti a forintot 
Privátbankár.hu | 2013. január 18. 07:54
Simor András jegybankelnök utódjának címezett üzenetként is vehetjük ma hajnali nyilatkozatát: azért mert a forint még nem omlott össze, nincs rendben a monetáris politika.
Pénzügyi szektor Nincs meglepetés: a külsős tagok a galambok, de meddig?  
Privátbankár.hu | 2013. január 16. 14:48
Ismét a monetáris tanács négy külső tagja szavazott a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentésére a testület december 18-iki kamatdöntő ülésén - derül ki az ülés szerdán nyilvánosságra hozott rövidített jegyzőkönyvéből.
Makro / Külgazdaság Simor András: a válság óta nem lett kevésbé vonzó, de bonyolultabb az euróhoz csatlakozni 
Privátbankár.hu | 2013. január 16. 14:06
Nehéz lenne általános érvényű tanácsot adni az euróövezeten kívüli országoknak, hogy siessenek-e belépni a valutaunióba - mondta Bécsben a Euromoney konferenciáján.
Makro / Külgazdaság Simor: ha Mikes Kelemennek néznek, nehéz együttműködni  
Privátbankár.hu | 2012. december 18. 16:11
A jegybank rontott a növekedési előrejelzésein, de az inflációs várakozásai valamivel jobbak, mint ősszel. Simor András szerint egy működő gazdaságban nem lenne szükség arra, hogy kormány külön megállapodásokat kössön a nagyobb cégekkel.
Makro / Külgazdaság Matolcsy már a jegybank új vezetése felé kacsintgat 
Privátbankár.hu | 2012. december 16. 09:36
Matolcsy György szerint nem biztos, hogy Magyarországnak jövőre a nemzetközi pénzpiacokon deviza államkötvényt kell kibocsátania. A jegybanknak legalább 12-16 eszköze van a növekedési fordulat segítésére - Simor utódjával majd stratégiai szövetséget is köt a kormány.
Makro / Külgazdaság Simor András: a magyar gazdaságnak nagyon súlyos problémái vannak 
Privátbankár.hu | 2012. december 8. 13:49
Egy lapinterjúban a Magyar Nemzeti Bank elnöke úgy vélte, hogy a magyar gazdaságnak súlyos, monetáris vagy fiskális keresletélénkítéssel nem orvosolható problémái vannak.
Pénzügyi szektor Draghi függetlenségről, Simor kiegyezésről beszélt Budapesten (frissítve) 
Privátbankár.hu | 2012. december 7. 12:08
Mario Draghi szerint megfelelő strukturális reformok, kiegyensúlyozott költségvetési politika és a pénzügyi rendszer egészséges működése kell az euró-csatlakozáshoz. Simor szerint ki kell békülnie az államnak és a bankoknak - az erősebb szereplőnek kell kezdeményeznie.
Makro / Külgazdaság Amiben Simorékkal egyetértenek a külsősök: kellene az IMF 
Zsiborás Gergő | 2012. december 5. 15:52
Egyre nyilvánvalóbb a törésvonal az MNB monetáris tanácsának külsős és belsős tagjai között, egyre távolabb az inflációs cél, a potenciális GDP-növekedés alacsony. A külsős tagok szerint van még felesleges kapacitás a gazdaságban, és a költségsokkok kifutásával lassulni fog az infláció is.
Pénzügyi szektor Simor üzent a külsős tanácstagoknak 
Privátbankár.hu | 2012. november 29. 12:14
A monetáris tanácsnak jól meg kell fontolnia decemberben a kamatdöntést, mivel az új inflációs jelentés számos új információval szolgál majd - mondta Simor András csütörtökön.
Pénzügyi szektor Simor: a vártnál rosszabb adatok kerülhetnek a karácsonyfa alá 
Privátbankár.hu | 2012. november 29. 11:43
A Magyar Nemzeti Bank valószínűleg mérsékli a jövő évre vonatkozó növekedési előrejelzését decemberi inflációs jelentésében - közölte Simor András csütörtökön.
Pénzügyi szektor Ilyen lesz az élet Simor András után?  
Privátbankár.hu | 2012. november 28. 12:39
Részletes kormányzati tervekről ír a hvg.hu a jegybankkal kapcsolatban. Úgy tudják, az MNB egyebek között nem fizetne kamatot a kötelező tartalékra és a devizatartalékból fizetné a lejáró IMF-hitelt.
Makro / Külgazdaság Simor az IMF-ről: nem időpontunk nincsen, tárgyalások sem folynak 
Privátbankár.hu | 2012. november 27. 15:34
Szűk többséggel született meg a döntés mai kamatdöntésről. A Monetáris Tanács szerint 2014-re jöhet össze az inflációs cél, a gazdaság potenciális növekedése érdemben elmarad a válság előtti ütemtől. Szükség lenne az IMF-megállapodásra, gyakorlatilag azonban tárgyalások sincsenek. Simor András nem készül politikai pályára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG