1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az újabb, immár hetedik 25 bázispontos kamatvágás után történelmi mélységben a forintkamat: az irányadó ráta 5,25 százalék. Simor Andráson a parlamenti bizottság nem igazán talált fogást, a galambok azonban átcsiripeltek a feje fölött.

Az MNB Monetáris Tanácsa mai kamatmeghatározó ülésén úgy döntött, hogy augusztus óta tartó enyhítési ciklusát tovább folytatja, és újabb 25 bázisponttal történelmi mélységbe vágja az alapkamatot: az irányadó ráta 5,25%. A piac ilyen döntésre számított, a tanács nem okozott meglepetést. A kamatcsökkentés valószínűleg nem áll meg itt, ez viszont magával vonhatja a forint árfolyamának gyengülését is, kezdhetünk megbarátkozni a 300 forintos euróval (erről további részleteket itt olvashat >>>)

A jegybanki alapkamat alakulása

A ráta 2010 áprilisa és novembere között volt ilyen rekord alacsony szinten, de elemzők szerint újabb lazítás következhet, vagyis márciusban - az új jegybankelnök első kamatmeghatározó ülésén - az eddigi történelmi mélypont alá vághatják majd az alapkamatot.

Lazítanak?


Kérdés, hogy hogyan tovább - írja gyorselemzésében Duronelly Péter, a Budapest Alepkezelő befektetési igazgatója. Az infláció már most a célsávban tartózkodik, és nem valószínű, hogy az év során a +3 /-1%-os sávból felfelé kilépne. A belföldi gazdaság elhúzódó mélyrecesszióban van, így innen inflációs nyomásra nem számíthatunk. Egy év múlva parlamenti választások lesznek, így a kormány számára is egy stimulatívabb monetáris politika lenne a megfelelő. A leköszönő jegybankelnökre gyakorolt politikai nyomás jó figyelmeztetés az elkövetkező jegybanki vezetésnek, hogy a kormányzati gazdaságpolitika szempontjait elsők között kell figyelembe venniük döntéseik során, máskülönben elkerülhetetlenül nyílt konfliktusba kerülnek az államhatalommal. Így az egyetlen tényező, amely a monetáris politikát kicsit nagyobb szigorra késztetheti, a nemzetközi tőkepiaci hangulat lesz, különös tekintettel azok hatására a forint-euró árfolyamra, az állampapírhozamokra, valamint a bázisswapokban megjelenő implicit deviza-finanszírozási költségekre - véli a szakértő.

Ez nem jelenti azt, hogy az új jegybanki vezetés még agresszívabb kamatcsökkentést fog alkalmazni, sőt, az sem kizárt, hogy a korábban megfogalmazott 5,25%-os szint elérése után a monetáris politika kamatoldalon szünetet tart. Az viszont szinte biztos, hogy amennyiben erre a nemzetközi folyamatok lehetőséget adnak, a jegybank továbbra is a lazább politika híve lesz, és várható, hogy az irányadó kamat csökkentése mellett, esetleg ahelyett, a pénzmennyiség direktebb szabályozásával igyekszik a gazdasági számára a pénzügyi kondíciókat tovább lazítani.


 

Az MNB által eddig kiadott rövidített jegyzőkönyvekből kiderül, a Tanács külsős tagjai a galambok, vagyis a lazítás hívei, a mostani kormányzati ciklusban beszavazott tagok rendre leszavazzák az elnökség alkotta belsős tanácstagokat (augusztus óta), akik utoljára ültek össze ebben a formációban az MNB-ben. Simor András megbízatása lejárta miatt 6 év után távozik az MNB éléről, hamarosan pedig alelnöke, Karvalits Ferenc mandátuma is lejár. Király Júlia megbízatása nyárig tart.

Nem túl elegánsan búcsúztatják Simort

Simor András, távozó jegybankelnök



A jegybankelnökjelölt meghallgatása pénteken lesz a Parlamentben, nagyon valószínű, hogy Matolcsy György jelenlegi gazdasági miniszter veszi át Simor András helyét. A távozó jegybankelnököt - nem túl elegánsan - tegnap még parlamenti vizsgálóbizottság elé citálták, ahol az - Index és az Origó tudósítása szerint - előre megírt elmarasztaló határozottal várták. Ennek szövegét végül módosították, az ÁSZ-jelentés után behívott Simor András nagyjából kivédte az ellene felhozott vádakat, a bizottság pedig végül abban sem értett egyet, hogy az MNB-re alkalmazni kell-e a hitelintézeti törvény az ÁSZ által idézett passzusait. A bizottság Jobbikos elnöke, a korábban maga is számvevő Nyikos László szerint a meghallgatásnak semmi értelme nem volt, az ÁSZ hibát akart találni és talált is.

Simor András 15 órakor tartja utolsó jegybankelnöki sajtótájékoztatóját, melyről élőben tudósítunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG