1p
Március elsején, vagyis e hét pénteken lesz a jegybankelnök-jelölt bizottsági meghallgatása a Parlamentben, ez már biztos. Maga Orbán Viktor jelentette be a HírTV hétfő esti műsorában. Egyre biztosabb: pénteken Matolcsy Györgynek lesz jelenése a gazdasági és költségvetéssel foglalkozó bizottság előtt.

"Nem először jelölök elnököt a jegybank élére. (...) Ismerem, hogy megy ez a váltás. Ismerem, milyenek a pénzpiac reakciói, tudom, hogy milyen a magyar gazdaság reakciója. Van a fejemben egy elképzelés arról, milyen egy jó jegybankelnök. Van egy elgondolás arról, hogyan tudna jobban teljesíteni a jegybank és a magyar gazdaság megfelelő személyi döntések esetében" - fejtette ki az esti tévéműsorban a kormányfő, hozzátéve, hogy mindent kellő súllyal és alapossággal átgondolt, a megfelelő döntést pedig nagyon hosszú ideje készíti elő.

Matolcsy lesz az MNB-elnök? Kitérő választ adott Orbán

A kormányfő aláhúzta, hogy nem készül kormányátalakítására, arra a kérdésre ugyanakkor nem felelt, hogy Matolcsy György jelenlegi nemzetgazdasági minisztert jelöli-e az MNB élére, kitérő választ adott. "Ma hétfő van, pénteken kiderül" - mondta a riporter konkrét kérdésére, hozzátéve, hogy nem érkezett el az idő, hogy ebben a személyi kérdésben nyilatkozzon. Az új jegybankelnök hétfőn veszi át hivatalát, személyére a kormányfő tesz javaslatot.


Egyre több szál vezet Matolcsyhoz

A Privátbankár korábban úgy értesült kormányzati forrásokból, hogy a nemzetgazdasági tárcát egy ideje a legfelsőbb szinteken senki sem képviselte a kormányzati háttértárgyalásokon, megbeszéléseken és állománygyűlést is tartottak a tárcánál, ahol fontos személyi kérdések kerültek szóba. Minden jel arra mutat, hogy pénteken a meghallgatásra Matolcsy György érkezik majd.

Ezt alátámasztja az is, hogy a kormányfő szeretne az új jegybanki vezetéssel stratégiai partnerségben együttműködni, Orbán Viktor számára az MNB-elnöki poszt fontos bizalmi állás is egyben, a kormány ugyanis azt várja az új vezetéstől, hogy még inkább támogassa a gazdaság felpörgetését.

Úgy tudjuk, az eredeti forgatókönyv szerint már 3 hete bejelentették volna a jelöltet, de a kormány végül azért döntött a kivárás mellett, hogy "megszerettessék" Matolcsy Györgyöt a piaci szereplőkkel. A nemzetgazdasági miniszter korábban kifejtette, elképzelhetőnek tartja, hogy a jegybank nemkonvencionális eszközöket is bevessen a jövőben, és a gyenge forintot sem gondolta nagy problémának, mert szerinte az a gazdaságot támogatja (az exporton keresztül). Egy hónapja a WSJ-nek adott interjújában mégis szokatlan hangnemet ütött meg, melyben nyugtatni próbálta a befektetőket és a jegybankkal kapcsolatos álláspontját is finomította. Több elemző szerint ez volt a vízválasztó, innentől szinte konszenzus alakult ki a szakértők között, hogy valószínűleg Matolcsy veheti át az irányítást a Szabadság téren. Ne feledjük, a kormányfő hétfő este azt mondta, hosszú előkészítést igényelt a jelölés: vagyis nem feltétlenül "piackonform" személyt választhatott. Ebből a mondatból is arra következtethetünk, Matolcsy lehet a befutó.

Felfele buktatják?

Értesültünk olyan kormánypárti véleményekről is, mely szerint Matolcsy így szépen búcsúzhatna a nemzetgazdasági tárcától, és miközben a kormány a gazdaságpolitika eredményeit hangsúlyozza, egy, a piacok által sokkal inkább elfogadott szakembert lehet az NGM élére ültetni.

Az unortodoxia eredményei ugyanis legalábbis véleményesek, de nem teljesen meggyőzőek. Miközben a kormányváltás óta valóban sikerült a GDP arányában csökkenteni az államadósságot és a deficit is a referenciaérték alatt maradt az elmúlt években, a gazdaság tavaly 1,7%-kal visszaesett, ami nem fogható csak az eurózóna válságára és az aszályra (főleg miközben felpörögtek a hazai német autógyárak és beindult a kecskeméti Mercedes-gyár is). Az aktivitási ráta ugyan javult, de a foglalkoztatottsági statisztikák csak a közmunka-programok miatt lehetett a kirakatba tenni, miközben az árakat csak külön kormányzati intézkedésekkel sikerült lenyomni. A befektetők hozaméhsége és az eurózóna lassú kilábalása egyelőre segíti a finanszírozást, így nem kellett az IMF-hez fordulnunk. A sokszor adhocnak tűnő gazdaságpolitikai lépések ugyanakkor leépítették a piaci bizalmat Magyarországgal szemben, melyet egy új miniszter ismét felépíthet (legalább is a választásokig), a növekvő bizalom megmutatkozhat az országkockázati felárban, ami nemcsak a további kamatvágást segítheti, a hozamok további csökkenésén keresztül az állam kamatterheit is mérsékelheti.

Varga ugyanúgy lehet miniszter, mint legelőször

A köztársasági elnök tárca nélküli miniszternek nevezi ki Varga Mihályt (fotó:archív)


A nol.hu közben - szintén kormányzati forrásokból - úgy értesült, Matolcsy lesz a jegybank új elnöke, ez szinte biztos. Alelnöknek magával viheti a meglehetősen fiatal helyettes államtitkárát, Balog Ádámot, aki eddig az adóügyekért felelt (ő lehet Karvalits Ferenc utódja). A lap megjegyzi, a szakembert Matolcsy maga választotta, mert "fiatalkori önmagát" látja benne. Matolcsy parlamenti államtitkára, Cséfalvay Zoltán valószínűleg marad, Naszvadi György távozhat a tárcától, ahova a Belügyminisztéiumtól érkezhet erősítés Tállai András személyében, aki korábbi Orbán-ciklusban a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára volt.

Jutalom és bizalom?

A tárcát Varga Mihály veheti át Matolcsytól, aki a hiteltárgyalásokért volt eddig felelős, nemrég maga is arról beszélt, miután az egyeztetések zátonyra futottak az IMF-fel, megbízatásának sok értelme nincsen.

Varga kinevezése "jutalom" is lehet, hiszen a tárgyalás alatt sok kellemetlen pillanatot is át kellett élnie. Épp a tokiói IMF-közgyűlésen volt például, amikor a kormány elindította elhíresült IMF-kampányát ("Nem engedünk a Valutaalapnak"), amit a nemzetközi partnerek értetlenséggel és - a pletykák szerint - meglehetősen ingerülten fogadtak. A kampány elindításához a higgadt szakmaiságáról híres Vargának aligha volt köze, mégis neki kellett magyarázkodnia.

Varga Mihály az első Orbán-kormány alatt már volt pénzügyminiszter, 2000 decemberétől a 2002-es kormányváltásig. Érdekesség, hogy akkori elődje, Járai Zsigmond szintén azért távozott posztjáról, mert átvette az MNB irányítását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG