<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Hazai és külső kockázatok korlátozzák a Magyar Nemzeti Bank további monetáris enyhítési mozgásterét - vélekedtek londoni pénzügyi elemzők a 0,25 százalékpontos keddi MNB-kamatcsökkentés után. A citybeli szakértők ugyanakkor a piacnak és a következő MNB-elnöknek címzett "erőteljes" üzenetként értékelték a kamatdöntés utáni közlemény azon kitételét, amely elveti a nem konvencionális monetáris eszközök alkalmazásának kiterjesztését.

William Jackson, az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdásza a kamatcsökkentést kommentálva kiemelte, hogy a piacok további 0,75 százalékpontos monetáris enyhítést áraznak, 4,75 százalékos idei MNB-kamatmélyponttal számolnak.

Két kockázatra hívják fel a figyelmet: az egyik az elnökváltás

Jackson szerint azonban két fő kockázat miatt kétséges, hogy valóban a piac által árazott szintig csökken az MNB alapkamata. Az egyik a jegybank élén esedékes márciusi váltás. A Capital Economics londoni elemzője szerint ellenmondásosnak tűnő módon éppen az szűkítheti a további kamatcsökkentési mozgásteret, ha agresszív enyhítést pártoló utód követi Simor Andrást az MNB-elnöki tisztségben, mivel ez meredek forintgyengüléshez vezethet.

Egy olyan jelölt azonban, aki az óvatos enyhítés híve, nagyobb valószínűséggel nyerhetné meg a piac bizalmát, és ebben az esetben nagyobb mértékű MNB-kamatcsökkentésre nyílhatna mód - fejtegette Jackson.

Az MNB-elnökjelölési folyamattal kapcsolatos elemzéseikben más nagy londoni házak szakértői is ugyanerre a következtetésre jutottak. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport szakértői szerint ha olyan MNB-elnök váltja Simor Andrást, akit a piac "gyengének" tart, akkor 5 százalék lenne az alapkamat alsó határa a jelenlegi enyhítési ciklus végén. Ha azonban a piacot "nagyon pozitív meglepetés" éri egy magasan képzett és függetlennek elismert közgazdász kinevezésével, akkor a ház elemzői szerint lehetőség nyílhat arra, hogy az MNB 4 százalékig csökkentse alapkamatát.

A másik kockázat a külső befektetői hangulat romlása

A Capital Economics vezető londoni elemzője a keddi kamatcsökkentést kommentáló értékelésében a további enyhítési mozgásteret korlátozó fő kockázatok között említette a külső befektetői hangulat romlásának lehetőségét is, például az euróövezeti válság újbóli eszkalálódása esetén. William Jackson erre az esetre azt sem zárta ki, hogy az MNB kamatemelésre kényszerül a tőkebeáramlás biztosítása és a forint erősítése végett.

A szakértő mindezt egybevetve azt jósolta, hogy az MNB-alapkamat a következő hónapokban elérheti ugyan a piacok által árazott 4,75 százalékos mélypontot, tekintettel azonban a magyar gazdaság külső sebezhetőségeire, valószínűsíthető az is, hogy a monetáris tanács az év későbbi szakaszában ismét kamatemelést lesz kénytelen végrehajtani. Jackson közölte, hogy a cég 2013 végére 5,50 százalékos MNB-alapkamatot vár.

Az elemző szerint az összképhez hozzátartozik az is, hogy még a mostaninál jóval alacsonyabb jegybanki kamatszint sem jelentene sok segítséget a magyar gazdaságnak. Tekintettel ugyanis arra, hogy a magyar bankokat a különadók és a tulajdonos bankok részéről tapasztalható kitettség-leépítés kombinációja terheli, "nagyon valószínűtlen", hogy gyorsulna a reálgazdaságnak folyósított hitelek kiáramlása. Mindezek alapján a Capital Economics elemzője közölte: a ház az idei év egészében 0,5 százalék körüli GDP-csökkenéssel számol a magyar gazdaságban.

Csökkent a devizahitel-állomány,nőtt a tolerancia

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a keddi MNB-kamatcsökkentés utáni értékelésükben azt jósolták, hogy a magyar jegybank valószínűleg 0,25 százalékpontos lépésekben folytatja a kamatcsökkentéseket, ha a forintgyengülés nem ölt túlzott mértéket.

A ház elemzői szerint az MNB stresszhelyzeti tesztjei arra vallanak, hogy 305-310 forint/eurós árfolyamszint még nem jelentene fenyegetést a pénzügyi stabilitásra. Mindemellett valószínűleg nőtt a magyar jegybank toleranciája is a gyengébb forinttal szemben, tekintettel arra, hogy az utóbbi hónapokban csökkent a devizaalapú hitelállomány.

Ha azonban a forint a jelenlegihez hasonló, havi 2,5-3 százalékos ütemben gyengül tovább, akkor "márciusra-áprilisra elérhetjük az MNB tűrésküszöbét" - jósolták a JP Morgan elemzői. Közölték, hogy alapeseti forgatókönyvük alapján a forintgyengülés 5 százalékos alapkamat-szinten a monetáris enyhítési ciklus befejezésére fogja kényszeríteni az MNB-t.

A JP Morgan elemzői az MNB élén esedékes váltással kapcsolatban azt jósolták, hogy a jegybank új vezetése sem tesz olyan "túlzottan extrém" lépéseket, amelyekkel felzaklatná a piacokat. A cég szerint ezt a véleményt támasztja alá a monetáris tanács keddi közleményének azon kitétele is, amely szerint csak heveny piaci stresszhelyzet esetén lenne hatékony a nem konvencionális monetáris eszközök alkalmazásának kiterjesztése.

Ugyanezt emelték ki keddi értékelésükben a 4cast nevű londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház szakértői. Úgy vélik, az MNB-közlemény e mondata más szavakkal azt jelenti, hogy a monetáris tanács nem támogatná az "unortodox" eszközök alkalmazását, amelyeket a majdani új MNB-elnök esetleg pártolna.

Ezzel az "erőteljes kitétellel" az MNB monetáris testülete olyan pénzügypolitikai "rögzítő elemet" hozott létre, amelynek célja a piac által az utódlással kapcsolatban érzékelt kockázatok enyhítése - vélekedtek a 4cast elemzői.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: nem szórakozásból működünk együtt Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 12:43
Ukrajna közvetlen szomszédja vagyunk, a háború hatásai ránk nézve azonnaliak és súlyosak, újabb szankciós csomag helyett békét kell teremtenünk - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a France24 csatorna Talking Europe című politikai műsorában.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja alatt megroppan Oroszország - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. november 26. 11:54
Már csaknem másfélszer annyi orosz katona halt meg Ukrajnában, mint ahány amerikai Vietnámban. Putyin országa nem lett birodalom Ukrajna megtámadásával, sokkal inkább válik egyre inkább Kína vazallusává. Oroszország baklövései és regionális visszaszorulása az 1905-ös orosz-japán háborúhoz hasonlít, amikor Szentpétervár alábecsülte az ellenfelét, és hosszú távra kiható vereséget szenvedett. Káncz Csaba külpolitikai szakértőnk videó-interjúja
Makro / Külgazdaság Azt figyeli a világ, Tajvan hogyan védi meg demokráciáját
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 10:44
Önkormányzati választások kezdődtek szombaton Tajvanon, ahol várhatóan még éjfél előtt ismertté válnak az eredmények. A mintegy 19 millió szavazó polgármestereket, megyevezetőket és önkormányzati képviselőket választ.
Makro / Külgazdaság Elon Musk támogatja Ron DeSantis elnökjelöltségét
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 09:31
A milliárdos Elon Musk pénteken bejelentette, hogy támogatni fogja Ron DeSantist 2024-ben, ha a floridai kormányzó indul az elnökválasztáson.
Makro / Külgazdaság Kijevbe utazott Novák Katalin, hogy találkozzon Zelenszkijjel
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 09:05
Az elmúlt órák fejleményei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden a félautomata fegyverek árusításáról: beteg gondolat
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 08:42
Az amerikai elnök szerint sokkal szigorúbb fegyvertartási törvényekre lenne szükség az Egyesült Államokban, a félautomata fegyverek árusítása pedig "beteg gondolat".
Makro / Külgazdaság "Abszurd őrület": üzent az ukrán népnek Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 20:17
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Nem látni még az árrobbanás végét
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 17:23
Magyarországon a bérből élők jelentős hányada 200 ezer forint alatti jövedelemből gazdálkodik, miközben fizetésünk meghatározó részét a brutális megdráguló élelmiszerre és rezsire költik el. De mikor lélegezhetünk fel, látható-e, mikor tetőzik az infláció? És rákényszerül-e megszorításokra a kormány? Ezekről és üzemanyaghiányról, EU-s pénzekről is beszélgetett lapunk felelős szerkesztője, Székely Sarolta az ATV maiTÉMA című műsorában Csaba Lászlóval, a CEU közgazdász professzorával és Varju Lászlóval, a DK alelnökével, rezsiügyi árnyékminiszterrel.
Makro / Külgazdaság Havi 200 ezer fix munka nélkül: megszavazták az alapjövedelem bevezetését Németországban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 16:53
Átalakítják Németországban a munkanélküliek ellátásának legfontosabb intézményét, az úgynevezett Hartz IV segélyt - döntött a törvényhozás pénteken.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború csillagászati költségei
Káncz Csaba | 2022. november 25. 15:41
A költségek – mind anyagi, mind humán erőforrás értelemben – óriásiak Ukrajna számára. Oroszországot pedig középtávon roppantja meg a technológiai beáramlás elmaradása, valamint a cégek és szakemberek elmenekülése. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG