Jegybank
Részvény / Deviza / Áru Megállíthatatlanul száguld a BUX, nincs alternatívája az aranynak? 
Eidenpenz József | 2024. június 28. 12:08
A tőzsdék többsége felfelé tart, kivéve a választások előtt álló Párizst. A BUX napról napra új rekordot dönt, ma az OTP húzza, és megerősödött a forint is. A kőolaj viszonylag drága, bár szűk sávban mozog, a szűnni nem akaró háborús kockázatoknak ebben nagy szerepet tulajdonítanak. Vannak, akik szinte minden áron megvennék az aranyat?
Makro / Külgazdaság Milyen Orbán Viktor és Matolcsy kapcsolata? Megszólalt az MNB 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 11:29
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint korrekt munkakapcsolatban van a kormányfő és jegybankelnök között. 
Makro / Külgazdaság A lemondott török jegybankelnök karaktergyilkosságról beszélt 
Privátbankár.hu | 2024. február 3. 12:22
Néhány órával azután, hogy lemondott a török jegybank elnöke, az államfő máris kinevezte utódját.
Makro / Külgazdaság Bukásra van ítélve a politikailag vezérelt jegybankárság 
Rácz Gergő | 2023. november 25. 10:29
Törökországban hatalmas kamatemeléssel mennek neki a gigászi inflációnak, Argentínában az elnök szimbolikusan láncfűrésszel menne neki a növekedést visszafogó politikát gyakorló jegybanknak. Mindebből tanulhat a magyar gazdaságpolitika is, mivel látszik, hogy a politikával vezérelt jegybanki működés semmi jóra nem vezet.
Makro / Külgazdaság Árfolyamzuhanás lehet a vége a kormánybarát jegybanki viselkedésnek a japánoknál 
Privátbankár.hu | 2023. november 14. 11:06
Olyan mélypontra gyengült a japán jen a dollárral szemben a tokiói jegybank kitartóan laza monetáris politikája miatt, ami egy évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna.
Makro / Külgazdaság Csúcsra értek a jegybanki kamatok, most itt fogunk lakni egy ideig 
Rácz Gergő | 2023. november 4. 14:41
Hiába a tartósan magas infláció, a világ nagy jegybankjai eljutottak addig, hogy nem lehet tovább emelni a kamatokat. A Federal Reserve, az Európai Központi Bank és legutóbb a Bank of England is azt közölte a piacokkal, hogy elértek az emelési ciklus csúcsára, azonban a lazításra kicsi rövidtávon az esély. Itthon a jegybank viszont épp csökkentésbe kezdett, hozzátéve, hogy sokkal magasabb bázisról indulva.
Makro / Külgazdaság Jó bolt még az állampapír? - A hét videója 
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2023. november 3. 18:49
A magas infláció alaposan átszabta a hazai befektetési szokásokat. Átszokhat valaha a magyar kisbefektető a kockázatosabb eszközökre, vagy érdemesebb külföldön körülnéznie? Örökké kockázatkerülő marad ahelyett, hogy ráugrana egy tőzsdei árfolyamesésre? Ezekről is beszélgetett a hét videójában két kollégánk, Eidenpenz József és Rácz Gergő.
Részvény / Deviza / Áru A közgazdászok beszélték le a forintot és az OTP-részvényt 
Eidenpenz József | 2023. szeptember 22. 12:02
A több mint fél tucatnyi eheti kamatdöntés sokkját próbálja kiheverni a tőkepiac, amik egy része rosszul, azaz kamatemeléssel végződött. Ma már látunk emelkedő indexet is de azért nem túl jó a hangulat. A BUX plusza elsősorban a Richternek köszönhető, a forint csak egy részét korrigálja a tegnapi esésnek. Miért nem esik még jobban a Bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Impulzusra vár a forint, elszállt Magyarország egyik legfontosabb energiahordozója 
Eidenpenz József | 2023. szeptember 19. 12:06
Lélegzetvisszafojtva várják a piacok az amerikai jegybank holnap esti kamatdöntő ülését. Ezen kívül öt másik jegybank is határozni fog a héten. Évtizedes csúcsra érkezett az egyik fontos energiahordozó ára, amelyből Magyarország is sokat fogyaszt.
Részvény / Deviza / Áru Sorsdöntő pillanat jön a forint életében, vérengzés az üldözött kriptóknál 
Eidenpenz József | 2023. június 12. 13:19
Ezen a héten külföldön, jövő héten itthon jönnek fontos kamatdöntések, de a részvénypiacok már most optimisták. A BUX-ot az OTP húzza, amelynek célárát két amerikai bankóriás is megemelte, a forint is jól áll. A kriptovaluták többsége viharos hétvégén van túl. Mit okozna a a Huxit?
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék elbújhatnak az ukrán nemzeti bank mögött - ott a milliárdok befele, nem kifele mennek a költségvetésbe 
Privátbankár.hu | 2023. április 25. 09:51
Közel 670 milliárd forintnyi hrivnyát fizetett be az ukrán központi bank rekordnyereségéből a költségvetésbe.
Részvény / Deviza / Áru Veszi magát az OTP, a bankválság a rendszer része 
Eidenpenz József | 2023. március 23. 12:48
A magyar részvények emelkednek, az OTP elrugaszkodott a tízezertől, miközben vásárolja saját részvényeit is. Tovább erősödik a forint, sokat segít, hogy a dollár padlót fogott. Ma újabb négy jegybank ülésezik, de a piacok még a tegnapit emésztik. Már olyan könnyen kaphat dollárt a Telegramon, ahogy szöveges üzenetet.
Makro / Külgazdaság Hogyan harcol Lengyelország az infláció ellen? 
Privátbankár.hu | 2023. február 8. 17:29
A lengyel központi bank kamatalakító monetáris bizottsága szerdán már az ötödik egymást követő alkalommal tartotta 6,75 százalékon az irányadó referenciakamatot.
Részvény / Deviza / Áru Megakadt a forinterősödés, jött a befektetők esete a kígyóval 
Eidenpenz József | 2022. december 16. 11:30
A tőzsdék ma is eléggé csúnya mínuszokat produkálnak, ha nem is akkorát, mint tegnap, a hangulatot a jegybanki kamatemelések és a recessziós kilátások rontják. A forint erősödése visszafordult a 403-as euró környékéről, de egyelőre nem is gyengül túlságosan. A Ford alaposan megemeli egyes árait, és kimentenek egy csőd szélén táncoló bitcoinbányászt.
Személyes pénzügyek Kell-e tartani attól, hogy az állam lenyúlja a megtakarításainkat? 
Tiszóczi Roland | 2022. december 12. 05:23
A Jobbik és a DK politikusai sokakban erős félelmet keltettek felvetésükkel, hogy Matolcsy György jegybankvezér múlt hétfői beszédében elhangzottak után a Fidesz a magánnyugdíjpénztári befizetésekhez hasonlóan most a lakossági megtakarításokra vethet szemet.
Makro / Külgazdaság 9,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot az MNB 
Privátbankár.hu | 2022. július 12. 13:19
Az MNB 200 bázisponttal emelte az alapkamatot.
Benchmark Felrobbantak az energiaárak – mit tehet a jegybank? 
Bod Péter Ákos | 2022. május 2. 05:16
"Van-e monetáris politikai megoldás az energiaárak (átmeneti) robbanására?" – teszi fel a kérdést Bod Péter Ákos. Ez már csak azért is fontos, mert a jegybankok szerint a megugró infláció első számú okai a felrobbanó energiaárak.
Benchmark Ha szemtől szembe látszik az infláció, akkor már elkésett a jegybank 
Bod Péter Ákos | 2021. december 3. 05:13
Bod Péter Ákos, az MNB egykori elnöke friss írásában úgy véli, a jegybanki hitelességet is teszteli most az infláció meglódulása. Nincsenek ugyanakkor könnyű helyzetben a központi bankok, amelyek szívük szerint kivárásra játszanának, ám ezt sok helyen nem tudják megtenni.
Pénzügyi szektor Közelről vizsgálja majd a jegybank, hogy mi lesz a moratóriumosok törlesztőrészleteivel 
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 13:37
Az MNB 16 pénzügyi intézményt érintő témavizsgálatban tekinti át, hogy a hitelintézetek hogyan módosítják majd a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György a kettős euróárfolyamban látja a megoldást 
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 12. 15:54
Kettős euróárfolyamot javasol Matolcsy György az eurózónában az északi tagállamoknak és a délieknek.
Részvény / Deviza / Áru El a kezekkel a DiDi-től, ma végre lehet OPEC-megállapodás 
Eidenpenz József | 2021. július 5. 11:34
A pénteki tűzijáték után ma az USA-ban zárva lesznek a tőzsdék, Európában főleg az OPEC döntésére várnak. Nagy a felhördülés a DiDi körül, megint a kínai állam tenyerelt bele a piacba. Az OPEC harmadszor is megpróbál megegyezni, egy új német törvény pedig lehetővé teszi a bitcoin-befektetést az intézményeknek.
Pénzügyi szektor Kisegítik a bankokat – ezekről a lépésekről döntött a jegybank 
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 18:12
A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa átfogó intézkedéscsomagot fogadott el a koronavírus-járvány kapcsán kialakult veszélyhelyzet pénzügyi közvetítő szektorra gyakorolt hatásainak mérséklésére.
Részvény / Deviza / Áru Hihetetlen összegű mentőövet dobnak a gazdaságnak 
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 05:16
Újabb rendkívüli kamatcsökkentést hajtott végre az amerikai jegybank, ezzel párhuzamosan óriási kötvényvásárlási programot is bejelentettek. A lépés hatását fokozhatja, hogy ezzel párhuzamosan a világ vezető jegybankjai összehangolt akció keretében pumpának olcsó hiteleket a piacra.
Pénzügyi szektor Kibocsátani mindenütt jó, de a legjobb otthon 
Seregdi László - MNB | 2020. február 17. 20:03
Csökkentik a felesleges bürokráciát, támogatják a bankok technológiai fejlődését és erősítik a pénzügyi szektor stabilitását is a bankok szavatoló tőke számítására vonatkozó, az eddigi prudenciális keretrendszert (CRD, CRR) módosító új változásai. Egyre szigorúbban ellenőrzik, hogy a nem uniós országbeli alapvető vagy járulékos tőkeelemek megfelelnek-e az EU szabályainak, s így beszámíthatók-e az adott bank szavatoló tőkéjébe.
Makro / Külgazdaság Tovább csökken a jegybanki swapállomány, 50 milliárd forinttal 
Privátbankár.hu | 2020. február 17. 19:39
Mind a négy lejáraton 14,7 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hétfői forintlikviditást nyújtó devizaswap-tenderen (devizacsere-tender), az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás mintegy 50 milliárd forinttal, 1942 milliárd forintra csökken.
Makro / Külgazdaság Elhunyt Tímár Mátyás, az MNB korábbi elnöke 
Privátbankár.hu | 2020. február 17. 08:29
Kilencvenhét éves volt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy rendbe rakná az eurót 
Privátbankár.hu | 2019. november 28. 16:16
Meg kell reformálni az Európai Uniót, az eurózónát, magát az eurót - hangsúlyozta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azon a rendezvényen, amelyen bemutatták új könyvét, „Az amerikai birodalom kontra európai álom” című művet. A könyv előszavát Orbán Viktor miniszterelnök írta.
Vállalat 15 millió forintra bírságolta az MNB az ügynökként funkcionáló alkuszokat 
Privátbankár.hu | 2019. október 17. 10:54
A jegybank szerint az MIC Biztosítási Alkusz Kft. az egymással versengő biztosítások elemzése helyett beállt az egyik biztosító mögé, és az ő termékeiket kezdte el ajánlgatni az ügyfeleknek.
Pénzügyi szektor 52,7 milliárd nyereséget szedett össze az MNB 
Privátbankár.hu | 2019. október 7. 11:54
Kijött a jelentés a jegybank első félévéről.
Pénzügyi szektor Háttérbeszélgetést tart délután a jegybank 
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 24. 10:42
Nem túl gyakran fordul elő, hogy a kamatdöntés napján ilyet tesznek.
Személyes pénzügyek Visszaélnek a jegybank nevével - ugye ennek a csalásnak senki sem dől be? 
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 30. 10:24
Csalók emaileket küldenek ki magánszemélyeknek az ENSZ által számukra küldött nagy összegű állítólagos pénzküldeményekről.
Makro / Külgazdaság Matolcsyék most nem sietnek - mit hozhatnak a következő évek Magyarországon? 
Privátbankár.hu | 2019. június 15. 11:20
Londoni pénzügyi elemzők szerint nem valószínű, hogy a Magyar Nemzeti Bank sietne a monetáris politika szigorításával. A Bank of America-Merrill Lynch globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni kutatási részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőstábja a minap tájékozódó látogatást tett Magyarországon.
Pénzügyi szektor Vizsgálódik a jegybank – nincs minden rendben a virtuális banknál? 
Privátbankár.hu | 2019. május 16. 14:28
A fintech-startup VirPay-hez felügyeleti biztost rendeltek ki.
Pénzügyi szektor Komoly bírságot szabott ki az MNB – több szabályt is megsértett az egyik bank 
Privátbankár.hu | 2019. április 15. 09:51
Több mint 80 millió forintot kell fizetnie a Magyar Cetelem Banknak.
Pénzügyi szektor B. Zoltán csak szórakozott – bírságolt a piac heccelése miatt a jegybank 
Privátbankár.hu | 2019. április 11. 11:03
Az MNB 4,5 millió forint bírságot szabott ki egy magánszeméllyel szemben a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt.
Makro / Külgazdaság Nem akármilyen hét előtt állunk – jön a szám, ami Matolcsyékat is lépésre kényszerítheti 
Privátbankár.hu | 2019. április 7. 12:30
Kifejezetten fontos hét előtt állunk, mivel több statisztikai adat is megjelenik a héten. A legnagyobb figyelmet a márciusi inflációs adat kaphatja, mivel az elemzői konszenzus szerint ez akár rákényszerítheti a jegybankot a monetáris kondíciók normalizálására. Közzéteszik a külkereskedelem februári árumérlegét, valamint az államháztartás március végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatót is.
Pénzügyi szektor Méretes bírság az OTP Csoportnál – ezzel volt gondja a jegybanknak 
Privátbankár.hu | 2019. április 3. 10:10
Vizsgálódott az MNB az OTP-nél, több mint félszáz milliós bírság lett a vége.
Pénzügyi szektor Vizsgálódott a jegybank a Concorde-nál - 25 milliós bírságot szabtak ki 
Privátbankár.hu | 2019. április 1. 10:08
A Magyar Nemzeti Bank rendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a Concorde Értékpapír Zrt.-nél.
Makro / Külgazdaság Matolcsyék összeülnek a héten - mi történhet? 
Privátbankár.hu | 2019. március 24. 18:32
A jövő hét makronaptárának legfontosabb eseménye a jegybank kamatmeghatározó ülése lesz, emellett munkaerőpiaci, kereseti statisztikák is megjelennek.
Pénzügyi szektor A népszerű hitelközvetítőnél sok volt a baj – lecsapott a jegybank 
Privátbankár.hu | 2019. március 19. 09:57
Kiosztott az MNB egy bírságot, miután nem a kellő gondossággal jártak el a közvetítőnél.
Pénzügyi szektor Büntetett a jegybank: megszegte egy takarékszövetkezet a szabályokat 
Privátbankár.hu | 2019. január 18. 12:00
A Magyar Nemzeti Bank hétmillió forintra bírságolta a Nyugat Takarék Szövetkezetet pénzforgalmi jogszabálysértések miatt.
Részvény / Deviza / Áru Oroszországnak bitcoint kéne vennie a devizatartalékából? 
Eidenpenz József | 2019. január 10. 06:06
Felmerült, hogy az amerikai szankciók ellenszereként Oroszországnak bitcoint kéne vásárolnia tartalékaiból, bár azt nem tudni, a döntéshozók mit gondolnak erről. Ám van, ahol nagyon is komolyan foglalkoznak a blokklánc– és digitálispénz-technológiával, nem holmi kisvállalatok, hanem a világ legnagyobb jegybankjai. Nem egy, vagy kettő, hanem rengeteg.
Pénzügyi szektor Gond volt a reklámokkal – megbírságolták a Raiffeisent 
Privátbankár.hu | 2018. december 28. 11:00
Nem jó összeggel mutatták be a kölcsönöket.
Karrier Európa egyik legfontosabb pozíciójára keresnek embert - ő a legnagyobb esélyes 
Gáspár András | 2018. december 27. 11:20
A The Financial Times körképe szerint Erkki Liikanen a legvalószínűbb - de nem feltétlenül a legjobb - jelölt az Európai Központi Bank élére. A német Bundesbank vezetője korábban esélyesnek számított, de olyan keményen fogná a gyeplőt, hogy a déliek ezt nem viselnék el; a végén az Európai Bizottság vezetéséért vívott német-francia párharc és az EP-választás eredménye is számíthat.
Részvény / Deviza / Áru Kirúgtak egy céget a tőzsdéről – ez volt a baj 
Privátbankár.hu | 2018. december 10. 10:56
Törölnek egy szereplőt a terméklistáról.
Makro / Külgazdaság A legfontosabb tanulságok Orbán Viktor pénteki beszédéből 
Gáspár András | 2018. november 9. 14:25
A miniszterelnök 17 jegybankár csúcstalálkozóján tartott nyitóbeszédében számos érdekességre figyelhetett fel a szemfüles hallgató. Például amikor a jegybankokat arra buzdította, hogy vegyenek részt infrastrukturális beruházások finanszírozásában, vagy amikor deklarálta: nincs gond azzal, ha diktátorokkal kell üzletelni. Devizakötvényt csak keleti devizában adunk el, Matolcsy György kormányzó, a migránsozás pedig örök.
Makro / Külgazdaság Orbán megjósolta a következő világválságot - már Eurázsiát építjük 
Gáspár András | 2018. november 9. 10:56
Eurázsia építéséről, a változó világrendről, a jegybankok új szerepéről is beszélt pénteken Orbán Viktor a jegybankelnöki csúcstalálkozó megnyitóján, ahol elmondta: a kereskedelmi háború nem a mi háborúnk. A miniszterelnök nem feledkezett meg kedvenc témájáról, a migrációról sem: szerinte hosszabb távon a Nyugat felől érkezőkre kell felkészülnünk. Odaszúrt a németeknek is, akik szerinte irigyelhetik a mi politikai stabilitásunkat.
Ingatlan Egyre nagyobb a különbség a lakásárak közt Magyarországon 
Privátbankár.hu | 2018. október 31. 12:16
Az idei második negyedévben tovább nőtt a lakásárak közötti különbség az ország kisebb és nagyobb települései között, miután Budapesten gyorsult, a községekben viszont lassult a lakásárak éves növekedési üteme – derül ki a Magyar Nemzeti Bank lakásárindex jelentéséből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG