<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A pénteki tűzijáték után ma az USA-ban zárva lesznek a tőzsdék, Európában főleg az OPEC döntésére várnak. Nagy a felhördülés a DiDi körül, megint a kínai állam tenyerelt bele a piacba. Az OPEC harmadszor is megpróbál megegyezni, egy új német törvény pedig lehetővé teszi a bitcoin-befektetést az intézményeknek.

Pénteken főleg a technológiai részvények repítették új csúcsokra az amerikai tőzsdeindexeket, amit a jó foglalkoztatási adatokkal és a süllyedő állampapír-hozamszintekkel magyaráztak. Ez utóbbi főleg a növekedési részvényeknek kedvező. Ma az országban ünnep van a függetlenség napja alkalmából, a tőzsdék zárva lesznek. Az európai tőzsdék pedig az ilyenkor gyakori csendes semmittevést gyakorolják.

A Stoxx 600 index alig moccan, a német tőzsdemutató 0,3, a párizsi 0,1 százalékkal süllyed jelenleg. A brit és az olasz index 0,2 százalékkal emelkedik. Ázsiában is vegyes a kép, de estek a kínai technológiai papírok, alighanem a DiDi elleni fellépés hatására. A briteknél a Wm Morrison (MRW) kiskereskedelmi lánc felvásárlása körüli harc okoz izgalmakat.

Itthon a BUX index csekély pluszban van, az OTP 0,4 százalékos esése, a Mol szerény süllyedése és a Richter egy százalékos emelkedése mellett. A Telekom is fél százalékkal esik, négy százalékos emelkedést mutat viszont az Opus. Július 28-tól 700 forint osztalékot fizet a Zwack.

Stabil a forint a nyilatkozat után

A forint minimálisan gyengül, az euró 351,80. Virág Barnabás MNB-alelnök egy interjúban arról beszélt, hogy a kamatemelési ciklussal az inflációt újból a jegybanki célnak megfelelő tartományba kívánják terelni 2022 közepére. Úgy látszik, ez nem volt hatással a forintra.

Árfolyamok és grafikonok

Gyengül a dollár, az árupiacon erősödnek a fémek, különösen a réz és a platina, közel másfél százalékkal.

Nagy felhördülés a DiDi körül

Kína “sokkolta a befektetőket” azzal, hogy a hétvégén a DiDi autómegosztó alkalmazásának eltávolítására kötelezte a kínai internetes szoftveráruházakat. A cég most hajtott végre sikeres IPO-t (részvénykibocsátást) az USA-ban, amelynek során mintegy 80 milliárd dollárra értékelték.

A hatóságok szerint az adatkezeléssel van a gond, a DiDi dolgozik a javításon. (Ám rossz emlékeket is felkavar az eset az Ant-kibocsátás meghiúsítása és más, a technológiai szektor ellen tett kínai kormányzati lépések miatt.) A részvény pénteken bő öt százalékkal esett.

Még mindig nincs OPEC-megállapodás

A hétvégén az Egyesült Arab Emirátusok és Szaúd-Arábia a sajtóban üzengettek egymásnak a mai újabb találkozó előtt – írja az Equilor Befektetési Zrt. Abban nincs nézeteltérés, hogy augusztustól kétmillió hordóval emelni kell a kitermelést az év végéig, azonban a 2022-es kitermelési szintekről jelentős eltérés van a felek között.

Az Emirátusok képviselői szerint a maximális kitermelési szint nem fair számukra, mert azóta új kutak átadásával, jelentősen nőtt a termelési kapacitásuk. Amennyiben ma sem sikerülne megegyezni, akkor azt kockáztatják, hogy nem indulhat meg az extra termelés augusztustól. Ez tovább emelheti az olaj határidős árakat.

Az olaj ma minimális pluszban van.

Olajlétesítmények (Pixabay.com)Olajlétesítmények (Pixabay.com)

A jegybankok több aranyat vesznek

A központi bankok ismét aranyvásárlásba kezdtek, vagy ilyen irányú terveket jelentettek be, miután az utóbbi időben évtizedes mélypontra esett náluk ennek értéke – írják a World Gold Council felmérésére hivatkozva.

Hosszú távon az arany a legjelentősebb garancia az inflációs és egyéb pénzügyi kockázatokkal szemben – állítja a Szerb Nemzeti Bank, amely nemrégiben jelentette be, hogy a tartalékokat 36,3 tonnáról 50 tonnára emeli. A magasabb kőolajárak egyes olajexportőrök, köztük Kazahsztán és Üzbegisztán nemesfém-vásárlásait emelik. A központi bankok 20 százaléka szándékozik növelni aranytartalékait a következő évben a felmérés szerint.

Ez segít ellensúlyozni az ETF-ekből (tőzsdén kereskedett alapokból) történő befektetői tőkekiáramlást idéznek egy elemzőt.

(Ajánlott kapcsolódó cikkünk: Bitcoin=fürge kisemlős, arany=kihalásra ítélt dinoszaurusz?)

Életbe lépett a százmilliárdos kripto-törvény

Németországban életbe lépett az a törvény, amely lehetővé teszi az úgynevezett speciális alapoknak (Spezialfonds), hogy bitcoint vásároljanak, akár tőkéjük 20 százalékáig is. Ez a becslések szerint – elméletileg – 350 milliárd eurónyi tőkét is erre a piacra vihet – írta a Coindesk. Más kérdés, mennyit fognak ténylegesen befektetni.

A bitcoin árfolyama öt évre (Tradingview.com)A bitcoin árfolyama öt évre (Tradingview.com)

Ezek a speciális alapok zárt körűek, és azért kezelnek hatalmas mennyiségű tőkét, mert más intézményi befektetők – nyugdíjalapok, biztosítók, alapítványok stb. – sokszor ezeken keresztül kezelik a tőkéjüket.

Az ESG sötét oldala

A környezettudatos befektetési politika árnyoldalairól, veszélyeiről ír a Concorde Értékpapír blogja. Szerintük egy olajvállalat környezettudatosabbá válhat, ha a kitermelési folyamatot kevésbé szennyezővé teszi, például jobb technológiákat használ. A kevesebb termelés is hosszú távon ide vezet. De kellemetlen mellékhatás, hogy a technológiai javulás drágítja a kitermelést. A szabályozható, perelhető, nyugati jogrendben működő vállalatok versenyképtelenekké válnak, és háttérbe szorítják a kitermelésüket.

Így bármennyire is nemes cél a nyugati olajvállalatok kizöldítése, sajnos ezzel a szándékkal diktatúrák elnyomó rendszereinek finanszírozását segítjük, olyan cégeket, amelyek nem igazán perelhetők, nem szabályozhatók, nem javíthatók meg érdemben teszik hozzá.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17705 17700 18015 -2,24% 17705 17715 3 675 309 925 Ft 2021-09-20 13:50:27
MOL 2372 2372 2420 -2,63% 2372 2374 1 369 702 210 Ft 2021-09-20 13:50:45
MTELEKOM 424 422 430 -0,70% 424 425 95 503 999 Ft 2021-09-20 13:34:35
RICHTER 8545 8480 8700 -2,40% 8530 8545 550 431 980 Ft 2021-09-20 13:45:35
OPUS 242 240 252 -4,35% 242 243 66 447 778 Ft 2021-09-20 13:30:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Senki sem akar kockáztatni, zuhannak a részvények
Eidenpenz József | 2021. szeptember 20. 11:59
Csúnyán néznek ki a tőzsdék, szinte minden esik, néhány dolog pedig zuhan. Csúszik lefelé a forint és a legtöbb árupiaci termék is. Kína még úgy is sakkban tartja a piacokat, hogy a tőzsdéi éppen zárva vannak. Sok jegybank ülésezik a héten, köztük az amerikai és a magyar is.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi tőzsdékhez képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 45,60 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 52 376,91 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 351 felett az euró, az oltottak küldik magasabbra a légitársaságokat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 12:11
Az ellentmondásos amerikai makroadatok alaposan megrángatták a dollárt, vele a forintot és az aranyat is, de a részvényindexek meglepően stabilak. A BUX ma kissé emelkedik, az OTP esését a Richter ellensúlyozza. Emelkednek a légitársaságok, mert a britek utazási könnyítéseket terveznek az oltottaknak. Nagy csőd jöhet Kínában.
Részvény / Deviza / Áru Nyugat-európai gázárak az egekben – hozzánk is begyűrűzik?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 05:41
Még csak közeleg a tél, a nyugat-európai gázárak mégis soha nem látott magasságokban vannak. Az USA-ban is sok éves rekordok dőlnek. Mi ennek az oka, mi változott? Megalapozott-e, vagy csak valamilyen spekulációs buborék? Hol vannak most az árak az egykori rezsicsökkentés szintjéhez képest?
Részvény / Deviza / Áru Alig mozdult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 16. 17:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,40 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 52 331,31 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Elmarad az idei német gazdasági csoda, makacsul kúszik felfelé az olaj
Eidenpenz József | 2021. szeptember 16. 12:07
Emelkednek az európai tőzsdék, pedig jelentősen csökkentették a német gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzést. Az erre az évre várt fellendülés 2022-re tolódhat. A makacsul felfelé kúszó olajárak és az alkatrészhiány miatt dráguló járművek miatt csökkennek az autóeladások.
Részvény / Deviza / Áru Kis mínuszban zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 74,48 pontos, 0,14 százalékos csökkenéssel, 52 317,91 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikeres volt a mai kötvénykibocsátás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 17:47
Magyarország minden eddigit meghaladó sikerrel bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon – jelentette ki sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hír jött Kínából, gyilkolják az Ethereum-gyilkost
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 11:58
A tőzsdék óvatosak és kivárnak a Fed jövő heti ülése előtt, a magyar papírok is esegetnek, a forint stabil. Elmaradtak a kínai adatok a várttól. Óriásit esett, majd emelkedett a ródium, le kellett állítani az Ethereum egyik legfontosabb riválisát.
Részvény / Deviza / Áru A kisbefektetői horda, vagy a klímaváltozás miatt száguldanak az uránbányák?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 05:33
Az uránbánya-részvények árfolyama egyetlen hónap alatt másfélszeresére ugrott, és már a Reddit Wallstreetbets fórumán csevegő kisbefektetői tömegek is felfigyeltek rá. Vannak ennek fundamentális alapjai? Az atomenergia lenne az egyik megoldás a globális felmelegedés problémájára, vagy csak átmeneti őrületről, hype-ról van szó?
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos