<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A pénteki tűzijáték után ma az USA-ban zárva lesznek a tőzsdék, Európában főleg az OPEC döntésére várnak. Nagy a felhördülés a DiDi körül, megint a kínai állam tenyerelt bele a piacba. Az OPEC harmadszor is megpróbál megegyezni, egy új német törvény pedig lehetővé teszi a bitcoin-befektetést az intézményeknek.

Pénteken főleg a technológiai részvények repítették új csúcsokra az amerikai tőzsdeindexeket, amit a jó foglalkoztatási adatokkal és a süllyedő állampapír-hozamszintekkel magyaráztak. Ez utóbbi főleg a növekedési részvényeknek kedvező. Ma az országban ünnep van a függetlenség napja alkalmából, a tőzsdék zárva lesznek. Az európai tőzsdék pedig az ilyenkor gyakori csendes semmittevést gyakorolják.

A Stoxx 600 index alig moccan, a német tőzsdemutató 0,3, a párizsi 0,1 százalékkal süllyed jelenleg. A brit és az olasz index 0,2 százalékkal emelkedik. Ázsiában is vegyes a kép, de estek a kínai technológiai papírok, alighanem a DiDi elleni fellépés hatására. A briteknél a Wm Morrison (MRW) kiskereskedelmi lánc felvásárlása körüli harc okoz izgalmakat.

Itthon a BUX index csekély pluszban van, az OTP 0,4 százalékos esése, a Mol szerény süllyedése és a Richter egy százalékos emelkedése mellett. A Telekom is fél százalékkal esik, négy százalékos emelkedést mutat viszont az Opus. Július 28-tól 700 forint osztalékot fizet a Zwack.

Stabil a forint a nyilatkozat után

A forint minimálisan gyengül, az euró 351,80. Virág Barnabás MNB-alelnök egy interjúban arról beszélt, hogy a kamatemelési ciklussal az inflációt újból a jegybanki célnak megfelelő tartományba kívánják terelni 2022 közepére. Úgy látszik, ez nem volt hatással a forintra.

Árfolyamok és grafikonok

Gyengül a dollár, az árupiacon erősödnek a fémek, különösen a réz és a platina, közel másfél százalékkal.

Nagy felhördülés a DiDi körül

Kína “sokkolta a befektetőket” azzal, hogy a hétvégén a DiDi autómegosztó alkalmazásának eltávolítására kötelezte a kínai internetes szoftveráruházakat. A cég most hajtott végre sikeres IPO-t (részvénykibocsátást) az USA-ban, amelynek során mintegy 80 milliárd dollárra értékelték.

A hatóságok szerint az adatkezeléssel van a gond, a DiDi dolgozik a javításon. (Ám rossz emlékeket is felkavar az eset az Ant-kibocsátás meghiúsítása és más, a technológiai szektor ellen tett kínai kormányzati lépések miatt.) A részvény pénteken bő öt százalékkal esett.

Még mindig nincs OPEC-megállapodás

A hétvégén az Egyesült Arab Emirátusok és Szaúd-Arábia a sajtóban üzengettek egymásnak a mai újabb találkozó előtt – írja az Equilor Befektetési Zrt. Abban nincs nézeteltérés, hogy augusztustól kétmillió hordóval emelni kell a kitermelést az év végéig, azonban a 2022-es kitermelési szintekről jelentős eltérés van a felek között.

Az Emirátusok képviselői szerint a maximális kitermelési szint nem fair számukra, mert azóta új kutak átadásával, jelentősen nőtt a termelési kapacitásuk. Amennyiben ma sem sikerülne megegyezni, akkor azt kockáztatják, hogy nem indulhat meg az extra termelés augusztustól. Ez tovább emelheti az olaj határidős árakat.

Az olaj ma minimális pluszban van.

Olajlétesítmények (Pixabay.com)Olajlétesítmények (Pixabay.com)

A jegybankok több aranyat vesznek

A központi bankok ismét aranyvásárlásba kezdtek, vagy ilyen irányú terveket jelentettek be, miután az utóbbi időben évtizedes mélypontra esett náluk ennek értéke – írják a World Gold Council felmérésére hivatkozva.

Hosszú távon az arany a legjelentősebb garancia az inflációs és egyéb pénzügyi kockázatokkal szemben – állítja a Szerb Nemzeti Bank, amely nemrégiben jelentette be, hogy a tartalékokat 36,3 tonnáról 50 tonnára emeli. A magasabb kőolajárak egyes olajexportőrök, köztük Kazahsztán és Üzbegisztán nemesfém-vásárlásait emelik. A központi bankok 20 százaléka szándékozik növelni aranytartalékait a következő évben a felmérés szerint.

Ez segít ellensúlyozni az ETF-ekből (tőzsdén kereskedett alapokból) történő befektetői tőkekiáramlást idéznek egy elemzőt.

(Ajánlott kapcsolódó cikkünk: Bitcoin=fürge kisemlős, arany=kihalásra ítélt dinoszaurusz?)

Életbe lépett a százmilliárdos kripto-törvény

Németországban életbe lépett az a törvény, amely lehetővé teszi az úgynevezett speciális alapoknak (Spezialfonds), hogy bitcoint vásároljanak, akár tőkéjük 20 százalékáig is. Ez a becslések szerint – elméletileg – 350 milliárd eurónyi tőkét is erre a piacra vihet – írta a Coindesk. Más kérdés, mennyit fognak ténylegesen befektetni.

A bitcoin árfolyama öt évre (Tradingview.com)A bitcoin árfolyama öt évre (Tradingview.com)

Ezek a speciális alapok zárt körűek, és azért kezelnek hatalmas mennyiségű tőkét, mert más intézményi befektetők – nyugdíjalapok, biztosítók, alapítványok stb. – sokszor ezeken keresztül kezelik a tőkéjüket.

Az ESG sötét oldala

A környezettudatos befektetési politika árnyoldalairól, veszélyeiről ír a Concorde Értékpapír blogja. Szerintük egy olajvállalat környezettudatosabbá válhat, ha a kitermelési folyamatot kevésbé szennyezővé teszi, például jobb technológiákat használ. A kevesebb termelés is hosszú távon ide vezet. De kellemetlen mellékhatás, hogy a technológiai javulás drágítja a kitermelést. A szabályozható, perelhető, nyugati jogrendben működő vállalatok versenyképtelenekké válnak, és háttérbe szorítják a kitermelésüket.

Így bármennyire is nemes cél a nyugati olajvállalatok kizöldítése, sajnos ezzel a szándékkal diktatúrák elnyomó rendszereinek finanszírozását segítjük, olyan cégeket, amelyek nem igazán perelhetők, nem szabályozhatók, nem javíthatók meg érdemben teszik hozzá.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8284 8262 8496 +0,73% 0 0 3 986 072 834 Ft 2022-09-27 17:14:40
MOL 2416 2396 2454 -0,49% 0 0 1 761 712 572 Ft 2022-09-27 17:05:26
MTELEKOM 297 296 304 -0,34% 0 0 235 583 571 Ft 2022-09-27 17:05:05
RICHTER 7405 7350 7520 -0,13% 0 0 1 056 001 690 Ft 2022-09-27 17:11:34
OPUS 129 128 132 -1,67% 0 0 10 720 057 Ft 2022-09-27 17:05:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Pénzügyi követeléssel állt elő az orosz értéktár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 18:38
Kiakadtak az uniós szankciókon.
Részvény / Deviza / Áru Mit hoz nekünk a dühös medve éve? Tartósan 400 forint feletti eurót
Eidenpenz József | 2022. szeptember 27. 18:25
Öveket becsatolni. Turbulens hónapok következhetnek a tőkepiacokon és a magyar gazdaságban az Equilor Befektetési Zrt. szerint, amit inkább csak enyhíthet az uniós forrásokról való esetleges megegyezés. Az euró/forint jövőre sem túl valószínű, hogy tartósan 400 alá süllyedne, az infláció pedig jövőre átlagosan még magasabb lehet, mint az idén.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé csordogált sok blue chip a BÉT-en
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 17:55
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 20,17 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 38 549,03 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Megint elájult a forint, hiába emeltek nagyot Matolcsyék
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 15:15
Erősödött a forint a vártnál nagyobb magyar jegybanki kamatdöntés után; az eurót a bejelentést követően 405,26 forinton jegyezték. De nem sokkal később újból gyengülésnek indult.
Részvény / Deviza / Áru Kezdi összeszedni magát a forint?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 07:12
Erősödött kissé kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a gáz ára, de gyengül a forint is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 18:47
A magyar tőzsde gyengült, ahogy a forint árfolyama is. Örülhetünk viszont annak, hogy a gáz tőzsdei árfolyama nagyot esett, de lefele tartott az olaj árfolyama is.
Részvény / Deviza / Áru 11 százalék feletti kamattal jönnek az új magyar állampapírok
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 14:52
Csütörtöktől lesznek elérhetőek azok az új állampapírok, amelyek kamatozása próbál lépést tartani az elszabadult inflációval.
Részvény / Deviza / Áru Mit tesz a forintért az MNB holnap? Emelkedik az index Milánóban
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 12:23
Az olasz tőzsdeindex szinte egyedüliként emelkedett Európában a leendő kormány vállalkozásbarát ígéretei miatt. A forint is gyengül, de a piac a holnapi MNB-ülésre vár, ahol egy százalékos kamatemelést valószínűsíthető. Újabb csúcson a dollár, esnek az energiahordozók, felrobbant egy gázcég árfolyama – de csak a szakadék aljához képest.
Részvény / Deviza / Áru Újabb mélyponton a forint a dollárhoz képest a hétfői nyitáskor
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 07:32
Gyengült a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek estihez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. A dollár ellenében hétfőn a forint új árfolyammélypontot ért el.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott ma a BUX
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 18:22
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 891,30 pontos, 2,25 százalékos csökkenéssel, 38 657,41 ponton zárt pénteken.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG