<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A pénteki tűzijáték után ma az USA-ban zárva lesznek a tőzsdék, Európában főleg az OPEC döntésére várnak. Nagy a felhördülés a DiDi körül, megint a kínai állam tenyerelt bele a piacba. Az OPEC harmadszor is megpróbál megegyezni, egy új német törvény pedig lehetővé teszi a bitcoin-befektetést az intézményeknek.

Pénteken főleg a technológiai részvények repítették új csúcsokra az amerikai tőzsdeindexeket, amit a jó foglalkoztatási adatokkal és a süllyedő állampapír-hozamszintekkel magyaráztak. Ez utóbbi főleg a növekedési részvényeknek kedvező. Ma az országban ünnep van a függetlenség napja alkalmából, a tőzsdék zárva lesznek. Az európai tőzsdék pedig az ilyenkor gyakori csendes semmittevést gyakorolják.

A Stoxx 600 index alig moccan, a német tőzsdemutató 0,3, a párizsi 0,1 százalékkal süllyed jelenleg. A brit és az olasz index 0,2 százalékkal emelkedik. Ázsiában is vegyes a kép, de estek a kínai technológiai papírok, alighanem a DiDi elleni fellépés hatására. A briteknél a Wm Morrison (MRW) kiskereskedelmi lánc felvásárlása körüli harc okoz izgalmakat.

Itthon a BUX index csekély pluszban van, az OTP 0,4 százalékos esése, a Mol szerény süllyedése és a Richter egy százalékos emelkedése mellett. A Telekom is fél százalékkal esik, négy százalékos emelkedést mutat viszont az Opus. Július 28-tól 700 forint osztalékot fizet a Zwack.

Stabil a forint a nyilatkozat után

A forint minimálisan gyengül, az euró 351,80. Virág Barnabás MNB-alelnök egy interjúban arról beszélt, hogy a kamatemelési ciklussal az inflációt újból a jegybanki célnak megfelelő tartományba kívánják terelni 2022 közepére. Úgy látszik, ez nem volt hatással a forintra.

Árfolyamok és grafikonok

Gyengül a dollár, az árupiacon erősödnek a fémek, különösen a réz és a platina, közel másfél százalékkal.

Nagy felhördülés a DiDi körül

Kína “sokkolta a befektetőket” azzal, hogy a hétvégén a DiDi autómegosztó alkalmazásának eltávolítására kötelezte a kínai internetes szoftveráruházakat. A cég most hajtott végre sikeres IPO-t (részvénykibocsátást) az USA-ban, amelynek során mintegy 80 milliárd dollárra értékelték.

A hatóságok szerint az adatkezeléssel van a gond, a DiDi dolgozik a javításon. (Ám rossz emlékeket is felkavar az eset az Ant-kibocsátás meghiúsítása és más, a technológiai szektor ellen tett kínai kormányzati lépések miatt.) A részvény pénteken bő öt százalékkal esett.

Még mindig nincs OPEC-megállapodás

A hétvégén az Egyesült Arab Emirátusok és Szaúd-Arábia a sajtóban üzengettek egymásnak a mai újabb találkozó előtt – írja az Equilor Befektetési Zrt. Abban nincs nézeteltérés, hogy augusztustól kétmillió hordóval emelni kell a kitermelést az év végéig, azonban a 2022-es kitermelési szintekről jelentős eltérés van a felek között.

Az Emirátusok képviselői szerint a maximális kitermelési szint nem fair számukra, mert azóta új kutak átadásával, jelentősen nőtt a termelési kapacitásuk. Amennyiben ma sem sikerülne megegyezni, akkor azt kockáztatják, hogy nem indulhat meg az extra termelés augusztustól. Ez tovább emelheti az olaj határidős árakat.

Az olaj ma minimális pluszban van.

Olajlétesítmények (Pixabay.com)
Olajlétesítmények (Pixabay.com)

A jegybankok több aranyat vesznek

A központi bankok ismét aranyvásárlásba kezdtek, vagy ilyen irányú terveket jelentettek be, miután az utóbbi időben évtizedes mélypontra esett náluk ennek értéke – írják a World Gold Council felmérésére hivatkozva.

Hosszú távon az arany a legjelentősebb garancia az inflációs és egyéb pénzügyi kockázatokkal szemben – állítja a Szerb Nemzeti Bank, amely nemrégiben jelentette be, hogy a tartalékokat 36,3 tonnáról 50 tonnára emeli. A magasabb kőolajárak egyes olajexportőrök, köztük Kazahsztán és Üzbegisztán nemesfém-vásárlásait emelik. A központi bankok 20 százaléka szándékozik növelni aranytartalékait a következő évben a felmérés szerint.

Ez segít ellensúlyozni az ETF-ekből (tőzsdén kereskedett alapokból) történő befektetői tőkekiáramlást idéznek egy elemzőt.

(Ajánlott kapcsolódó cikkünk: Bitcoin=fürge kisemlős, arany=kihalásra ítélt dinoszaurusz?)

Életbe lépett a százmilliárdos kripto-törvény

Németországban életbe lépett az a törvény, amely lehetővé teszi az úgynevezett speciális alapoknak (Spezialfonds), hogy bitcoint vásároljanak, akár tőkéjük 20 százalékáig is. Ez a becslések szerint – elméletileg – 350 milliárd eurónyi tőkét is erre a piacra vihet – írta a Coindesk. Más kérdés, mennyit fognak ténylegesen befektetni.

A bitcoin árfolyama öt évre (Tradingview.com)
A bitcoin árfolyama öt évre (Tradingview.com)

Ezek a speciális alapok zárt körűek, és azért kezelnek hatalmas mennyiségű tőkét, mert más intézményi befektetők – nyugdíjalapok, biztosítók, alapítványok stb. – sokszor ezeken keresztül kezelik a tőkéjüket.

Az ESG sötét oldala

A környezettudatos befektetési politika árnyoldalairól, veszélyeiről ír a Concorde Értékpapír blogja. Szerintük egy olajvállalat környezettudatosabbá válhat, ha a kitermelési folyamatot kevésbé szennyezővé teszi, például jobb technológiákat használ. A kevesebb termelés is hosszú távon ide vezet. De kellemetlen mellékhatás, hogy a technológiai javulás drágítja a kitermelést. A szabályozható, perelhető, nyugati jogrendben működő vállalatok versenyképtelenekké válnak, és háttérbe szorítják a kitermelésüket.

Így bármennyire is nemes cél a nyugati olajvállalatok kizöldítése, sajnos ezzel a szándékkal diktatúrák elnyomó rendszereinek finanszírozását segítjük, olyan cégeket, amelyek nem igazán perelhetők, nem szabályozhatók, nem javíthatók meg érdemben teszik hozzá.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10575 10535 10615 +0,09% 10570 10575 521 029 670 Ft 2023-02-07 10:01:16
MOL 2682 2680 2710 0,00% 2682 2686 119 843 998 Ft 2023-02-07 10:01:39
MTELEKOM 369 369 375 -0,27% 369 370 8 413 711 Ft 2023-02-07 10:00:50
RICHTER 8075 8050 8110 +0,06% 8075 8100 112 150 330 Ft 2023-02-07 09:59:11
OPUS 130 128 131 -0,31% 129 130 1 780 923 Ft 2023-02-07 09:40:21
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Kedd reggel is izmozik a forint a devizapiacon
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:40
A vezető valutákkal szemben erősödött a jegyzése.
Részvény / Deviza / Áru Fejre állt a világ: a kirúgásokat jutalmazza a piac
Király Béla | 2023. február 6. 19:22
A technológiai óriások jó ideig hatalmas növekedést értek el negyedévről negyedévre. A recessziós környezetben viszont jellemzően mindannyian megtorpantak, ami komolyabb áresést hozott tavaly. Az elmúlt hetekben publikált negyedéves számok általában visszaesést jeleztek a korábbi eredményekhez képest, ennek ellenére a részvények remekelnek.
Részvény / Deviza / Áru Csak a rossz hírekről szólt ma Budapesten a nap
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 602,48 pontos, 1,33 százalékos csökkenéssel, 44 793,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes-e most eurót váltani?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 15:51
Jellemző, hogy komolyabb forintgyengülés esetén pánikszerűen vesznek a magyarok eurót. Pedig az jár jól, aki akkor vált, amikor kevesebbet kell fizetni a közös valutáért.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék a hangulat, amerre nézünk, meglepetésként árat emel a Tesla
Eidenpenz József | 2023. február 6. 12:26
A tőzsdéken továbbra is nagyon rossz a hangulat, a pénteki amerikai adatok komoly kétségeket vetettek fel a rali tartósságával kapcsolatban. A BUX az európai átlagot követi, a forint gyengült. Sok árcsökkentés után meglepő módon árat emelt a Tesla, óriási felvásárlás készül az aranypiacon. A kriptodeviza-hackerek éve volt a tavalyi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengélkedik a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 07:50
Gyengült a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,5 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG