5p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Lélegzetvisszafojtva várják a piacok az amerikai jegybank holnap esti kamatdöntő ülését. Ezen kívül öt másik jegybank is határozni fog a héten. Évtizedes csúcsra érkezett az egyik fontos energiahordozó ára, amelyből Magyarország is sokat fogyaszt.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos

Nincs igazán markáns irány az európai tőzsdéken, a német index például kissé csökken, míg a francia és a brit valamelyest emelkedni tud. A befektetők elsősorban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerda esti ülésére várnak. Az eurózóna végső inflációs számainak közzététele nem jelentett meglepetést, a számok a várakozásoknak megfelelőek voltak.

Itthon a BUX Index is nulla közelében ingadozik. Jelenleg minimális, ezreléknyi pluszban, míg a nap elején inkább szerény mínuszban állt. Az OTP 0,3, a Richter 0,1 százalékkal esik, a Mol viszont fél százalékkal emelkedik. Az Opus három, a Telekom másfél százalék körüli emelkedéssel gyarapítja a nyertesek táborát.

Alig mozdul most az euró

A devizapiacokon is inkább kivárós hangulat van. A forint alig mozdul, 383 forint 60 fillér az euró ára. Az olaj viszont kitartóan kúszik felfelé. Az amerikai típusú WTI a 91, az európai típusú Brent a 95 dolláros szintet ostromolja.

Árfolyamok és grafikonok

A hollandiai földgáz tőzsdei ára egy százalékkal ment feljebb. Az ipari fémek, mint a réz, az alumínium vagy a nikkel viszont egy százalék körüli mértékben esnek.

Új impulzusra vár a forint?

A 390 forintos szintektől fokozatosan visszakorrigált az EURHUF árfolyam, de egyelőre úgy néz ki, hogy a forint nem tud kellő erőt mutatni az 50 napos mozgóátlag letöréséhez – írja a KBC Equitas. A 383 forint körüli szinteken megakadt az euró áresése. A sokat erősödő dollár sem segített a forint helyzetén. Így a holnapi amerikai kamatdöntés kihatással lehet a régiós devizákra.

Új impulzusra várhatnak a befektetők, hogy megtalálják a megfelelő irányt – tették hozzá.

Egyre többet emlegetik a száz dolláros olajat

Az erős fundamentumoknak köszönhetően tovább emelkedett ma reggel a kőolaj ára. A szaúdi olajipari miniszter megerősítette, hogy országa folytatja politikáját, amelynek célja, hogy növelje az ellátásbiztonságot – foglalta össze az Erste Befektetési Zrt. Ez azt jelenti, hogy Szaúd-Arábia az év végéig biztosan fenntartja a termelés csökkentését.

A fizikai olajpiac egyre szűkebb, aminek hatására a közeli határidős árak jobban emelkednek.

Tegnap a Chevron elnöke beszélt a száz dolláros olajárról, de a piacon olyan, még alapvetően pesszimista befektetési bankok is, mint a Citi, reálisnak tartják ennek az elérését.

Az olajról is szól a következő műsor:

A jegybankok hete következik

Szerdán este az amerikai Fed dönt a kamatokról, várhatóan nem fog emelni. De a befektetők nagyon várják a kommentárokat, a gazdasági elemzést és a híres “dot-plot” ábrát. A brit BoE várhatóan emel majd a kamatokon, annak ellenére, hogy a brit gazdaság nincs igazán formában. Szigoríthatnak a héten a svájci jegybankárok is.

A japán jegybank, a BoJ várhatóan nem módosít, bár vannak, akik nem zárják ki, hogy a jen védelmében esetleg mégis beavatkozik egy meglepetés-kamatemeléssel. A norvégok valószínűleg már befejezték az emelési sorozatot, a svéd jegybank viszont kissé le van maradva, így Stockholmban növelhetik az irányadó rátát.

Befejezte-e ezzel az EKB?

Francois Villeroy de Galhau, az EKB Kormányzótanácsának tagja szerint addig fogják négy százalékon tartani a kamatlábat, amíg csak az infláció megfékezéséhez szükséges. Jelezte viszont, hogy egyelőre nem támogatja a jövőbeli emeléseket. A megjegyzések annak kapcsán hangzottak el, hogy az EKB a múlt héten a tizedik egymást követő ülésén emelte a hitelfelvételi költségeket, az óvatosabb tisztviselők ellenkezése ellenére.

Christine Lagarde elnök azt mondta, nem tudja megmondani, hogy ez lesz-e a csúcs, és a “héjább” (kamatemelés-párti) kollégák azóta hangsúlyozták, hogy ez nem biztos, hogy az utolsó emelés volt – írta a Bloomberg.

Évtizedes csúcson az urán ára

Már 12 éves csúcson áll az uránérc, mint energetikai nyersanyag (U308) határidős tőzsdei árfolyama, 66 dollár közelében – jelentették külföldi hírforrások. Ez lényegében a fukushimai katasztrófa körüli időszak óta nem látott szint. Bár a számok ezt mutatják, az is látszik, hogy egyrészt erre a nyersanyagra csak nagyon gyér üzletek vannak tőzsdén. A forgalom zömét a nagy cégek egymás közötti, nem nyilvános szerződésekkel bonyolítják.

Két uránbánya-ETF tőzsdei ára. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Két uránbánya-ETF tőzsdei ára. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A Barchart.com adataiból az is kitűnik, hogy elsősorban a legközelebbi határidő ára ugrott meg, a szeptemberé, 66 dollár környékére kötésegységenként. A többié jóval alacsonyabb, 38 dollár körüli. Ez arra utalhat, hogy csak átmeneti, rövid távú kínálati hiányról lehetett szó. Az uránbánya-részvényeket tartalmazó ETF-ek ugyan jól állnak, de már 2021-2022-ben is voltak hasonló árszinten.

Érvek az atomenergia mellett

A Financial Times az uránkereslet megugrását azzal magyarázza, hogy a kormányok “Washingtontól Szöulig és Párizsig” az energiafüggetlenséget, a meglévő atomreaktor-flotta élettartamának meghosszabbítását, új erőművek építését vették tervbe. Főleg miután Oroszország ukrajnai inváziója miatt az egekbe szöktek a gázárak.

Az urán a “szénmentes energia forrásává” válhatna az éghajlatváltozás elleni globális erőfeszítésekben, bár annak idején ezt a 2011-es japán fukusimai katasztrófa megakasztotta. Az uránkészletek viszont végesek, új bányákat nemigen nyitottak a világban az elmúlt évtizedben a nyomott nyersanyagárak (és az atomenergia-ellenes hangulat) miatt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 12845 12810 13400 -2,21% 0 0 22 243 722 615 HUF 2023-09-22 17:14:40
MOL 2786 2770 2808 -0,14% 0 0 1 172 672 516 HUF 2023-09-22 17:05:27
MTELEKOM 533 525 533 +0,76% 0 0 215 140 434 HUF 2023-09-22 17:05:14
RICHTER 9200 9000 9320 +1,88% 0 0 1 816 759 185 HUF 2023-09-22 17:07:42
OPUS 342 338 347 -0,87% 0 0 115 381 705 HUF 2023-09-22 17:05:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nézze csak, már megint mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 18:48
Nem sok okot adott az örömre a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Nyugtalanul ért véget a hét Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A közgazdászok beszélték le a forintot és az OTP-részvényt
Eidenpenz József | 2023. szeptember 22. 12:02
A több mint fél tucatnyi eheti kamatdöntés sokkját próbálja kiheverni a tőkepiac, amik egy része rosszul, azaz kamatemeléssel végződött. Ma már látunk emelkedő indexet is de azért nem túl jó a hangulat. A BUX plusza elsősorban a Richternek köszönhető, a forint csak egy részét korrigálja a tegnapi esésnek. Miért nem esik még jobban a Bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Nem kell ideskednie, ha tegnap este nem vett eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 07:23
Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Őrült hullámvasútra került a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 19:33
A hazai fizetőeszköz ugyanis kora délután öt egységgel volt gyengébb az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Varga Mihály lebeszélte az OTP-t
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé mozdult ki a forint a sávból, Indiába mennek a nagy pénzek
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 12:07
Elromlott a hangulat a részvénypiacokon a Fed kamatdöntése után, és Budapesten is mindhárom nagy részvényünk lefelé tart. Ráadásul ma még több európai jegybank ülésezik, mindenütt a kamatemelés van napirenden. Óriási kamatemelés következik Törökországban, duplán fókuszba került India. Duplázhatnának a pesti ingatlanárak?
Részvény / Deviza / Áru Baljósan indította a napot a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 07:54
Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru 10 veszélyes kriptós csalási forma 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 05:39
A bűnözők előszeretettel próbálkoznak a kriptovaluta-piacon, ahol sok tapasztalatlan kisbefektető próbál szerencsét, megfelelő ismeretek nélkül. A leggyakoribb módszerek között van olyan, amely szinte egyidős az emberiséggel, és olyan is, amelyet a másodperc tört része alatt, teljesen számítógépesítve hajtanak végre. Mi is könnyen csapdába eshetünk.
Részvény / Deviza / Áru Szabadultak az OTP-részvényektől a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 17:38
A vezető részvények közül csak a Mol tudott erősödni. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG