7p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Az elemzők kitartanak amellett, hogy a közepes nagyságú hazai tőzsdei vállalatok részvényei rendkívül olcsók, van, amelyik 80 százalékos felértékelődési potenciállal is rendelkezik a célárak alapján. Főleg, ha minden jóra fordul – múlik a válság, nő a forgalom, beérnek a fejlesztések vagy akvizíciók.

Újabb, közepes nagyságúnak mondható hazai cégekre készültek elemzői ajánlások, frissítések jelentek meg a gyorsjelentések nyomán. Mindegyik megegyezik abban, hogy a jelenlegi tőzsdei árnál jóval magasabb célárakat határoztak meg. De azért kockázatok is akadnak.

Kissé csökkent az Alteo célára

"Úgy véljük, hogy az orosz-ukrán háború és az energiapiaci turbulenciák pozitívan hatottak az Alteo-ra, ami a legutóbbi néhány gyorsjelentésben is megmutatkozott. A magasabb gáz- és villamosenergia-árak miatt a megújuló erőművek árrése javul, ugyanakkor ezen erőművek fenntartási költségei nem fognak jelentősen változni.

Ugyanakkor a villamosenergia-ár és a földgáz ára közötti különbség jelentősen kiszélesedett, ami azt jelenti, hogy a piaci alapú szegmens rendkívüli nyereséget ért el" – írta Debreczeni Csaba, a Magyar Bankholding Zrt. senior tőkepiaci elemzője. A legutóbbi gyorsjelentés alapján frissített elemzésben az egyéves célárfolyamukat mégis csökkentették, 4116 forintról 4058 forintra,

főként a megváltozott kockázatmentes kamatláb és a társaság nettó adósságállománya miatt.

Jó nagy a bizonytalanság

Jelenleg nehéz feladat az Alteo “közeljövőjét látni a tőzsdén”, így minden lehetséges jövőbeli forgatókönyv csak nagy hibahatárral jósolható meg. Mint például, hogy

a társaság továbbra is állami vállalat marad vagy magántársasággá válik?

Az elemző több más kockázati tényezőt is azonosított. A jelenlegi gazdasági környezetben úgy tűnik, az energiapiaci turbulenciáknak, legalábbis átmenetileg, vége. Nehéz feladat látni a következő 5-10 év villamosenergia-piacát, ami nagymértékben befolyásolja a cég bevételeit és eredményeit – jegyezte meg.

Az Alteo árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az Alteo árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Jó volt az első félév

Az Alteo egyébként 2023. első félévében nyolc százalékkal növelte EBITDA-ját az előző évhez képest, és elérte a 12,77 milliárd forintot. Az árbevétel 55 százalékkal, 37,98 milliárd forintról 58,85 milliárd forintra nőtt. A bevételnövekedés fő mozgatórugója az emelkedő energiaár volt, így

  • a magasabb szinten rögzített villamosenergia- és távhőárak;
  • az Alteo Irányítóközpont (virtuális erőmű vagy "VPP") növekvő kapacitása és bevétele,
  • valamint a hulladékgazdálkodási szegmens fejlődése.

Extrém alacsony az AutoWallis értékeltsége?

Az AutoWallis rendkívül alacsony, 4,3-szoros EV/EBITDA és 3,3-szoros P/E szorzók mellett forog a 2024-es eredménybecslések alapján – írta Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője a cég gyorsjelentése kapcsán. A 12 havi célárfolyamukat így részvényenként 205 forinton hagyták, ami az akkori árfolyamhoz képest 90 százalékos emelkedési potenciált jelentett. (Most mintegy 84 százalék.)

Elemzések közepes méretű cégek tőzsdei részvényeire
Cég Célár Felértékelődési potenciál Tőzsdei árf. Elemz. Dátuma Ajánlás
Alteo 4058 48% 2750 2023-08-30 -
AutoWallis 205 84% 111.5 2023-09-01 vétel
Duna House 800 44% 554 2023-09-01 vétel
Graphisoft Park 10.5 24% 8.5 2023-08-10 vétel
Forrás: Bet.hu  

Megjegyezték azonban, hogy az AutoWallis valószínűleg még jó ideig nem fog osztalékot fizetni, legalább két okból. Egyrészt a vállalat a növekedésre összpontosít, és ezért a teljes cash flow-ját (a keletkező pénzeszközeit) újra befekteti. Másrészt pedig “amíg a külső finanszírozás kulcsfontosságú marad a gyors növekedés finanszírozásához, az AutoWallisnak megfelelő szintű saját tőkét kell fenntartania”. (Vagyis sok hitelfedezetre van szüksége – a szerk.)

Árfolyamok és grafikonok

Hozta a várakozásokat az autós cég

A brókercég fenntartja az AutoWallisra vonatkozó vételi ajánlását. A 2023-ra és 2024-re vonatkozó EBITDA becslésüket is szinten tartották. EPS (egy részvényre jutó nyereség) becslésük 2023-ra 28,8 forint, 2024-re pedig 32,8. A második negyedévi eredmények ugyanis “a várakozásoknak megfelelően erősek” voltak az elemző szerint.

A kiemelkedő növekedés fő oka a közép- és kelet-európai régió inflációja, az Opel és SsangYong járművek nagykereskedelmének köszönhető organikus volumennövekedés, valamint a Net Mobilitás és a Nelson Flottalízing felvásárlásai írta az elemzés.

Az EPS 5,32 forint volt, szemben az előző év azonos időszakában elért 4,76 forinttal, ami szintén összhangban van a becslésükkel.

Az AutoWallis árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az AutoWallis árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

 

Felülvizsgálat alatt a Duna House

A Duna House-t (DH) is a Concorde Értékpapír Zrt. elemezte, Gaál Gellért szerint ezt is venni érdemes 800 forintos célárral. Amelyet azonban “felülvizsgálat alatt” címkével látott el, mert “hamarosan frissítik”. A legrosszabb már mögöttünk lehet? – teszi fel a kérdést.

A jó hírek közé tartozik, hogy DH profitja negyedéves szinten javult a magasabb tranzakciós és hitelvolumennek köszönhetően. Ez részvényenként 23,6 forintra emelte a profitot. A tiszta adózás utáni alaperedmény 569 millió forint volt, 17 forint papíronként. (Ebből 337 millió forint a pénzügyi bevételekhez kapcsolódik.)

Csökkentek a készpénztartalékok

Az elemzés javulást lát a magyar “core” üzletágnál, még ha nagyon alacsony bázisról is történt ez. A menedzsment megismételte korábbi 70 forintos éves részvényenkénti profitelőrejelzését. A lakáspiaci kereslet várhatóan felgyorsul a második félévben, mivel 2024-től egyes támogatott hitelek fokozatosan megszűnnek. A lengyelországi működés EBITDA-ja is kikerült a piros tartományból.

A második negyedéves jelentés legfontosabb negatívumai, hogy a DH készpénztartaléka csökkent a nagy osztalékfizetés után, ami mérsékelni fogja a pénzügyi bevételi potenciált a jövőben. A Forest Hill projekt értékesítése pedig lelassult.

A Duna House árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Duna House árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

“Talán korai még az osztalékra spekulálni”, de a cég osztalékpolitikája alapján, ami 45 százalékos kifizetési arányt tartalmaz, a részvényenkénti rendes osztalék 30 forint körül lehet – írják. Ezen felül további extra pénzt is oszthat a befektetőknek 50-75 forint körül, így összesen 75-100 forint várható. Ez 13-18 százalékos osztalékhozamot jelenthet – amit a M&A, vagyis az egyesülések, felvásárlások módosíthatnak. A készpénztartalékok pedig lehetőséget nyújtanak a növekedésre akvizíciókon keresztül.

Húsz százalékos megtérülés a Parknál?

A Graphisoft Park újabb jó eredményekről számolt be – értékelte a Wood & Company elemzője, Jakub Caithaml az augusztusi gyorsjelentést. A 2023-as évesített FFO (a működésből származó cash flow hozama – a szerk.) évi 17 százalékos a jelenlegi részvényárfolyamon. Az ingatlanportfólió “évi nyolc százalék körüli hozamot kínál” (euróban – a szerk.), így ez “kézzelfogható puffert jelent” a vezető ingatlanügynökök által a budapesti irodák esetében jelentett 5,75-6,5 százalékos elsődleges hozamhoz képest.

Az elemző szerint nem zárható ki a hozam további növekedése sem, bár a “Park” majdnem teljes kihasználtsága a “bérlők hűségéről tanúskodik”. De a bérleti díjak indexálása is folyamatos bérletidíj-növekedést okoz. A bruttó bérbe adható terület (GLA) fejlesztése az elemzés szerint húsz százalék fölé emelheti az említett FFO hozamot.

Mennyit ér az iroda, ha magyar?

A magyar irodapiacot egyébként úgy írják le, mint ahol a forgalom nagyon visszaesett, és ritkán találkoznak a vevők, eladók elképzelései. De azt remélik, hogy jövőre megnő a forgalom, és tisztább képet lehet majd kapni az ingatlanok értékéről is.

A részvény az egyik legmeggyőzőbb értéknövelő lehetőség a közép-kelet-európai ingatlanuniverzumban foglalják össze.

A piacon várható hozamcsökkenés a következő 3-6 hónapban pedig tovább javíthatja az ingatlanrészvényekkel kapcsolatos hangulatot a következő hónapokban.

Honnét jönnek az elemzések?

Az idézett elemzések a Budapesti Értéktőzsde által finanszírozott program keretében készültek. (“A BÉT piacfejlesztési programja kis és közepes tőkeértékű részvényekre.”) A brókercégek tehát díjazást kapnak értük. Az írások nagy többsége csak angol nyelven található meg.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 12845 12810 13400 -2,21% 0 0 22 243 722 615 HUF 2023-09-22 17:14:40
MOL 2786 2770 2808 -0,14% 0 0 1 172 672 516 HUF 2023-09-22 17:05:27
MTELEKOM 533 525 533 +0,76% 0 0 215 140 434 HUF 2023-09-22 17:05:14
RICHTER 9200 9000 9320 +1,88% 0 0 1 816 759 185 HUF 2023-09-22 17:07:42
OPUS 342 338 347 -0,87% 0 0 115 381 705 HUF 2023-09-22 17:05:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nézze csak, már megint mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 18:48
Nem sok okot adott az örömre a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Nyugtalanul ért véget a hét Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A közgazdászok beszélték le a forintot és az OTP-részvényt
Eidenpenz József | 2023. szeptember 22. 12:02
A több mint fél tucatnyi eheti kamatdöntés sokkját próbálja kiheverni a tőkepiac, amik egy része rosszul, azaz kamatemeléssel végződött. Ma már látunk emelkedő indexet is de azért nem túl jó a hangulat. A BUX plusza elsősorban a Richternek köszönhető, a forint csak egy részét korrigálja a tegnapi esésnek. Miért nem esik még jobban a Bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Nem kell ideskednie, ha tegnap este nem vett eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 07:23
Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Őrült hullámvasútra került a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 19:33
A hazai fizetőeszköz ugyanis kora délután öt egységgel volt gyengébb az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Varga Mihály lebeszélte az OTP-t
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé mozdult ki a forint a sávból, Indiába mennek a nagy pénzek
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 12:07
Elromlott a hangulat a részvénypiacokon a Fed kamatdöntése után, és Budapesten is mindhárom nagy részvényünk lefelé tart. Ráadásul ma még több európai jegybank ülésezik, mindenütt a kamatemelés van napirenden. Óriási kamatemelés következik Törökországban, duplán fókuszba került India. Duplázhatnának a pesti ingatlanárak?
Részvény / Deviza / Áru Baljósan indította a napot a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 07:54
Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru 10 veszélyes kriptós csalási forma 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 05:39
A bűnözők előszeretettel próbálkoznak a kriptovaluta-piacon, ahol sok tapasztalatlan kisbefektető próbál szerencsét, megfelelő ismeretek nélkül. A leggyakoribb módszerek között van olyan, amely szinte egyidős az emberiséggel, és olyan is, amelyet a másodperc tört része alatt, teljesen számítógépesítve hajtanak végre. Mi is könnyen csapdába eshetünk.
Részvény / Deviza / Áru Szabadultak az OTP-részvényektől a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 17:38
A vezető részvények közül csak a Mol tudott erősödni. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG