6p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A gyorsjelentések nyomán frissítik a magyar cégekre vonatkozó céláraikat és ajánlásaikat az elemzők, van olyan, amelynél 71 százalékos a felértékelődési potenciál. Olcsók tehát a közepes nagyságú magyar cégek tőzsdei részvényei? Lemaradtak a nagyoktól?

Érdekes módon nem változtatott a Waberer’s részvényére vonatkozó vételi ajánlásán és a 3990 forintos céláron a Concorde Értékpapír Zrt. részvényelemzője, Bukta Gábor a minapi gyorsjelentés után. Pedig a szállítmányozási társaság jó negyedéves számokat publikált, nettó eredménye 2,5 millió euróról, 15,1 millióra emelkedett.

Az első féléves eredmények alapján pedig a menedzsment is megemelte a társaság eredményvárakozását (EBIT) 33 millió euróról a 37-40 millió közötti sávba. De a brókercég várakozásaiban mindez már korábban megjelent.

A piszkosul olcsó részvény

Pénzügyi elemzésekben ritka szókimondással piszkosul olcsó (“dirt cheap”) papírnak nevezik a Waberer’s részvényét. A gyorsjelentés megerősítette azt a véleményüket, hogy a vállalat "a makrokihívások ellenére jó úton halad a növekedés felé". Ezért becsléseiket, célárukat és az ajánlásukat változatlanul hagyták.

A Waberer's tőzsdei bevezetése óta először 101 forintot osztott ki papíronként részvényeseinek osztalékként. Ez jelentős lépés volt a befektetők figyelmének felkeltésére, de a részvény alacsony likviditása távol tarthatja a befektetőket a Waberer's-től.

Óriási felértékelődési potenciál?

Megjegyezték, hogy a Waberer’s "kihasználhatná az ázsiai akkumulátorgyártók növekvő jelenlétét és a BMW új magyarországi gyárát", ha a közeljövőben sikerrel pályáznának.

A Waberer’s részvénye és a BUX index, öt év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Waberer’s részvénye és a BUX index, öt év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A 101 forintos osztalék egyébként a jelenleg 2340 forintos részvényárra vetítve 4,3 százalékos elméleti osztalékhozamot jelent. A 3990 forintos célár pedig 71 százalékos "felértékelődési potenciált", ahogy a szakemberek fogalmazni szoktak.

Árfolyamok és grafikonok

Ez a nagy szakadék a piaci ár és a célár között ritkaságnak számít. Bár mivel itt egyetlen brókercég elemzéséről van szó, nem egy konszenzusról (több elemzés átlagáról), mint a nagyobb cégeknél, azért ezt óvatosan kell kezelni.

Veszteséges negyedévek a Masterplastnál

A Masterplast gyakran bekerül a napi öt, a forgalom szempontjából legfontosabb részvény közé a magyar tőzsdén. Miközben általában jóval nagyobb árelmozdulásokat produkál, mint a nagy papírok. Az árfolyamgrafikonja alapján pedig az utóbbi években toronymagasan túlteljesítette a BUX indexet, még úgy is, hogy 2021 nyara és 2023 nyara között nagyjából lefeleződött az ára.

A Masterplast és a BUX index öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Masterplast és a BUX index öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Rácz Balázs, az MBH Bank Zrt. tőkepiaci elemzője azt írta, modelljükben júliusban jelentősen csökkentették az idei és a következő évekre vonatkozó profitvárakozásaikat. A veszteséges első negyedév után ugyanis a Masterplast 2023 második negyedévét is minden eredménysoron veszteséggel zárta. A számok azonban nem lepték meg a befektetőket, hiszen a menedzsment egy korábbi befektetői konferencián már beszélt erről.

Célárcsökkentések a műanyagiparban

Legutóbbi modellfrissítésünkben a Masterplast részvényekre vonatkozó 12 hónapos célárfolyamot 4407 forintra csökkentettük, a vételi ajánlást megismételjük – írta az elemző augusztusban. Az év elején a célárat még csak 6401 forintra vitték le. Tavaly ősszel pedig "az erős negyedéves számok miatt" 7395 forintos célárat és vételi ajánlást fogalmaztak meg.

A legutóbb 2820 forintos árfolyamhoz képest a 4407 forintos célár jelentős, 56 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

Merre tovább, Masterplast?

Ami a jövőt illeti, az elemző szerint

az építőipari termékek iránti kereslet jövőre kezdhet élénkülni, így az idei szünet után jövőre ismét növekedés kezdődhet a Masterplastnál.

Emlékeztet rá, hogy a vállalat bővíti kapacitását a hungarocellalapú hőszigetelés területén, 2025-től pedig beléphet a szálas szigetelőanyagok piacára is, ami jelentős növekedési potenciált jelenthet.

Lassan emelték a Pannergy célárát

Szemán Ákos, az OTP Bank elemzője júliusban nem változtatott a Pannergy 1747 forintos 12 havi célárán, amely 39 százalékkal magasabb az 1260 forintos aktuális árnál. Ide januárban emelték a célárat 1670 forintról, 2022-ben pedig még csak 1420 forintot adtak meg. Az ajánlás itt is mindvégig vétel.

A Pannergy és a BUX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső. 
A Pannergy és a BUX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső. 

A júliusban közzétett adatok szerint a PannErgy a második negyedévben 1,1 százalékkal kevesebb energiát termelt ugyan az előző év azonos időszakához képest, de 6,1 százalékkal többet, mint ami a vezetőség terve volt.

Késik egy beruházás

Az energetikai vállalat júniusban jelentette be, hogy a harmadik miskolci kút, amelyet eredetileg a 2023/24-es távfűtési szezon kezdetére terveztek befejezni, várhatóan csak 2024. szeptember 30-án áll rendszerbe. Ez az átütemezés azonban nincs hatással az elemző előrejelzéseire, mivel korábban sem vette figyelembe az új kút hatását.

A menedzsment is megerősítette a 3,95-4,15 milliárd forintos EBITDA-célsáv várható teljesülését az évre vonatkozóan.

Lemaradt a BUMIX a BUX-tól

E sorok írásakor éppen történelmi csúcsát ostromolja a BUX index 56 ezer pontnál, ezzel öt év alatt 54 százalékkal ment fel. Az indexet azonban köztudottan az OTP-Mol-Richter trió uralja, ezek mellett a többi papír alig rúg labdába.

A BUX és a BUMIX indexek öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUX és a BUMIX indexek öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A közepes nagyságú, azaz kapitalizációjú (midcap) cégek BUMIX indexe ezzel szemben csak 21 százalékkal emelkedett ez idő alatt. Bár a történelem során gyakori, hogy a kisebb cégek a bikapiacoknak csak a késői szakaszában indulnak meg.

Lehet, hogy éppen a BUMIX következő szárnyalása jelzi majd az emelkedés végét? De az is elképzelhető, hogy a nagyok nagyon hosszú távon is felülteljesítők maradnak.

Honnan jönnek az elemzések?

Az idézett elemzések a Budapesti Értéktőzsde által finanszírozott program keretében készültek. (“A BÉT piacfejlesztési programja kis és közepes tőkeértékű részvényekre.”)

A hatékony tőzsdei részvénypiac kialakulásához rendkívül fontos, hogy a befektetők jó minőségű rendszeres információkat és értékeléseket kapjanak a részvénykibocsátó vállalatokról  írják erről.

Egyes részvényeknél pedig "a befektetési szolgáltatók árjegyzéssel is támogatják az ajánlati könyv likviditását". A magyar befektetők számára az elemzések értékét csökkenti, hogy azok csak angol nyelven készülnek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 13690 13500 13695 +0,81% 13685 13695 835 354 905 HUF 2023-11-28 11:22:50
MOL 2798 2744 2798 +1,01% 2792 2798 668 843 690 HUF 2023-11-28 11:22:41
MTELEKOM 598 592 604 -0,33% 596 598 39 832 140 HUF 2023-11-28 11:08:44
RICHTER 8565 8520 8575 +0,76% 8565 8570 158 807 740 HUF 2023-11-28 11:20:24
OPUS 369 366 373 -0,54% 369 370 59 467 006 HUF 2023-11-28 11:20:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru A legjobb inflációkövető papírunk a BUX index?
Eidenpenz József | 2023. november 28. 05:42
A magyar részvények az utóbbi tíz évben éves szinten két számjegyű hozamot értek el a BUX index tanúsága szerint. Vajon hogyan viszonyul a teljesítményük más tőzsdeindexekhez? Utolérte-e a pénzromlást, jó inflációkövető befektetés volt-e a BUX?
Részvény / Deviza / Áru Sikeresen harcolt hétfőn a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 18:49
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Csak egyetlen cég tudott ma meglepetést okozni Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 203,42 pontos, 0,36 százalékos csökkenéssel 55 887,95 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Most érdemes még gyorsan állampapírt venni
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 15:06
Még pár napig kapható a régebbi inflációkövető államkötvény, amelynek induló kamata magas, jövőre is szépen fog fizetni, ám kamatprémiuma alacsonyabb, mint az újé. Mitől magas a bitcoin ára?
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbb földgáz támogatja a forintot, ennyivel nő jövőre a tőzsdeindex
Eidenpenz József | 2023. november 27. 12:25
Kivárással indul a tőzsdehét az amerikai hosszú hétvége után, az indexek kissé lefelé csorognak. De számos esemény várható a héten, ami nagyobb mozgást okozhat. A forint erősödött, amire az energiaárak és a dollár oldaláról is volt oka. Reménykedhetnek az aranybefektetők, és emelkedést jósolnak az S&P 500 indexre.
Részvény / Deviza / Áru Furcsa játékot játszik a forint a hét első napján
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 07:29
Pillantson rá a hétfő reggeli árfolyamokra, érdemes!
Részvény / Deviza / Áru Holnap ne menjen eurót váltani!
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 18:56
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Bukta bukta hátán a pesti tőzsdén
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 18:16
Nagyon nem ment ma a biznisz a nagyoknak.
Részvény / Deviza / Áru Céláremelések az OTP-re, hálaadás napi sportmánia
Eidenpenz József | 2023. november 24. 12:19
A tőzsdék csendesek, Budapest alulteljesítő, pedig két céláremelés is érkezett az OTP-re. A forint nem bír a 380-as szinttel. Nagy készlethiány jöhet platinából, a hálaadási ünnepeket az amerikaiak jó része sportfogadással tölti.
Részvény / Deviza / Áru Ez történt az éjjel a forinttal és a fontosabb devizákkal
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 07:31
Aludtak egy jó nagyot, így kipihenten ébredtek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG