6p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha a brókercégek elemzőinek hihetünk, több magyar vagy magyar vonatkozású társaság részvénye is drasztikusan alulértékelt, durván félreárazott. Így 60, illetve 80 százalékos felértékelődési potenciált látnak bennük. Melyek ezek, és miért érnének többet a jelenleginél a szakemberek szerint?

A Wizz Air augusztusi gyorsjelentése után kiadott, magyarul megfogalmazott elemzésében drasztikusan, 23,9 fontról 40,0 fontra emelte a részvény 12 havi célárát a Concorde Értékpapír Zrt. Az ajánlást pedig “csökkentésről” “vételre” javította.

Június előtt egyébként csak 20,6 font volt az előrejelzésük, de egy optimista menedzsment-prognózis nyomán júniusban már emelték egyszer. Bukta Gábor részvényelemző bő két hónapja még azt írta, az alacsonyabb olajáraknak köszönhetően vizsgálták felül ajánlásukat és eladásról csökkentésre változtatták.

Rekorderedmény várható a Wizz Airtől

Az augusztusban publikált számok viszont szerintük “abszolút pozitív meglepetést” okoztak, miután a cég minden soron megverte az elemzői várakozásokat. A forgalmi adatok “elképesztően magas, majd 95 százalékos telítettségről” számoltak be a légitársaság járatain.

Álláspontunkat jelentősen megváltoztattuk. Az iparági kihívások ellenére célárunkat markánsan megemeltük, 40 fontra írták.

A profit-előrejelzés 350-450 millió euró között maradt a jelenlegi pénzügyi évre, de valószínűnek azt tűnik, hogy “ennek a sávnak a teteje körül alakulhat”, szerintük 443 millió euró lehet. Ami rekordprofitnak felelne meg a cég életében.

A Wizz Air bevezetése a budapesti kereskedésbe, a Covid évében, 2020 decemberében. Fotó: BÉT
A Wizz Air bevezetése a budapesti kereskedésbe, a Covid évében, 2020 decemberében. Fotó: BÉT

Durván félreárazott a részvény?

A Wizz Air csupán 4,9-es előretekintő P/E (árfolyam/nyereség) ráta mellett forog, miközben az EV/EBITDA (vállalati érték) mutató mindössze 4,4-es. A historikus árazást figyelembe véve ez

oly mértékű félreárazottságra utal, amely miatt az indokolatlanul nagy diszkontnak el kellene tűnnie.

Jókora szakadék az árak között

A 40 fontos célár átszámolva 17 828 forintnak felel meg, de hogyan is értékeljük ezt? A Wizz Airt nem vezették be a Budapesti Értéktőzsdére, de annak BÉTa nevű, másfél tucatnyi külföldi részvényt tartalmazó speciális piacán forintért hozzáférhető.

A Wizz Air árfolyama, a londoni FTSE index (UKX) és a magyar BUX index (mindhárom angol fontban). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Wizz Air árfolyama, a londoni FTSE index (UKX) és a magyar BUX index (mindhárom angol fontban). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Fő piaca egyébként Londonban van, ahol 2219 fontért forgott múlt hét végén. Ez 989 ezer forint, ennek századrésze a budapesti árfolyam. (Pénteken pont 9890 forint volt.)

A fenti célár így 80 százalékkal magasabb, mint a tőzsdei ár, amely eléggé kiugró érték – még a kevésbé likvid, kevésbé elemzett tőzsdei cégek körében is. Lásd:

Mi lesz, ha elszáll az olaj?

A kockázatok között említik, hogy:

  • A vártnál lassabb is lehet a növekedési ütem.
  • A recessziós félelmek negatív hatással járnak a repülőjegyek keresletére, árazására.
  • A vártnál magasabbak lesznek az olajárak.
  • A nem üzemanyag-jellegű költségek váratlanul újra elszállhatnak.
  • Az infláció is súlyosan érintheti a fogyasztást a következő negyedévekben.

Mások is optimisták a légitársaságra

A Concorde ezzel a célárral eléggé optimistának látszik ugyan, de nem is annyira kiugróan. Erre utal a KBC Equitasnak a gyorsjelentést értékelő írása is, amely szintén pozitív hangvételű. Eszerint “erős időszakon van túl a Wizz Air, a várakozások alapján pedig még ennél is erősebb lehet a nyári csúcsszezon”. A profitszámok pedig “már a járvány előtti szinteket idézik”. Bár vannak negatívumok is, a költségek például nincsenek éppen alacsonyan.

A Wizz Air célárainak konszenzusa jelenleg 34,5 font környékén van, ami a mostani szinteket majdnem 50 százalékkal haladja meg.

Ráadásul az elmúlt hónapokban élesebben elvált a konszenzus a jelenlegi árfolyamtól. Míg a részvény inkább lefelé tart, addig az elemzői becslések átlaga felfelé.

60 százalékos potenciál van a Nyomdában?

Az Állami Nyomdát is a Concorde Értékpapír Zrt. elemzi (a Budapesti Értéktőzsde megbízásából), és Bukta Gábor a napokban 2450-ről 2490 forintra emelte fel a papír célárát. Az ajánlás pedig maradt vétel.

A 2490 forintos célár az 1700 forintos pénteki árfolyamra vetítve látszólag 46 százalékos felértékelődési potenciált jelentene. Ám az elemzés szerint a potenciál 60 százalék volt. A célár ugyanis osztalékfizetés után, a – jövő nyár elején esedékes – osztalékszelvény levágása után értendő.

Az ANY Nyomda osztalékokkal korrigált (növelt) árfolyama és a BUX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az ANY Nyomda osztalékokkal korrigált (növelt) árfolyama és a BUX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az osztalékbecslést pedig épp most emelték meg, 189 forintról 214-re papíronként, így (2490+214)/1700 most az aktuális képlet, ami +59 százalékos potenciál.

Romlott az eredmény, de

Az ANY Nyomda egyébként 1,5 milliárd forintos nettó nyereséget ért el 2023 első félévében, ami nagyjából kilenc százalékos éves szintű csökkenést jelentett az elemzés szerint. Előtte pedig “az anyag- és energiaköltségek meredek emelkedése miatt” 2022 második felében “borzalmasan romlott az eredmény”.

Árfolyamok és grafikonok

Idén viszont a bevételi oldalon sikerült a magasabb inputköltségeket beépíteniük az eladási áraikba – írta az elemző.

Miért is olcsó a Nyomda?

Bár az ANY Nyomda a magyar részvényindexhez képest “prémium értékeléssel forog” a P/E (árfolyam/nyereség) mutató alapján, magas, 12,6 százalékos éves osztalékhozamot kínál. Ez mostanában 4,9 százalékos prémiumot jelentett a tíz éves magyar államkötvényhez képest, szemben a 2,7 százalékos historikus átlaggal.

Az írás szerint a Nyomda P/E mutatója 8,1-szeres (azaz az egy részvényre jutó nyereség 8,1-szeresén forog), a BUX indexé csak átlagosan 5,7. (Vagyis a BUX tagjai átlagosan jóval olcsóbbnak számítanak eszerint az indikátor szerint.)

Meggyőzte a Nyomda az Equitast is

A Nyomda az év első felében meggyőző teljesítményt produkált, az exportértékesítés érdemi növekedésének hála rekordbevételt ért el a második negyedév során. Eredmény tekintetében is sikerült bővülést felmutatnia.

A nettó eredmény némi visszacsúszása a kedvezőtlen devizapiaci mozgásoknak és a kamatok negatív hatásainak tudható be – írta a gyorsjelentésről a KBC Equitas.

Hogy áll a magyar piac átlaga?

A magyar részvénypiac értékeltsége extrém alacsony volt idén az év első felében, öt körüli P/E mellett forogtak a papírok – írta a Erste Befektetési Zrt. július végén.

Most is mindössze 6,5-ös előretekintő értékeltség látható.

A lengyel és a cseh piac kicsivel a 8-as szorzó felett forgott a brókercég szerint. (A BUX index további hat százalékkal emelkedett azóta, július vége és augusztus 25 között.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 13600 13500 13610 +0,15% 13605 13610 791 737 270 HUF 2023-11-28 11:11:48
MOL 2780 2744 2784 +0,36% 2780 2784 612 188 042 HUF 2023-11-28 11:09:40
MTELEKOM 598 592 604 -0,33% 595 598 39 832 140 HUF 2023-11-28 11:08:44
RICHTER 8560 8520 8575 +0,71% 8550 8560 145 716 855 HUF 2023-11-28 11:12:20
OPUS 369 366 373 -0,54% 368 370 59 432 689 HUF 2023-11-28 11:12:33
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru A legjobb inflációkövető papírunk a BUX index?
Eidenpenz József | 2023. november 28. 05:42
A magyar részvények az utóbbi tíz évben éves szinten két számjegyű hozamot értek el a BUX index tanúsága szerint. Vajon hogyan viszonyul a teljesítményük más tőzsdeindexekhez? Utolérte-e a pénzromlást, jó inflációkövető befektetés volt-e a BUX?
Részvény / Deviza / Áru Sikeresen harcolt hétfőn a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 18:49
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Csak egyetlen cég tudott ma meglepetést okozni Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 203,42 pontos, 0,36 százalékos csökkenéssel 55 887,95 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Most érdemes még gyorsan állampapírt venni
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 15:06
Még pár napig kapható a régebbi inflációkövető államkötvény, amelynek induló kamata magas, jövőre is szépen fog fizetni, ám kamatprémiuma alacsonyabb, mint az újé. Mitől magas a bitcoin ára?
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbb földgáz támogatja a forintot, ennyivel nő jövőre a tőzsdeindex
Eidenpenz József | 2023. november 27. 12:25
Kivárással indul a tőzsdehét az amerikai hosszú hétvége után, az indexek kissé lefelé csorognak. De számos esemény várható a héten, ami nagyobb mozgást okozhat. A forint erősödött, amire az energiaárak és a dollár oldaláról is volt oka. Reménykedhetnek az aranybefektetők, és emelkedést jósolnak az S&P 500 indexre.
Részvény / Deviza / Áru Furcsa játékot játszik a forint a hét első napján
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 07:29
Pillantson rá a hétfő reggeli árfolyamokra, érdemes!
Részvény / Deviza / Áru Holnap ne menjen eurót váltani!
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 18:56
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Bukta bukta hátán a pesti tőzsdén
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 18:16
Nagyon nem ment ma a biznisz a nagyoknak.
Részvény / Deviza / Áru Céláremelések az OTP-re, hálaadás napi sportmánia
Eidenpenz József | 2023. november 24. 12:19
A tőzsdék csendesek, Budapest alulteljesítő, pedig két céláremelés is érkezett az OTP-re. A forint nem bír a 380-as szinttel. Nagy készlethiány jöhet platinából, a hálaadási ünnepeket az amerikaiak jó része sportfogadással tölti.
Részvény / Deviza / Áru Ez történt az éjjel a forinttal és a fontosabb devizákkal
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 07:31
Aludtak egy jó nagyot, így kipihenten ébredtek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG