1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hiába a gyenge forint, hatodszor is megvágta az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A galambok nem ijedtek meg a 300 forintig hajtott eurótól - kérdés, hogy ezek után mi lesz a forint sorsa. Az első reakció meglehetősen lapos - már beárazták a vágást a devizapiacon?

Hiába a gyenge forint, a piaci várakozásoknak megfelelően tovább vágott az alapkamaton a jegybank a mai kamatdöntő ülésén. A forintkamat így holnaptól 5,50%-ra csökken, hat egymást követő 25 bázispontos vágás után. Úgy tűnik, a spekulánsok nem ijesztettek rá a tanács külsős tagjaira, akik eddig töretlenül kitartottak a monetáris kondíciók lazítás mellett.

 

 

A piacon tegnap nagy volt a nyomás, az euró forintárfolyama megkarcolta a 300-as szintet is, a befektetők úgy tűnik, tesztelték a Monetáris Tanácsot, vajon a gyengébb árfolyamnál megremeg-e a keze a galamboknak.

A mai volt Simor András utolsó előtti kamatdöntő ülése - legközelebb már tudni fogjuk, ki lesz az utódja. Archív fotó 2012 januárjából - Kovács Tamás/MTI

A Privátbankárnak nyilatkozó elemző szerint az újabb vágás azt üzenheti a piacoknak, hogy a magyar gazdaságstratégia elvisel egy gyengébb forintárfolyamot is - annak ellenére, hogy az állam, a vállalati szféra és a lakosság nagy része is egyelőre jórészt devizában van eladósodva.

Beárazták?

Az első piaci reakció meglehetősen lapos, az euró jegyzése 296,80 környékéről mindössze 297,20-ig emelkedett - úgy tűnik, az elmúlt napokban a piacok beárazták a mai kamatvágást.

EUR/HUF

Simor András jegybankelnök 15 órakor tart sajtótájékoztatót, melyről élőben tudósítunk.

"A forintpiacon szerintünk a kamatdöntés nem okoz látványos megingást, hiszen a piac erre a lépésre számított. Ráadásul a jelentősebb forintgyengülés mögött inkább az MNB elnökváltás körüli feszültség áll, semmint a forint kamatelőnyének csökkenése. Utóbbi ugyanis még így is kellően nagy a fejlett piaci devizákhoz képest" - áll az Equilor gyorselemzésében.

Az Equilor szakértői szerint a 300-as lélektani szint megállíthatja most a forintgyengülést, ám a következő egy-két hónapban nagy kilengések jöhetnek, ami akár jelentősen 300 fölé tolhatja az EUR/HUF árfolyamot. Ezt követően azonban stabilizálódhat a forint, év végére ismét 290 körüli szinteken mozoghat a hazai deviza euróval szembeni árfolyama.

Az első piaci reakciók: nagyobb kilengések előtt a forint

Magyarország növekvő kockázati megítélése csak a forint piacán okozott látványos gyengülést, az állampapír-piaci hozamok alig emelkedtek az év végi szintjükről. A 10 éves állampapír hozama az év végi 6,1%-hoz képest 30 bázisponttal emelkedett, de még így is 5 éves mélypont közelében mozog. A CDS piacán sem látható a befektetői bizalom megingása, a 275 pontos érték a nyugodt piaci hangulatot tükröz (a novembertől életbe lépő EU-s CDS szabályozásváltozás után e pénzügyi termék látványosan veszített jelentőségéből) - áll az Equilor kamatdöntést követő gyorsértékelésében.

A kötvény- és forintpiac decemberben elindult különvallásának fő oka, hogy felerősödtek a piaci aggodalmak az új MNB elnök új személye és a monetáris politika további lazulása kapcsán. Az új, várhatóan nem-konvencionális eszközöket is bevető jegybanki menedzsment a kötvényhozamokat a forint rovására leszoríthatja, ami megmagyarázza az elmúlt egy-két hónap piaci reakcióit.

Játszadoznak a piaccal?

A vártnál kedvezőbb decemberi inflációs adat és a hónap során megjelent rendkívül gyenge reálgazdasági adatok ismét muníciót adhattak a külső tagoknak a kamatvágáshoz - véli Bebessy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfólió menedzsere. Szerinte nehéz helyzetbe került az MNB, hiszen ha a 300-as euró-forint szint közelében megállt volna, akkor egyértelműen jelzi, hogy igenis létezik olyan árfolyamszint, amely mellett az eddig mindenre elszánt külsős tagok is visszavonulót fújnak, és egy ilyen konkrét szint explicitté tétele a későbbi mozgásteret szűkítette volna. A mostani enyhítés a jelenlegi forintárfolyam tükrében azonban felveti a kérdést annak kapcsán, hogy miként értelmezendő a Monetáris Tanácsnak az az iránymutatása, amely szerint addig folytatódik a kamatcsökkentés, amíg a kedvező globális folyamatok  megmaradnak. A hajszálnyival kedvezőbb globális növekedési kilátások, és a stabilabb eurózóna mellett a gyengülő forint mindenképpen romlást jelez - véli Bebessy.  A 300-as szint feletti kamatvágásokra eddig nem volt példa, így a forint árfolyamra is váratlan hatással lehetnek. A gyengülő forint kapcsán nem látszik, hogy mi lenne a külsős tagok álláspontja, és a kormány kommunikációja is meglehetősen ellentmondásos, így lehet, hogy nagyobb kilengések elé nézünk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG