1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A monetáris politika mozgástere nálunk szűkebb, mint a nagy fejlett ipari országokban, de azért van mozgástér. Bárkinek hívják is majd a monetáris politika első emberét, ámokfutás azért nem lesz – mondják a CIB Bank elemzői. Az euró 282, a svájci frank 225 forint lehet az év végén.

Örök érvényűnek hitt igazságok dőltek meg a válság során. Korábban a monetáris politikában a jegybankoknak csak az inflációval kellett foglalkozniuk, ma az inflációs célkövetés lényegében halott – mondja Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője a bank sajtóreggelijén. Ma egyre inkább olyan dolgokról hallunk, mint a nominális GDP megcélzása.

Ezt mondják nemcsak nálunk, hanem például a leköszönő kanadai, leendő brit jegybankelnök is. Japánban is hasonló a helyzet, és sok komoly közgazdász veti már fel, hogy nem biztos, hogy a jegybanki függetlenség mindig hasznos, valamint nem konvencionális eszközöket is be kéne vetni.

Amit szabad Jupiternek...

Nem mindegy azonban, hogy ki, mit, hogyan mond, és mit csinál. A módszerek, amelyek a fejlett jegybankoknál működnek, azok nálunk lehet, hogy egyáltalán nem, vagy túl sok kockázatuk van. Amikor a kamatszint nulla százalékra csökken, akkor a nyugati jegybankok a mérlegfőösszegük növelésével operálnak.

A likviditás-ösztönzés és az eszközvásárlás a két fő eszköz a jegybankok kezében. A második esetben a bankok kikerülésével közvetlenül az értékpapír-piacon lépnek közbe. A fejlett országokban alkalmazott kamatcsökkentési ciklusnak és mennyiségi lazításnak azonban nem biztos, hogy nálunk is eredménye lenne - mondja Trippon Mariann (képünkön).

A piaci beavatkozáshoz piacra lenne szükség

A tőkepiaci beavatkozáshoz ugyanis tőkepiacra van szükség, és az angolszász országokban nagyon nagy a tőkepiaci finanszírozás súlya, így ott az működik, a fejletlen piacokon viszont nem. Nálunk csak a GDP 2-3 százaléka a vállalatikötvény- és jelzáloglevél-piacok súlya, másutt akár 50 százalék is lehet.

Állampapír-piacunk azonban van, így elvileg állampapír-vásárlásokat eszközölhet az MNB. Ám megfelelő gazdaságpolitika, bizalom, hitelesség híján ez is a visszájára sülhet el, és a monetáris finanszírozás vádja érhet bennünket.

Pániknak helye lehet

A devizatartalékok felhasználása pedig talán a legnagyobb tabu, ami létezhet. A devizatartalékok megfelelő szintje meghatározásának megvannak a maguk hüvelykujjszabályai, és ha a devizatartalékok túlságosan csökkennek, az öngerjesztő folyamatot, devizapánikot okozhat. A devizatartalékot elégetni életveszélyes, de ha adósságot fizetünk belőle vissza, az bizonyos mértékig rendben van – mondja Trippon Mariann.

Sok mindent nem lehet tehát, de akkor mi az, amit lehet? – merül fel a kérdés. A hazai monetáris politikának nagyon szűk a mozgástere, de azért van mozgástér. A bankrendszert közép- és hosszú lejáratú forrásokkal érdemes lenne ellátni, hogy betöltse feladatát. A régióban már mindenütt megindult a hitelállomány növekedése, csak nálunk nem, elszakadtunk a régiótól.

Hol a gazdaságpolitikai fordulat?

Sokan mondják, hogy hitelkereslet sincsen, mások szerint azonban a hitelkínálat is hibádzik. Van egy vállalati kör, amely szeretne beruházni, de nem tud vagy csak nagyon drágán tud ehhez hitelhez jutni. Nekik nagy segítség lenne, ha olcsóbban kaphatnának közép- és hosszú lejáratú hiteleket. A nem konvencionális monetáris politika sem csodaszer, segíthet egy bizonyos szintig, de amikor az újfajta eszközöket megkonstruálják, nagyon óvatosnak kell lenni, sok minden nálunk visszaüthet, balul sülhet el – mondja az elemző.

Amíg nincsen az országban egy gazdaságpolitikai fordulat, ami, ahogy már sokszor elmondtuk, visszaépíti a bizalmat, addig egyik ágazat sem képes a gazdaságot mozgásba hozni, és addig nincs igazi mozgástér sem – húzza alá Trippon.

Sokba kerül nekünk a PEMÁK

Egyik oldalról örülhetünk annak, hogy az ÁKK devizaforrásokat tudott gyűjteni belső forrásokból, a másik baj azonban az, hogy ez nagyon drága mulatság, kemény tízmilliárdokat jelent a költségvetésnek. Másrészt a kiszorítási hatás lép életbe, elviszi a megtakarításokat, elszívja a forrásokat – tette hozzá a vezető elemző.

Bárkinek hívják is majd a monetáris politika első emberét, monetáris ámokfutás azért nem várható – mondja az elemző. A külföldi befektetőket ugyanis meg kell nyugtatni, bizalmukat meg kell őrizni, ahogy most is kötvénykibocsátásra készül az ország. Ha most sikerül a nemzetközi piacokon kötvényeket kibocsátani, akkor ez az év finanszírozási szempontból várhatóan megnyugtatóan rendeződik.

Jöhet ismét a 282 forintos euró

A CIB az év végi alapkamatra 5,25 százalékot becsül, ebben az évben szerintük már korlátozottabb a tere a további csökkentéseknek. Az euró/forint az év során átlagosan 284 forint körül lehet, az év végére pedig 282 forintos eurót és 225 forintos svájci frankot várnak.

A számok alapján elvileg kikerülhetnénk a túlzottdeficit-eljárás alól Brüsszelben, de várhatóan politikai döntés fog majd születni. Ha ugyanis kikerülünk alóla, akkor az utolsó kontroll is megszűnik a gazdaságpolitikánk felett – mondta Trippon Mariann.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG