1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Parragh László szerint nehéz megmondani, hogy Magyarországon mekkora lesz a növekedés jövőre, mert a peremfeltételek folyamatosan változnak.

A kamara elnöke kifejtette: különösen nehéz előre látni, hogy mit hoz a jövő, egyelőre az látszik, hogy a világgazdaságban 2,1 százalék körüli, a világkereskedelemben mintegy 2,9 százalék bővüléssel lehet számolni. A külső feltételek közül Magyarország számára kedvezőtlen, hogy az eurózónában várhatóan 0,5 százalékkal zsugorodhat a kereskedelem. Némi bizakodásra adhat okot, hogy Magyarország legfontosabb gazdasági partnerénél, Németországban jövőre a fogyasztás várhatóan mintegy 3 százalékkal emelkedik, annak ellenére is, hogy a 2013-as német GDP-növekedési előrejelzést folyamatosan veszik vissza, és jelenleg mintegy 1 százalékos bővüléssel kalkulálnak.

Magyarországon három tényezőre lehet visszavezetni, hogy az idén nem volt bővülés: a mezőgazdasági termelés gyenge teljesítményére, a cserearányromlásra, illetve a Malév kiesésére, ez utóbbi 100 milliárdos nagyságrendben hiányzik a magyar GDP-ből. A kamara számítása szerint a magyarországi beruházások továbbra sem nőnek, sőt, mintegy 2-5 százalékkal visszaesnek 2013-ban - tette hozzá.

Új vezetés az MNB élén

Parragh László megjegyezte: márciusban minden bizonnyal változás lesz a jegybank élén, ami filozófiaváltást is eredményezhet, és az inflációra, a gazdaságpolitikára is hatással lehet. Amennyiben az európai közösséggel az együttműködés reális lesz, akkor konszolidációs program indulhat, viszont ha az ország a kötelezettségszegési eljárásban marad, akkor folytatódhat az unortodox gazdaságpolitika. Úgy vélte, mind a két forgatókönyvnek van realitása.

A kamara elnöke szerint a jövő évben a magyar gazdaság változatlanul exportvezérelt lesz, a keleti nyitás ösztönzése tovább erősödik, ezt segíti majd a kereskedőházak működtetése, az Eximbank forráslehetőségeinek erősítése. A magyar ipar termelése jövőre 1-1,5 százalékkal bővülhet, ez főleg az elektronika és járműgyártás területén fog megjelenni az idei 0,8-1 százalékos visszaesést követően. A külkereskedelemben továbbra is erős pozitív mérleg várható, amit a külső adósság mérsékléséhez tud az ország használni. Az államháztartási hiány 3 százalék alatt maradhat 2013-ban is, de nem kizárt, hogy jövőre is kiigazításokra lesz szükség a költségvetésben, "ami végső soron a gazdaságon fog csattanni".

Unió és IMF-hitel

A kamara elnöke megjegyezte: nem lehet tudni, hogy mi lesz az ország ellen folyó túlzott deficiteljárással, ugyanis ez az Európai Unió politikai eszköze, jogilag Magyarországnak ki kellene kerülnie belőle, de nem biztos, hogy ez meg is történik. Azt sem tudni, hogy mi lesz az IMF-megállapodással, amely ha létrejönne, az olcsóbbá tenné az ország finanszírozását, ugyanakkor szűkítené a kormány mozgásterét, például vissza kellene lépni a monopóliumok szűkítésére irányuló intézkedésektől.

A kamara számítása szerint továbbra sem javul a vállalkozások jövedelmezősége, bár kisebb mértékben fog romlani, mint korábban: jövőre az adó- és szabályozási intézkedések hatására - a közműszektor nélkül - a versenyszektor jövedelmezősége133 milliárd forinttal romlik. Kedvező tendenciaként értékelni a kamara vezetője, hogy 2012-ben a kkv-hitelek aránya valamelyes emelkedetett annak ellenére, hogy a vállalati hitelezés folyamatosan csökken, és ebben nem várható változás. A kisvállalkozások finanszírozásában fontos szerepet játszott a Széchenyi Kártya Program bővítése.

A jövő év az európai uniós fejlesztési források felhasználása szempontjából meghatározó lesz, nem dőlt el, hogy 2014 után milyen stratégia mentén költi el az ország a rendelkezésre álló pénzeket. A felső politika szintjén világos az üzenet, a gazdaságfejlesztés irányába terelnék a forrásokat, ugyanakkor a középmezőnyben minden erő arra irányul, hogy folytatódjon a korábbi gyakorlat - mondta. A kamara elnöke szerint kulcskérdés lenne, hogy a magyar vállalatok minél több forrást tudjanak itthon tartani, felmérések szerint jelenleg a Magyarországon elköltött uniós források jelentős hányada a kivitelezés során a külföldi cégekhez jut.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG