<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Az év végén erős, jövőre - a forintosítás után - gyengülő forinttal számol a GKI. Chikán Attila szerint veszélyes az autóipari monokultúra, s komoly kockázat a gazdaság szereplőinek hazai-külföldi felosztása is. Hiába lesz hitel, a gazdaságpolitikai rángatása miatt a cégek nem akarnak majd beruházni.

Nem várunk jelentős forintgyengülést, hiszen a külső finanszírozási képessége pozitív, ezért nincs szükség a forint leértékelődése. Bár a forintgyengülés növelhetné a gazdasági növekedést, ám ekkor romlana az import-helyzet. Sokkal fontosabb lenne ebből a szempontból az euró gyengülés más devizákkal, így pl. a dollárral szemben, mert ez növelné a magyar versenyképességet – vélekedett Suppan Gergely, Takarékbank vezető elemzője a Napi.hu makrokonferenciáján.

A forintot támogathatja a kedvező olajár – a 80 dollár alatti szint 1,5-2 milliárd euróval javíthatja a külkermérleget.

Ráadásul Suppan szerint belső tényezők alapján az államháztartás ismét kedvező meglepetést okozhat. Az idén 2,3 százalékos lehet a hiány és a jövőre a tervezett 2,4 helyett 2,0 százalékos hiány is elérhető. A költségvetés kamatkiadásai már most 120 milliárddal kisebbek, mint egy éve, év végére a különbség 150 milliárd lehet Suppan szerint.

Mivel az idei költségvetés 70-80 milliárdos kamatkiadás-csökkenést tervezett csak, a fennmaradó tétel számottevően javíthatja a költségvetési helyzetet. A trendek folytatódása egyértelműen a felminősítés felé mutat, amely még olcsóbbá teheti a finanszírozást - persze nemzetközi változások is beleszólhatnak a gazdasági helyzet alakulásába – hívta fel a figyelmet Suppan Gergely.

Év végén erős, jövőre gyenge forint?

A kormányzat rövid távon év végére erős forintra törekszik – ennek a devizaadósság miatt szükség van. Ha viszont végbemegy a forintosítás, onnantól az átváltáskori árfolyamnál gyengébb forint árfolyam lesz a kormány érdeke – már csak azért is, hogy indokolni tudja majd az emberek felé a mostani átváltási szinteket – mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

A szakember szerint ő nem ért egyet az állítással, ám a kormány e tekintetben eltökélt azon vélemény mellett, mely szerint a deviza leértékelés nem segíti az exportot. Emiatt Vértes arra számít, hogy az év második felére komoly mértékben gyengítheti a forintot a kormány – egész az év végéig, amikor újra fontos kérdés lesz a december 31-i fordulónap.

Ilyen megítélés mellett ki fog beruházni?

A magyar gazdaságpolitika megítélése rendkívül rossz, a kormányzati adóváltozások elképesztő helyzetbe hoznak bizonyos szektorokat, s ez az üzleti környezet további romlását fogja magával vonni. Márpedig a negatív üzleti környezet nem segíti az üzleti beruházásokat s Vértes szerint ezen az nhp sem tud segíteni, érdemi növekedést hozni. A megoldás csak arra jó, hogy a prognosztizált beruházás-visszaesést meg tudta állítani – mondta. A kutató szerint a GKI-nél beruházások jelentős lassulásával számolnak a mostani 10 százalék körüli növekedési szintről, sőt Vértes szerint maga a kormány is 2016-ra már mínusszal számol.

A beruházások megugrása csak kismértékben köthető a versenyszféra beruházásaihoz – az állami beruházások felfutása most az uniós források kiszórásának volt köszönhető, ezek azonban az EU-támogatások ciklusossága miatt a következő időben nem tudják segíteni az állami beruházásokat.

A magánberuházások kezdenek ráépülni az állami beruházásokra, a II félévben már érdemi növekedés volt a versenyszférában, bár ez valóban csak átmenetinek tűnik – vélekedett Suppan Gergely. A szakember szerint ugyanakkor számos új, nagy kapacitás áll majd munkába a jövő évben, ezért 2015-re a feldolgozóipar felfutása miatt nem számolnak komoly beruházás-visszaeséssel. Ami teljesen mélyen van, az az ingatlanpiac az elemző szerint.

Káros a hazai-külföldi szembenállás

Chikán Attila, a Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutató Központjának igazgatója úgy vélte, a hitelkínálat valóban javul, az azonban nem látható, hogy a keresleti oldal miért erősödne. Nincs meg a bizalom a saját beruházások növelésére – a költségvetési és adórendszer változások teljesen véletlenszerűek, amelyek miatt a cégek egyszerűen még alacsony kamat mellett sem mernek beruházni, mert nem látják biztosítva, hogy el is tudják adni a termékeiket. Az aggregált mutatók persze kedvező helyzetet mutathatnak, ám ettől még a cégek másképp érzik magukat – mondta a professzor. Nem indulhatunk el egy, az autóiparra épülő monokultura felé, mert az rendkívül komoly kockázatokkal jár – figyelmeztetett a professzor.

Chikán szerint téves azt gondolni, hogy a törésvonal a hazai és a külföldi tulajdonú vállalatok között húzódik, ezért ha ilyen alapon akarunk egyes iparágat szabályozni (pl. a kiskereskedelem terén) rendkívüli problémákkal állunk szemben.

A politikának nem számítanak a gazdasági törvények

A gazdaság szakkérdés, de túl szemérmesek vagyunk, ha nem beszélünk a politikáról, márpedig a mostani intézkedések jelentős része tisztán politikai indíttatású – mondta Chikán Attila. A mostani különadókra a költségvetésnek semmilyen szüksége nem volt – értett egyet a professzorral Suppan Gergely is. Vértes András szerint akár alkotmányossági problémát is felvethet a cégekre célzottan kiírt extra adóterhek.

Az államnak nem szabad beleszólnia abba, hogy melyik cég mikor tart nyitva és azt sem illő megmondani, hogy melyik 5 bank legyen nagybank a jövőben. A piaci viszonyok mesterséges korlátozása helyett neki kellene állni rendszerszintű reformoknak az állami szférában – persze ebbe a kormányok bele szoktak bukni – mondta a GKI Gazdaságkutató elnöke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Washington felhívta Tuniszt az egyre súlyosbodó kormányválság miatt
MTI | 2021. július 27. 06:55
Az amerikai külügyminiszter a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartására szólította fel a tunéziai elnököt.
Makro / Külgazdaság Helyreállította a fővárosok közti forródrótot a két Korea
MTI | 2021. július 27. 06:45
Egy év után ismét hívhatja egymást Szöul és Phenjan.
Makro / Külgazdaság Matolcsyék ott folytathatják, ahol egy hónapja abbahagyták
Király Béla | 2021. július 27. 05:10
Miközben a kormány igyekszik a választások előtt minél nagyobb sebességi fokozatba kapcsolni a gazdaságot, ez az infláció felpörgésével is jár. A jegybank június végén 10 év után ismét kamatot emelt, amit most újabb követhet.
Makro / Külgazdaság Káosz és dühkitörés – már megint Trumpról szólnak a hírek
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 18:56
Egymás után jelennek meg könyvek az Egyesült Államokban Donald Trumpról. Az amerikai elnök maga is szívesen ad interjúkat, hogy terjessze téziseit – nem kizárt ugyanis, hogy elindul a 2024-es választáson.    
Makro / Külgazdaság Pegasus-ügy: a francia kormány vizsgálódik, az Orbán-kormány bojkottál
Wéber Balázs | 2021. július 26. 16:17
Míg a francia kormány szavak és tettek szintjén is komolyan veszi a lehallgatási botrányt, és vizsgálatokat rendelt el, addig a magyar kormány hisztériáról beszél, nem vizsgálódik, és még a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését is kvázi bojkottálja.
Makro / Külgazdaság Megrohamozta a rendőrség az al-Dzsazíra tuniszi központját
MTI | 2021. július 26. 13:19
A tunéziai kormányválság következő lépéseként az elnök a biztonsági szolgálata vezetőjét nevezte ki belügyminiszternek.
Makro / Külgazdaság Amerika és Izrael megtámasztja a rogyadozó arab államot
Káncz Csaba | 2021. július 26. 11:45
Jordánia súlyos időszakot él át, kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági válságig. Ez a turbulencia Izraelt is ráébresztette, hogy nem hagyhatja magára szomszédját, hiszen saját nemzetbiztonsági stabilitása is kockán forog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itthon nagyon lassú az oltás, megugrott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 09:27
Még mindig alacsony a napi új oltások száma és megugrott a fertőzötteké.
Makro / Külgazdaság Belebukott a koronavírusba a tunéziai kormány
MTI | 2021. július 26. 07:41
Az elnök felfüggesztette a parlamentet és leváltotta a miniszterelnököt, miután elszaporodtak az országban az erőszakos tiltakozások a pandémia okozta gazdasági összeomlás miatt.
Makro / Külgazdaság Kína szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok
MTI | 2021. július 26. 07:02
Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok, elsősorban amiatt, mert "egyes amerikaiak képzeletbeli ellenségként ábrázolják Kínát".
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos