<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Eddig azt szokhattuk meg, hogy Svájcban nyitott bankszámlákkal, széfekkel próbálnak sokan jövedelmet vagy vagyont eltitkolni. Az utóbbi időben kiderült, hogy a titkolózás kétirányú volt, és sok Svájcban élő személynek is vannak titkos vagyontárgyai külföldön. Ez magyar vendégmunkásokat is érinthet.
Chur (Fotó: Wikimedia Commons)

Adómenekült (Steuerflüchtling) – így nevezik német nyelvterületen azokat, akik bevételi forrásukat, lakhelyüket, cégük székhelyét adózási okokból más államokba helyezik át. Ez járhat illegális adóelkerüléssel, vagy lehet egy legális – de morálisan esetleg kifogásolható – adóoptimalizálás is. A célterület pedig sokszor valamilyen adóparadicsom, alacsony adókulcsú ország.

Svájcra már régóta erős nyomás nehezedett, hogy tegye lehetővé az adóügyi adatok cseréjét, hogy ezzel megakadályozzák az országban az “adómenekültek” letelepedését. Sikerült is erről megállapodni. Csakhogy ez kétélű fegyvernek bizonyult, így nemcsak a külföldieknek az országban levő vagyonáról kerülhet ki adat, hanem az országban élők Svájcon kívüli vagyonáról is.

Emiatt lehetővé tették, hogy minden svájci illetőségű személy – beleértve az ott élő külföldieket is – életében egyszer önfeljelentést tegyen, anélkül, hogy büntetést kapjon. A svájci SRF közmédia portálja szerint Zürich, Basel város és Graubünden kantonokban megháromszorozódott tavaly az önfeljelentések száma. Ez csak Zürichben 6150 főt jelentett.

Megijedtek a vendégmunkások

A tipikus eset az, hogy valaki évekkel, évtizedekkel ezelőtt vendégmunkásként érkezett Svájcba, például Olaszországból, Spanyolországból, Portugáliából, majd ott maradt. Azután örökölt valamit, példádul házat eredeti hazájában – írja a portál.

A legtöbben azt hitték, hogy ezt már nem kell bevallaniuk Svájcban, mert leadózták az adott országban, de ez tévedés. Most megijedtek, hogy “adómenekültnek” fogják őket tartani, és sokan feljelentik magukat. Az AIA néven ismert automatikus információcsere-megállapodás során ugyanis ősztől Svájc először kapja meg a területén élő polgárok külföldi bankszámláinak adatait.

Felsőbb adósávba léphet

Az önfeljelentés már 2010-től lehetséges, büntetéssel nem jár ugyan, de tíz évre visszamenőleg meg kell fizetni a svájci adókat. A külföldi ingatlan ugyan nem adóköteles, de miatta az adózó más adósávba csúszhat. Ha például valaki eddig 100 ezer frank után fizetett adót, és jön hozzá egy másik 100 ezer frankos ingatlan, akkor ugyanúgy százezer után fizet majd, de a magasabb kulcsú, 100 és 200 ezer frank közötti sávban.

Adómentes minimum

Svájc, bár sok szempontból adóparadicsomnak tekintik, azon kevés európai ország közé tartozik, ahol – már a 19. század óta – vagyonadót kell fizetni. Ez kantononként (szövetségi államonként) is különböző, és a vagyon nagyságával progresszíven is emelkedik. A Faz.net tavalyi becslése szerint így nagyon különböző éves adókulcsok jönnek ki, 0,2 ezreléktől egy százalékig. (A jövedelmeket és például az öröklést viszont alacsony adókkal terhelik.)

Kamat nélkül dupla ráfizetés

A vagyonadónál van adómentes minimumösszeg is, Aargau kantonban például 100 ezer, házaspároknál 200 ezer frank (mintegy 26,2, illetve 52,4 millió forint), plusz további kisebb összeg minden gyermek után. Így sokan nem fizetnek semmit, egyes kantonokban a lakosság kétharmada is ide tartozik.

Akik azonban fizetnek, azok gyakran panaszkodnak, hogy a jelenlegi kamatkörnyezetben ez dupla ráfizetés. A kötvények, bankbetétek ugyanis nem kamatoznak semmit, sőt sokuk hozama negatív. Az öt éves svájci államkötvénynek évi mínusz 0,4 százalékos a hozama, a tíz évesé lényegében nulla, de az öt éves német “Bund” tartása is 0,14 százalék veszteséget okoz most évente.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Száz százalékos árrobbanás is lehet a tűzifapiacon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 05:41
Tűzifamánia látszik kibontakozni Magyarországon, az emberek megrohamozták a tüzépeket és az erdészeti vállalatokat. Sok helyen kifogyott a készlet, és duplájára emelkedett az ár. A kínálat egy jogszabály-módosítás miatt is veszélyben van. A KSH valamit nagyon nem mér jól.
Személyes pénzügyek Mindenki Ausztriába menne dolgozni? Mutatjuk az új számokat
Eidenpenz József | 2022. augusztus 9. 05:26
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött.
Személyes pénzügyek Furcsa dolog történik a lakáshitelek kamataival - érdemes résen lenni
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:59
Annyira kellenek az ügyfelek a bankoknak, hogy az emelkedő jegybanki kamatok mellett is csökkentek a banki kamatszintek.
Személyes pénzügyek Jó hír a piaci áron tankolóknak, nagyot esnek szerdán az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 10:31
Egyre többeket érint a piaci ár változása, érdemes két napot várni a tankolással.
Személyes pénzügyek Manapság elkerülhetetlen a hitelkártyák használata
Natív tartalom | 2022. augusztus 5. 11:42
Sokaknak még mindig mumus a hitelkártya, pedig a megfelelő tudatosság mellett akár spórolásra is alkalmas lehet. De mi köze egymáshoz az áruhitelnek és a hitelkártyáknak? Mire készüljön, aki először igényel hitelkártyát? Váradi Eszterrel, a Magyar Bankholding Hitelkártya vezetőjével beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Elsőként kínál magyar bank piaci zöld lakáshitelt - mire lehet felvenni?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 08:32
A K&H elsőként a piacon, új, zöld lakáshitel termékkel jelentkezik az energiafelhasználásukat csökkenteni kívánó ügyfeleik számára. Egyedi megoldásként ugyanabban a szerződésben hitelezhető az ingatlan megvásárlása és felújítása is.
Személyes pénzügyek Jobban kezelik a pénzt a fiatalok?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 08:24
A 19-29 éves korosztály tagjainak csak a 20 százaléka nem takarékoskodik, 47 százalékuk havi rendszerességgel spórol, 18 százalék pedig azoknak az aránya, akik csak akkor tudnak félretenni, ha nagyobb összeghez jutnak.
Személyes pénzügyek Augusztusban is drágították a bankok a hiteleiket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 2. 08:41
A jegybank egy hónapon belüli három nagy kamatemelésére már a harmadik hullámban válaszoltak a bankok. Augusztus elejétől több nagy pénzintézet is drágított a hitelein, ami után a lakáskölcsönt már csak elvétve lehet kapni 8 százalékos THM alatt - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
Személyes pénzügyek Aki nem nyilatkozik a moratóriumról, az augusztustól fizethet
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 08:04
Egy munkanapjuk és egy hétvégéjük maradt a törlesztési moratóriumban lévőknek a bennmaradási nyilatkozatra. Aki ezt bármilyen okból lekési, annak augusztustól újra fizetnie kell a kölcsönét.
Személyes pénzügyek Ezekre költenek hitelből a magyarok legtöbbször
Privátbankár.hu | 2022. július 28. 15:36
A megkérdezettek 43 százaléka vett fel hitelt az elmúlt 12 hónapban, míg egy évvel korábban csak minden harmadik magyar válaszadó állította ezt – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készült kutatásból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG