<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Eddig azt szokhattuk meg, hogy Svájcban nyitott bankszámlákkal, széfekkel próbálnak sokan jövedelmet vagy vagyont eltitkolni. Az utóbbi időben kiderült, hogy a titkolózás kétirányú volt, és sok Svájcban élő személynek is vannak titkos vagyontárgyai külföldön. Ez magyar vendégmunkásokat is érinthet.
Chur (Fotó: Wikimedia Commons)

Adómenekült (Steuerflüchtling) – így nevezik német nyelvterületen azokat, akik bevételi forrásukat, lakhelyüket, cégük székhelyét adózási okokból más államokba helyezik át. Ez járhat illegális adóelkerüléssel, vagy lehet egy legális – de morálisan esetleg kifogásolható – adóoptimalizálás is. A célterület pedig sokszor valamilyen adóparadicsom, alacsony adókulcsú ország.

Svájcra már régóta erős nyomás nehezedett, hogy tegye lehetővé az adóügyi adatok cseréjét, hogy ezzel megakadályozzák az országban az “adómenekültek” letelepedését. Sikerült is erről megállapodni. Csakhogy ez kétélű fegyvernek bizonyult, így nemcsak a külföldieknek az országban levő vagyonáról kerülhet ki adat, hanem az országban élők Svájcon kívüli vagyonáról is.

Emiatt lehetővé tették, hogy minden svájci illetőségű személy – beleértve az ott élő külföldieket is – életében egyszer önfeljelentést tegyen, anélkül, hogy büntetést kapjon. A svájci SRF közmédia portálja szerint Zürich, Basel város és Graubünden kantonokban megháromszorozódott tavaly az önfeljelentések száma. Ez csak Zürichben 6150 főt jelentett.

Megijedtek a vendégmunkások

A tipikus eset az, hogy valaki évekkel, évtizedekkel ezelőtt vendégmunkásként érkezett Svájcba, például Olaszországból, Spanyolországból, Portugáliából, majd ott maradt. Azután örökölt valamit, példádul házat eredeti hazájában – írja a portál.

A legtöbben azt hitték, hogy ezt már nem kell bevallaniuk Svájcban, mert leadózták az adott országban, de ez tévedés. Most megijedtek, hogy “adómenekültnek” fogják őket tartani, és sokan feljelentik magukat. Az AIA néven ismert automatikus információcsere-megállapodás során ugyanis ősztől Svájc először kapja meg a területén élő polgárok külföldi bankszámláinak adatait.

Felsőbb adósávba léphet

Az önfeljelentés már 2010-től lehetséges, büntetéssel nem jár ugyan, de tíz évre visszamenőleg meg kell fizetni a svájci adókat. A külföldi ingatlan ugyan nem adóköteles, de miatta az adózó más adósávba csúszhat. Ha például valaki eddig 100 ezer frank után fizetett adót, és jön hozzá egy másik 100 ezer frankos ingatlan, akkor ugyanúgy százezer után fizet majd, de a magasabb kulcsú, 100 és 200 ezer frank közötti sávban.

Adómentes minimum

Svájc, bár sok szempontból adóparadicsomnak tekintik, azon kevés európai ország közé tartozik, ahol – már a 19. század óta – vagyonadót kell fizetni. Ez kantononként (szövetségi államonként) is különböző, és a vagyon nagyságával progresszíven is emelkedik. A Faz.net tavalyi becslése szerint így nagyon különböző éves adókulcsok jönnek ki, 0,2 ezreléktől egy százalékig. (A jövedelmeket és például az öröklést viszont alacsony adókkal terhelik.)

Kamat nélkül dupla ráfizetés

A vagyonadónál van adómentes minimumösszeg is, Aargau kantonban például 100 ezer, házaspároknál 200 ezer frank (mintegy 26,2, illetve 52,4 millió forint), plusz további kisebb összeg minden gyermek után. Így sokan nem fizetnek semmit, egyes kantonokban a lakosság kétharmada is ide tartozik.

Akik azonban fizetnek, azok gyakran panaszkodnak, hogy a jelenlegi kamatkörnyezetben ez dupla ráfizetés. A kötvények, bankbetétek ugyanis nem kamatoznak semmit, sőt sokuk hozama negatív. Az öt éves svájci államkötvénynek évi mínusz 0,4 százalékos a hozama, a tíz évesé lényegében nulla, de az öt éves német “Bund” tartása is 0,14 százalék veszteséget okoz most évente.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Indul a nagy karácsonyi bevásárlás – mennyit költünk csokoládéra, italra, parfümre?
Elek Lenke | 2022. december 1. 19:36
Bár egyelőre nem lehet tudni, hogyan bírjuk majd a rezsi-emelkedést és mennyire kell hozzányúlni a félretett tartalékokhoz, az biztos, hogy most is nagy sürgés-forgás lesz az üzletekben, minden vásárló igyekszik még időben beszerezni a szükséges hozzávalókat.
Személyes pénzügyek Az OTP nagy dobását minden bank követheti majd?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:17
Az OTP döntése, miszerint a kölcsön kamatát egyszer a futamidő alatt a piaci kamatszintre csökkenhetik majd, felkavarta az állóvizet.
Személyes pénzügyek Mennyire lesz durva a jövő évi villany- és gázszámla? Hamarosan kiderül!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 11:34
Legkésőbb december 16-ig kiderül, milyen tarifákkal számolhatunk 2023 első negyedévében.
Személyes pénzügyek Százmilliókat csalnak ki a magyaroktól a bankkártyás csalók
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 17:21
A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is nagyobb elánnal vetik be magukat és próbálják átverni a kártyás fizetőket. A bankok gyakran hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat vagy a fizetéshez szükséges kódokat. Ha gondatlanul jár el a bankkártyás, akkor könnyen lehet, hogy a bank nem téríti meg az összeget.
Személyes pénzügyek Sokat spórolhat, aki jól választ hitelt
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 12:07
A korábbi évek kamatakcióival ellentétben idén az is karácsonyi ajándékként fogható fel, hogy a bankok lassítottak a személyi hitelek kamatainak emelésénél.
Személyes pénzügyek Egymillió magyar autósnak kell döntést hoznia
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 11:18
Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Elkelt az összes hely a pénzügyi diákverseny országos döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 15:07
A végéhez ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny megyei fordulója, a Privátbankár.hu kihirdette a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett verseny országos döntőjének mezőnyét.
Személyes pénzügyek Már csak négy hely kiadó a pénzügyi diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 16:13
Folytatódott a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny, amelyet a Privátbankár.hu idén ősszel a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett.
Személyes pénzügyek Itt vannak a betéti kamatsapka részletei, de vannak még kérdések
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:10
Megjelent a rendelet.
Személyes pénzügyek Akár a foglalót is elbukhatja, aki így vásárol lakást
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 10:50
Előzetesen ellenőrizni kell, mennyi hitelt kaphatunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG