4p

A háború elől elmenekültek főleg az építőiparban és a szolgáltatás különféle ágazataiban alapítottak vállalkozásokat.

Szabad szemmel is jól láthatóra nőtt már a Lengyelországban az elmúlt pár évben alapított ukrán cégek aránya. Egy januári kimutatás szerint tavaly minden tizedik újonnan bejegyzett társaság tulajdonosa a keleti szomszédból érkezett. Összesen 48464 ukrán cégről van szó. Számuk a háború kitörése előtti pár ezerről ugrott meg, az orosz invázió kezdete után volt olyan hónap, hogy egyszerre 600 is alakult, de a jellemzőbb a havi 200 volt. 

Az ételkiszállításban is vannak már ukránok Lengyelországban.  Fotó: Pexels.com
Az ételkiszállításban is vannak már ukránok Lengyelországban. Fotó: Pexels.com

Az ukránok hagyományosan erősek az építőiparban, az összes bejegyzett ukrán vállalkozás ötöde tartozik ebbe az ágazatba. Tíz százalék körül van az informatikai vállalkozások aránya, a többi különféle szolgáltatások között oszlik meg, az egyik 2-3 százalékos arányú ágazat a kereskedőké.

„Nagy a munkaerőhiány és a lyukakat sikerül azzal betömni, hogy ukránokat alkalmazunk. Alvállalkozóként vagy bejelentett munkavállalóként. Az építőiparban, a közlekedésben, az IT területen vagy a szolgáltatásokban egyszerűen nem lennénk meg nélkülük.” - mondta  Łukasz Bernatowicz, a lengyel munkaadói szövetség (Business Center Club) elnöke.

Szerinte Lengyelországban kell tartani ezeket az embereket, támogatni kell őket, főleg azért, hogy ne akarjanak tovább menni Németországba. Ott nyilvánvalóan magasabb béreket kapnak és több az egyéb juttatás is, bár kétségtelen, hogy a német gazdaság is súlyos gondokkal küszködik.

Az ukránok tömeges áttelepülését természetesen a háború okozta-okozza, de már az előtt is voltak kísérletek. Sok millió lengyel ugyanis elhagyta a lengyel munkaerőpiacot és Nyugat-Európában próbált szerencsét, így hiány alakult ki otthon. A legtöbb lengyel a szomszédos német piacon nézett körül, ám tudjuk, hogy Nagy-Britanniában is szép számmal voltak jelen, aztán a Brexit miatt megcsappant a jelenlétük, de azért még mindig számottevő.

A lengyelországi városokban új életet kezdett ukránok az ingatlanpiacon is megjelentek. Már ukrán közvetítő cégek is működnek, akiktől veszik vagy bérlik a lakásokat. (A Nagy-Britanniába kivándorolt magyarok is hasonló helyzetben voltak, több, ott bejegyzett, egyéni vállalkozóként működő magyar közvetítő is igyekezett kiszolgálni őket – a szerk.) Több tízezren vásároltak lakást, a többség viszont a bérleti piacon volt és van jelen. Azzal, hogy tömegesen léptek be a keresleti oldalra, jócskán hozzájárult a lengyelországi lakásbérleti díjak megugrásához. Ennek részleteiről lapunknak nyilatkozott a Duna House is, amelyik évek óta fontos szereplőnek számít a lengyelországi ingatlanközvetítői és lakáshitelezői piacon.

Talán meglepetés, de hazatérő ukránokból is egyre több van. Pontos számot a kijevi kormány sem tud, de az elmenekült mintegy 9-10 millió emberből 500-800 ezer között lehet az eddig visszatelepültek száma. Ők főleg a nyugat-ukrajnai megyékben kezdtek új életet. Nehezíti a helyzetüket, hogy a keleti megyékből is sokan érkeztek oda, így a munkaerőpiacon konkurenciájuk akadt. Az Ukrán Nemzeti Bank január legvégén becslést tett közzé: eszerint a 2023-as 320-350 ezer fő után 2025-ben várhatóan mintegy 400 ezer ukrán állampolgár megy haza külföldről. Beilleszkedési problémák, a biztonságérzet hiánya, családegyesítés és honvágy egyszerre lehet annak az oka, hogy inkább mégis otthon akarnak boldogulni, holott természetesen tudják, hogy a háború folytatódni fog és veszélyben lesz az ő és családjuk élete – vélték a jegybank szakértői, akiket az UNN ukrán hírügynökség idézett.

Itt érdemes utalni arra, hogy az Európai Unióban felgyorsították a migráció kezelésével összefüggő közösségi politika szigorítását. Brüsszel és Kijev folyamatosan konzultál, az ukránok azt szeretnék elérni, hogy a módosítások inkább az elmenekült ukránok visszatérését segítsék, semmint a kiáramlásukat az országból.

Tavaly novemberben azt közölte az Ukrán Demográfiai és Társadalomkutató Intézet, hogy tudomása szerint akkor mintegy kilenc millió emberről tudtak, aki elmenekült Ukrajnából. Ebből mintegy hárommillióan munkavállalóként voltak bejegyezve az adott országban. Ella Lobanova, az intézet vezetője az Ukrán Nők Szövetségnek 7. kongresszusának szünetében beszélt a témáról. 

Az Európai Unió más számot közölt, Brüsszel szerint 4,2 millió embert, főleg férfiakat alkalmaznak az unió különböző tagállamaiban. Ezen kívül további egymillió főt tartanak nyilván Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Kanadában. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága pedig 1,2 millió menekültről tud, akik Oroszországban tartózkodnak. A kilencmillióból fennmaradó mintegy 2-3 millió ember távozása nem függ össze közvetlenül a háború kitörésével.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Van még mit javítani a bankoknak a késedelmes lakossági hitelek kezelésén
Dr. Almási Adrienn | 2024. július 24. 13:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyelési tevékenységében ellenőrizte, hogy mennyiben felel meg a hitelintézetek gyakorlata a felügyelet 2022-ben megújított, a fizetési késedelemmel érintett lakossági hitelek pénzügyi intézmények általi kezelésével kapcsolatos elvárásokról szóló ajánlásának. Az MNB szektorszintű kockázatot nem azonosított, ám több hiányosságot tárt fel, és határidő tűzésével azok megszüntetésére hívta fel a hitelintézeteket.
Makro / Külgazdaság Hacsak nem csontszáraz a tankja, várjon a tankolással csütörtökig!
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 11:50
A benzinesek kicsit, a dízelesek jobban örülhetnek.
Makro / Külgazdaság Inkasszózzák Magyarországot?
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 10:32
Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, 45 napon belül fizesse meg a 200 millió eurós átalánybírságot a menekültügyi uniós elvek megsértése miatt. Végső esetben az országnak járó uniós forrásokból vonhatják le a bírság összegét.
Makro / Külgazdaság Milliárdos bevásárlás a kajak-kenu sportakadémiánál
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:53
Több mint 1,1 milliárd forintért szerez be orvosi készülékeket két vállalkozástól a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia.
Makro / Külgazdaság Már védelmi pénzt követelő gengszterhez hasonlítják Trumpot
Csernátony Csaba | 2024. július 24. 09:32
Donald Trump nem téved, amikor azt állítja, hogy Tajvanon van a jó minőségű chipek gyártására képes félvezetőipar majdnem 100 százaléka. Ám hogy ezt az Egyesült Államoktól „elvették” volna, az csacsiság.
Makro / Külgazdaság Meglepetésadatot közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal szerint bruttó átlagkereset 652 ezer forint volt 2024. májusban, ami 14,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A reálkereset 10,4 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság A fél világ kezdhet félni az orosz repülőgépektől - de nem a szokásosoktól
Litván Dániel | 2024. július 24. 06:11
Hiába csempészik ezeket, fogynak az Oroszországban ragadt nyugati gépekhez való eredeti alkatrészek. Az egyik orosz megoldási terv kivitelezhetetlen, a másik viszont igencsak félelmetes - és nem csak az orosz utasok számára.
Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG