4p

A háború kezdete óta több hullámban hatalmas ukrán tömeg érkezett Lengyelországba. Ennek örülhetett sok százezer olyan lengyel lakástulajdonos, aki kiadja az ingatlanát. Hol, és milyen otthonokat keresnek az ukránok és keresletük miatt mennyire mentek fel a lakásbérleti díjak? Erről kérdeztük Marcin Jańczukot, a Duna House cégcsoporthoz tartozó Metrohouse lengyel ingatlanközvetítő cég marketing és pr vezetőjét.

Hogyan alakult az ukrán menekültek száma és ingatlanpiaci státusza Lengyelországban a háború kitörése óta?

Az év eleji becslések szerint mintegy 950 000 ukrán menekült tartózkodott tartósan Lengyelországban. Jelenleg látható tendencia figyelhető meg mind az Ukrajnába való visszatérés, mind a más nyugat-európai országba irányuló migráció tekintetében.

A Lengyelországi Ukránok Szövetségének becslése szerint idén a menekültek körülbelül 15-20 százaléka hagyja el Lengyelországot.

A szervezet képviselői szerint főként azok a menekültek maradnak nálunk, akik hosszabb ideig szeretnének itt tartózkodni, vagy akár véglegesen letelepedni. Ezek olyan emberek, akik képzettebbek és tehetősebbek. Az Ukrajnából érkező felnőtt menekültek 73 százaléka talált legális munkát nálunk, és ebből a csoportból több mint 30 ezer ember alapított céget. 

Hogyan befolyásolta az ukránok jelenléte a lengyel ingatlanpiacot? Inkább bérelnek, vagy inkább vásárolnak? Mi történt a háború kitörése óta, és mi a helyzet most?

Az ukrán menekültek első hulláma drasztikus kiugrást jelentett a keresletben a bérleti piacon. Az albérletpiac a világjárvány után helyreállt és viszonylag stabillá vált, ez a helyzet azonban jelentősen megváltozott a menekülthullám érkezésével. A kiadó lakások gyorsan eltűntek a piacról, elsősorban a legnagyobb városokban, majd más területeken is, amelyeket az ukránok kezdetben nem szívesen választottak, többek között a munkaerőpiachoz való korlátozott hozzáférés miatt. A lakások iránti kereslet növekedése jelentős áremelkedést hozott, a legtöbb városban 20-25 százalékkal drágultak az ingatlanok év/év alapon. 

Az ország melyik részén vannak elsősorban ukránok?

Főleg olyan nagyvárosokban, mint Varsó, Krakkó, Wrocław és Gdańsk. Az Ukrajnából érkező menekültek klaszterei elsősorban ott találhatók, ahol a dolgozni vagy tanulni érkező ukránok letelepedtek. Ezek főként a legnagyobb városok, de közepes méretű városokban is jelen vannak. Jellemző, hogy az ukránok jól asszimilálódtak a helyi közösségbe. A lakóhely kiválasztásának kulcsa a munkaerőpiac mérete.

Hol, milyen ingatlanokat és mennyiért bérelnek az ukránok? Mi vonatkozik a vásárlásokra? 

A külföldiekkel foglalkozó lengyel hivatal szerint az ukránok 21 százaléka telepedik le Mazóviaban, 11-11 százalék Alsó-Sziléziában és Nagy-Lengyelországban, 10 százalék választja Małopolskát, 9 százalék pedig Sziléziát. Az új építésű piacon általában valamivel nagyobb lakásokat vásárolnak, mint a piaci átlag. A nagyobb, két- és háromszobás apartmanok különösen népszerűek. 

A fejlesztők szerint az ukrán ügyfelek a tranzakciók legfeljebb 10 százalékát ütik nyélbe, de egyesek szerint akár a 20 százalékát is. Mindez a beruházás helyétől és típusától függ. A használtingatlan-tranzakciók a lakások széles skáláját érintik - a kis kétszobás otthonoktól az elmúlt években épült nagyobb ingatlanokig. A legtöbb tranzakció készpénzben történik. 

Mit eredményezhet az, hogy az ukránok ötöde kilép az ingatlanpiacról?

Egyértelmű, hogy a bérleti piac kezd visszatérni a normális kerékvágásba. Továbbra is magas  díjakkal lehet találkozni, különösen azért, mert a kamatemelések miatt az ingatlanvásárlást tervezők korlátozottan jutnak hitelhez. Így egyre többen bérelnek lakást ahelyett, hogy vásárolnának. 2022-ben 29 ezer ukrán döntött úgy, hogy lakást vásárol Lengyelországban. 7000-rel több, mint egy évvel korábban. Az idei év ebből a szempontból is rekorddöntő lehet, hiszen a hiteltámogatási program, amelynek köszönhetően lakást lehet vásárolni, az ukránokra is kiterjed. Így könnyen lehet, hogy 50 ezer fölé megy az újdonsült ukrán lakástulajdonosok száma.

A Privátbankár megjegyzése:

A havi minimálbér most 3490 zloty (mintegy 580 euró), de jövőre ezt 4200 zlotyra viszik fel és a tervek szerint az év második felében lesz még egy emelés. Az átlagos nettó fizetés jelenleg 5200-5300 zloty Lengyelországban. A bérlakásban élők a jövedelmük 25-27 százalékát költik albérletre, 10-11 százalékát rezsire és 27-30 százalékát élelmiszerre. A Privátbankár Európai Inflációs Körképéből pedig az is kiderül, hogy szeptemberben 8,2 százalékos volt az év/éves infláció. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ha Budapesten szeretne lakást venni, akkor van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:58
Csökkentek a fővárosi lakásárak.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG