Privátbankár Európai Lakásmonitor
Ingatlan Fordulatra készülhetünk a lakásáraknál, lesznek, akik nagyon örülhetnek 
Privátbankár.hu | 2024. január 17. 08:31
Pihenőt tartottak a lakásárak 2023-ban. Idén viszont új szelek fújnak, ami átrendezheti a piacot.
Ingatlan Idén Európa sok országában lassult a lakások drágulása 
Mester Nándor | 2023. december 25. 14:12
De ahogy lassacskán helyreállnak a gazdaságok és csökkenek a hitelkamatok, megint jön a drágulás. Ebből Magyarország sem marad ki.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban 
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Már több mint 40 ezer ukrán vett lakást Lengyelországban 
Mester Nándor | 2023. október 25. 05:41
A háború kezdete óta több hullámban hatalmas ukrán tömeg érkezett Lengyelországba. Ennek örülhetett sok százezer olyan lengyel lakástulajdonos, aki kiadja az ingatlanát. Hol, és milyen otthonokat keresnek az ukránok és keresletük miatt mennyire mentek fel a lakásbérleti díjak? Erről kérdeztük Marcin Jańczukot, a Duna House cégcsoporthoz tartozó Metrohouse lengyel ingatlanközvetítő cég marketing és pr vezetőjét.
Ingatlan Megint dráguló pályán a lakásárak Európa legtöbb országában 
Mester Nándor | 2023. október 24. 13:13
Vége a két negyedéven át tartó csökkenésnek Európában, a lakásárak a második negyedévben megint nőttek az előző negyedévhez képest, miközben a bérleti díjak 0,7 százalékkal emelkedtek. 
Ingatlan Ne dobjuk ki az irodaházakat! Jók lesznek lakásnak 
Mester Nándor | 2023. október 22. 18:47
Az Egyesült Államok több városában is egymás után indulnak úgynevezett konverziós programok, amik során rosszul működő irodaházakat lakásokká alakítanak. Többnyire bérlakások lesznek ezekből a kereskedelmi ingatlanokból, de egyik-másik helyen apartmanhotelek is létesülnek vagy apartmanházak kerülnek ily módon a piacra.
Ingatlan Ezért vonzódhatnak a magyar milliárdosok Olaszországhoz 
Mester Nándor | 2023. október 13. 05:56
Hosszú távon kiváló pénzt lehet keresni az olasz ingatlanpiacon is. Lakást, hotelt és bevásárlóközpontot is érdemes venni. A demográfiai mutatók is lakásbefektetésekre ösztönöznek. Nyilván ezért figyelt fel a helyi lehetőségekre néhány magyar cég és magánember is. No meg azért, mert egyes településeken magyar áron vagy olcsóbban is vehetnek lakást vagy házat. A hitelezés ugyan drágult ott is, de nem annyira, mint Magyarországon és eleve jóval alacsonyabb kamatokkal kell számolni, mint nálunk - derül ki a Privátbankár Európai Lakásmonitor című sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Sok magyarnak még messzebbre került az amerikai álom 
Mester Nándor | 2023. szeptember 28. 05:46
Az amerikai álom fontos része az önálló lakás, de még inkább a családi ház. Letelepedő honfitársaink többsége ezt nem engedheti meg magának, legalábbis évekig nem, ha csak nincs már induláskor helyi viszonylatban is magas fizetése. A túlnyomó többségnek marad az albérlet. A kivándorlókat váró európai viszonyok után most a tengerentúli helyzetet is bemutatjuk. 
Ingatlan Magyar kivándorlóknak: Stockholm talán szebb, mint Göteborg, de magasabb is a lakbér 
Mester Nándor | 2023. augusztus 28. 05:49
A svéd lakáspiacra már megérkezett a tél, a lehűlés igen látványos. Ez egyelőre csak az új beruházásokra vonatkozik, a használt otthonok forgalmára és a lakásbérletekre kevésbé. Ott ugyanis épp a saját tulajdonú lakások magas ára miatt egyre több a bérlőjelölt. Ebből pedig az következik, hogy a bérleti díjak egyáltalán nem csökkennek, aminek egyáltalán nem örül az az egyre több magyar sem, aki kiköltözött a skandináv országba – derül ki az európai lakáspiacot bemutató sorozatunk legfrissebb összeállításából.
Ingatlan Magyar kivándorlóknak: ne akarjon Amszterdamban lakni, ha spórolni szeretne 
Mester Nándor | 2023. augusztus 18. 05:49
Hollandia soha sem volt olcsó. A lakásárak és a bérleti díjak is folyton az élmezőnyben tartották az országot. Ebben nincs változás. A lakáshiány viszont egyre aggasztóbb és a sok kormányváltás sem segíti egyik szektort sem. A még mindig erős bevándorlási hullám és a demográfiai változások miatt növekszik a háztartások száma, miközben terület már csak aranyáron vásárolható új beruházáshoz. Európai lakáspiaci sorozatunkat most a magyar kivándorlók által is előre sorolt ország viszonyainak bemutatásával folytatjuk. 
Ingatlan Dánia az új célpont a magyar kivándorlóknak, de ott is drága az albérlet 
Mester Nándor | 2023. augusztus 9. 05:33
Egyre több 26-40 év közötti magyar választja új hazának a kis skandináv országot. Főleg a szolgáltató ágazatokban dolgoznak, de tudunk mérnökökről és tanárokról is, akik az angollal jól elboldogulnak, hiszen a helyiek közül is sokan beszélik. A lakhatás azonban nem olcsó, még a hozzánk képest magas jövedelmekhez képest sem – derül ki európai lakáspiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan London külső is drágább, mint Manchester vagy Birmingham 
Mester Nándor | 2023. augusztus 3. 05:49
A csillagokat súrolják a brit lakásárak és a bérleti díjak is az európai élmezőnyben vannak. A lakosságnak – köztük a szigetországba kivándorolt több százezer magyarnak is – további gond, hogy a növekvő hitelkamatok miatt még drágábbá vált vásárlás sokaknak nem opció. Még többen kényszerülnek albérletre, így a megtámasztott kereslet is inkább felfelé nyomja a bérleti díjakat – derül ki európai lakáspiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Kiköltözne Ausztriába? Itt vannak a friss albérletárak! 
Mester Nándor | 2023. augusztus 1. 05:35
A hosszútávra tervező honfitársainkat magas lakásárak várják nyugati szomszédunkban. Ott is lelassultak a beruházások, drágult a kivitelezés és az energia, kisebb az új építésű kínálat. Tartományonként azonban lehetnek nagyobb eltérések is és például nem a Bécset övező környék a legdrágább még lakásbérlet szempontjából sem – derül ki európai lakáspiaci sorozatunk legújabb részéből.
Ingatlan Kétszázezer magyar nyögi az albérletet Németországban 
Mester Nándor | 2023. július 25. 05:35
Ott is nagyot fékeztek a beruházók, ezért nem bővül kellő ütemben az új lakások kínálata. Országosan az állománynak csak fele van magánkézben, a maradék nagy része a piaci feltételekkel kínált piacon. A német statisztikai hivatal szerint több mint 215 ezer magyar él az országban, túlnyomó részük bérli a lakását. Mivel várhatóan növekszik az ott letelepedni vágyók vagy ideiglenesen ott dolgozók száma, ezért a bérleti lehetőségeket is megmutatjuk európai lakáspiaci sorozatunk új részében.
Ingatlan Dráguló, de még nekünk magyaroknak is megfizethető a portugáliai lakás 
Mester Nándor | 2023. július 20. 05:47
Az európai átlagnál még mindig alacsonyabb lakásárak miatt továbbra is vonzó a portugáliai befektetés. A befektetőknek érdemes lehet körülnézni a délebbi, kevésbé felkapott falvakban, de például Lisszabonban vagy Portóban is, ahol ugyan jóval drágábbak az ingatlanok, ám a nagy kereslet miatt a bérbeadók egyre jobban emelhetik az árakat – derül ki európai lakáspiaci sorozatunk mostani újabb részéből.
Ingatlan Magyaroknak is kedves a spanyolországi lakásárak alakulása 
Mester Nándor | 2023. július 10. 18:16
A külföldi vásárlók, köztük a magyarok is jól jártak, ha a 2008-2009-es válság után közvetlenül vettek lakást valamelyik tengerparti településen. Az akkor nyomott árak azóta folyamatosan emelkedtek, méghozzá az európai átlagot meghaladó mértékben. Európai lakáspiaci sorozatunk újabb darabjaként megmutatjuk, hogyan néz ki 2023 nyarán ez a pénzügyi válság idején bezuhant, majd azóta sikeresen talpra állt, és ma már jól teljesítő piac.
Ingatlan Érthetetlen, hogy a magyar milliárdosok miért nem vesznek jó villákat Olaszországban  
Mester Nándor | 2023. július 6. 18:12
Olaszországban viszonylag gyorsan helyreállt a lakáspiac a járvány után, erősebb, bár igencsak magas átlagéletkorú a kínálat és a gazdasági lassulás miatt ott is visszaesett a kereslet, mindez fékezte az áremelkedést. Lehet, hogy most érdemes beszállni. Az európai lakáspiacot bemutató körképünkben most az itáliai változásokat és a várható fejleményeket vesszük sorra.
Ingatlan Bazi nagy lakóparkokat nem csak a NER tud építeni – új lakáspiaci sorozatot indítunk 
Mester Nándor | 2023. június 25. 11:59
Új sorozatot indítunk, bemutatjuk néhány fontos nyugat-európai ország 2023-as lakáspiacát. Elsőként Írország kerül terítékre, ahol szintén súlyos gond a lakhatás és a beruházók csak mostanában jutottak el odáig, hogy merjenek nagyot álmodni. Dublinban és a második számú városban, Corkban is megjelent egy-egy óriás projekt. De a lakhatás ettől még százezreknek nem megoldott és az árak is még mindig az egekben vannak a szigetországban. Helyszíni beszámoló Írországból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG