5p

A csillagokat súrolják a brit lakásárak és a bérleti díjak is az európai élmezőnyben vannak. A lakosságnak – köztük a szigetországba kivándorolt több százezer magyarnak is – további gond, hogy a növekvő hitelkamatok miatt még drágábbá vált vásárlás sokaknak nem opció. Még többen kényszerülnek albérletre, így a megtámasztott kereslet is inkább felfelé nyomja a bérleti díjakat – derül ki európai lakáspiaci sorozatunk mostani részéből.

Fülig ért a szája a Sky News hírtelevízió műsorvezetőjének, amikor a hét közepén bemondta: 14 évvel ezelőtt volt akkora árcsökkenés, mint most júliusban. Később külön riportban is foglalkoztak a témával, ami nem meglepő, hiszen egy állandóan használt kifejezéssel, a "housing crisis"-szal mennek ezek a tudósítások.

Londonon belül Chelsea fej-fej mellett van Kensingtonnal a bérleti díjaknál is. Fotó: pixabay
Londonon belül Chelsea fej-fej mellett van Kensingtonnal a bérleti díjaknál is. Fotó: pixabay

A piacot rendszeresen vizsgáló Nationwide Building Society szakmai szervezet szerint 3,8 százalékkal volt alacsonyabb az átlagár, mint 2022 hetedik havában. Örömnek azért nem nevezhetjük ezt a hírt, ugyanis olyan magasságból következett be a csökkenés, amit még kimondani is félnek sokan a szigetországban. 

Az átlagos lakásár július végén 260 828 font (1 font=450 forint) volt, 0,2 százalékkal alacsonyabb, mint júniusban. Egyébként szépen apadt az elmúlt hónapokban, nagyjából annyival, mint a hatodik hónapban. A szervezet szerint a tavaly augusztusi csúcshoz képest most mintegy 4,5 százalékkal ment lejjebb az átlagár. 

A csökkenés mögött a folyamatosan emelkedő hitelkamatok, az infláció és az általános megélhetési költségek növekedése áll, ezek összeadódnak, így a kereslet fogyókúrán van már egy ideje.

Természetesen London a legdrágább, még a külső kerületekben is magasabbak az árak, mint sok iparvárosban. A lakosságszámot tekintve második Birminghamben fele akkora az átlagár, Manchesterben a fővároshoz képest 50-65 százalékkal kell kevesebbet fizetni, ha valaki vásárolni szeretne, mondjuk egy központban lévő, közepes méretű (2 hálós) otthont. A nagyobb városok külső kerületeit összehasonlítva is azt mondhatjuk, hogy nagyon nagy a különbség a főváros javára – derül ki a numbeo.com-ot böngészve.

Az elmúlt fél-egy évben Nagy-Britanniában is erős fék volt a lakásberuházásokon a magas infláció, a hiperdrága energia és a szintén egyre többe kerülő alapanyag miatt. Egyre kevesebb építési engedélyt adnak be, de ez nem meglepő. Júniusban 86 ezer lakóingatlant adtak át, ez 15 százalékkal kevesebb mint tavaly ilyenkor és ami még nagyobb baj, hogy 10 százalékkal a járvány előtti évi adathoz képest is kevesebb. Talán a legnagyobb gond, hogy a Bank of England még mindig nem ért a kamatemelési ciklus végére és egyelőre nem valószínű, hogy ősz előtt eléri a csúcsot, majd onnan elkezdi kissé faragni a kamat mértékét.

Nézzük az albérleteket! Mégiscsak ezzel találkozik a legtöbb lakos és bevándorló vagy hosszabb távon – még ha ideiglenesen is – munkát vállaló külföldi állampolgár. 

Kezdjük Londonnal, bár aki teheti, kerüli, de azért mégiscsak ez a főváros. Ha megelégszünk egyetlen kis hálószobával és feltétlenül a központi kerületek valamelyikében nézelődünk, akkor a havi 1500-3000 fontos sávban tudunk bérelni, az átlagár a numbeo.com szerint kicsit több, mint kétezer font. A metróvonalak külső végeihez közel ugyanezt megúszhatjuk 1400-1500 fontból. 

Elképzelhető, hogy a sok éve a szigetországban élő honfitársaink egy része, főleg az 1-2 gyermeket nevelők már nagyobb, mondjuk 2 hálós lakásra vágynak Londonban. A kerületek közül egy ilyen otthon esetében Suttonban jellemzően csak 1200, Croydonban 1250, Bramleyben 1350 font áll a számlán, de például tudjuk, hogy elég sok magyar választotta Islingtont, ott már 1900 fontot kérnek a bérbeadók. Sutton jelenleg a legolcsóbb.

Kensingtont vagy Chelsea-t felejtsük el, ott 2800-3000 font a tarifa egy kéthálós, általában kocsibeállóval ellátott lakásnál. Ehhez képest még a divatos Camden is olcsóbb a maga 2150 fontjával. 

Ha munkájuk miatt megtehetik, akkor a bérből és fizetésből élők jobban járnak, ha a Londontól délre vagy nyugatra található városokba, netán Skóciába költöznek. Southamptonban például 1000 font alatt is elég jó a kínálat 50-60 négyzetméteres lakásokból, Cardiffban 1100 font körül van az átlag és az egyébként egyre népszerűbb Glasgowban sem kell durván nagy albérleti költségre számítani, ott is ki lehet jönni 1000-1100 fontból, ha nem éppen stúdiólakást akarunk kivenni, de nem is nagy társasházi lakást 3 hálóval, netán családi házat.

A Londonon kívüli nagyobb városokban a stúdiólakások 600-900 font között vannak attól függően, hogy a település belső, üzleti vagy kereskedelmi negyedében vannak, vagy valahol távolabb a központtól. A választásnál persze fontos szempont, hogy ha nagyon kinn van a bérlemény, akkor milyen távol van tőle a legközelebbi busz vagy nagyváros esetén elővárosi vonatállomás.

A Privátbankár Európai Lakásmonitor összes cikkét itt olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ki akar házat venni az akkuval elárasztott Gödön?
Mester Nándor | 2024. március 27. 18:32
Jön a harmadik akkugyár Gödre, de nem jönnek a vásárlók. Legalábbis semmi nem mutat arra, hogy megfordulna az a csökkenő tranzakciós trend, ami épp a Samsung odatelepülése, vagyis a 2010-es évek vége óta tart. Elfogytak az akkorra megépített új otthonok, újak alig jöttek helyükbe, viszont lassan, de folyamatosan növekszik a használt házak kínálata. Ez még nem menekülés, de vannak már olyanok, akik nem kérnek a környezetszennyezésből, ráadásul úgy érzik, ingatlanuk értéke is megsínyli ezt, így jobb most kiszállni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Legalább hatszor annyit kóstál ma Orbán Viktor budai háza, mint amikor vette
Mester Nándor | 2024. március 20. 18:47
Örülhet a parlamenti patkóban a nulladik szektor 14-es számú székében ülő miniszterelnök. Nem maradt le a nagy lakásár-robbanásról. Feltételezzük, hogy történt korszerűsítés a fele részben még 2002-ben tulajdonába került és a budai elitnegyedben lévő ingatlanán, így az bizonyosan megtartotta értékét a környék átlagával. Ám minthogy erről az átalakításról vagy korszerűsítésről nincsenek hivatalos adatok, a pontosabb értékmeghatározáshoz segítségül hívtuk, hogy mi minden történt a közvetlen környék lakáspiacán az eltelt több mint két évtizedben.
Ingatlan Belvárosi lakásra vágynak a fiatalok
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 16:20
A lakást bérlők egyharmada harminc év alatti, akiknél az első számú preferencia a belvárosi élet. Ezzel szemben az életkor előrehaladtával többen választják az agglomerációt bérlés esetén is. A külföldi bérlők drágábban bérelnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG