6p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hosszútávra tervező honfitársainkat magas lakásárak várják nyugati szomszédunkban. Ott is lelassultak a beruházások, drágult a kivitelezés és az energia, kisebb az új építésű kínálat. Tartományonként azonban lehetnek nagyobb eltérések is és például nem a Bécset övező környék a legdrágább még lakásbérlet szempontjából sem – derül ki európai lakáspiaci sorozatunk legújabb részéből.

Stagnálnak a lakásárak Ausztriában. Ezt a tömör mondatot írta le az Osztrák Nemzeti Bank, amikor a közelmúltban kiadta az idei első negyedévre vonatkozó összegzését. Egy többéves növekedés zárult le: 2005 és 2023 januárja között 163 százalékos volt a drágulás, ez jóval meghaladta az eurózóna 60 százalékát, de még a németek 96 százalékát is ugyanerre az időszakra vonatkozóan.

Ruszt városa Burgenlandban. Fotó: privátbankár/Mester Nándor
Ruszt városa Burgenlandban. Fotó: privátbankár/Mester Nándor

Tavaly az utolsó negyedévben még 5,2 százalékos emelkedés volt év/év alapon, de az idei első háromhavi időszakban csupán 1,1 százalékot mértek, egyes alpiacokon már nagyon enyhe csökkenést is rögzíthettek, de inkább nulla körüli értékekről van szó. Bécsben jelenleg egy közepes méretű (60-70 négyzetméteres) belvárosi lakásért 7-7,5 ezer eurót kérnek négyzetméterenként, Grazban mintegy 6 ezer eurót, de Salzburgban már 6800-at, Innsbruckban pedig kicsit több mint 8 ezret. 

Az említett városok külső kerületeiben 3400-5100 euró közötti értékekkel találkoztunk, amikor körbenéztünk a nagyobb közvetítői portálokon, a legalacsonyabb Klagenfurtban volt, a legmagasabb Salzburgban. Az ezeknél egy kategóriával kisebb városokban 15-20 százalékkal kisebb árakat tapasztaltunk, de hozzátesszük: az ingatlanpiacra Ausztriában is igaz, hogy mindig egy lokális piacról beszélünk, ahol a helyi viszonyok a meghatározóak. Sok függ attól, hogy mikor vette a beruházó azt a telket, amin társasházat épített, mennyi projektje van, mennyi a referenciája, ami alapján könnyebben és olcsóbban kap projekthitelt, stb. Mert mindez megjelenik a végső árban, amit mi látunk.

Magyarországgal ellentétben a lakástulajdonlás aránya inkább mérséklődik, de nem olyan gyorsan, mint másutt Európában, ahol szintén nagyon sokba kerül megvenni egy lakást, például Angliában vagy Hollandiában. Ausztrián belül azért jelentős különbségek vannak ezen a téren: a magas árak miatt Bécsben a lakosok 81 százaléka lakik bérelt ingatlanban, Burgenlandban viszont csak 20-24 százalék a lakásbérletek aránya, a lakások 70 százaléka magánkézben van, az emberek inkább családi házakban, semmint társasházi lakásokban laknak.

A lakhatási költségek tavaly az év utolsó negyedében átlagosan 6,8 százalékkal növekedtek év/év alapon. Természetesen az egyébként is drágább feltételekkel működő fővárosban 8,5 százalékkal kellett többet fizetni mint 2021 végén. A 2005-2023 közötti országos átlag 3,2 százalék, illette Bécs esetében 3,4 százalék volt évente.

Egyértelműen látszik, hogy a lakásépítési hullám végéhez értünk 2020 végére, 2021 közepére. Két évvel ezelőtt összesen 71 ezer új lakást adtak át, tavaly 59 ezret, idén valószínűleg 57 ezret, 2024-re várhatóan már csak 43 ezret. Hiába ez a lejtőre került trend, mégiscsak sok lakás épült az elmúlt években, s ez elegendő volt ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen az évtized elején tapasztalt lakáshiány. A bank szerint az egyensúlyi helyzet közelébe jutott a piac. A keresletet egyébként nem csupán a magas árak apasztották, hanem a lakosságszám lassuló bővülése is.

Nézzük a bérleti díjakat!

A bank szerint idén áprilisban 7 százalékkal volt magasabb az átlagérték, mint egy évvel korábban. Az újonnan piacra került bérleményeknél érdekes módon csupán 2,9 százalékos emelkedést mutattak ki. A drágulás nem szűnt meg, de az elmúlt pár év tempójához képest (évi 6-8 százalék) mindenképpen lassuló növekedést látni. Az egyéb megélhetőségi költségekről – nemzetközi összehasonlításban – laptársunk, az mfor.hu adott érdekes részleteket.
 
Több osztrák közvetítő portált, valamint a részben ezekre, részben hivatalos forrásokra, valamint magánszemélyek konkrét adataira alapozó numbeo.com-ot is megnéztük. Azt mondhatjuk, hogy az 1-2 személyes háztartások a városközpontokban általában havi 600-1000 euró közötti bérleti díjjal számolhatnak egy egyhálós 40-50 négyzetméteres ingatlan esetében. Ha 1-2 gyerekkel akar valaki bérelni, akkor persze mélyebben kell a zsebbe nyúlni, az albérlet már 1200-1500 euróra is felmehet.  

Akinek nincs ennyi pénze, vagy nem akar ennyit költeni, kénytelen a központtól távolabb nézelődni. Egy kisebb lakást 100-200, egy három hálósat már 200-300 euróval olcsóbban tud kivenni.

Területileg elég nagy különbségek vannak. Grazban például 570-600 euró körül van a belvároson kívüli kislakás átlagos bérleti díja, amihez sokszor jár egy gépkocsibeálló is. Ugyanez Salzburgban már 800 euró felett van, de Bécsben is csak 650-680 euró az átlag, egyébként tavalyhoz képest ott csökkentek a bérleti díjak. A fővárosban a belvárosi kétszobás lakások esetében ez csak minimális 3 százalék körüli volt, de a belvárostól távolabb már a tavalyinál akár 20-25 százalékkal kedvezőbb árért is lehet bérelni - derül ki a numbeo.com adataiból.

Érdekes, hogy az iparváros Linzben alulról súrolja a 700 eurót az átlagos díj az egyhálós lakásoknál. Ott egy három hálószobás, 75-90 négyzetméteres otthonért simán elkérnek 1300-1400 eurót, ami nem sokkal marad el a bécsi vagy a salzburgi értékektől. A kiérkezőknek azzal kell számolni, hogy 2-3 havi kauciót fognak kérni tőlük és az első havi díjat azonnal.

Sok bérlőjelölt van már, aki igyekszik alaposan felkészülni a hosszabb távú életre Ausztriában. Azt látják, hogy az elővárosokban, nem beszélve a kisebb településekről, a fenti árakhoz képest kissé olcsóbban tudják kibérelni a lakásokat. De nem potom áron, mert Ausztria a nyugati országok élmezőnyébe tartozik az árakat tekintve. 

A szállodai vagy vendéglátóiparban dolgozó honfitársaink egy része ingázik, ők tehát inkább a nyugati határhoz közeli városaink vagy falvaink bérleti piacán vannak jelen, nem az osztrákon. Sok ezren vannak olyanok is, akiknek a szállást maga a hotel vagy a panzió adja, így ők az első hónapokban még nem jelennek meg a keresleti oldalon. De egy fél év múlva már igen, nekik érdemes tanulmányozni a fenti grafikont.

A Privátbankár Európai Lakásmonitor összes cikkét itt olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Nyaralót venne? Segíthet a választásban, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 16:22
A nyaralóövezetek tavaly parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már élénkülés jeleit mutatják - áll az ingatlan.com friss elemzésében. Kiderül belőle, hogy a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó partján hogyan alakult a kereslet-kínálat és mennyibe kerülnek az eladásra szánt lakóingatlanok a part menti településeken. 
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Amerikában kiváló biznisz lett az idősotthon
Mester Nándor | 2024. május 11. 17:31
Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A NER és a mini-Dubaj mindent felforgatnak Zuglóban
Mester Nándor | 2024. május 8. 18:42
A kormány és a NER úthengerként halad Zuglóban. Már parlamenti jóváhagyás is van a mini-Dubajra és ütemesen zajlik a Bosnyák téri óriásberuházás, amit a NER egyik oszlopos tagja, a Bayer Construct végez. Mindkettő jelentős hatással van az egész ingatlanpiacra, benne a lakásokéra is.
Ingatlan Most beelőzhetjük a befektetőket a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 15:01
Egyelőre nem szállják meg a terepet, de egy-másfél év múlva már más lehet a helyzet. Főleg azért, mert az állampapírok által kínált előnyök folyamatosan fogynak.
Ingatlan Hihetetlen: ismét emelkednek a fővárosban az ingatlanárak
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 14:46
Némi lassulás és kismértékű csökkenés után újfent emelkedő árspirál jellemezi a fővárosi ingatlanpiacot, a legmarkánsabban a családi házak négyzetméterára nőtt, ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az első negyedéves adatokat.
Ingatlan Tömeges áruházbezárások éve az idei - az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 14:39
A tengerentúlon nagyon megszenvedik az online előretörését.
Ingatlan Ki fog újépítésű lakást venni ilyen hitelkamatok mellett?
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:19
Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel ezelőtt. Közben 2023-ban jelentősen csökkent a kereslet az új lakások iránt is, aminek eredményeként a kínálat felduzzadt - több új lakásból válogathatnak most a vevők, ez pedig az áremelkedést is jelentősen lelassította. A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.
Ingatlan Nem hisszük el, mennyibe kerül egy balatoni újépítésű lakás
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 15:32
Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, amit az áremelkedés sem tört meg. Az Otthon Centrum mérése szerint a tóparton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések újépítésű projektjei között. A rekorder egy fővároshoz közeli község, 3,2 millió forintos négyzetméterárral.
Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG