4p

Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.

Az elmúlt 12 évet vizsgálva kiderült, hogy az építőanyagárak 40 százalékkal mentek feljebb az Európai Unióban. Először 2016-ban kaptak lökést, majd egy ennél is nagyobbat 2021-ben és tavaly. Ez egy átlagszám. Úgy jött ki, hogy például Magyarországon 124 százalékot mértek, ezzel megszereztük a kétes dicsőséget jelentő első helyet. Mögöttünk Bulgária áll 103 százalékkal, majd jön Románia 97 százalékkal. Mindössze Görögország mondhatja el magáról, hogy csökkenés volt, igaz, szerény 1 százalékos - olvastuk az Eurostat csütörtökön közzé tett jelentésében.

A lakáspiac adatait nézve nem lehet nem számításba venni az inflációt, ezt tette most az Eurostat is. Nos, itt „csak” másodikok lettünk 53 százalékkal, mert Észtország 56 százalékot ért el. Harmadik lett Litvánia 49 százalékkal, mögötte Románia jön 47 százalékkal. A görögök sokkal jobban jártak, ők vannak a lista másik végén 12 százalékkal.

A lakásárak alakulása az EU-ban. 2015=100
A lakásárak alakulása az EU-ban. 2015=100

E tucatnyi év alatt átlagosan 47 százalékkal drágultak a lakások. Az ütemes felívelés 2013-ben kezdődött, majd 2015 és 2022 között felgyorsult az árnövekedés, amit a Privátbankár Európai Lakásmonitor sorozatunkban rendszeresen mi is megvizsgálunk. Nos, a mostani  eurostatos adatok szerint itt is a legrosszabbak között szerepelünk, a mi 172 százalékunkat csak Észtország múlta felül a maga 192 százalékával.

Ezen a listán Luxemburg lett a bronzérmes 135 százalékkal. Ez utóbbi adat azért érdekes, mert már eleve egy magas bázisról nőttek az árak a miniállamban, míg a két másik dobogósnál egy viszonylag alacsony szintről következett be a nagyarányú ugrás. Két országban árcsökkenésnek örülhettek az érintettek, az olaszok 9, a ciprusiak 5 százalékos mérséklődést rögzíthettek 12 év alatt.

A lakhatási költség aránya az elkölthető jövedelemből. Forrás: Eurostat
A lakhatási költség aránya az elkölthető jövedelemből. Forrás: Eurostat

Nem meglepetés, hogy az ilyen mértékű drágulások a bérleti piacra kényszerítettek sok millió családot az EU-ban. Ez pedig a keresletnövekedés miatt felhajtotta a bérleti díjakat, a vizsgált 12 év során összesen 18 százalékkal. Ez az átlag úgy jött ki, hogy Görögországban 25 százalékkal csökkentek, de minden más tagállamban nőttek. Az észtek itt is „győztek” (210 százalék), mögöttük Litvánia végzett 144 százalékkal és Írország 84 százalékkal. Utóbbinál itt is fontos, hogy egy egyébként is magas bázisról történt az elrugaszkodás.

A lakhatási költségek szintén csak a felfelé irányt ismerték ebben az időszakban, ettől egyetlen tagállam sem menekülhetett: 63 és 112 százalék közötti értékeket rögzítettek. Az uniós átlagot legjobban meghaladó pénzt kellett fizetni Írországban, Luxemburgban és Dániában, ennél viszont kevesebbet Bulgáriában és Lengyelországban.

A társadalom és a családok állapotát jól jelzi, hogy az elkölthető jövedelem mekkora hányadát kell lakhatásra költeni. Kiderült, hogy az uniós átlag itt csaknem 20 százalék. A legmélyebbre a görögöknek kell nyúlni a zsebükben (34,2 százalék), másodikok a dánok lettek (25,4 százalék), harmadikok pedig a németek (24,5 százalék). Magyarország szinte hajszálra megegyezik az uniós átlaggal.

A szegénység szélére sodródottak (a nemzeti medián jövedelem 60 százalékánál kevesebbel gazdálkodók) esetében rendszerint még magasabb a lakhatásra fordított pénz aránya, átlagosan majdnem 38 százalék. Az ellentétes pólushoz tartozók (a nemzeti medián jövedelem 60 százalékánál többet keresők) esetében csupán 16 százalék a lakhatási költség a teljes elkölthető jövedelemből.

Lakásberuházások aránya a GPD-ből. Forrás: Eurostat
Lakásberuházások aránya a GPD-ből. Forrás: Eurostat

A GDP-hez mért lakásberuházások terén viszonylag jól állunk, a középmezőnyhöz tartozunk. Az EU-ban a GDP-nek az 5,9 százalékát fordították erre a tagállamok. Érdekes, hogy itt Ciprus érte el a legmagasabb arányt 8,6 százalékkal, megelőzve Németországot (7,3 százalék), Finnországot (7,2 százalék) és Franciaországot (7,1 százalék). Ugyanakkor Görögországban 1,6, Lengyelországban  2,2, Írországban és Lettországban 2,4 százalékos csökkenést mértek.

Sokatmondó, hogy mekkora a lakhatásra 40 százaléknál többet költő háztartások aránya egy-egy országban, városban és falun. Tavaly az EU-s városi lakosság 10,6 százaléka tartozott ilyen háztartások közé, a falusi körzetekben ez az arány csak 6,6 százalékos volt. A városokat nézve Görögország, Dánia áll a legrosszabbul, míg a relatíve legkevésbé a szlovákiai és a horvát városlakók szenvednek ettől. Viszont a falvakat vizsgálva Görögország minden negyedik településén súlyos gond ez, ezzel a görögök e probléma leginkább elszenvedői az EU-ban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:14
Minden nagybefektető arra vár egész Európában, így a tágabb közép-európai térségben is, hogy tovább csökkenjenek az irányadó kamatlábak és folytatódjon a dezinfláció. Természetesen a kereslet számottevő növekedése is kell ahhoz, hogy újabb beruházások induljanak a kereskedelmi ingatlanpiacon, s mindezt persze hitelezni is kell. Mit mondanak minderről a bankok? - kérdezte a KPMG a főszereplőket. Jöjjenek a részletek!
Ingatlan Budapest belvárosa az ötödik legolcsóbb az EU-ban a lakáspiacon
Mester Nándor | 2024. február 29. 05:42
Átmenetinek bizonyult a 2022 közepétől 2023 tavaszáig tartó kisebb árcsökkenés az európai lakáspiacon. Tavaly nyártól sok uniós országban lelassult az olcsóbbodás, több államban stagnálásba váltott a trend, idén már több helyütt ismét elkezdtek felfelé kúszni az árak. Budapest a korábbi drágulás ellenére is az olcsóbb városok között van az EU-ban – derül ki a Privátbankár Európai Lakásmonitor februári összegzéséből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Most is a Covid alatt kialakult költsége van egy üzletnek a plázákban
Mester Nándor | 2024. február 28. 18:59
Stabilizálódtak az üzlethelyiségek összköltségei a bevásárlóközpontokban. A legjobb központokban szinte alig van kiadatlan ingatlan, de a bérlők egyelőre lanyha forgalomról számolnak be, ami hatással van az üzlethelyiségek értékére is - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Miskolc egy zsebbevágó mutatóban nagyot domborított
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 08:44
A Borsod-Abaúj-Zempléni megyeszékhelyen a legolcsóbbak az albérletek.
Ingatlan Mágnes az irodaháznak a jó étterem, a fitnesz központ és az élelmiszerbolt
Mester Nándor | 2024. február 25. 09:47
Még nyomott áron is érdemes kiadni az irodaházak földszintjét különféle szolgáltatóknak. Azok nélkül nehezebb lenne igazán vonzóvá tenni magát a házat a bérlők dolgozóinak szemében. Persze fontos, hogy milyen szektorokból sikerül bérlőket találni, a jelek szerint az étterem, az élelmiszerüzlet és a fitnesz központ jó választás.
Ingatlan Védeni kell a szigetet, amin Hernádi luxusszállodája áll? Új gát épül Esztergomban
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 06:38
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság megkezdte az Esztergomot védő új gátrendszer első ütemének megvalósítását, amelynek során másfél kilométernyi árvízvédelmi rendszer épül ki a Prímás-szigeten - közölte a szervezet szóvivője az MTI-vel.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Menő maradt Kádár János kedvenc kerülete
Mester Nándor | 2024. február 21. 19:41
Azt eddig is tudtuk, hogy az egykori pártfőtitkárnak oly kedves észak-pesti környéken sokan keresnek új otthont. Újdonság azonban, hogy a használt téglalakások is növelni tudták a népszerűségüket, újak és régiek gyakorlatilag egymást húzzák. Utóbbiak azonban csak akkor tudnak labdába rúgni, ha teljesen felújítottak és kiemelkedően jó közlekedéssel bírnak – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Lesújtó számokat közölt a KSH - kitalálja, melyik régióban nőtt egyedül az új lakások száma?
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 08:32
Mindenhol máshol csökkent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Budai panelt venni és eladni is érdemes
Mester Nándor | 2024. február 14. 18:58
Továbbra is népszerűek Buda több kerületének a panellakásai. Kisebb lett a kínálat, mint tavaly ősszel, de az árak csak elvétve csökkentek, 2-3 százalékkal, inkább stagnálnak. Nem ritka az egymillió forint feletti négyzetméterár, de a legjellemzőbb a 750-800 ezer forintos sáv – derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Jó hírt kaptak a lakásfelújításra készülődők
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 08:15
A CSOK Plusz szabályai közt ugyan nincsen felújítási hitelcél, de például a Babaváróval vagy a Falusi CSOK-kal kombinálva már megoldható, hogy a kiszemelt és kamattámogatott hitel segítségével megvásárolt használt ingatlanon elvégezzünk néhány felújítási munkálatot.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG