6p

Hosszú távon kiváló pénzt lehet keresni az olasz ingatlanpiacon is. Lakást, hotelt és bevásárlóközpontot is érdemes venni. A demográfiai mutatók is lakásbefektetésekre ösztönöznek. Nyilván ezért figyelt fel a helyi lehetőségekre néhány magyar cég és magánember is. No meg azért, mert egyes településeken magyar áron vagy olcsóbban is vehetnek lakást vagy házat. A hitelezés ugyan drágult ott is, de nem annyira, mint Magyarországon és eleve jóval alacsonyabb kamatokkal kell számolni, mint nálunk - derül ki a Privátbankár Európai Lakásmonitor című sorozatunk mostani részéből.

Olaszország eddig csak ritkán szerepelt azokban a tudósításokban, amelyekben magyar magánszemélyek vagy ingatlanbefektetők külföldi akcióiról írtunk. Többnyire spanyol, horvát, osztrák vagy német, esetleg angliai tranzakciókról volt szó. De a jövőben ez biztos változik, mert az olasz ingatlanpiac vonzó és az ilyen lehetőségeket senki sem hagyja ki, legyen NER-es milliárdos vagy ismert magyar művész.

Rómában is megéri lakást vásárolni, ha jó helyen van, könnyű kiadni. EPA/RICCARDO ANTIMIANI
Rómában is megéri lakást vásárolni, ha jó helyen van, könnyű kiadni. EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Csak nemrégen figyeltünk fel arra, hogy a Jellinek Dániel milliárdos által birtokolt Indotek Group két olasz bevásárlóközpontot is vásárolt. Nem kétséges, hogy ez a cég és még néhány más magyar vállalkozás erősen tanulmányozza az olasz kereskedelmi piacot, beleértve persze a hoteleket is és nem hagyja őket hidegen a lakáspiac sem. (Így tett Varnus Xavér orgonaművész is, aki nemrégen vásárolt egy kis házat az országban, igaz, nem befektetésként. Péterffy Gergely író és felesége pár éve költözött az országba, egy faluban vettek házat - a szerk.).

Ehhez a cégek egyike-másika felhasználhatja a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában olcsón szerzett pénzt. Van olyan társaság, amelyik eleve megjelölte, hogy külföldi terjeszkedést is tervez ebből, igaz, az érintettek eddig csak Lengyelországban, Németországban és Nagy-Britanniában használták fel ennek a pénznek egy részét, de nem kizárt, hogy Olaszországban is próbálkoznak.

Miért mehetnek a cégek Olaszországba?

  • sokuknak kicsi a magyar piac, a nyugat-európai gazdaságok, benne az olasz az összes nyűgükkel együtt is jobban muzsikálnak
  • vannak olyan szegmensek, amelyek itthon szinte nem is léteznek vagy rendkívül alulfejlettek, ilyen például a magán diákszállásoké vagy a magán idősotthonoké
  • a kisebb országkockázat miatt kedvezőbbek a finanszírozási feltételek, az euróövezetben nincs árfolyamrizikó
  • a sok olasznak drága új építésű lakások miatt a jövőben még tovább növekszik a kereslet a bérlakásoknál, ami tovább emeli a bérleti díjakat, tehát érdemes bérházakba fektetni
  • a közép- és hosszútávú demográfiai mutatók ösztönzik a kontraciklikus fejlesztéseket 
  • a hotelpiacon viszonylag sok a régebben épült ingatlan, amit felújítva és újrapozicionálva ismét piacra vihetnek
  • a kisebb vagy közepes méretű bevásárlóközpontok és szupermarketek esetében nem kell versenyezniük a nagy portfoliókra utazó európai befektetőkkel.

A Privátbankár Európai Lakásmonitor egyik korábbi részében már vázlatosan bemutattuk a 2023 elején érvényes olaszországi helyzetet, már akkor érezhető volt a külföldiek érdeklődésének a növekedése. Bemutattuk a lakásbérleti árak változását is, ott is folyamatos emelkedést láttunk. 

Továbbra is Milánóban a legdrágábbk a lakások, ott egy belvárosi otthonért átlagosan 9015 eurót kell fizetni négyzetméterenként. Mögötte Róma áll 7348 euróval, érdekes, hogy az északi fejlett régióhoz tartozó Bolognában csak 4325 euró, míg Firenzében 5488 euró az átlag. Szinte bagóért lehet lakást venni Szicíliában, Palermoban például csak 1755 euró az átlagár, ami kisebb mint Budapesten - derül ki a numbeo.com októberi adataiból.

Ugyanakkor az elmúlt pár hónapban fontos változások voltak, ezért érdemes ismét rögzíteni a mostani állapotokat, hogy még jobban képben legyünk. Nos, az biztos, hogy drágább lett a hitelezés, mivel a kereskedelmi bankok megemelték a kamatokat. Idén augusztusban az átlagos éves hitelkamat 4,19 százalék volt, ez 200 bázisponttal magasabb, mint 2022 azonos hónapjában, ezzel az eurozónás átlag fölé emelkedett a ráta – olvastuk az Il Sole 24 Ore című olasz lapban. 

Az olasz háztartások eladósodottsága egyébként az európai átlag alatt van, csupán 19 százalékuk fizet jelzálogot, s mivel az Európai Központi Bank fél éven belül várhatóan elkezdi csökkenteni a központi kamatlábat, a lassan kedvezőbbé váló felvételek fellendíthetik a hitelpiacot.

Az 1-2 gyermekes olasz családok többsége 100-105 négyzetméteres lakást keres és általában 20-25 százalékos önerővel vág bele egy lakásvásárlásba. Tavaly júliusban 2700 eurós nettó összjövedelem is elég volt a hitel kifizetéséhez, idén nyáron már 3300 euró kellett. Ha valakinek nem növekedett a jövedelme, idén már csak 20 négyzetméterrel kisebb lakást tudott megvenni.

A nyugat-európai nagyvárosok között válogató potenciális magyar befektetőknek jó hír, hogy Milánó és Róma jóval olcsóbb, mint London, Párizs, Monaco vagy München. Ez utóbbiakban 6-8 évnyi jövedelem kell egy kéthálós átlagos lakás megvásárlásához, a két említett olasz városban csak 4,4 és 5,3 év. Firenze, Torino és Bologna esetében egy kicsit ennél is kevesebb idő szükséges.

A Savills nemzetközi ingatlan tanácsadó tanulmánya szerint a bérleti piac kecsegtető a befektetők szempontjából. Az országos kínálat jócskán elmarad a kereslettől, így a bérleti díjak folyamatosan emelkedhetnek. 2023 közepén Milánóban 195, Rómában 145 euró volt az átlagos négyzetméterenkénti bérleti díj. Nemrégen megjelentek a szolgáltatásokat is nyújtó új bérházak, ezekre egyre nagyobb az igény. Jelenleg 41 különféle méretű ilyen beruházás van folyamatban a két városban, a többségüknél száznál több bérlakást alakítanak ki.

Nagyon ígéretes a magán diákszállók területe. Most mintegy 520 ezer ággyal kisebb a normál bérleti piac kínálata (magántulajdonú lakások+állami kézben lévő kollégiumok), mint a kereslet. Évente 1,8 millió fiatal tanul a top olasz felsőoktatási intézményekben, közben erőteljesen növekszik a külföldi diákok aránya, tavaly már 6 százalékot tett ki. Az átlagos állami kollégiumi díj Rómában havi 350, Milánóban 570 euró.

A magán diákhotelekben a fővárosban 670, Milánóban 1350 eurót kell fizetni átlagosan. Ezekkel az értékekkel számolva a diákhotelekbe fektetők Milánóban 4,5 százalékos éves nettó hozamot tudtak elérni 2023 első felében, amivel az európai középmezőny felső részében voltak.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ha Budapesten szeretne lakást venni, akkor van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:58
Csökkentek a fővárosi lakásárak.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG