5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Új sorozatot indítunk, bemutatjuk néhány fontos nyugat-európai ország 2023-as lakáspiacát. Elsőként Írország kerül terítékre, ahol szintén súlyos gond a lakhatás és a beruházók csak mostanában jutottak el odáig, hogy merjenek nagyot álmodni. Dublinban és a második számú városban, Corkban is megjelent egy-egy óriás projekt. De a lakhatás ettől még százezreknek nem megoldott és az árak is még mindig az egekben vannak a szigetországban. Helyszíni beszámoló Írországból.

Az ötmilliós Írországban sebesen növekszik a lakosság száma, az elmúlt tíz év alatt fél millióval lettek többen és ez a folyamat idén sem állt le, főleg kelet-európai bevándorlók és a diaszpóra egyes országaiból hazatérők miatt pörög a számláló. A „sűrűsödésről” mi is meggyőződhettünk, amikor pár hete Dublinban, a lélekszámra második Corkban és a harmadik Limerick utcáin, terein és üzleteiben jártunk vagy a tömegközlekedési eszközökön utaztunk.  

Egyrészt a helyi sajtóban heves vita van arról, hogy a kormány milyen eszközökkel támogassa a lakáshoz jutást és hogy melyik réteget milyen kedvezményekkel lássa el. Az említett sűrűsödést egyébként maga a kormány is segítheti azzal, hogy lazítani akar a beépítési szabályokon, azonos területre több lakás építését engedélyezi. Aki járt már az országban vagy valamelyik brit államban, láthatta, hogy ebben a kultúrkörben régóta kifejezetten szorosan húzták fel a sorházakat, a kis előkertes otthonokkal teli tömbök egymástól való távolsága is elég kicsi.

A lakhatást egy nagy ívű, egymilliárd eurós bérlakás programmal szeretné megoldani a kormány és ebben egyetért az ellenzékkel. A lecsúszott rétegekből sokan az utcára kerültek, a hajléktalanság ügye májusban ismét igen látványos vitákat szült, amikor több száz ukrán menekült aludt napokig a főváros utcáin, ezt mi is láttuk Dublinban. A kormány kénytelen volt egy kihasználatlan kaszárnyában elhelyezni őket, ám erre óriási tiltakozás lett, azonos elbánást követettek az ellenzéki pártok és civil szervezetek az ír hajléktalanoknak is. Corkban belecsöppentünk egy mintegy ezer fős tüntetésbe is, a tiltakozók azonnali segélyt követeltek és azt, hogy soron kívül kapjanak állást, hogy fizetni tudják lakbérüket. 

Ebben a környezetben jött a hír, hogy egy helyi ingatlanfejlesztő vállalkozás a város történetének legnagyobb lakóparki beruházást akarja elindítani Corkban, a déli kikötőnegyedben található 7,5 hektáros területen. Az O’Callaghan Properties cég 1325 lakást szeretne felhúzni egy nagy rehabilitációs projekt keretében, méreteit tekintve ez lenne Írország legnagyobb ilyen beruházása. Azért a feltételes mód, mert a városi hatóságok még nem hagyták jóvá a tervet.

Az új lakópark látványterve Cork déli részén. Fotó: The Irish Times
Az új lakópark látványterve Cork déli részén. Fotó: The Irish Times

A zömmel egy és kéthálós lakásokat különféle magasságú lakóépületekben alakítják ki, lesz néhány 14 emeletes is. Összesen 25 ezer négyzetméternyi nyílt közterület lesz kisebb parkokkal, játszóterekkel, rekreációs övezetekkel. Az úgynevezett 15 perces város koncepciójának megfelelően negyed óra alatt minden közszolgáltatást és magát a belvárost is elérhetik majd a lakók a kapcsolt közösségi közlekedés és kerékpárutak segítségével – ígérte a fejlesztő. Az első kapavágást 2024 közepén tehetik meg, ha rábólintanak a városatyák.

Az új lakások ára bizonyosan magasabb lesz, mint a mostanában átadottaké, ott is van általános infláció, de sokkal alacsonyabb, mint Magyarországon: májusban például 6,6 százalék volt év/év alapon. Áprilisban a lakásárak már csak 3,6 százalékkal voltak magasabbak, mint 2022 azonos hónapjában és a nyár végére ez az érték 1-2 százalék közé eshet, ami jó hír a vevőknek. A fővárosban nézegettünk közvetítőirodák ablakaiban kihelyezett hirdetéseket, majd be is mentünk az egyik irodába és a cégvezető azt mondta: gyakorlatilag leállt a drágulás, igaz, a kereslet is nagyot zuhant a drágább mindennapi élet és a magas hitelkamatok miatt.

A statisztikai hivatal szerint májusban az országosan lezajlott tranzakciók átlagára 313 ezer euró volt, ez 126 százaléka az egy évvel ezelőttinek. Dublin az átlaghoz közeli mértékben drágult, de a közvetlen agglomerációja 136 százalékkal. Cork és Limerick szintén nem olcsó, de az átlagár 8-10 százalékkal elmarad a fővárostól.

A fővároshoz kötődik a másik nagy beruházás, aminek a végső tervezéséhez most, június utolsó napjaiban adta meg az engedélyt az önkormányzat. A Magyarországon is jelen lévő Ballymore Properties nevű cég nem akárhol, a híres Guiness gyár hatalmas telephelyének egy részén építhet egy 336 lakásból, üzletekből, irodákból és hotelből álló komplexumot. A közelmúltban sikerült bekukkantani az egyik palánkon és már látszott, hogy teljesen lebontották az ottani raktárakat. (Az ilyen előmunkálatok az ágazatban általában mindig a végső engedélyek beszerzése előtt történnek).

A Guiness gyár területére tervezett beruházás látványterve. Fotó: Ballymore Properties
A Guiness gyár területére tervezett beruházás látványterve. Fotó: Ballymore Properties

Összesen nyolc lakóépület lesz a Guiness Negyednek hívott projektben, egyik-másik 15-16 emeletesként magasodik majd. A 12,5 hektáros terület a Diageo világcég tulajdonában van, ez a vállalat fogott össze az ingatlanos beruházóval. 

Érdemleges feltételeket szabott a fővárosi önkormányzat: kikötötte, hogy csakis hosszú távra kiadott bérlakások építhetők, ezzel nyíltan kizárták például a rövid távú kiadásban érintetteket, egyebek mellett az Airbnb-t. Ezeket a bérlakásokat egy intézményi szervezetnek kell üzemeltetnie, legalább 15 évig. A fejlesztő még a kivitelezés kezdete előtt köteles 10,6 millió eurót fizetni az önkormányzatnak, hogy az különfelé közmű-és infrastruktúra fejlesztéseket végezhessen el ebből a pénzből. 

A Privátbankár Európai Lakásmonitor összes cikkét itt olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG