5p

Az Egyesült Államok több városában is egymás után indulnak úgynevezett konverziós programok, amik során rosszul működő irodaházakat lakásokká alakítanak. Többnyire bérlakások lesznek ezekből a kereskedelmi ingatlanokból, de egyik-másik helyen apartmanhotelek is létesülnek vagy apartmanházak kerülnek ily módon a piacra.

Az irodapiac továbbra is súlyos válságban van a tengerentúlon. Rengeteg régebbi, kevésbé korszerű vagy erősen kihasználatlan irodaház esetén merül fel a kérdés: jöjjön a lerombolás vagy találjanak nekik valami más funkciót és igyekezzenek ehhez az átalakításhoz elegendő forrást is szerezni.  

Midtown Manhattan, ahol több irodaházból is lakóépület lehet hamarosan. Fotó: Privátbankár/K. Zs.
Midtown Manhattan, ahol több irodaházból is lakóépület lehet hamarosan. Fotó: Privátbankár/K. Zs.

Eric Adams, New York ambiciózus polgármestere a napokban öt manhattani kerületre kiterjedő programot indított el azzal, hogy felállítottak egy koordinációs részleget az önkormányzaton belül. Ennek az a feladata, hogy összehangolja az ingatlanfejlesztők, a kivitelező építőipari cégek és a különféle hatóságok munkáját – számolt be az üzleti ingatlanpiacot rendszeresen figyelő bisnow.com portál.

Az érintett öt körzetben átírják a szabályozási rendelkezéseket, megengedve, hogy az eddig csak irodai és ipari/kereskedelmi funkciókon kívül lakások is létesülhessenek. Összesen 42 nagy tömbről van szó a Madison Square Parktól nyugatra és a Garment Disctrictben.

„Itt az idei a változtatásoknak, hogy ezeket a többnyire lerobbant irodaházakat élhető, kedves és korszerű lakóépületekké alakítsák. Az új szabályozás többféle lakóépület kialakítását teszi lehetővé, egyszerre létesülhetnek üzleti alapon működő bérházak, szociális lakások és átmeneti otthonoknak helyet adó lakótömbök”- fejtegette.

Ez a koordinációs részleg a második komoly lépés a nagyváros vezetőitől ebben a témában. Az év elején egy újrahasznosítási csapat a szabályozás egyszerűsítését kezdte meg azon vállalkozók számára, akik eddig arra panaszkodtak, hogy megfulladnak a sok adminisztrációban, ha egy ilyen nagyobb átalakítási projektbe kezdenek. 

Az átalakítást engedélyeznie kell egyebek mellett az örökségvédelmi hivatalnak, a tűzoltóságnak, a környezetvédelmi hatóságnak és még sok más hivatalnak. Az a cél, hogy az engedélyeztetés ne legyen hosszabb hat hónapnál. 

Egyelőre nem tudni, hogy a nagyszabású irodaházak átalakításához lesz-e elegendő külső forrás. A városi önkormányzat ugyanis nem tud erre pénzt adni, ezt New York államtól várják. Valamiféle adókedvezményről viszont lehet szó, amit a beruházóknak kellene adni. Egy másik hasonló kedvezmény a bérlőknek érkezhetne, mondjuk bérletidíj-támogatás formájában.

Bostonban most októberben kezdtek el egy hasonló programot. Már jó néhány fejlesztő jelentkezett is, ők első sorban a belvárosi üzleti negyedben vágnának bele különböző méretű irodaházak átalakításába. A következő körzetekben engedélyeznek ilyen munkákat: Financial District, Chinatown, Bulfinch Triangle Historic District, Leather District, Fort Point Channel Historic District.

Az elképzelések szerint a beruházók 29 évre maximum 75 százalékos adókedvezményt kapnának. A beadott terveket akkor tekintik elfogadottnak, ha reális a megvalósíthatóság, a cégek garantálják a határidők betartását és többféle lakóépület típust hoznak létre. A munkákat legkésőbb 2025 októberéig el kell kezdeni.

A texasi Dallasban 50 irodaház születhet újjá lakóházként. Ott nem csupán a belvárosi üzleti negyedről van szó, hanem jó néhány külvárosi irodaparkról is. Speciális adókedvezményt azonban egyelőre nem vezettek be.

„Két legyet ütünk egy csapásra. Csökkentjük a lakáshiányt és eltüntetjük az üres irodákat a piacról, amivel felértékeljük az irodapiac többi ingatlanát” – mondta egy szakértő, aki azért megjegyezte: nem olcsó mulatság az irodák lakássá alakítása. A kivitelezés 250-350 dollár négyzetlábanként (1 négyzetláb=0,09 négyzetméter) ami egyes piacokon gyakorlatilag megegyezik a teljesen új irodaterület kivitelezési költségével. 

Egy nem régen megjelent előtanulmány szerint New York, San Francisco, San Jose, Boston, Denver és Washington, D.C. területén van létjogosultsága az ilyen, piaci alapon működő irodából-lakások projekteknek. Másutt elég nagy arányú közpénzek is szükségesek.

Az Egyesült Államokon kívül néhány európai nagyvárosban is megkezdődött egyes irodaházak funkcióváltása. A portál Dublint hozza fel példának. Darragh O’Brien lakásügyi miniszter és Simon Coveney, a vállalkozásokat felügyelő kormánytag közösen készít elő egy nagyobb programot. Pár hónapja a Privátbankár Európai Lakásmonitor éppen az írországi helyzet bemutatásával indult, ezt a cikket itt olvashatják.

Írországban két év múlva általános választások lesznek és a kabineten folyamatosan növekszik a nyomás, hogy találjon valamilyen más módot is a lakhatási válság enyhítésére a már meghirdetett Housing for All (Lakást mindenkinek) címet viselő programján kívül. Dublinban más európai városokhoz hasonlóan szinte leálltak az új lakásépítkezések és sok kereskedelmi ingatlan projektet is elhalasztottak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ha Budapesten szeretne lakást venni, akkor van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:58
Csökkentek a fővárosi lakásárak.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG