<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Egyre több lesz a rövid távra igényelt helyiség.

Bár már sokan temetik az irodapiacot, az irodahasználat speciális fajtáit nyújtó cégek igyekeznek kihasználni a változó igényeket. Közéjük tartoznak az úgynevezett flex irodákkal a piacon lévő üzemeltetők, amikből már nálunk is több van. Közöttük van például a New Work is, amelyik a térség több országában is jelen van.

Mindent a dolgozókért, ez a jelszó ma az irodákban. Fotó: pixabay.com
Mindent a dolgozókért, ez a jelszó ma az irodákban. Fotó: pixabay.com

A budapesti alapítású vállalkozás november első napjaiban jelentette be, hogy tovább terjeszkedik legfőbb piacain. Budapesten megnyitotta a dél-budai Science Park irodaházban található irodájának második ütemét, amely 2000 négyzetméternyi flex irodaterülettel növelte a helyi piacot. Összesen 229 munkaállomással bővült ezzel a kínálata Budapest gyorsan fejlődő dél-budai városrészében. A Science Parkkal kiegészülve a New Work immár közel 15 000 négyzetméternyi flex irodaterületet kezel 5 budapesti és 1 budaörsi irodaházban.

Varsóban a New Work egy 1135 négyzetméteres irodát adott át a felhasználóknak a város Służewiec kerületében található Tulipan House irodaházban.

Az alábbi grafikonon is jól látszik, hogy a hagyományos irodaházaknál növekszik a kihasználatlanság. Ezek üzemeltetői örömmel veszik, ha a nagy épületükben vannak olyan kisebb terek, amiket legalább rövid távra ki tudnak adni. Ez ugyan csak átmenetileg hoz némi bevételt, de legalább hoz.

A flex irodapiac szereplőire jellemző, hogy kibérelnek egy nagyobb területet, akár egy egész emeletet is és azt különféle méretű terekre osztják, majd eltérő, általában egy évnél rövidebb időre bérbe adják. Sok kisvállalkozás és egyéni vállalkozó a célcsoportjuk, akiknek elegendő, hogy egy projekt erejéig legyen egy korszerű körülményeket nyújtó, de nem tulajdonolt irodájuk. Az sem ritka, hogy egyetlen tárgyalásra vesznek ki irodát komplett kiszolgálással.

"A szolgáltatott irodák iránti kereslet folyamatosan növekszik, mivel a vállalatok megtanultak szolgáltatásként tekinteni az irodákra. A rugalmasságot és azt, hogy a munkavégzés fizikai feltételeit a munkavállaló elvárásaihoz igazíthatják, minden eddiginél nagyobbra értékelik." - mondta Hubert Abt, a New Work vezérigazgatója és alapítója.

A flex irodákhoz hasonló szolgáltatásokat ad, de más koncepción alapul a co-working iroda, amiből számtalan van már Budapesten és több magyar nagyvárosban. Érdekesség, hogy egyszerre találhatunk ilyeneket irodaházakban és belvárosi bérházakban. Újabban egyes bevásárlóközpontokban is megjelentek, a Westendben a járvány előtti idők tértek vissza, megint működik ott ez a terület. Sőt, van már hotelben is működő co-working lehetőség, a fővárosi Meininger hotel nyújtja ezt már évek óta. 

Az irodapiacra szakosodott tanácsadók nem zárják ki, hogy a jövőben a klasszikus irodaházak többségében egyszerre lesz majd jelen a hagyományos irodaterület, a flex iroda és a co-working. Finanszírozási oldalról viszont erős kérdés, hogy mennyire kiszámítható a cash-flow ebben az esetben, emiatt a bankok egyelőre ódzkodnak az ilyen projektek hitelezésétől.

Az új típusú irodahasználat már a Covid előtt is teret nyert nálunk, de a járvány még inkább rávilágított, hogy az új időkhöz új módon kell alkalmazkodni az irodák belső kialakításánál és felszereltségénél is. A különféle rugalmas irodahasználati modellek mindegyike igyekszik figyelni erre. Mivel a videókonferenciák és hanghívások váltak az első számú kommunikációs eszközzé, a megfelelő digitális munkaélmény megteremtése elkerülhetetlenné vált mindenki számára, akárhogyan is dolgozott korábban.

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom?
Mester Nándor | 2023. február 1. 19:32
Számok és szempontok, hétről hétre. Nagyon megéri követni az összeállításunkat.
Ingatlan A lengyelek már túl vannak a lakáspiac mélypontján
Mester Nándor | 2023. január 31. 17:41
A külföldi beruházók, köztük a magyarok örülnek ennek a legjobban.
Ingatlan Lakáspiac: tízből kilenc hirdető csökkenti az árat
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 11:47
De a többség kivár, nagy a bizonytalanság.
Ingatlan Újabb ingatlanos adásvétel a NER soraiban
Mester Nándor | 2023. január 31. 10:16
Turisztikai portfóliójának utolsó elemét is értékesítette az Appeninn Nyrt.
Ingatlan Olcsóbbá váltak a lakáspiac slágerei
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 10:11
A jövőben könnyebb lesz meghirdetni a panellakásokat, ugyanis digitalizálják a budapesti panelek alaprajzait, amik egy kattintással a hirdetéshez kapcsolhatók. A házgyári lakások az elmúlt években reneszánszukat élik, szeptember óta pedig jelentősen nőtt a kínálatuk. Budapesten tavaly szeptemberhez képest közel 7 százalékkal több eladó panellakás található. Az átlagos négyzetméteráruk ezzel párhuzamosan több mint 1 százalékkal 782 ezer forintra csökkent. A vármegyeszékhelyeken a panelek kínálata 15 százalékkal nőtt, az áruk pedig lényegében stagnált.
Ingatlan Tovább nőttek a raktárhegyek Magyarországon
Mester Nándor | 2023. január 29. 15:03
Tavaly jóval több mint negyedmillió négyzetméterrel bővült a spekulatív állomány.
Ingatlan Nem döntik le trónjáról a királyt az ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2023. január 26. 19:01
Mindenki szeretné lefaragni a költségeit és optimalizálni az ingatlanvagyon mindennapi használatát. Milliárdokat érő eszközt, az adatot kapták a kezükbe ehhez az épületeket üzemeltetők és egyre többen élnek vele. Olyan királyság ez, amit senki sem akar megdönteni.
Ingatlan Új sorozatot indítunk: Mennyit ér az ingatlanom?
Mester Nándor | 2023. január 25. 19:24
Nagyon megéri minden héten követni az összeállításunkat.
Ingatlan Előrejelzés tavaszra: folytatódik az áresés a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 18:38
De nem minden körzetben és nem minden lakástípusnál.
Ingatlan Behúzta a vészféket az új budapesti lakások piaca
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 12:59
Az új építésű lakások értékesítése 30 százalékot zuhant.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG