5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Olaszországban viszonylag gyorsan helyreállt a lakáspiac a járvány után, erősebb, bár igencsak magas átlagéletkorú a kínálat és a gazdasági lassulás miatt ott is visszaesett a kereslet, mindez fékezte az áremelkedést. Lehet, hogy most érdemes beszállni. Az európai lakáspiacot bemutató körképünkben most az itáliai változásokat és a várható fejleményeket vesszük sorra.

Bár az olasz lakáspiac nem mutat nagyon nagy kilengéseket az elmúlt 1-2 évben, de más nyugat-európai országokhoz képest a makrogazdasági feltételrendszer kedvezőtlenebbül hat az ingatlanpiacra, benne a lakásokéra is, mint a jelentősebb nyugati államokban. A magas államadósság miatt az ország jobban ki van téve a magas inflációnak és nagyobb a hitelköltség is, mindkettő árt az ingatlanszektornak: kevesebb és drága a kihelyezett hitel, ez kevésbé teszi vonzóvá a vásárlást. 

Portofino kikötője a Ligur-tengernél. Ez a környék is fellendülőben van, a befektetők szívesen vesznek itt lakást. Fotó: pixabay
Portofino kikötője a Ligur-tengernél. Ez a környék is fellendülőben van, a befektetők szívesen vesznek itt lakást. Fotó: pixabay

A nagyvárosokban 75 százalékról 64 százalékra esett a hitelt igénylő tranzakciók aránya, ugyanakkor az adásvételeknél az a jellemző, hogy a vételár háromnegyedét kölcsönből fizetik a vevők. A felső kategóriákat kevésbé viselte meg a válság, főleg azért, mert a skandináv, a brit és főleg az amerikai vevők továbbra is keresik a jó adottságú, felújítást nem igénylő lakásokat és villákat az északi tavak környékén, valamint Velencében, Toszkána több településén és még a Ligur-tenger partján is. 

A piacot jól ismerő és a luxusra szakosodott Knight Frank nemzetközi ingatlanügynökség azt tapasztalja, hogy a vevők a kulcsrakész új vagy a felújított lakásokat és házakat részesítik előnyben, építkezésekbe nem nagyon akarnak belevágni, mert nem ismerik a helyi viszonyokat. A szőlőskerttel ellátott vidéki birtokok is elég népszerűek a körükben. Az ilyen vevők általában végleg odaköltöznek.

Vannak persze befektetők is. Egy egymillió eurós ingatlannál mostanában 5-7 százalékos éves hozamot lehet elérni, ha legalább 10-15 hétre sikerül kiadni egy évben. Ne feledjük, hogy a jó idő általában már áprilisban beköszönt és október közepéig-végéig tart, ez bőven több, mint 15 hét.

Az Indotek Group már lépett

Tulajdonképpen a leggazdagabb magyarok könnyedén kifizethetnék az 1-2 millió eurós villákat vagy a toszkánai birtokokra is ráugorhatnának, de nem hallottunk arról, hogy ezt tömegesen tennék. Persze, lehet, hogy vannak, csak titkolják, ez nem lenne meglepő. Azt viszont tudjuk, hogy például a Jellinek Dániel milliárdos vezette Indotek Groupot nem nagyja hidegen az olasz kiskereskedelmi szektor, vett is egy bevásárlóközpontot Dél-Szicíliában és egy 13 szupermarketből álló portfoliót Észak-Olaszországban. Nem zárható ki, hogy később hotelek is bekerülnek a csoport által birtokolt olasz csomagba.

Velencében is kitart az értéknövekedés, az elmúlt 3 évben 4-5 százalék körül mozgott évente. Ez elmaradt a toszkániai drágulás ütemétől, ott azért is nőhettek gyorsabban az árak, mert a járvány alatt megugrott az önálló családi házak kereslete. A Grand Canal környékén eközben jócskán nőtt a kínálat a luxus szegmensnek számító 2-4 millió eurós kategóriában, emiatt kissé többet lehet alkudni.

Az amerikai és a francia érdeklődők vannak többségben, ők a város hat kerületéből főleg a Dorsoduro, a San Marco és a Centro Storico negyedet nézegetik. Velencében a bérbeadás is elég jól fut, a napi átlagár 370 euró körül mozog a felső kategóriákban.

A Ligur-tenger partján négy év alatt már 12 százalékkal nőttek az árak. Portofinoban vagy Cinque Terre településen 12-14 ezer euró az átlagár négyzetméterenként, kicsit lejjebb, Porto Venere vagy La Spezia 10-11 ezer eurós értékkel bír. Ezek a számok „elviselhetőbbek”, mint a referenciának számító francia Riviera, ahol sok pénzes ember keres luxuslakást vagy -villát. 

Szuper bónusz
Olaszországban van egy sajátos állami támogatási fajta az energetikai felújítások és az épületek földrengésbiztossá tételének elősegítésére, ez a szuper bónusz. Ezt a járvány után találták ki és a 2022. július 1-től elköltött pénzekre vonatkozik. A támogatott munkák közé tartozik a hőszigetelés, a légkondicionálás korszerűsítése, napelemek, áramtároló eszközök, a villanyautókhoz szükséges elektromos gyorstöltők felszerelése. Jelenleg a teljes költséget plusz annak a 10 százalékét kifizeti az állam. Ám a Meloni-kormány a spórolás jegyében azt tervezi, hogy januártól csak az összeg 70 százalékát téríti vissza, 2025-től pedig csupán a 65 százalékát. 

A gazdag északi országrész keleti felén, Friuli Venezia Giulia tartomány nem olyan drága, mint Milano vagy a Como-i tó környéke. Az egyeteméről is híres Udine például ezekhez képest „barátságosabb” árakat mutat, most tavasszal a belvárosban az átlagár 1900 euró volt négyzetméterenként – olvastuk az angol címe ellenére olasz nyelvű UdineToday című helyi lap júniusi cikkében.

A városban mintegy 1800 adásvétel volt, ez csak 0,7 százalékos növekedés a megelőző évhez képest, miközben az átlagár csaknem hat százalékkal emelkedett. A lakbér elég nagy szórást mutat, általában 4-12 euró/négyzetméter/hó, vagyis egy átlagos 60 négyzetméteres kétszobás lakásért mintegy 500-700 eurót kérnek havonta. Az összeg 200-300 euróval is nőhet, ha jó helyen lévő, felújított otthonról van szó

A vevői kereslet felívelőben van, tavaly a tartományban 18 ezer adásvétel volt, ez 4,5 százalékkal több, mint 2021-ben volt. Ennek majdnem fele Udinében és környékén történt, negyede pedig Triesztben. Utóbbiban 970 eurós a négyzetméterenkénti átlagár, de például a tengerhez közeli Pordenone-ban 1200, a szlovén határ menti Goriziában 996 eurós ez az érték.

A Privátbankár Európai Lakásmonitor összes cikkét itt olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG