5p

Az amerikai álom fontos része az önálló lakás, de még inkább a családi ház. Letelepedő honfitársaink többsége ezt nem engedheti meg magának, legalábbis évekig nem, ha csak nincs már induláskor helyi viszonylatban is magas fizetése. A túlnyomó többségnek marad az albérlet. A kivándorlókat váró európai viszonyok után most a tengerentúli helyzetet is bemutatjuk. 

A Privátbankár Európai Lakásmonitorban az elmúlt hetekben olyan európai országok lakásvásárlási és lakásbérleti viszonyait mutattuk be, amelyekbe a legtöbb magyar kiköltöző utazott letelepedési céllal. De vannak, nem is kevesen olyanok is, akik az amerikai álomra vágyva az Egyesült Államokban próbálnak boldogulni. S mivel lakni mindenkinek kell valahol, nem árt, ha alaposan körülnéznek, ehhez igyekszünk néhány fogódzót adni. Akárcsak a Klasszis Mádiához tartozó másik portál, az Mfor, amelyik a lakáson kívüli egyéb fontos kiadásokról és a jövedelmi lehetőségekről írt.

Ez a fajta  medence tipikus a floridai lakóparki ingatlanoknál. Fotó: Zillow
Ez a fajta medence tipikus a floridai lakóparki ingatlanoknál. Fotó: Zillow

Kevesebb megkezdett építkezés, visszaeső új és használt értékesítés és emelkedő bérleti díjak jellemzik most az Egyesült Államok lakáspiacát. Természetesen nagy a szórás, akár egy-egy államon belül is, az iparilag fejlett keleti és nyugati körzetek egymáshoz képest is nagy eltéréseket mutatnak. 

Az adásvételekről és az érdeklődés változásairól leginkább az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors (NAR) tud a legtöbbet. Augusztus végén azt jelentette, hogy júliusban az előző havihoz képest, évesítve 2,2 százalékkal 4,07 millióra, hathavi mélypontra csökkent a tranzakciók száma. Éves összevetésben továbbra is jelentős, 16,6 százalék a visszaesés.

A használt lakások mediánára éves összehasonlításban 1,9 százalékkal, 406 700 dollárra (1 dollár=375 forint) nőtt júliusban a júniusban regisztrált 410 ezer dollár után, ami minden idők második legmagasabb ára volt a tavaly júniusi rekord magas 413 800 dollár után. Az idei július volt a negyedik olyan hónap, amikor a használt lakások mediánára meghaladta a 400 ezer dollárt. Két évtizedet nézve látható, hogy megnégyszereződtek az átlagos lakásárak, ezt jól mutatja az alábbi grafikon.

Természetesen az árakat az is erősen befolyásolja, hogy mennyi lakás van egyszerre a piacon. Nos, az eladásra váró lakások száma 1,11 millió volt júliusban, 3,7 százalékkal több, mint júniusban, az egy évvel korábbinál azonban 14,6 százalékkal kevesebb. Vagyis van miből válogatni, illetve lenne, de a potenciális vevők nem sietik el a dolgot, ugyanis a jelzáloghitelek kamatai még mindig magasak, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a központi jegybank szerepét betöltő Fed még mindig emeli az alapkamatot. Erről ezt mondta legutóbb a vezetője.

A lakásbérlet dinamikáját jól követő Zillow szakportál szerint a kínálati díjak májushoz képest júniusban 12 dollárral, vagyis 0,6 százalékkal feljebb kúsztak. Ezzel a tipikus díj 2054 dollárra változott, ami 4,1 százalékkal magasabb, mint 2022 nyarának elején volt. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy a 2022 februárjában mért 16,2 százalékos év/éves emelkedési ütem azóta folyamatosan csökken. 

Idén január és június között az összesített drágulás 2,5 százalék volt 2022 azonos időszakához képest, ez némi enyhülés az érintett millióknak. Júniusban a leggyorsabban az északkeleti és a középnyugati államokban nőttek a bérleti díjak, az élen New York város áll, ott 1,2, Chicagoban és St. Louisban 1,1, Washington DC-ben 1 százalékkal.

Jobban jártak a floridai Tampa, a georgiai Atlanta és az oregoni Portland lakói, mindhárom városban csupán 0,1 százalékkal kellett többet fizetni átlagosan, mint májusban. Ha az éves drágulási tempót nézzük, akkor Boston vezet 7 százalékkal, Cincinattiban 6,8, míg Chicagoban 6,3 százalékot mértek.

Az idén augusztusban eladott új lakások mediánára 430,3 ezer dollárra csökkent az egy évvel korábbi 440,3 ezer dollárról. Az augusztusi újlakás-eladással számolva 7,8 hónapra lenne szükség az összes új lakás értékesítésére. A szakértők általában hat hónapot tekintenek egészséges mértékűnek a kereslet és a kínálat közötti egyensúly fenntartásához.

Anomáliák persze vannak ezen a hatalmas piacon is. Los Angelesben az egyik nagy bérbeadó szervezet beperelte az önkormányzatot, mert az továbbra is a befagyasztott értékeken hagyná a bérleti díjakat 650 ezer bérleménynél. A bérbeadók azt akarják, hogy már a befagyasztás tervezett vége, vagyis 2024 februárja előtt oldják fel a korlátozást, mert nagy a bevételkiesésük – számolt be a bisnow.com szakportál. A járvány kirobbanásakor sokan kaptak mentességet, illetve az önkormányzat egyfajta díjsapkát vezetett be, ez elvileg jövőre lejár.  

A folyton növekvő központi kamatláb miatt a lakáshitelek havi törlesztőrészletei is egyre csak emelkednek, így – többek között – az első lakásukra vágyóknak még kevésbé éri meg most belevágni a vásárlásba. Ugyan általában csak 7-10 százaléknyi önerőt kell produkálni, de a jelzáloghitel jellemzően 30 éves futamideje hosszú és sokszor akár 10-15 évig is megerőltetően magas fix teher. Ennélfogva akár évekig is inkább a bérletet választják. 

A 30 éves fix hitel kamatának éves átlaga 7,23 százalék volt augusztus végén, ez 22 éves csúcs. Egy 2 hálószobás lakás esetén a hitel havi 900-940 dolláros részlettel jár, ugyanakkora a lakások bérlete már 45 nagyvárosban és környékén csupán 800 dollár körül van jelenleg. Hozzá kell tenni, hogy az efféle ingatlanok bérleti díjának átlagos éves növekedése 11 százalék körül alakult 2022-ben az előző évhez képest. Idén kicsit csökkent ez a tempó, de még mindig 7-19 százalék között mozog.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ha Budapesten szeretne lakást venni, akkor van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:58
Csökkentek a fővárosi lakásárak.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG