<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

De a távol-keleti munkások sincsenek ide ragasztva, lelépnek, ha jobb ajánlatot kapnak, és ez tovább súlyosbítja a munkaerőhiány okozta gondokat a mezőgazdaságban. 

Évek óta súlyosbodó helyzet elé állítja a kertészeteket a munkaerőhiány. A friss fogyasztású termények gondozása és szedése sok kézi munkát igényel, amiből egyre kevesebb van. A korábban nálunk dolgozó határon túli magyarok továbbmentek Nyugat-Európába, a hazai vállalkozóknak messzebbről kell embereket toborozni, de a távol-keletiek közül is sokan tovább állnak - írja a magyarmezogazdasag.hu.

Nagy üzlet a gomba, de sok kézi erő kell hozzá (fotó: pixabay.com)Nagy üzlet a gomba, de sok kézi erő kell hozzá (fotó: pixabay.com)

A szaklap idézi a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács évzáró tanácskozását. Ott elhangzott, hogy a Fülöp-szigetek több mint 100 millió lakosából sokan keresnek jobban fizető munkát külföldön, nekik hivatalosan körülbelül ezer munkaközvetítő cég segít ebben. 

A távol-keleti munkavállalók nagyon gyorsan megkapják a tengerentúli munkavállalási engedélyt és időközben tanfolyamon is részt vesznek. Mindenkivel munkavállalói szerződést kell kötni, részletezve a munkaidőt, a feladatot, a fizetést, az egészségbiztosítást, élelmezést, szállást, munkába járást. Ha szezonális munkára vesznek föl valakit, a hazautazást is a munkaadó fizeti, egyébként egy vagy két évre lehet szerződni a filippínó dolgozókkal - tájékoztatott egy helyi szakértő. 

A lap szerint más távol-keleti országból is érkeznek szép számmal, de sokan inkább nem a kertészeteket vagy az agrár termelő cégeket választják, hanem a jobban fizető áruházláncokat. Az ipari gombatermesztéssel foglalkozó Bio-Funghi cég vezetője arról számolt be, hogy az első nagy veszteség 2018-ban érte a céget a munkaerőhiány miatt, akkor 400 tonna gombát nem tudtak leszedni, pedig a munkavállalók 70 százaléka az előző évben is Erdélyből érkezett. 2018 második felében ukrán vendégmunkások, a következő évben vietnami és burmai dolgozók érkeztek, 2020-ban pedig pakisztáni, venezuelai menekülteket foglalkoztattak a Máltai Szeretetszolgálat közvetítésével, illetve mexikói, brazil és filippínó dolgozójuk is volt.

Az ócsai telephelyen 234-en dolgoznak, közülük 113 a külföldi. A legtöbben, 68-an Vietnamból érkeztek, 22-en Ukrajnából, 19-en Burmából, ketten Mexikóból és egy-egy fő Brazíliából, illetve a Fülöp-szigetekről, emellett még több mint 40 betöltetlen álláshely van.

A legtöbben motiváltak és pénzt akarnak keresni, ami különösen a vietnamiakra jellemző, ugyanis otthon 15 ezer dollárnak megfelelő összeget tesznek le azért, hogy külföldön munkát találjanak nekik, és ezt a pénzt be is hajtják a dolgozókon. 
Arra azonban hajlamosak a vietnami dolgozók, hogy magasabb fizetésért szerződést szegjenek és szó nélkül odébbálljanak, tavaly 32-en távoztak így a cégtől a határozott idejű szerződés ellenére - idézte a vezetőt a portál.

A szállást elég hamar lelakták, a felújítás során már figyelembe vesznek olyan, itthoni szemmel korábban ismeretlen szokásokat is, amelyek miatt például saválló bútorok szükségesek a konyhába. Teljesen mást gondolnak az élelmiszer-higiéniáról, mint mi, alig használják a hűtőszekrényt, sorolta a különbségeket az ügyvezető. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Egy szomorú nyár mérlege: kegyetlen erdőtüzek tomboltak Európában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:03
Idén jegyezték fel a legsúlyosabb erdőtüzeket azóta, hogy 2006-ban megkezdték a természeti tűzkárok közös regisztrálását. 
Agrár A héten sem várható eső, egyre tragikusabb aszály sújtja Magyarországot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 19:11
A hőség és az aszály is fokozódik a következő napokban.
Agrár Nincs megállás, megint nőttek a termelői árak a mezőgazdaságban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:55
Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
Agrár Csak döcögött az iparunk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:18
Júniusban az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztítva 4,8 százalékkal nőtt. Az előző havinál 0,6 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás - erősítette meg pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Agrár Bekeményít az MNB az agrárbiztosítókkal szemben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:52
A növénytermesztőknek egyre súlyosabb károkat okozó csapadékhiány és hőhullámok nyomán az MNB kiemelten tekinti át a továbbiakban, hogy a mezőgazdasági biztosítók eleget tesznek-e az aszálykárok gyorsított felmérésére és kárkifizetésére vonatkozó kormányzati elvárásnak.
Agrár A bankok is segíteni akarnak a bajba került agrárcégeknek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:36
Közleményt adott ki a Magyar Bankszövetség.
Agrár Kiakadtak a gazdák: nem igaz a mezőgazdasági gépek hatósági ársapkája
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 11:26
Amikor Gulyás Gergely miniszter július végén bejelentette az üzemanyagok ma is érvényes árszabályozását, azt mondta, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra tartják fenn. Csakhogy kiderült: ez mégsem érvényes a mezőgazdasági gépekre. 
Agrár Több mentőövet is dobtak az agrárgazdáknak - mutatjuk a részleteket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:28
Közzétették azokat a rendeleteket, amelyek szabályozzák az aszály miatti új hitelmoratóriumot, valamint a biztosítók aszálykár miatt speciális kifizetéseit.
Agrár Újabb gabonaszállítmányok indultak el Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 16:39
Ezúttal három, kukoricát szállító hajó.
Agrár Megint egy orosz érdekeket szolgáló álhír ömlik ránk a kormánysajtó segítségével
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 12:53
Nem, nem árusítja ki az ukrán termőföldet Zelenszkij, hiába írta meg ezt a Magyar Nemzet vagy a hirado.hu egy két hónappal ezelőtti cikkre hivatkozva.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG