<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Soha nem dolgozott még ennyi magyar Németországban, a főállásúak száma alig maradt el a 100 ezertől, ehhez jönnek még a részmunkaidősök, vállalkozók. A magyarok száma a többi ország átlagánál jobban növekedett az elmúlt években. Most viszont nagyon megindultak a nyugat-balkániak, főleg az albánok, szerbek.
"Szeretem a munkát" (Fotó: 123rf.com)

A német munkaügyi szervezet, a Bundesagentur für Arbeit a napokban közzétett adatai szerint júliusban 98 714 magyar állampolgárnak volt úgynevezett társadalombiztosítás-köteles állása (lényegében főállása) Németországban. Emellett 5952 fő részmunkaidős állásban vagy saját vállalkozásban volt, 10 532 főt munkakeresőként, 4894 főt munkanélküliként tartottak nyilván. (Az utóbbi egy frissebb, szeptemberi adat.)

Ez egy év alatt 9283 fő növekedés a teljes munkaidős állásoknál, a másik három említett kategóriában levők száma viszont mintegy 2200 fővel csökkent. Összességében a fő munkaidős foglalkoztatottak száma azonban az adatsorok szerint folyamatosan növekszik, ahogy a grafikonon is látszik.

Hatszorozódott a létszám

Távolabbra tekintve, az EU-hoz viszonylag későn csatlakozott kelet-európai és dél-európai országok (15 ország) állampolgárainak részvétele a német munkaerő-piacon szintén dinamikusan növekedett, első pillantásra hasonlóan, mint a magyaroké. Valójában a teljes létszám 4,2-szeresére, a magyaroké 6,2-szeresére nőtt 2011. januárja óta. (A számok: 280 ezer főről 1,183 millióra, illetve a magyaroknál 16 ezerről majdnem 99 ezerre történt növekedés.)

A magyarok létszámának bővülése tehát átlag feletti, bár az is igaz, hogy a 2011-es 16 ezer fős szám eléggé alacsonynak tűnik. Lehet, hogy korábban sokan feketén vagy papíron vállalkozóként dolgoztak kint, ezt konvertálták hivatalos munkára.

Miattunk fog nőni a német lakosság?

A magyar származásúak, akik már megkapták az állampolgárságot, vagy már kint születtek, szintén sokan vannak. A Magyarországról származó, „magyar migrációs háttérrel rendelkező” személyek száma, ahogy nemrég írtuk, 2016-ban összesen 246 ezer fő volt.

Egy ma közzétett tanulmány szerint a Németországban várt lakosságcsökkenés elmaradhat, 2035-re a jelenleginél egymillióval több, 83 millió ember élhet majd ott. Ennek oka a korábban becsültnél nagyobb bevándorlás, de a gyerekszám növekedését is prognosztizálja az IW kutatóintézet. Főleg a nagyvárosok terjeszkednek majd tovább, Berlinben például félmillióval, négymillióra nőhet a lakosság.

Albánok és szerbek

Bajorország lehet a legjobban növekvő lakosságú tartomány, Münchenben is 14,4 százalékkal nőhet a lélekszám. Kelet-Németország elnéptelenedése viszont folytatódhat.

A Nyugat-Balkánról jövő vendégmunkások számának növekedését emelte ki a statisztikákból az N-Tv.de. Emlékezetes, hogy 2015-ben rengeteg nyugat-balkáni bevándorló érkezett Németországba, a legtöbben menekültkérelmet nyújtottak be, a hatóságok azonban szinte mindet elutasították. Utána azonban lehetővé tették, hogy ezen országok (Albánia, Szerbia, Macedónia, Koszovó, , Montenegró, Bosznia) polgárai hivatalosan munkavállalói vízumot igényelhessenek.

Óriási várósorok

Az idén már 63 ezer ilyen vízumot adtak ki ezen régió polgárainak, ami 60 százalékos emelkedés – írja a weboldal. Az elutasított kérelmek száma is nőtt, 17 500-ra. Albánok 22 200-an, Bosznia-Hercegovinából 16 ezren, Szerbiából 10 ezren kaptak munkavállalási engedélyt. Németország külképviseletein a félfogadásra állítólag 12-17 hetet kell már várni, sőt Koszovóban ez eléri a 12 hónapot.

(Soha nem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában sem, erről itt írtunk. Az osztrák választási kampány bevándorló-ellenes ígéreteiről pedig itt.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG