<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Lakosság
Makro / Külgazdaság Eltűnt 163 ezer ember Romániából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 14:22
Megközelítőleg egy Kovászna méretű megye, vagy egy Aradhoz hasonló nagyváros lakosságával csökkent tavaly Románia népessége.
Piac&Profit Mibe érdemes tenni a járvány alatt megtakarított pénzeket?
Csabai Károly - Mester Nándor | 2021. május 3. 05:18
A válság következményeként a lakosság a fogyasztását, míg a vállalatok a beruházásaikat voltak kénytelenek visszafogni. Így mindkét szegmens azzal a dilemmával szembesült, hogy mibe tegye a megtakarításait, illetve – a ki tudja, milyen hosszú – átmeneti időre szabaddá vált pénzeszközeit. Mármint azok, akik a krízis kitörése ellenére is képesek voltak mit a tejbe aprítani.
Pénzügyi szektor A bankok tavaly közelebb kerültek az igazság órájához
Csabai Károly | 2019. május 23. 12:45
Csaknem 15 százalékkal kevesebb, 536 milliárd forintos adózott eredményt értek el 2018-ban az egy évvel korábbihoz képest – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb pénzügyi stabilitási jelentéséből.
Makro / Külgazdaság Tényleg annyi az infláció, mint ahogy mondják? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. május 13. 12:36
Több mint hat éve nem látott szinten az év/év infláció. Vagy esetleg még magasabb? Most szavazhat rá.
Pénzügyi szektor Brutális a magyarok hiteléhsége: így teljesítettek tavaly a bankok
Privátbankár.hu | 2019. március 12. 14:07
Kedden publikálta a Magyar Nemzeti Bank a hitelintézetek negyedik negyedéves prudenciális adatait, amelyből kiderül, hogyan muzsikáltak 2018-ban a pénzintézetek Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Nem szülni kell, hanem tanulni - egyébként is elegen vagyunk?
Privátbankár.hu | 2018. december 26. 12:06
Miközben a világ fejlett országai az alacsony termelékenységi rátákkal küzdenek, egy népesedéskutató szerint tévút lenne pusztán arra biztatni a nőket, hogy szüljenek: a technológiai fejlődésnek köszönhetően sokkal fontosabb egy tudásalapú társadalomban a jól képzett felnőtt és a jó egészségnek örvendő idős.
Vásárló Valami nagy gond van a UPC-nél
Privátbankár.hu | 2018. március 27. 13:41
Egy kerületben és rengeteg városban lehalt a rendszerük, türelmet kérnek.
Karrier Százezer magyar már biztosan dolgozik Németországban
Eidenpenz József | 2017. október 3. 14:30
Soha nem dolgozott még ennyi magyar Németországban, a főállásúak száma alig maradt el a 100 ezertől, ehhez jönnek még a részmunkaidősök, vállalkozók. A magyarok száma a többi ország átlagánál jobban növekedett az elmúlt években. Most viszont nagyon megindultak a nyugat-balkániak, főleg az albánok, szerbek.
Makro / Külgazdaság Elkeserítő adatok: nem születik elég gyerek, ahol megszületsz, ott fogsz meghalni
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 15. 19:00
A magyarok többsége gyakorlatilag sosem hagyja el azt a települést, ahol született: a lakosság fele ma is ott él, ahol meglátta a napvilágot, ötödük pedig a megyét sem hagyta még el. A KSH mikrocenzusából az is kiderült, hogyan áll jelenleg öregedésben a magyar lakosság, és az is, hogy miért nem születik annyi gyerek, mint húsz évvel ezelőtt.
Makro / Külgazdaság Egyre zsúfoltabb a bolygó - hány magyar lesz még 2050-ben?
Privátbankár.hu | 2017. július 12. 08:33
Július 11-ét kiáltották ki a népesedési világnapnak, ilyenkor vizsgálják, hogy mennyivel változott az emberiség mérete az előző évhez képest. A tendencia aggasztó: jelenleg 7,6 milliárdan vagyunk a Földön, és miközben az emberiség mérete rohamosan nő, úgy egyes országok riasztóan gyorsan töppednek össze – köztük Magyarország is. Hányan leszünk a történelmi 10 milliárdos határnál?
Pénzügyi szektor Újra adósságba veri magát az ország?
Privátbankár.hu | 2017. január 27. 06:01
Optimistán látja a lapunk által megkérdezett hazai kereskedelmi bankok többsége a lakossági és vállalati hitelezés jövőjét, százalékos arányban szinte mindenki két számjegyű növekedést vár 2017-től. Ezt támasztja alá lakossági oldalról a béremelésekből adódó növekvő fogyasztás és az alacsony hitelkamatok, míg vállalati oldalról szintén a hitelek várhatóan tartós olcsósága miatt nőtt meg az éhség.
Pénzügyi szektor A kutyát sem érdekli az egyszerűsített bankváltás?
Veres Patrik | 2016. december 13. 14:26
Az ügyfelek érdekében könnyítettek a lakossági számlaváltás feltételein, mégsem érdekli az embereket. Közel 10 millió ügyfél válthatna olcsóbb vagy előnyösebb számlacsomagra, de a roham elmaradt az első hónapban, szinte alig vágnak bele a számlatulajdonosok. Forrásaink szerint ennek az az oka, hogy az "egyszerűsítés" bonyolultabbá tette a folyamatot. A magáncsőd sorsára jut az egyszerűsített bankváltás is?
Makro / Külgazdaság Százával állnak készen az autóbombák? Példa nélküli vérfürdőről beszélnek
Privátbankár.hu | 2016. október 31. 18:24
Moszul bevétele nagyon sok emberáldozattal járhat – állítja több német lap. Az Iszlám Állam ugyanis rendkívül sok csapdát és bombát helyezett el a városban, ráadásul szervezete a veszteségek ellenére is érintetlen maradt, és bevételei is maradtak bőven. Ha kutyaszorítóba kerülnek, az viszont nagy baj lehet.
Karrier Ezekből a magyar városokból tűnt el több mint ezer ember
Privátbankár.hu | 2016. október 5. 16:30
Azt tudjuk, hogy Magyarország lakossága csökken, de nem mindenütt, sok város lakossága növekedni tudott az elmúlt években. Budapestre, a nyugati határszélre és néhány idegenforgalmilag fontos városba továbbra is vándorolnak az emberek, míg sok vidéken inkább csökken a népesség. Mutatjuk, mely városokban esett vissza leginkább a lakosság.
Makro / Külgazdaság Az egyik szomszédunk lakosságának ötöde bevándorló – kitalálod, melyik?
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 16. 16:47
Az elmúlt két évben ráadásul tovább nőtt a számuk, jelenleg Ausztria lakosságának egy jelentős része bevándorló, és egyre többen lesznek.
Személyes pénzügyek Kádár alatt jobb volt? Tényleg rosszabbul élünk, mint 56 éve?
Eidenpenz József | 2016. augusztus 3. 15:33
Ha azt halljuk, mennyire fillérekbe került régen egy-egy árucikk vagy szolgáltatás, hajlamosak vagyunk úgy érezni, hogy régen minden jobb volt, könnyebb volt az élet, a megélhetés, pedig nem. A számok azt mutatják, hogy ma nagyjából két és félszer annyi árucikket vagy szolgáltatást tudunk megvenni jövedelmünkből, mint 1960-ban.
Makro / Külgazdaság Kitörő optimizmus – ez bizony a lehető legjobbkor jött
Privátbankár.hu | 2016. július 25. 07:53
Nagyot javult a GKI konjunktúraindexe.
Személyes pénzügyek Rengeteg pénzt vettek ki a magyarok a bankból - hova tűnt?
Privátbankár.hu | 2016. február 29. 12:23
2016 januárjában is csökkent a lakosság hitelállománya, a betétekből 147 milliárd tűnt el - ennek jó részén állampapírt vettek a magyarok.
Személyes pénzügyek A számok kérlelhetetlenek: muszáj megtakarítanod, vagy nem lesz nyugdíjad
Privátbankár.hu | 2016. február 23. 08:28
Ne reménykedjünk a csodában, a magyar és európai alacsony gyerekszám miatt egy dolgozónak néhány évtized múlva várhatóan kétszer annyi személyt kell majd eltartania, mint manapság. Ez jóval alacsonyabb nyugdíjakat hozhat, ami miatt muszáj takarékoskodni, ha nyugodt nyugdíjas éveket szeretnénk.
Makro / Külgazdaság Miért nem szülünk? A társadalom teste nem kísérleti nyúl
Eidenpenz József | 2016. január 28. 16:09
Miért alacsony Magyarországon még mindig a gyermekvállalási kedv, miért nem hoztak eddig áttörést az állami támogatások ellenére? Miért magasabb másutt? Lehet, hogy ez nem csak a pénzről szól, a gazdasági ösztönzők ezért tévesztenek célt? A Privátbankár konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén neves kutatók mondták el véleményüket.
Befektetési alapok Most látszik, mennyire nehéz a magas lakossági kötvényhozammal versenyezni
Eidenpenz József | 2016. január 25. 16:39
Egy átlagos kötvényalap tavaly csak 1,4 százalékos hozamot ért el, a 61 darab forintos sorozatból csak 25 teljesítette túl a lakossági egy éves állampapír hozamát. A külföldre merészkedő alapok között voltak nagyon sikeresek is és olyanok is, amelyek veszítettek a befektetéseiken. Nemcsak a részvénypiacokon volt nehéz tavaly az élet, a kötvényeken is nehéz volt hozamot elérni.
Személyes pénzügyek EU-s pénz helyett: ez a kormány megoldása a lakásod korszerűsítésére
Privátbankár.hu | 2015. október 30. 17:15
Uniós támogatás végül nem lesz, de ingyenhitelt kaphatunk az energetikai korszerűsítésre.
Karrier Ez ijesztő: hétmillióan sem leszünk 2060-ban?
Eidenpenz József | 2015. július 15. 20:02
Elkészült a KSH új népesség-előrejelzése, ami nem túl szívderítő, a pesszimista verzió szerint csak 6,7, az optimista változatban 8,7 millióan lehetünk. Sok függ a gyerekszámon kívül a ki- és bevándorlástól is, annak is javulnia kellene, hogy ne a pesszimista verzió lépjen életbe.
Makro / Külgazdaság Nem volt kényszer - ki az a hülye, aki még görög bankban tartja?
Privátbankár.hu | 2015. június 29. 13:18
A görög csoda az, hogy eddig húzták. De még mindig húzhatják. Elmagyarázzák, miért baj az, hogy a görög bankokból kivitték a pénzt. A görögök nem kenhetik a felelősséget másra, még tavaly is sok mindent tehettek volna a helyzet elkerülésére. Tőkepiaci elemzők érdekes gondolatai blogjaikról.
Személyes pénzügyek Még így sem viszik - a kutyának sem kell hitel?
Privátbankár.hu | 2015. június 24. 08:08
Hiába egyre kedvezőbbek a kondíciók, a lakáshiteleken kívül nagyot csökkent a kihelyezett hitelek száma.
Pénzügyi szektor Egyre többen nem fizetik a hitelüket – de vajon miért?
Eidenpenz József | 2014. november 24. 14:15
A harmadik negyedévben nőtt az új lakossági hitelek értéke, de még nagyobb volt a fennálló kölcsönök törlesztése, így megint csökkent a hitelek állománya. Ám tovább nőtt a nem törlesztett hitelek aránya, minden ötödik hitelt legalább három hónapja nem fizettek. A forintos lakáshiteleknél kicsit javult a helyzet.
Vásárló Nem voltál otthon, amikor jött a kéményseprő? Ezért megfizetsz...
Privátbankár.hu | 2014. július 9. 13:50
Nem vetted észre a kéményseprők plakátját a falon, vagy lesajnáltad? Külföldön voltál, vagy nem engedett el a munkahelyed? Most megfizetsz érte a kéményseprőkön keresztül, akik kiszámlázzák neked. Ebben van, aki szerint a rezsicsökkentés is közrejátszik, a szolgáltató szerint viszont a legtöbb ügyfél így jobban jár.
Makro / Külgazdaság Újabb 107 milliárdot vettek ki a magyarok a bankokból
Privátbankár.hu | 2014. április 30. 11:50
Márciusban a háztartások törlesztették hiteleiket, és újabb százmilliárdot vettek ki a bankbetétekből, a cégeknél hasonló folyamatok zajlottak.
Karrier Újabb rekord: sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában
Eidenpenz József | 2014. február 27. 06:05
Minden eddiginél több magyar állampolgár dolgozott januárban Ausztriában, átlépte a számuk a 63 ezer főt. Tavaly szomszédainknál csak a bevándorlók miatt tudott nőni a lakosság, több mint hatvanezren érkeztek hozzájuk. Állampolgárságot kérni viszont nem annyira divat – vagy nem olyan könnyű.
Állampapír / Kötvény Idén deviza helyett még inkább forintban próbálunk eladósodni
Eidenpenz József | 2014. január 9. 14:33
Sikeres évet zárt az állampapírpiac tavaly, a lakosság több mint 700 milliárdért vásárolt, az intézményi aukciókon pedig a tervek felett 482 milliárdnyi állampapírt adtak el, hasonlóan 2012-höz. Idén megint nagyobb összeg kell az állam finanszírozásához, mint tavaly, és további eltolódás várható deviza helyett a forint irányába.
Állampapír / Kötvény Tolongás az állampapírokért - melyik ment legjobban?
Privátbankár.hu | 2013. december 11. 12:54
November végére a lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 1639,2 milliárd forintra emelkedett.
Makro / Külgazdaság Kevesebb a gyerek, mégis lassabban fogyunk
Privátbankár.hu | 2013. július 17. 09:10
A legfrissebb adatok szerint több mint 5 százalékkal született kevesebb gyerek az év első öt hónapjában. Ráadásul kevesebb házasságot is kötöttek, igaz, a szezon csak nemrég indult be. A vizsgált időszakban csaknem húszezerrel csökkent az ország lakossága.
Pénzügyi szektor Együtt könnyebb: 5 éves a takarékszövetkezetek együttműködése
Privátbankár.hu | 2013. május 23. 12:03
A takarékszövetkezetek szempontjából fontos lépés volt, hogy öt évvel ezelőtt megalapították a Takarékpontot, amely összefogja a takarékszövetkezeteket.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak a madarak a GDP-ből? Németország új mutatót indít
Privátbankár.hu | 2013. január 29. 08:40
A lakosság jóléti helyzetét a bruttó hazai össztermék - GDP, illetve németül Bruttoinlandsprodukt, azaz BIP - alakulása nyomán kibontakozó képnél pontosabban feltérképező eljárást vezetnek be Németországban. Többek között az államadósságot, a munkanélküliséget, a szólásszabadságot és a madárfajok számát is figyelik.
Makro / Külgazdaság Ennél borúsabb nem is lehetne a hangulat
Privátbankár.hu | 2012. augusztus 29. 16:00
A magyarok csupán egy százaléka tartja jónak a hazai gazdaság állapotát, a lakosság 13 százaléka javulását remél egy éven belül. Százból csak nyolc magyar értékeli jónak saját anyagi helyzetét.
Karrier Rekord: Minden második fiatal magyar felnőtt külföldre szeretne menni
Privátbankár.hu | 2012. május 23. 16:02
Az elmúlt húsz évben sose volt ilyen magas a magyarok körében a migrációt tervezők aránya: mára minden ötödik magyar felnőtt tervezi, hogy rövid- vagy hosszú távon külföldön vállal munkát vagy véglegesen kivándorol, a fiatalok közül minden második. Mindez egy néhány éve tartó egyértelműen növekvő trend eredménye, 2010 óta másfélszeresére nőtt a külföldi munkavállalást vagy kivándorlást tervezők aránya.
Adó Hiába minden, elfogadta a parlament a telefonadót
Privátbankár.hu | 2012. május 18. 11:12
Hívásonként és megkezdett percenként kétforintos telefonadó bevezetéséről döntött a parlament pénteken. A július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetnie a szolgáltatónak minden elküldött SMS után is. Az új adót augusztustól szedik be a szolgáltatóktól, akik persze valószínűleg a lakosságra hárítják majd.
Karrier Ötszörösére nőtt a kivándorlás - egy mohácsnyi magyar költözött Németországba
Privátbankár.hu | 2012. május 17. 17:50
Újabb bizonyítéka van annak, hogy a Magyarországról külföldre irányuló kivándorlás gyorsul: a német statisztika szerint az elmúlt két évben több mint ötszörösére, mintegy 3200 főről 17 ezer főre nőtt a Németországba költöző magyarok száma, ekkora kiköltözési hullám az 1996-ig visszamenő adatok között közel sem fordult elő. Tíz év leforgása alatt 47 ezer magyar állampolgár vándorolt ki Németországba.
Befektetési alapok Márciusban inkább vásárolta a lakosság a magyar részvényeket
Privátbankár.hu | 2012. május 10. 09:39
Az államháztartás 17,3, a lakosság 14,2 milliárd forintot veszített márciusban a tőzsdei részvények átértékelődésén, a külföldiek 86,2 milliárdot buktak. Míg az állam eladott, a lakosság és a külföldiek szerény mértékű vásárlásra használták ki az alacsonyabb árakat.
Pénzügyi szektor A vállalatok is végtörlesztettek? – 44 milliárd forinttal csökkentek a devizahiteleik
Privátbankár.hu | 2012. március 30. 10:46
Februárban a háztartások forintban nettó hitelfelvevők, míg devizában nettó törlesztők voltak, a hitelállományuk alapvetően csökkent. A forintbetéteik állománya csökkenést, devizabetét-állományuk viszont növekedést mutatott, összességében a háztartások betétállománya csökkent. A változások nagy része a devizahitelek végtörlesztésére vezethető vissza. A vállalatok devizahitel-állománya is jelentősen csökkent.
Makro / Külgazdaság Amiről a hazai statisztika nem akar tudni: kitántorgott félmillió emberünk
Eidenpenz József | 2012. március 29. 13:36
A hazai statisztikai adatok nem szólnak róla, de nemzetközi adatok szerint Magyarországot százezres nagyságrendben hagyták el polgárai az utóbbi években, hogy szerencsét próbáljanak külföldön. Tizennégy év leforgása alatt félmillióan is lehettek, szerencsére sokan visszajöttek közülük. Így is minimum 150, de inkább 180 ezer magyar állampolgár élt az OECD-országokban 2009-ben, azóta nőhetett a számuk.
Állampapír / Kötvény Ennyit buktunk az IMF elzavarásán a szakértők szerint
Privátbankár.hu | 2012. február 10. 16:16
Különböző közgazdászok szerint legalább 800 milliárd forintot veszített Magyarország azon, hogy 2010 júliusában elhajtottuk az IMF-et – írja a Figyelőnet. Mások szerint az összeg 810 és 1080 milliárd forint közé tehető. A veszteség elsősorban abból származik, hogy magasabb kamatot kell fizetni az állampapírokra és hitelekre. Rengeteg ugyanakkor a nem számszerűsíthető tényező is.
Pénzügyi szektor Kilenc százalékos kamattal bocsát ki kötvényeket a Raiffeisen
Privátbankár.hu | 2012. január 13. 13:16
Újabb jele van annak, hogy az állampapír-hozamokat a banki kamatok is követni fogják. A Raiffeisen Bank két éves fix kamatozású kötvényeket bocsát ki évi kilenc százalékos kamatozással, egy aukció keretében, ahol az árat nem határozták meg. A papírokat valószínűleg intézményi befektetőknek szánják.
Állampapír / Kötvény Egyik inflációkövető államkötvény sem ér a nyomába a legújabbnak
Eidenpenz József | 2012. január 13. 09:39
Egyre több inflációkövető államkötvény van forgalomban, közülük a 2013/I kamatát a decemberi pénzromláshoz kötötték, afelett három százalékpontnyi kamatot fizet. Így a kamata 7,7 százalékról 7,1 százalékra csökken, bár még ez is meghaladja a banki kamatok túlnyomó többségét. Az új, az infláció felett öt százalékpontot fizető papírt 9,3 százalékos kamatával várhatóan nem sok minden fogja tudni űberelni.
Részvény / Deviza / Áru Az Elmű nyeresége 11, az Émászé 30 százalékkal csökkent
Privátbankár.hu | 2011. november 21. 11:40
Az Elmű és az Émász árbevétele 4-5 százalékkal esett vissza az előző év első háromnegyed évéhez képest a gyorsjelentéseik szerint. Az Émásznál a lakossági kinnlevőségek 6,2 százalékkal nőttek, és ezzel a 2008-as válság óta nem látott szintre emelkedtek.
Pénzügyi szektor Bekeményítenek a bankok - az MNB szerint is
Privátbankár.hu | 2011. november 17. 10:23
A bankok nagyobb része szigorítást jelzett előre erre a negyedévre az MNB adatai szerint a háztartási szegmensben. Ez elsősorban a kamatkondíciókra vonatkozik - mondták el a jegybank sajtótájékoztatóján.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG