TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Sikeres évet zárt az állampapírpiac tavaly, a lakosság több mint 700 milliárdért vásárolt, az intézményi aukciókon pedig a tervek felett 482 milliárdnyi állampapírt adtak el, hasonlóan 2012-höz. Idén megint nagyobb összeg kell az állam finanszírozásához, mint tavaly, és további eltolódás várható deviza helyett a forint irányába.

Borbély László András ÁKK-vezérigazgató szerint sikeres évet zártak, az egyik mutató szerint például átlagosan 2,8-szeres volt az aukciós lefedettség, így az elfogadott mennyiség is nagyobb lehetett, a délutáni nem kompetitív értékesítésen is többet sikerült eladni. A mai aukció is jól sikerült, háromszoros lefedettséggel, 82 milliárd forint feletti eladással.

A bankokról semmit

Bár a bankszektor várható átrendeződése kapcsán sokan szerették volna kérdezni, Töröcskei István, az ÁKK elnöke azt mondta, csak az államadósság finanszírozásával kapcsolatos kérdésekre készültek, és kérte az újságírókat, hogy másról ne faggassák.

 

 

A külföldiek szinten maradtak

Az év során sokáig együtt csökkent a rövid és hosszú állampapírok hozama, majd májustól volt egy trendváltás, amikor felmerült, hogy a Fed szűkít a pénzkibocsátási ütemen – mondta el Borbély. A külföldiek forintállampapír-állománya nyáron tetőzött, majd utána erős ingadozásokkal lényegében stagnált. (Az év egészében minimális, 14 milliárdos csökkenés volt.) A MAX Composite kötvényindex azonban tovább emelkedett, ami jelzi, hogy az állampapírokon jelentős nyereséget lehetett elérni. A külföldiek kezében levő papírok átlagos futamideje négy év felett van, magasabb a piaci átlagnál.

Devizában több lett

A növekvő nettó állampapír-kibocsátást tehát belföldről vásárolták meg, amiben nagy szerepet kapott a lakosság, amely az alacsony kamatok miatt részben állampapírba, részben befektetési alapokba vándorolt. A lakosság kezében levő állampapírok állománya a becslések szerint év végén elérhette az 1800 milliárd forintot – mintegy 700 milliárd forinttal emelkedett –, de a hazai intézmények is aktívak voltak.

A 2012-es évhez hasonló folyamatok eredményeként tavaly is a tervekhez képest komoly többletértékesítés volt az állampapír-aukciókon, 482 milliárd forint értékben. (Az előző évi érték 431 milliárd forint.) Részben a lakosságnak szánt, de inkább intézmények által vásárolt PEMÁK (Prémium Euró Magyar Államkötvény) miatt, részben az IMF-hitel visszafizetése miatt nőtt a devizakibocsátás a tervekhez képest.

Több pénz kell, mint tavaly kellett

Idén 985 milliárd forint lesz az úgynevezett finanszírozási igény. A deviza-megújítási szükséglet nagyjából az előző évivel azonos, 5,4 milliárd euró lesz. A lakosság vásárlási kedvének megnövekedése főleg az egy éves Kamatozó Kincstárjegyeknél nyilvánult meg, ezek lejártával 2014-ben sok lakossági papírt kell majd megújítani, pótolni. Összességében a nettó kibocsátási igény 252 milliárd forinttal nagyobb lesz, mint tavaly volt.

Szeretnék tovább mérsékelni a devizaforrások arányát, ehhez már az is hozzájárul, hogy alapvetően a devizát devizából, a forintadósságot forintból újítsák meg. De tervezik azt is, hogy a lejáró devizaadósságok egy részét forintban újítják meg, anélkül, hogy ez a hazai állampapír-piacot különösebben befolyásolná. Mintegy 5,4 milliárd eurónyi lejáró devizaadósságból csak 3,2-3,2 milliárdnyi újulna meg devizában.

A kedves lakosság kedvében járnak

Újfajta állampapír is várható a lakossági piacon, szeretnének egy, a Kamatozó Kincstárjegynél szélesebb körben terített papírt, de hogy pontosan milyet, egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. Azt Borbély megígérte, hogy idén is maximálisan a lakosság kedvében igyekeznek majd járni kedvező kamatokkal és új termékkel, reklámkampányuk is folytatódik. Kiemelte, hogy a „babakötvény” első értékesítési adatai nagyon jók.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Friss
hírlevél