TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Csaknem 15 százalékkal kevesebb, 536 milliárd forintos adózott eredményt értek el 2018-ban az egy évvel korábbihoz képest – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb pénzügyi stabilitási jelentéséből.

A romló profitabilitás azonban nem feltétlenül negatív, alapvetően annak tudható be, hogy a hitelintézetek tavaly jóval kevesebb értékvesztést írtak vissza, amelyek így kisebb mértékben tudták növelni az eredményt. Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben már egyre inkább a banki tevékenység minősége befolyásolhatja az eredménytermelést, az, hogy ki mennyire tudja növelni hatékonyságát és bővíteni a hitelezését. Ahogy a Privátbankár.hu-nak adott interjújában az Erste Bank elnök-vezérigazgatója, Jelasity Radován fogalmazott: „2020-2021-ben már sokkal reálisabb képet kapunk arról, mely bankok lesznek képesek hosszabb távon is hatékonyan működni Magyarországon.”

Persze a bankok hitelezése 2018-ban is növekedett: a lakosságnak több mint 7, a vállalatoknak pedig mintegy 14 százalékkal többet helyeztek ki a tavalyelőttihez képest. Ezt az MNB a kedvező gazdasági környezet, valamint – ahogy szakértői a jelentésükben fogalmaztak – „a kiterjedt szabályozói eszközöknek” tudja be. Ez utóbbi alatt egyebek mellett a kedvezményes hitelekhez való hozzájutás gyarapodását kell érteni.

Más kérdés, hogy a háztartások ingatlanvételi hitelfelvételi lehetőségeinek ösztönzésével a budapesti lakáspiac túlfűtöttségének kockázata növekedett – ismeri el a jegybank jelentése. A fővárosi ingatlanárak 2018-ban tovább emelkedtek, s az év végén közel 23 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, a 2013 végit pedig mintegy 153 százalékkal. Ugyanakkor a lakásárak emelkedésével párhuzamosan nem nőtt jelentősen a kockázatos, magas hitelfedezeti mutatóval (HFM) jellemezhető hitelek aránya, a 70 százalék feletti HFM-mel rendelkező jelzáloghitelek – mind a fennálló állomány, mind az új folyósítások tekintetében – csak a töredékét teszik ki a banki szavatoló tőkéknek. Mindezekből az MNB arra következtet, hogy a lakáspiac élénkülése nem jelent érdemi stabilitási kockázatot a bankoknak.

Márpedig a jegybanki számok alapján a hitelezési boom az idén is folytatódik, az már megközelíti a 2008 őszén kirobbant válság előtti szintet. A 2019. március végéig eltelt 12 hónap alatt 29 százalékkal nőtt az új lakossági hitelek kihelyezése, ezen belül a lakáscélúaké 27, míg a személyi kölcsönöké 44 százalékkal. Ezek következtében a fennálló hitelállomány 8,5 százalékkal gyarapodott, ezen belül a lakáscélúaké 11, a fedezetlen fogyasztási hiteleké 25 százalékkal nőtt, csupán a szabad felhasználású jelzáloghiteleké csökkent, 11 százalékkal.

Kedvezőnek tekinthető, hogy a banki lakossági jelzáloghitelek 7 százaléka nem teljesítő – azaz felvevőik nem törlesztik azt időben –, a 90 napnál hosszabb késedelembe esettek aránya pedig 4,5 százalék. Mindenesetre 2018 végéig mindössze 1451 nem teljesítő adós kapta vissza ingatlanát a Nemzeti Eszközkezelőtől abból a mintegy 36 ezerből, amelyet a hitelek nem fizetése miatt gazdátlanná vált otthonok közül felvásárolt.

A vállalatok banki hitelezésének bővülése is tovább tart. Az MNB adatai szerint az idei első negyedévben a nagyobb cégek hitelállománya 14,3, míg a kis- és középvállalkozásoké 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A legnagyobb arányban a feldolgozóiparban, az építőiparban, az ingatlanpiacon, a kereskedelemben, a javításban és a szolgáltatásban tevékenykedők igényeltek bankhiteleket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Itt a fordulat: raktárra már szívesebben adnak hitelt, mint irodára
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 17:04
A koronavírus-járvány kitörése után az ipari-logisztikai eszközkategória vált a legvonzóbb hitelkihelyezési területté az ingatlanhiteleken belül a kelet-közép-európai bankok többsége számára - derül ki a KPMG Ingatlanhitelezési Barométere (PLB) legújabb kiadásának eredményeiből. A járvány előtt a leginkább preferált kategória az irodai szegmens volt.
Pénzügyi szektor Automatikusan meghosszabbodik a hitelmoratórium
MTI | 2020. október 22. 09:59
A gyermeket váróknak viszont jelezniük kell a bank felé akaratukat.
Pénzügyi szektor Erre költi idei eredményét a Magyar Nemzeti Bank
Baka F. Zoltán | 2020. október 21. 18:24
Matolcsy György jegybankelnök felelt Szél Bernadett kérdéseire.
Pénzügyi szektor Ezen múlik az éves GDP-nek megfelelő pénzügyi termék árazása - hogy vizsgázott a rendszer?
Magyar Nemzeti Bank | 2020. október 21. 10:56
Az MNB kezdeményezésére 2016 májusában bevezetésre került a BUBOR esetében a kötelező érvényű jegyzési rendszer. Az új rendszer jelentősen növelte az éves magyar GDP-vel megegyező nagyságú pénzügyi termék árazásához használt BUBOR jegyzések információtartalmát és a hátteret biztosító bankközi piac forgalmát. A 2019-es évre elvégzett statisztikai elemzés alapján a BUBOR jegyzések továbbra is megbízhatók, az új információk gyorsan beépülnek a referenciakamatba, melyet a továbbra is aktív egyedi kamatjegyzők és azok eltérő jegyzési stratégiái biztosítanak. Az MNB a jegyzések folyamatos monitorozásával támogatja a rendszer stabil megbízható működését.
Pénzügyi szektor Tíz milliárdos hitellel segíti a NER balatoni megaprojektjét az orosz szuperbank
Privátbankár.hu | 2020. október 1. 15:49
A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) csaknem 10 milliárd forint (27 millió euró) összegű kölcsönt hagyott jóvá 18 éves futamidővel a szántódi Balaland családi üdülőhely és szabadidőközpont megépítéséhez - közölte a pénzintézet csütörtökön. A finanszírozásban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is részt vesz.
Pénzügyi szektor NER-es belügy lehet a Takarékbank legújabb tranzakciója
Csabai Károly | 2020. szeptember 27. 15:22
A Takarék Csoport által megvásárolni kívánt Duna Takarék Bank három fő tulajdonosa közül ugyanis Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-vezér felesége rendelkezik közel 20-20 százalékos részesedéssel - tudta meg laptársunk a győri székhelyű kis hitelintézet elnök-ügyvezetőjétől.
Pénzügyi szektor A nyugdíjasok netbankolni kezdtek, a lakosság pénzt váltani - mi lesz a magyar bankokkal?
Gáspár András | 2020. szeptember 24. 16:29
Sokkal jobb helyzetben érte a válság a bankszektort és a teljes magyar gazdaságot, mint 2008-ban, ezért annak hatásai sem lesznek annyira megrázóak a hazai bankvezérek szerint. A Közgazdász-vándorgyűlésen kiderült, hogy a lakosság meglepően jól állt át a digitális bankolásra, a hitelmoratóriumért egyelőre nincs tolongás, viszont a megtakarításoknál furcsa folyamatokat is látnak a bankvezérek. A fintechek után most a bigtechek fenyegetik a szektort, a felügyelet védelmében bíznak.
Pénzügyi szektor Megjött a Takarék Csoport étvágya, két újabb bankot is megvehet
Csabai Károly | 2020. szeptember 23. 06:00
A Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról már folynak a tárgyalások - értesültünk megbízható forrásból. Információnkat sem a Takarékbank, sem az egyik kiszemelt pénzintézet nem erősítette meg, de nem is cáfolta, érdeklődésünkre egységesen annyit közöltek, most mással vannak elfoglalva.
Pénzügyi szektor Óriásbank ilyet korábban soha nem tett
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 11. 06:54
Jane Fraser személyében először neveztek ki női elnök-vezérigazgatót a Wall Street egyik nagy bankja, a Citigroup élére.
Pénzügyi szektor Hitelkartellen innen és túl: mi a végtörlesztési kartell-ügy és az ítélet üzenete 2020-ban?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 19:07
A Fővárosi Törvényszék 2020. júliusi ítéletével zárul, de aktualitásából továbbra sem veszít a lakosságot és a hazai bankszektort egyaránt súlyosan érintő, 2011-ben indult hitelkartell-ügy. Mit üzen az ítélet, milyen „tanulságok” szűrhetőek le az ügyből? Egyáltalán változott-e a helyzet a kilenc évvel ezelőtti devizahitel-végtörlesztések óta akár a jogalkotás, bankszektor és lakossági hitelfelvevők vonatkozásában? A 2009. évi gazdasági válság-okozta árfolyamváltozások miatt kezelhetetlenné váló devizahitelek végtörlesztése kapcsán 2011-ben, magyar versenyhivatal eljárásával indult ügy áttekintése ezeket a kérdéseket vizsgálja.
hírlevél