<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Július 11-ét kiáltották ki a népesedési világnapnak, ilyenkor vizsgálják, hogy mennyivel változott az emberiség mérete az előző évhez képest. A tendencia aggasztó: jelenleg 7,6 milliárdan vagyunk a Földön, és miközben az emberiség mérete rohamosan nő, úgy egyes országok riasztóan gyorsan töppednek össze – köztük Magyarország is. Hányan leszünk a történelmi 10 milliárdos határnál?

Az ENSZ legutóbbi becslése szerint 2017. július 1-jén mintegy 7,6 milliárd ember élt a Földön, ezzel az 1950. évi 2,5 milliárdos népesség napjainkra a háromszorosára gyarapodott. A szakemberek szerint a trend ugyan lassul, de folytatódik, így a világ népessége – a közepes szintű termékenységgel számolt prognózis szerint – 2050-re 9,8 milliárdra nő, és 2100-ra már 11 milliárd fölé emelkedik, ezt közölte a KSH a Privátbankár.hu-val.

Forrás: KSH

Afrika és Ázsia robban, elfogy Európa

A népességnövekedés eltér az egyes földrészeken, a népszaporulat és a születéskor várható élettartam ugyanis nagyban függ az adott térség gazdasági és földrajzi adottságaitól, kilátásaitól. A feltörekvő vagy lemaradó országokban gyorsabb a népszaporulat, az afrikai kontinens népessége például 1950 óta mintegy 5,5-szeresére nőtt, Latin-Amerikáé és a Karib-szigeteké, valamint Ázsiáé és Óceániáé pedig több mint a 3-szorosára.

Persze, a gazdag térségeket sem kell félteni: Észak-Amerika lakossága ugyanebben az időszakban a duplájára emelkedett. Rossz hír ugyanakkor Európának, hogy nálunk a legkisebb a növekedés, 60 év alatt alig 1,4 szeresére nőtt a lakosság. Mindez átrajzolta a Föld népességének kontinensek közötti megoszlását. 1950-ben Ázsia lakossága tette ki a világ népességének 55 százalékát, ez 2017-ben 60 százalékra, 4,5 milliárdra emelkedett. Európa 1950-ben a Föld népességének még több mint egyötödét adta, napjainkban a 742 millió fő alig egytizedét.

Embertelenül zsúfolt és öreg

A világ két legnépesebb országában, Kínában és Indiában él a bolygó lakosságának kétötöde: Kínában 1,4 milliárd fő, míg Indiában 1,3 milliárd ember lakik. A két ázsiai országban ezzel külön-külön is többen élnek, mint a három legkisebb lakosságú kontinensen együttvéve. A század végéig azonban India és Nigéria lehetnek a növekedés mozgatórugói, mivel a várakozások szerint Kína lakossága 2030-tól csökkenni fog. Nigéria ugyanakkor az Egyesült Államokat is lekörözheti, a várakozások szerint 2047-re többen élnek majd itt, mint az Államokban.

Forrás: KSH

A létszám növekedésével a népesség öregedése is zajlik, az életkilátások javulásával ugyanakkor csökken a termékenység, így a Föld lakossága egyre idősebb korösszetételűvé válik. 1950-től a század végéig a 15 év alattiak aránya mintegy felére apadt (34-ről 18 százalékra), míg a 65 évnél idősebbeké 4,5-szeresére nőtt. A statisztikai hivatal várakozásai szerint 2100-ra a közbülső csoport enyhén csökken, majd visszaáll a 60 százalékos kezdeti szintjére. A legidősebbek aránya szintén látványosan ugrott: míg 1950-ben a lakosság mindössze 1 százaléka volt 80 év feletti, 2050-re számuk 137 millióra, 2100-ra pedig 909 millióra nő majd – ez a teljes népesség 8,1 százaléka lesz.

Mi lesz veled, vén Európa?

Az Európai Unió tagállamait tekintve rendkívül vegyes képet látunk. Az Eurostat adatai szerint az unió 28 tagországának népessége 2016. január 1-jén 510,3 millió fő volt. A népességnövekedés 1960 óta töretlen, és összességében az elmúlt több mint fél évszázadban közel 104 millió fővel, 20 százalékkal emelkedett az unióban élők száma. 2015-ben a 28 tagállamból 17-ben gyarapodott a népesség. A gyarapodás azonban nem a születésszám növekedésének köszönhető, 13 országban, köztük Németországban, Luxemburgban és Ausztriában a bevándorlás emelte meg a lakosság számát. A legnagyobb természetes szaporulást Írország és Ciprus produkálta.

Forrás: KSH

A tagállamok közül 11-ben csökkent ténylegesen a népesség, köztük Magyarországon is. A várakozások szerint az unió népessége a 21. század közepéig – lassú ütemben – folyamatosan növekszik majd: 2045-ben eléri maximumát, 529,1 millió főt. Ezt követően a trend lassú csökkenésbe, majd stagnálásba megy át, 2080-ra az unió lakossága 518,8 millió főre mérséklődik majd. 2080-ban az Eurostat számításai szerint 82,4 millió fős népességével a jelenlegi tagországok közül az Egyesült Királyság lesz a legnépesebb, megelőzve ezzel Franciaországot.

Forrás: KSH

Lesznek-e még magyarok?

Sovány vigasz, hogy ha fogyunk is, arányaiban nem sokat: Magyarország a 8,7 millióra becsült népességnagysága alapján várhatóan megőrzi 13. helyét a rangsorban, miközben részaránya 1,9 százalékról 1,7 százalékra csökken.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hamarabb juthatnak be a műtőbe a betegek
MTI | 2021. szeptember 25. 09:22
Ennek érdekében bő 12 milliárd forintot különítenek el a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Mérsékelt kormányzati jelenlét a gazdaságban - ezért javított a besorolásunkon a Moody's
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 25. 08:59
A kulcsintézmények megbízhatóságával, a kormányzati intézkedések erőteljes kiszámíthatóságával indokolta a hitelminősítő Magyarország felminősítését.
Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos