4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Július 11-ét kiáltották ki a népesedési világnapnak, ilyenkor vizsgálják, hogy mennyivel változott az emberiség mérete az előző évhez képest. A tendencia aggasztó: jelenleg 7,6 milliárdan vagyunk a Földön, és miközben az emberiség mérete rohamosan nő, úgy egyes országok riasztóan gyorsan töppednek össze – köztük Magyarország is. Hányan leszünk a történelmi 10 milliárdos határnál?

Az ENSZ legutóbbi becslése szerint 2017. július 1-jén mintegy 7,6 milliárd ember élt a Földön, ezzel az 1950. évi 2,5 milliárdos népesség napjainkra a háromszorosára gyarapodott. A szakemberek szerint a trend ugyan lassul, de folytatódik, így a világ népessége – a közepes szintű termékenységgel számolt prognózis szerint – 2050-re 9,8 milliárdra nő, és 2100-ra már 11 milliárd fölé emelkedik, ezt közölte a KSH a Privátbankár.hu-val.

Forrás: KSH

Afrika és Ázsia robban, elfogy Európa

A népességnövekedés eltér az egyes földrészeken, a népszaporulat és a születéskor várható élettartam ugyanis nagyban függ az adott térség gazdasági és földrajzi adottságaitól, kilátásaitól. A feltörekvő vagy lemaradó országokban gyorsabb a népszaporulat, az afrikai kontinens népessége például 1950 óta mintegy 5,5-szeresére nőtt, Latin-Amerikáé és a Karib-szigeteké, valamint Ázsiáé és Óceániáé pedig több mint a 3-szorosára.

Persze, a gazdag térségeket sem kell félteni: Észak-Amerika lakossága ugyanebben az időszakban a duplájára emelkedett. Rossz hír ugyanakkor Európának, hogy nálunk a legkisebb a növekedés, 60 év alatt alig 1,4 szeresére nőtt a lakosság. Mindez átrajzolta a Föld népességének kontinensek közötti megoszlását. 1950-ben Ázsia lakossága tette ki a világ népességének 55 százalékát, ez 2017-ben 60 százalékra, 4,5 milliárdra emelkedett. Európa 1950-ben a Föld népességének még több mint egyötödét adta, napjainkban a 742 millió fő alig egytizedét.

Embertelenül zsúfolt és öreg

A világ két legnépesebb országában, Kínában és Indiában él a bolygó lakosságának kétötöde: Kínában 1,4 milliárd fő, míg Indiában 1,3 milliárd ember lakik. A két ázsiai országban ezzel külön-külön is többen élnek, mint a három legkisebb lakosságú kontinensen együttvéve. A század végéig azonban India és Nigéria lehetnek a növekedés mozgatórugói, mivel a várakozások szerint Kína lakossága 2030-tól csökkenni fog. Nigéria ugyanakkor az Egyesült Államokat is lekörözheti, a várakozások szerint 2047-re többen élnek majd itt, mint az Államokban.

Forrás: KSH

A létszám növekedésével a népesség öregedése is zajlik, az életkilátások javulásával ugyanakkor csökken a termékenység, így a Föld lakossága egyre idősebb korösszetételűvé válik. 1950-től a század végéig a 15 év alattiak aránya mintegy felére apadt (34-ről 18 százalékra), míg a 65 évnél idősebbeké 4,5-szeresére nőtt. A statisztikai hivatal várakozásai szerint 2100-ra a közbülső csoport enyhén csökken, majd visszaáll a 60 százalékos kezdeti szintjére. A legidősebbek aránya szintén látványosan ugrott: míg 1950-ben a lakosság mindössze 1 százaléka volt 80 év feletti, 2050-re számuk 137 millióra, 2100-ra pedig 909 millióra nő majd – ez a teljes népesség 8,1 százaléka lesz.

Mi lesz veled, vén Európa?

Az Európai Unió tagállamait tekintve rendkívül vegyes képet látunk. Az Eurostat adatai szerint az unió 28 tagországának népessége 2016. január 1-jén 510,3 millió fő volt. A népességnövekedés 1960 óta töretlen, és összességében az elmúlt több mint fél évszázadban közel 104 millió fővel, 20 százalékkal emelkedett az unióban élők száma. 2015-ben a 28 tagállamból 17-ben gyarapodott a népesség. A gyarapodás azonban nem a születésszám növekedésének köszönhető, 13 országban, köztük Németországban, Luxemburgban és Ausztriában a bevándorlás emelte meg a lakosság számát. A legnagyobb természetes szaporulást Írország és Ciprus produkálta.

Forrás: KSH

A tagállamok közül 11-ben csökkent ténylegesen a népesség, köztük Magyarországon is. A várakozások szerint az unió népessége a 21. század közepéig – lassú ütemben – folyamatosan növekszik majd: 2045-ben eléri maximumát, 529,1 millió főt. Ezt követően a trend lassú csökkenésbe, majd stagnálásba megy át, 2080-ra az unió lakossága 518,8 millió főre mérséklődik majd. 2080-ban az Eurostat számításai szerint 82,4 millió fős népességével a jelenlegi tagországok közül az Egyesült Királyság lesz a legnépesebb, megelőzve ezzel Franciaországot.

Forrás: KSH

Lesznek-e még magyarok?

Sovány vigasz, hogy ha fogyunk is, arányaiban nem sokat: Magyarország a 8,7 millióra becsült népességnagysága alapján várhatóan megőrzi 13. helyét a rangsorban, miközben részaránya 1,9 százalékról 1,7 százalékra csökken.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG