<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Februárban a háztartások forintban nettó hitelfelvevők, míg devizában nettó törlesztők voltak, a hitelállományuk alapvetően csökkent. A forintbetéteik állománya csökkenést, devizabetét-állományuk viszont növekedést mutatott, összességében a háztartások betétállománya csökkent. A változások nagy része a devizahitelek végtörlesztésére vezethető vissza. A vállalatok devizahitel-állománya is jelentősen csökkent.

A háztartások hitelállománya csak a tranzakciók miatt 183,6 milliárd forinttal mérséklődött februárban, ez úgy adódott össze, hogy a forinthitelek 82,9 milliárd forinttal nőttek, a devizahitelek pedig 266,5 milliárd forinttal csökkentek – írja az MNB havi közleménye. A változások nagy része a devizahitelek végtörlesztésére vezethető vissza, aktuális devizaárfolyamon mintegy 274,3 milliárd forintot fizettek így vissza, amiből 203,7 milliárd forint a törvényben rögzített végtörlesztési árfolyamon ténylegesen kifizetett összeg. A forinthitelek növekedésének meghatározó oka, hogy a hitelintézetek végtörlesztési célra megközelítőleg 88,8 milliárd forint kiváltó hitelt folyósítottak.

Összességében szeptember 29-től február végéig - tehát a végtörlesztésre rendelkezésre álló teljes időszak alatt - a háztartások aktuális árfolyamon 1315,0 milliárd forint devizahitelt végtörlesztettek, ami végtörlesztési árfolyamon 956,1 milliárd forintnyi tényleges kifizetést jelentett. Eközben a hitelintézetek végtörlesztési célra összesen 298,1 milliárd forint kiváltó hitelt folyósítottak. A háztartások betétállománya szintén csak a tranzakciókból eredően 22,9 milliárd forinttal csökkent februárban, 47,2 milliárd forint forintbetét-kivonás és 24,4 milliárd forint nettó devizabetét-elhelyezés történt.

(Forrás: MNB)

A nem pénzügyi vállalatok forintban nettó hitelfelvevők, míg devizában nettó hiteltörlesztők voltak, hitelállományuk csökkent. Devizabetét-állományukat növelték, forintbetéteik állománya azonban ezt meghaladó mértékben csökkent. A forinthiteleik állománya csak 1,3 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahitelek állománya 44,0 milliárd forinttal csökkent, összességében hitelállományuk 42,7 milliárd forinttal mérséklődött. Betétállományuk – az 10,6 milliárd forinttal csökkent; a forintbetétekből 73,7 milliárd forintot vontak ki, a devizabetétekbe 63,1 milliárd forintot helyeztek el.

A háztartások által felvett új forint lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség-mutatója változatlan maradt, míg a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetén emelkedés volt. A betéteik átlagos kamatlábai kis mértékben növekedtek. A vállalati hitelek átlagos hitelköltség-mutatói egymillió eurós értékhatár felett növekedtek, betéteik kamata nem változott (lásd a táblázatokat).

(Forrás: MNB)

Pénzügyi szektor Megújul az Erste arculata, logót vált a bank
Király Béla | 2023. január 27. 10:46
Szeretné közelebb hozni a pénzügyeket az ügyfeleihez az Erste, ennek jegyében teljesen megújul a bank arculata. Mindez az egyszerűbb kommunikációban, a fiókok átalakításában és az új arculatban is megjelenik. 2023-tól modernebb a logó, színesebb és életszerűbb a képi világ, a szövegeket pedig a hétköznapi nyelvhez igazítja a bank, hogy ezzel is segítse az ügyfeleket.
Pénzügyi szektor Többségi tulajdont szerez a Diófa Alapkezelőben a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2023. január 20. 10:06
A Gránit Bank többségi részesedést szerez a Diófa Alapkezelő Zrt.-ben, és tovább bővíti a szolgáltatási palettáját a befektetési szolgáltatások, a portfólió- és vagyonkezelés tekintetében a lakossági, a vállalati, valamint az intézményi ügyfelei számára. A tranzakció megvalósításához szükséges engedélyt a Magyar Nemzeti Bank megadta.
Pénzügyi szektor A készpénzfelvételi illeték növelését és az elektronikus átutalások ingyenessé tételét javasolja a Bankszövetség elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 13:38
A bankszektorra 2022-ben 500 milliárd forint pluszterhet raktak az állami intézkedések, az extraprofitadó és a kamatstop, ezért azokból Jelasity Radován szerint azokból mielőbb ki kell lépni.
Pénzügyi szektor Betéti kamatok: csak kevés bank követte az MNB-t
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 08:14
Meglepően kevés, mindössze 4 bank követte a bő egy éven át tartó jegybanki alapkamat-emelkedést a lekötöttbetét-kamataiban. Közülük most a MagNet Bank lépett be a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok körébe.
Pénzügyi szektor Nem gondolná, mit kezdenek a feleslegessé vált horvát kunával
Privátbankár.hu | 2023. január 15. 13:23
Horvátország január elsején csatlakozott az euróövezethez, és miután lejárt a kéthetes átmeneti időszak, vasárnaptól már csak euróban lehet fizetni az országban – írta a Vecernji List című horvát napilap alapján az MTI.
Pénzügyi szektor Világbank: az elmúlt 30 év harmadik legnagyobb recessziója jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 18:21
"Vészesen közel" kerülhet a világgazdaság a recesszióhoz 2023-ban, miután a világ vezető gazdaságai egyszerre szembesülnek a növekedés lassulásával - figyelmeztetett a Világbank kedden megjelent éves jelentésében. A washingtoni székhelyű fejlesztési bank a korábbi 3 százalékos globális növekedési előrejelzését 1,7 százalékra vágta vissza.
Pénzügyi szektor Felülvizsgálta 2025-ig szóló felügyeleti stratégiáját az MNB
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 11:20
A jövőképben továbbra is a fejlődő, versenyző, egészséges pénzügyi szektor áll, másrészt a támogató, formáló, hatékonyan felügyelő MNB fejlődése érdekében tűz ki feladatokat.
Pénzügyi szektor Három biztosítást is bevállalnak a diplomások
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 10:50
Főleg ingatlan és gépjármű a célpont.
Pénzügyi szektor Budapesten egy kis lakásnak csak ötödére elég a Babaváró
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 09:50
De van olyan város, ahol sokkal több is kitelik belőle.
Pénzügyi szektor Hiába hosszabbították meg a Babváró hitelt, visszaesés jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 6. 10:12
Bár a Babaváró hitelek folyósítása az új évben is folytatódik, ám 2023 több szempontból fordulatot hoz a kölcsönnél. A rendkívül népszerű konstrukció sorsával kapcsolatos bizonytalanság az elmúlt év végén jelentős rohamot hozott, így idén év elején emiatt, és a közigazgatási szünet miatt is visszaesés várható, melyet a lakáspiac szűkülése tovább erősíthet. Mindeközben sokan éppen az idén kezdik meg a három éve felvett hitelük törlesztését.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG