<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az ügyfelek érdekében könnyítettek a lakossági számlaváltás feltételein, mégsem érdekli az embereket. Közel 10 millió ügyfél válthatna olcsóbb vagy előnyösebb számlacsomagra, de a roham elmaradt az első hónapban, szinte alig vágnak bele a számlatulajdonosok. Forrásaink szerint ennek az az oka, hogy az "egyszerűsítés" bonyolultabbá tette a folyamatot. A magáncsőd sorsára jut az egyszerűsített bankváltás is?

Szinte elenyésző azon ügyfelek száma, akik igénybe vették az egyszerűsített bankváltást - derül ki a Privátbankár kérdésére küldött banki válaszokból. Lapunk arra volt kíváncsi, mennyien éltek a lehetőséggel kicsit több, mint egy hónappal a törvény hatályba lépése után, de ahogy arra a legtöbben fogadtak volna, egyáltalán nem özönlötte el a közel 10 millió bankszámla-tulajdonos a pénzintézeteket, hogy mihamarabb olcsóbb, vagy hasznosabb számlákra váltsanak.

Az egyszerűsített bankváltásról szóló szabályok október 29. óta szigorodtak. A legfontosabb újítás, hogy csökkentek a határidők. Az ügyfél helyett a régi és az új bank egymás között intézi a váltást, amihez az ügyfélnek csak egy kérelmet kell leadnia a számlavezető bankjánál ideális esetben. A folyamatra 12 munkanapot kapnak a pénzintézetek.

A legnagyobb kereskedelmi bankok mellett megkérdeztünk két kisebb szereplőt, a Magnetet és a Gránit Bankot, mivel lehetett számítani arra, hogy az olcsó - közel ingyenes - bankszámláikkal ez a két bank lehet a nagy nyertese az új szabályozásnak, de nemhogy náluk nem látható növekedés, de szinte mindenhol elenyésző az érdeklődők száma. Durva becsléssel is kevesebb, mint 700 fő érdeklődött a lehetőség iránt a válaszadók szerint:

OTP Bank: valamelyest nőtt az OTP Bankhoz érkező bankváltási igények száma, naponta 10 körül alakul az igények száma.

K&H Bank: Novemberben 100 alatti ügyfél élt a bankváltás lehetőségével.

Erste Bank: „Az Ersténél a korábbi gyakorlathoz képest nem tapasztaltunk nagyobb érdeklődést bankváltásra vonatkozóan”

UniCredit Bank: "A hatályba lépés óta eltelt időszakban több olyan ügyfél érkezett hozzánk, akik a bankszámlaváltást abból a célból vették igénybe, hogy a csoportos beszedési megbízásaik és állandó átutalásaik átkerüljenek az UniCredit Bankhoz, miközben elenyésző volt azok száma, akik az UniCredit helyett más bankot választottak."

CIB Bank: minimális érdeklődést tapasztalunk az egyszerűsített bankváltás iránt - válaszolták.

Budapest Bank: “A Budapest Banknál az új szabályozás hatályba lépése óta mintegy 20 hozzánk érkező és távozó ügyfél élt a bankváltás lehetőségével.”

MKB Bank: “mindössze pár tucat váltás történt.”

MagNet Bank: “Nem tapasztaltunk drasztikus növekedést a bankváltási hajlandóságban.”

Gránit Bank: pontos választ a mai napra ígértek, frissítjük, amint megjön.

Egyszerűbb, de kinek?

A legtöbb banknál nem jelentett nagy változást az új szabályozás, mivel a Bankszövetség évekkel korábban, 2009-ben kiadott ajánlása alapján már így is könnyebb volt bankot váltania az ügyfélnek. A pénzintézetek lapunknak úgy válaszoltak, hogy tényleg egyszerűbbé vált az ügyfelek dolga az által, hogy csak a számlaváltási meghatalmazást kell kitölteni a kiszemelt új bankban, és a váltásnak akkor is működnie kell, ha a számlán kívül más üzleti kapcsolat is fennáll az ügyfél és a bank között. Akkor van több papírmunka, ha az ügyfél “válogat” és részleges számlaváltást kér, azaz egyes szolgáltatásokra megtartja a korábbi bankját, míg másokhoz újat keres.

Ugyanakkor egyes banki forrásaink teljesen más véleményen vannak, amely szerint közel sem lett egyszerű a váltás: a kitöltendő számlávalátási meghatalmazás ugyanis annyira bonyolulttá vált, hogy banki ügyintéző legyen a talpán, aki segíteni tud az ügyfélnek a kitöltésben.

Ráadásul a sebtiben meghozott törvény ugyanilyen gyors megfelelést várt el a bankokról is, ami ugyan nem jelentett komoly problémát egyik intézetnek sem, de van, aki szerint ez csak annak köszönhető, hogy nem jelentkeznek százával az ügyfelek. Máskülönben nagyon rossz karácsonyuk lett volna a bizonyos esetekben mankó nélkül maradt ügyintézőknek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A lakosság fele legfeljebb havi tízezret költ biztosításokra
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:42
A lakosság többsége elégedett a biztosítók szolgáltatásával és továbbra is bízik a biztosítókban, derült ki az idei Biztosítás Bizalmi Index (BIBIX) felmérésből, amely a lakosság elégedettségét és biztosítókba vetett bizalmát hagyományosan, éves kutatás keretében vizsgálja – ismertette a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Már a közel 50 százalékos kamat sem számít uzsorakamatnak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:23
A money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek.
Pénzügyi szektor Bagóért lehet most bankot venni - csak ügyesen kell helyezkedni
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 08:56
Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is meghökkentően alacsony áron vették meg a Sberbank érdekeltségeit a helyi erők.
Pénzügyi szektor Sokat várnak az Széchenyi MAX-programtól
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 12:17
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése, most pedig a Széchényi MAX-programtól várnak sokat.
Pénzügyi szektor Újra elérhető az MFB nulla százalékos hitele
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 11:26
Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál - tájékoztatott az MFB.
Pénzügyi szektor A követeléskezelők szerint náluk nem termelődik extraprofit
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 14:41
A kkv-méretű követelésvásárló cégek számára óriási terhet jelent a kormány által kivetett úgynevezett „extraprofit” adóteher a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint. Bódizs Kornél, a szervezet elnöke kifejtette: a bankadóval is terhelt követeléskezelői üzletágban már csak a hitelmoratórium miatt lecsökkent üzleti tevékenység miatt sem termelődhetett extraprofit.
Pénzügyi szektor Nem történt meglepetés az államháztartási hiányt illetően
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 12:21
Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269 milliárd forintnak. 
Pénzügyi szektor A K&H meg a hiteleseit védi
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 09:17
A lakáspiaci drágulás, valamint az emelkedő kamatkörnyezet miatt bővítette a hiteltörlesztési biztosítás szolgáltatási körét a K&H. A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet 6,4 százaléka, ezért az összegért akár 10 hónapra átvállalja a társaság a részletfizetést a bajba került adóstól, ami az egyik leghosszabb időtáv a piacon. A törlesztési biztosítás eddig is népszerű volt a K&H-nál, a személyi kölcsönöket igénylők 54 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
Pénzügyi szektor Meddig járunk még bankfiókba? - Hatalmasat fejlődött a digitális bankolás
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 17:11
A járvány alatt mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakulása, a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon.
Pénzügyi szektor Vaskos bírságot kapott az egyik magyar biztosító
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:37
Az MNB 61 millió forint bírságot szabott ki az Allianz Hungária Biztosítóra az adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer, az ügyfelek tájékoztatása, illetve a panaszkezelés során felmerült hiányosságok miatt. A biztosító többször nem tájékoztatta ügyfeleit, illetve a kötvény- és kárnyilvántartót egyebek közt a szerződések létrejöttéről, díjhátralékáról vagy megszűnéséről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG