Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az ügyfelek érdekében könnyítettek a lakossági számlaváltás feltételein, mégsem érdekli az embereket. Közel 10 millió ügyfél válthatna olcsóbb vagy előnyösebb számlacsomagra, de a roham elmaradt az első hónapban, szinte alig vágnak bele a számlatulajdonosok. Forrásaink szerint ennek az az oka, hogy az "egyszerűsítés" bonyolultabbá tette a folyamatot. A magáncsőd sorsára jut az egyszerűsített bankváltás is?

Szinte elenyésző azon ügyfelek száma, akik igénybe vették az egyszerűsített bankváltást - derül ki a Privátbankár kérdésére küldött banki válaszokból. Lapunk arra volt kíváncsi, mennyien éltek a lehetőséggel kicsit több, mint egy hónappal a törvény hatályba lépése után, de ahogy arra a legtöbben fogadtak volna, egyáltalán nem özönlötte el a közel 10 millió bankszámla-tulajdonos a pénzintézeteket, hogy mihamarabb olcsóbb, vagy hasznosabb számlákra váltsanak.

Az egyszerűsített bankváltásról szóló szabályok október 29. óta szigorodtak. A legfontosabb újítás, hogy csökkentek a határidők. Az ügyfél helyett a régi és az új bank egymás között intézi a váltást, amihez az ügyfélnek csak egy kérelmet kell leadnia a számlavezető bankjánál ideális esetben. A folyamatra 12 munkanapot kapnak a pénzintézetek.

A legnagyobb kereskedelmi bankok mellett megkérdeztünk két kisebb szereplőt, a Magnetet és a Gránit Bankot, mivel lehetett számítani arra, hogy az olcsó - közel ingyenes - bankszámláikkal ez a két bank lehet a nagy nyertese az új szabályozásnak, de nemhogy náluk nem látható növekedés, de szinte mindenhol elenyésző az érdeklődők száma. Durva becsléssel is kevesebb, mint 700 fő érdeklődött a lehetőség iránt a válaszadók szerint:

OTP Bank: valamelyest nőtt az OTP Bankhoz érkező bankváltási igények száma, naponta 10 körül alakul az igények száma.

K&H Bank: Novemberben 100 alatti ügyfél élt a bankváltás lehetőségével.

Erste Bank: „Az Ersténél a korábbi gyakorlathoz képest nem tapasztaltunk nagyobb érdeklődést bankváltásra vonatkozóan”

UniCredit Bank: "A hatályba lépés óta eltelt időszakban több olyan ügyfél érkezett hozzánk, akik a bankszámlaváltást abból a célból vették igénybe, hogy a csoportos beszedési megbízásaik és állandó átutalásaik átkerüljenek az UniCredit Bankhoz, miközben elenyésző volt azok száma, akik az UniCredit helyett más bankot választottak."

CIB Bank: minimális érdeklődést tapasztalunk az egyszerűsített bankváltás iránt - válaszolták.

Budapest Bank: “A Budapest Banknál az új szabályozás hatályba lépése óta mintegy 20 hozzánk érkező és távozó ügyfél élt a bankváltás lehetőségével.”

MKB Bank: “mindössze pár tucat váltás történt.”

MagNet Bank: “Nem tapasztaltunk drasztikus növekedést a bankváltási hajlandóságban.”

Gránit Bank: pontos választ a mai napra ígértek, frissítjük, amint megjön.

Egyszerűbb, de kinek?

A legtöbb banknál nem jelentett nagy változást az új szabályozás, mivel a Bankszövetség évekkel korábban, 2009-ben kiadott ajánlása alapján már így is könnyebb volt bankot váltania az ügyfélnek. A pénzintézetek lapunknak úgy válaszoltak, hogy tényleg egyszerűbbé vált az ügyfelek dolga az által, hogy csak a számlaváltási meghatalmazást kell kitölteni a kiszemelt új bankban, és a váltásnak akkor is működnie kell, ha a számlán kívül más üzleti kapcsolat is fennáll az ügyfél és a bank között. Akkor van több papírmunka, ha az ügyfél “válogat” és részleges számlaváltást kér, azaz egyes szolgáltatásokra megtartja a korábbi bankját, míg másokhoz újat keres.

Ugyanakkor egyes banki forrásaink teljesen más véleményen vannak, amely szerint közel sem lett egyszerű a váltás: a kitöltendő számlávalátási meghatalmazás ugyanis annyira bonyolulttá vált, hogy banki ügyintéző legyen a talpán, aki segíteni tud az ügyfélnek a kitöltésben.

Ráadásul a sebtiben meghozott törvény ugyanilyen gyors megfelelést várt el a bankokról is, ami ugyan nem jelentett komoly problémát egyik intézetnek sem, de van, aki szerint ez csak annak köszönhető, hogy nem jelentkeznek százával az ügyfelek. Máskülönben nagyon rossz karácsonyuk lett volna a bizonyos esetekben mankó nélkül maradt ügyintézőknek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
hírlevél
depositphotos