Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az ügyfelek érdekében könnyítettek a lakossági számlaváltás feltételein, mégsem érdekli az embereket. Közel 10 millió ügyfél válthatna olcsóbb vagy előnyösebb számlacsomagra, de a roham elmaradt az első hónapban, szinte alig vágnak bele a számlatulajdonosok. Forrásaink szerint ennek az az oka, hogy az "egyszerűsítés" bonyolultabbá tette a folyamatot. A magáncsőd sorsára jut az egyszerűsített bankváltás is?

Szinte elenyésző azon ügyfelek száma, akik igénybe vették az egyszerűsített bankváltást - derül ki a Privátbankár kérdésére küldött banki válaszokból. Lapunk arra volt kíváncsi, mennyien éltek a lehetőséggel kicsit több, mint egy hónappal a törvény hatályba lépése után, de ahogy arra a legtöbben fogadtak volna, egyáltalán nem özönlötte el a közel 10 millió bankszámla-tulajdonos a pénzintézeteket, hogy mihamarabb olcsóbb, vagy hasznosabb számlákra váltsanak.

Az egyszerűsített bankváltásról szóló szabályok október 29. óta szigorodtak. A legfontosabb újítás, hogy csökkentek a határidők. Az ügyfél helyett a régi és az új bank egymás között intézi a váltást, amihez az ügyfélnek csak egy kérelmet kell leadnia a számlavezető bankjánál ideális esetben. A folyamatra 12 munkanapot kapnak a pénzintézetek.

A legnagyobb kereskedelmi bankok mellett megkérdeztünk két kisebb szereplőt, a Magnetet és a Gránit Bankot, mivel lehetett számítani arra, hogy az olcsó - közel ingyenes - bankszámláikkal ez a két bank lehet a nagy nyertese az új szabályozásnak, de nemhogy náluk nem látható növekedés, de szinte mindenhol elenyésző az érdeklődők száma. Durva becsléssel is kevesebb, mint 700 fő érdeklődött a lehetőség iránt a válaszadók szerint:

OTP Bank: valamelyest nőtt az OTP Bankhoz érkező bankváltási igények száma, naponta 10 körül alakul az igények száma.

K&H Bank: Novemberben 100 alatti ügyfél élt a bankváltás lehetőségével.

Erste Bank: „Az Ersténél a korábbi gyakorlathoz képest nem tapasztaltunk nagyobb érdeklődést bankváltásra vonatkozóan”

UniCredit Bank: "A hatályba lépés óta eltelt időszakban több olyan ügyfél érkezett hozzánk, akik a bankszámlaváltást abból a célból vették igénybe, hogy a csoportos beszedési megbízásaik és állandó átutalásaik átkerüljenek az UniCredit Bankhoz, miközben elenyésző volt azok száma, akik az UniCredit helyett más bankot választottak."

CIB Bank: minimális érdeklődést tapasztalunk az egyszerűsített bankváltás iránt - válaszolták.

Budapest Bank: “A Budapest Banknál az új szabályozás hatályba lépése óta mintegy 20 hozzánk érkező és távozó ügyfél élt a bankváltás lehetőségével.”

MKB Bank: “mindössze pár tucat váltás történt.”

MagNet Bank: “Nem tapasztaltunk drasztikus növekedést a bankváltási hajlandóságban.”

Gránit Bank: pontos választ a mai napra ígértek, frissítjük, amint megjön.

Egyszerűbb, de kinek?

A legtöbb banknál nem jelentett nagy változást az új szabályozás, mivel a Bankszövetség évekkel korábban, 2009-ben kiadott ajánlása alapján már így is könnyebb volt bankot váltania az ügyfélnek. A pénzintézetek lapunknak úgy válaszoltak, hogy tényleg egyszerűbbé vált az ügyfelek dolga az által, hogy csak a számlaváltási meghatalmazást kell kitölteni a kiszemelt új bankban, és a váltásnak akkor is működnie kell, ha a számlán kívül más üzleti kapcsolat is fennáll az ügyfél és a bank között. Akkor van több papírmunka, ha az ügyfél “válogat” és részleges számlaváltást kér, azaz egyes szolgáltatásokra megtartja a korábbi bankját, míg másokhoz újat keres.

Ugyanakkor egyes banki forrásaink teljesen más véleményen vannak, amely szerint közel sem lett egyszerű a váltás: a kitöltendő számlávalátási meghatalmazás ugyanis annyira bonyolulttá vált, hogy banki ügyintéző legyen a talpán, aki segíteni tud az ügyfélnek a kitöltésben.

Ráadásul a sebtiben meghozott törvény ugyanilyen gyors megfelelést várt el a bankokról is, ami ugyan nem jelentett komoly problémát egyik intézetnek sem, de van, aki szerint ez csak annak köszönhető, hogy nem jelentkeznek százával az ügyfelek. Máskülönben nagyon rossz karácsonyuk lett volna a bizonyos esetekben mankó nélkül maradt ügyintézőknek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Pénzügyi szektor Rábólintott az MNB az új szuperbank tagjait érintő vételi ajánlatra
MTI | 2021. január 15. 17:49
Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. által az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényeire vonatkozó kötelező nyilvános vételi ajánlatot, a részvényeseknek január 19-től február 17-ig van lehetőségük elfogadni az ajánlatot - közölte az MKB és a Takarék Jelzálogbank a tőzsde honlapján pénteken.
Pénzügyi szektor Vizsgálódott az MNB - ezért bírságolták meg a Groupamát
Privátbankár.hu | 2021. január 12. 11:10
A Magyar Nemzeti Bankrendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a Groupama Biztosító Zrt.-nél (Groupama). A vizsgálat 2017 májusától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését.
Pénzügyi szektor Csökkent a hazai biztosítási alkuszok száma
Csabai Károly | 2021. január 6. 15:55
A biztositas.hu weboldalt üzemeltető társaság december 31-ével beolvadt anyacégébe, a Netrisk.hu Kft-be, amellyel egyidejűleg az utóbbi neve Első Online Biztosítási Alkusz Kft-re változott. Kérdés, az utóbbi években az online piacon gyakorlatilag egyeduralkodó két társaságból maradt egy mennyire tudja megőrizni a pozícióját Mészáros Lőrinc gőzerővel terjeszkedő cégével, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft-vel szemben.
Pénzügyi szektor Még közelebb kerültünk a gigabank elindulásához
Privátbankár.hu | 2020. december 31. 09:09
Kötelező nyilvános vételi ajánlatot nyújtott be a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. a banki papírokra.
Pénzügyi szektor Sorvezetőt küld a bankoknak az MNB több fontos új szabályról
Privátbankár.hu | 2020. december 28. 13:34
A hazai bankokat érintő több fontos döntésről és szabályról tájékoztatót küld a Magyar Nemzeti Bank az érintetteknek.
Pénzügyi szektor Bankárélet a pandémia alatt: valaki rászokott a kerékpárra, más Rúzsa Magdival publikált receptkönyvet
Csabai Károly | 2020. december 27. 06:34
A koronavírus-járvány miatt számos hobbinknak, kedvenc szórakozásunknak sem hódolhatunk. Nem járhatunk például úszni, terembe kosarazni, vagy squasholni, most télen pedig síelni, de moziba vagy színházba sem. A hazai bankok, hitelintézetek vezetőinél érdeklődtünk, ők hogyan vészelik át e nehéz napokat, van-e olyan tevékenységük, amelyeket nem űzhetnek, s a kényszer szülte helyzetben belevágtak-e esetleg másba.
Pénzügyi szektor Már működik a Magyar Bankholding Zrt.
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 16. 07:17
Ténylegesen is elindult a működés, azaz létrejött Magyarország második legnagyobb bankcsoportja.
Pénzügyi szektor Megválasztották Mészáros Lőrinc bankjának új vezetőjét
Privátbankár.hu | 2020. december 14. 13:32
Ahogy azt lapunk elsőként kilátásba helyezte, a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő hitelintézet elnök-vezérigazgatói posztjáról lemondott Balog Ádám helyére a mai rendkívüli közgyűlésen Barna Zsoltot választották, 2021. január 1-jétől, miután megkapta ehhez a Magyar Nemzeti Bank engedélyét.
Friss
hírlevél