TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Márciusban a háztartások törlesztették hiteleiket, és újabb százmilliárdot vettek ki a bankbetétekből, a cégeknél hasonló folyamatok zajlottak.

A devizahiteleinket törlesztettük

A háztartások hitelállománya tranzakciókból adódóan szezonálisan igazítva 16,8 milliárd forintos, míg a szezonális igazítás nélküli adat 22 milliárd forintos csökkenést mutatott. A szezonálisan nem igazított adatok változása a forinthitelek 9,92  milliárd forintos tranzakciós növekedéséből, illetve a devizahitelek 31,9 milliárd forintos tranzakciós csökkenéséből tevődött össze. 

Márciusban a háztartások által felvett új forint lakáscélú és személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója csökkent, míg a szabad felhasználású jelzáloghiteleké enyhén emelkedett. A forint lakáscélú hitelek szezonálisan igazított új szerződéses értékei emelkedtek, míg a szabad felhasználású jelzáloghiteleké és a személyi hiteleké nem változtak számottevően az előző hónaphoz képest. 

107 milliárdot vittünk el bankokból

A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően szezonálisan igazítva 33,8 milliárd forinttal, míg szezonális igazítás nélkül 107 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 111,4 milliárd forint nettó betétkivonás, míg a devizabetétek esetében 4,4 milliárd forint nettó betételhelyezés történt.

A háztartások betételhelyezéseiA háztartások forint és euró betéteinek átlagos kamatlábai és a szezonálisan igazított új szerződéses értékei is csökkentek. 

A cégek is törlesztettek

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya csak a tranzakciókat figyelembe véve szezonálisan igazítva 4,1 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 29,3 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya tranzakcióból eredően 13,3 milliárd forinttal nőtt, a devizahitelek állománya 41,1 milliárd forinttal mérséklődött. A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya 1,4 milliárd forinttal csökkent.

A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos kamatlába az 1 millió euró érték alatti forinthitelek esetén csökkent, míg az 1 millió euró érték feletti forinthitelek esetén a kamatlábak emelkedése volt tapasztalható. Az 1 millió euró alatti és feletti euróhitelek átlagos kamatlábai emelkedtek. 

A cégek is kivették a bankból pénzüket

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – a szezonálisan igazított adatok szerint 28,6 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 41,6 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 15,7 milliárd forint, míg devizabetéteik esetében 25,9 milliárd forint nettó betétkivonásra került sor. 

A nem pénzügyi vállalatok forint és euró betéteinél az átlagos kamatlábak csökkenése volt tapasztalható. A szezonálisan igazított új szerződéses értékek a forint betétek esetében emelkedtek, míg az euró betétek esetében enyhén mérséklődtek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Makro / Külgazdaság Az őszi szünetben fertőtlenítési nagytakarítást végeznek az iskolákban
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 13:09
A mai tájékoztatón szó esett arról, hogy minden eddigi csúcsot megdöntött a halálozási arányszám, hogy álfertőtlenítők akarnak bejutni ingatlanokba, s hogy az antigén gyorstesztek hasonló eredményességgel alkalmazhatók, mint a PCR-tesztek.
Makro / Külgazdaság Nagy dilemma előtt áll az MNB
Csabai Károly | 2020. október 20. 10:37
Merthogy a már-már rekordszintre gyengülő forintnak jól jönne, ha a jegybank egy kamatemeléssel növelné a vonzerejét, azaz a befektetők vennének belőle, aminek hatására emelkedhet az árfolyama. A szeptemberben váratlanul nagyot esett infláció viszont azt tenné lehetővé a bankok bankjának, hogy csökkentse a kamatokat, ami a források (még) olcsóbbá válásán keresztül hozzájárulhatna a koronavírus-járvány miatti gazdasági zuhanás tompításához. Logikusnak tűnik, hogy e két ellentétes hatás eredőjeként az MNB semmit nem lép, azaz minden marad a régiben. Arra azonban, hogy ez valóban így lesz-e, mégsem érdemes mérget venni.
Makro / Külgazdaság Folyamatosan nő a koronavírusos betegek száma Amerikában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 06:51
A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatainak tanúsága szerint az Egyesült Államok 48 tagállamában folyamatosan emelkedik a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a Covid-19-ben megbetegedettek száma.
Makro / Külgazdaság Fontos döntést hozhatnak meg a parlamentben ma
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 06:36
Az Országgyűlés ma 2021 nyaráig meghosszabbíthatja a koronavírus-járvány miatt elrendelt hiteltörlesztési moratóriumot.
Makro / Külgazdaság A Trump-Biden csata: új munkahelyek millióit ígérik
Wéber Balázs | 2020. október 20. 06:07
Két hét múlva kiderül, hogy továbbra is Donald Trump fogja-e kormányozni a világ talán legbefolyásosabb országát, vagy egy sok mindent megélt 77 éves politikus, Joe Biden veszi át tőle a kormányrudat. Sorozatunk előző részében a jelöltek adó- és kereskedelem-politikáját veséztük ki, most pedig azt nézzük meg, hogy milyenek az esélyeik, és miként tartanák életben a munkaerőpiacot.
Makro / Külgazdaság A parlamenti többség megszavazta a Kúria új elnökét
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 19. 19:16
Hiába tiltakozott az ellenzék, a kormánypárti többség megszavazta a Kúria új elnökének Varga Zsolt Andrást. 
Makro / Külgazdaság Hiába mentek fel az árak, nem csökken a benzin adója
Király Béla | 2020. október 19. 16:04
Az adózás szempontjából túl olcsó volt az olaj, így 2020 negyedik negyedévében is marad a magasabb adótétel az üzemanyagok esetében.
Friss
hírlevél