<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Márciusban a háztartások törlesztették hiteleiket, és újabb százmilliárdot vettek ki a bankbetétekből, a cégeknél hasonló folyamatok zajlottak.

A devizahiteleinket törlesztettük

A háztartások hitelállománya tranzakciókból adódóan szezonálisan igazítva 16,8 milliárd forintos, míg a szezonális igazítás nélküli adat 22 milliárd forintos csökkenést mutatott. A szezonálisan nem igazított adatok változása a forinthitelek 9,92  milliárd forintos tranzakciós növekedéséből, illetve a devizahitelek 31,9 milliárd forintos tranzakciós csökkenéséből tevődött össze. 

Márciusban a háztartások által felvett új forint lakáscélú és személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója csökkent, míg a szabad felhasználású jelzáloghiteleké enyhén emelkedett. A forint lakáscélú hitelek szezonálisan igazított új szerződéses értékei emelkedtek, míg a szabad felhasználású jelzáloghiteleké és a személyi hiteleké nem változtak számottevően az előző hónaphoz képest. 

107 milliárdot vittünk el bankokból

A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően szezonálisan igazítva 33,8 milliárd forinttal, míg szezonális igazítás nélkül 107 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 111,4 milliárd forint nettó betétkivonás, míg a devizabetétek esetében 4,4 milliárd forint nettó betételhelyezés történt.

A háztartások betételhelyezéseiA háztartások forint és euró betéteinek átlagos kamatlábai és a szezonálisan igazított új szerződéses értékei is csökkentek. 

A cégek is törlesztettek

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya csak a tranzakciókat figyelembe véve szezonálisan igazítva 4,1 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 29,3 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya tranzakcióból eredően 13,3 milliárd forinttal nőtt, a devizahitelek állománya 41,1 milliárd forinttal mérséklődött. A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya 1,4 milliárd forinttal csökkent.

A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos kamatlába az 1 millió euró érték alatti forinthitelek esetén csökkent, míg az 1 millió euró érték feletti forinthitelek esetén a kamatlábak emelkedése volt tapasztalható. Az 1 millió euró alatti és feletti euróhitelek átlagos kamatlábai emelkedtek. 

A cégek is kivették a bankból pénzüket

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – a szezonálisan igazított adatok szerint 28,6 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 41,6 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 15,7 milliárd forint, míg devizabetéteik esetében 25,9 milliárd forint nettó betétkivonásra került sor. 

A nem pénzügyi vállalatok forint és euró betéteinél az átlagos kamatlábak csökkenése volt tapasztalható. A szezonálisan igazított új szerződéses értékek a forint betétek esetében emelkedtek, míg az euró betétek esetében enyhén mérséklődtek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor „sötét lova” a francia elnökválasztáson
Káncz Csaba | 2021. október 17. 17:42
Eric Zemmour jelenleg kétségtelenül Franciaország legnagyobb politikai szenzációja és személye a jövő évi elnökválasztás “sötét lova”. Ahogyan Trump kampánya mögött ott állt a Fox News televíziós csatorna, úgy Zemmournak most támaszt ad a CNews TV csatorna. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Javában számolják, ki lehet Orbán Viktor ellenfele
Privátbankár.hu | 2021. október 17. 13:14
Fél 3-tól jöhetnek az első részeredmények az ellenzéki előválasztás szombat este lezárult második fordulójáról. Az viszont már ismert, hogy 662 ezren szavaztak.
Makro / Külgazdaság Szerbiából kaphat ajánlatot Paks 2-re Orbán Viktor
Varga Szilveszter | 2021. október 17. 12:11
Az energiaválság volt az egyik fő témája annak az interjúnak, amelyet a szerb elnök péntek este adott a belgrádi Prva Televízónak. Aleksandar Vučić az interjú jelentős részét az energiaválságnak szentelte, ezzel kapcsolatban jelentette be, hogy Szerbia szeretne beszállni a Paks 2 atomerőmű megépítésébe. Ennek előzménye is volt: a szerb elnök a napokban arról beszélt, hogy Szerbia nem épít atomerőművet, mert nincs rá pénze - mutat rá a BALK.
Makro / Külgazdaság Várólistára kerülhetnek az új autót vásárlók
MTI | 2021. október 17. 10:40
Több mint 250 ezerrel kevesebb személyautót gyártanak az idén a chipek hiánya miatt Csehországban, ez a cseh autóipar számára mintegy 200 milliárd koronás (2800 milliárd forint) veszteséget jelent - közölte a cseh autóipari szövetség vasárnap.
Makro / Külgazdaság Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia
Mester Nándor | 2021. október 17. 06:07
Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.
Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
hírlevél
depositphotos