<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Moszul bevétele nagyon sok emberáldozattal járhat – állítja több német lap. Az Iszlám Állam ugyanis rendkívül sok csapdát és bombát helyezett el a városban, ráadásul szervezete a veszteségek ellenére is érintetlen maradt, és bevételei is maradtak bőven. Ha kutyaszorítóba kerülnek, az viszont nagy baj lehet.
(Kép Abu Mohammed al-Adnaniról, az IÁ szóvivőjéről. Forrás:MTI/AP/Internet)

Házról házra történő kemény harcra kell felkészülni Moszulban az Iszlám Állam (IÁ) ellen – jósolják német lapok, mint a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a Die Welt. Az első iraki csapatok elérték a város határait, legalábbis a saját állításuk szerint, valamint a CNN amerikai hírtelevízió információi alapján, bár a német lap (FAZ) maga is érezhetően óvatos a friss harctéri jelentésekkel kapcsolatban.

Annyi bizonyos, hogy október 17-én kezdődött az észak-iraki város visszafoglalása elleni hadművelet, ami nagyon fontos lépése lehet az Iszlám Állam elleni harcoknak. (A témáról már sokszor írtunk, ezeket az írásokat érdemes elolvasni.) Annak ellenére, hogy a pozitív hozzáállást szívesen alkalmazzák mindenféle hadi propagandában, mégis általános az az álláspont a fő vonalú német sajtóban, hogy város bevétele nem lesz éppen egy fáklyásmenet.

Különösen ijesztő a Die Welt cikke, amely „Miért fenyeget Moszulban példátlan vérfürdő” címmel jelent meg. A cikk lényege, hogy a síita Has-al-Sabi milícia is beavatkozott a harcokba, természetesen ugyanúgy Allah nevében, mint a szunnita Iszlám Állam. A kérdés, hogy hagynak-e menekülési útvonalat a terroristáknak, mert ha nem, annak valószínűleg sok ezer ártatlan áldozata lesz majd – állítják.

Hogy van-e, lesz-e ilyen folyosó, arról korábban egymásnak ellentmondó jelentések jöttek, a többségük szerint igen, az iraki csapatok legalábbis terveztek ilyet. Éppen ezt a folyosót veszélyezteti állítólag az említett síita milícia, és – a Frankfurter Allgemeine megfogalmazása szerint – ezzel a második Aleppót, egy aleppói jellegű kilátástalan poklot idézhet elő.

A korábbi városostromok során, például Falludzsában és Ramadiban volt ilyen folyosó, az Iszlám Állam harcosainak volt hová visszavonulniuk. Moszulban azonban állítólag minden korábbinál komolyabb védelmi intézkedéseket tesznek az IÁ harcosai, rengeteg aknát, robbanó csapdát, alagutat, robbanó járművet, öngyilkos terroristát készítettek elő.

Moszulnak nem csak stratégiai, katonai és gazdasági jelentősége van, de még szimbolikus is: 2014-ben itt kiáltotta ki az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetője a kalifátust. A város korábbi 3,5 milliós lakosságának pedig állítólag még a fele ott maradt. Állítólag csak 4-5 ezer IÁ-s harcos védi a várost, de eddig példátlan védelmi intézkedéseket tettek, például a Tigris folyó mindkét partján 350-350 autóbomba várja a nemsokára következő támadást.

A cikk szerint hiába öltek meg az utóbbi időben az Iszlám Állam 43 vezetőjéből 42 személyt, a szervezet működésképes maradt, és anyagi forrásai sem merültek ki, most is havi 250 millió dollár bevétele van.

Az érintett polgári lakosok nagy száma miatt sokan attól is tartanak, hogy a Moszul bevételéért folytatott harcok egy újabb, komoly menekülthullámot indíthatnak el Európa felé.

Makro / Külgazdaság Ukrajna vagy Oroszország bírja tovább a vérontást? Klasszis Podcast
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 19:03
Az orosz-ukrán háború óriási emberi és anyagi veszteségeket követel mindkét oldalon. Míg azonban Oroszország tartalékai óriásiak, Ukrajna könnyebben kimerülhet, a hatalmas nemzetközi támogatás ellenére is. Az e heti Klasszis Podcastben munkatársaink, Litván Dániel, Mester Nándor és Wéber Balázs járták körbe az orosz-ukrán háború aktuális gazdasági, katonai és politikai kérdéseit, érintve a média felelősségét is. 
Makro / Külgazdaság Nem tudják megállítani az oroszokat Bahmutnál, bezárulhat a gyűrű a város körül
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 17:39
Mindent elpusztít az orosz tüzérség, az ukránoknak nincs elég lövege és lőszere válaszolni. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Nagyot bukott Orbán Viktor szövetségese
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 16:43
Nem hivatalos adatok szerint magabiztosan nyert Petr Pavel a cseh elnökválasztás második fordulójában.
Makro / Külgazdaság Orosz sugallatra ugraszthatták egymásnak Svédországot és Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 15:42
Moszkvába vezetnek a szálak a Svédország NATO-csatlakozását is veszélybe sodró Koránégetés ügyében.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen megint kemény nyilatkozatot tett
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 14:08
Nincs visszatérés az orosz energiahordozókhoz az Európai Bizottság elnöke szerint.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály 4 százalék feletti növekedésre számít idén
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 13:22
A GDP-bővülést az ipar, az építőipar és a beruházások erősödő teljesítménye is húzhatja a pénzügyminiszter szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb lövöldözés Izraelben, 13 éves palesztint támadót lőttek le a biztonsági erők
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 12:36
A tegnap esti véres merénylet után újra dörögtek a fegyverek Jeruzsálemben.
Makro / Külgazdaság Putyin kénytelen mobil krematóriumokat használni
Mester Nándor | 2023. január 28. 11:46
Furcsaságok és különlegességek a háborúban.
Makro / Külgazdaság "A halál nagykövetei" - újabb nemzetközi szervezetbe szálltak bele keményen az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 11:29
Ukrajna kampányt indított, hogy ne indulhassanak orosz sportolók a 2024-es olimpián.
Makro / Külgazdaság Fél szemmel Orbán Viktor is ezeket a híreket figyeli, van miért izgulnia
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 10:31
Nagyon magas lehet a részvétel a csehországi elnökválasztás második fordulójában, a magyar kormányfőnek sem mindegy, hogy ki nyer.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG