Moszul
Makro / Külgazdaság A nap képe: szétbombázott városba vitt ajándékot a Mikulás 
Privátbankár.hu | 2018. december 27. 09:25
Némi késéssel a romhalmazzá lőtt Moszulba is megérkezett a Mikulás.
Makro / Külgazdaság Ellentámadásba lendült az Iszlám Állam – méretes orosz csapdába futhatnak 
Fellegi Tamás | 2017. augusztus 31. 06:07
Az Eufrátesz partján ellentámadást indított az Iszlám Állam, és 2-3 nap alatt meglepően sokat jutottak előre. Ez az utóbbi időben szokatlan, hisz az orosz részvétellel és irányítással zajló hadműveletek nem szoktak ilyen lehetőséget adni az ellenségnek. Nem is gondoljuk, hogy véletlen a dolog, egy ügyesen kigondolt orosz tervet sejtünk mögötte.
Makro / Külgazdaság Egyre biztosabb: a végét járja az Iszlám Állam 
Privátbankár.hu | 2017. július 10. 08:31
Moszul visszafoglalásával kulcspozíciót veszített el a terrorszervezet, amelynek népszerűsége és területe a kalifátus három éve alatt folyamatosan csökkent. Az IHS Markit szakértői szerint az Iszlám Állam bár heves csatákat vív, a negyedik évfordulót már jó eséllyel nem éli meg.
Makro / Külgazdaság Sztálingrádi csatával ért véget az Iszlám Állam iraki uralma 
Privátbankár.hu | 2017. július 9. 11:22
Kilenc hónapos városi harcban sikerült visszavívni az észak-iraki Moszul városát az Iszlám Állam legelszántabb erőitől. Ez a város volt szívük csücske, nem véletlenül: ha valahol, itt lehetett volna támogatottságuk, ha nem teljesen eszementek. Mindazonáltal Moszul volt az egyetlen igazi nagyváros, ami pár éves uralkodásuk alatt a birtokukba került.
Makro / Külgazdaság Irak nagyon gyúr a végső győzelemre 
Privátbankár.hu | 2017. július 8. 14:24
Órákon belül megszűnhet Moszul városában az Iszlám Állam utolsó fegyvereseinek ellenállása is, állítja az iraki haderő.
Makro / Külgazdaság Az Iszlám Állam elpusztította a híres mecsetet, hogy ne kelljen feladnia 
Privátbankár.hu | 2017. június 22. 12:54
Tegnap este, miután Moszul városának utolsó utcáit is kezdték elveszteni, a dzsihádisták felrobbantották az al-Nuri mecsetet, ahol 3 éve kikiáltották államukat.
Makro / Külgazdaság Zsugorodik az Iszlám Állam, de hol a kalifa? 
Fellegi Tamás | 2017. június 16. 06:07
Az Iszlám Állam létrehozása egy ember nevéhez követhető, ugyanúgy, ahogy a náci Harmadik Birodalomé Hitleréhez. Abu Bakr al-Bagdadiról van szó, aki Szíria és Irak nagy területeinek elfoglalása után kalifának minősítette magát. Most azonban kalifátusa zsugorodik, ő maga menekül, fején vérdíj. Hol lehet, túlélheti-e államát?
Makro / Külgazdaság Egy dolog, amit Trump jól csinál – végre megindult az ostrom 
Fellegi Tamás | 2017. június 7. 06:07
Napok óta ütik-vágják az Iszlám Államot minden irányból, így nap mint nap óriási területeket veszít. Tegnap azonban a kurd-arab koalíció erős amerikai támogatással megkezdte Rakka, a kalifátus szíriai kvázi fővárosának visszafoglalását. Reményeik szerint ez sétagalopp lesz Moszul nyolc hónapos ostromához képest.
Makro / Külgazdaság Mindenkinek sürgős lett: verik az Iszlám Államot 
Fellegi Tamás | 2017. május 30. 06:07
Iraki részről folyamatos a harc a dzsihádisták ellen, de most hirtelen az orosz támogatású szír kormányerőknek is eszébe jutott, hogy most már az Iszlám Állam ellen kéne harcolni, és két helyen nagy erőkkel neki is kezdtek. Az amerikai védelmi miniszter szerint pedig élő dzsihádista ki nem juthat, hogy aztán máshol robbantson.
Makro / Külgazdaság Iraki támadás Moszul belvárosának bevételére 
Privátbankár.hu | 2017. május 27. 10:52
Az Iszlám Állam már csak egy 5 négyzetkilométeres területet tart megszállva Moszul belvárosában, most az iraki hadsereg onnan is kifüstöli őket.
Makro / Külgazdaság Látványosan fogynak el az Iszlám Állam utolsó használható területei 
Fellegi Tamás | 2017. május 24. 06:06
Mostanában kevesebb szó esik az Iszlám Állam elleni harcról, pedig az a lényeges területeken meglepően jól halad. Moszulban már csak egy zsebkendőnyi területük van, Rakka körül a kurd vezetésű ostromgyűrű szorul köréjük, ezen túl már csak a sivatag marad nekik. Mindezt most térképen is megmutatjuk.
Makro / Külgazdaság Végéhez közeledik a sztálingrádi óta leghosszabb ostrom 
Fellegi Tamás | 2017. május 16. 17:02
Belendült az iraki hadsereg Moszulnál: a hónap eddigi részében igen hevesen támadták az Iszlám Állam maradéka által uralt részeket, és most már nap mint nap hatalmas szeleteket szereznek vissza, már csak 12 négyzetkilométer van ellenséges kézen. Ramadánig végezni akarnak a csatával.
Makro / Külgazdaság Közel a háború vége – végleg kiűzik a terroristákat Moszulból? 
Privátbankár.hu | 2017. május 1. 09:42
Egy iraki parancsnok szerint május végére írmagja sem marad az Iszlám Államnak a városban.
Makro / Külgazdaság Menekülnek a süllyedő hajóról az Iszlám Állam nyugati zsoldosai 
Fellegi Tamás | 2017. április 28. 06:06
Az utóbbi időben megnövekedett azoknak a külföldi, köztük brit és amerikai állampolgároknak a száma, akik most próbálják maguk mögött hagyni az összeomló kalifátust. Sokukat már a török határon elfogják: szó sincs róla, hogy az egy-két éves randalírozás után csak úgy haza lehetne menni, jobb esetben békés polgárnak, rossz esetben hazai terroristának.
Makro / Külgazdaság A szír diktátor versenyt futna Amerikával az Iszlám Állam utolsó darabjáért 
Fellegi Tamás | 2017. március 13. 06:07
Rég hallatott magáról Aszad elnök, de most ellentmondásokkal teli kijelentéseket tett egy kínai tévécsatornának adott interjúban. Amerika megszálló hatalom Szíriában, de azért Aszad várja, hogy segítsen kiűzni az Iszlám Államot, melynek területeit ő maga is elfoglalná, orosz segítséggel.
Makro / Külgazdaság Trump amerikai erősítést küld Szíriába, hogy ott is végezzen az Iszlám Állammal 
Fellegi Tamás | 2017. március 10. 06:08
Amerika egy 400 fős tüzérségi egységgel erősíti meg eddig 500 fős szíriai egységét, hogy segítséget nyújtsanak az Iszlám Állam szíriai fővárosának, Rakkának a helyi erők általi körülzárásához, majd felszabadításához. Az iraki Moszul nyugati felének ostroma is jól halad, érik Trump első igazán nagy dobása: az Iszlám Állam véső megsemmisítése.
Makro / Külgazdaság Meglepően jól halad Moszul ostroma – Irak búcsúzik az Iszlám Államtól 
Fellegi Tamás | 2017. február 28. 06:07
Csak egy hete indult meg az iraki Moszul város nyugati felének ostroma, és az ostromló erők máris egy kilométerre vannak a belvárostól. Ha így haladnak, hamarosan búcsút mondhat Irak az Iszlám Államnak, és amerikai parancsnok szerint fél éven belül Szíriában és hasonló sorsra jutna a dzsihádista szervezet.
Makro / Külgazdaság Megindult a roham az Iszlám Állam utolsó iraki bázisa ellen 
Fellegi Tamás | 2017. február 20. 06:07
Megkezdődött Moszul nyugati, még a dzsihádisták kezén lévő felének ostroma, és ennek vélhető sikere esetén az Iszlám Állam teljesen megszűnik Irakban. Ami nem sikerült Obamának, most Trump első hadi sikere lehet, hisz a harcoló koalíciót az amerikaiak vezetik. Az iraki miniszterelnök a polgári lakosság kímélését kérte a hadseregtől a sztálingrádi jellegűnek ígérkező csatában.
Makro / Külgazdaság Tonnaszám érkezik a segítség a Moszulba 
Privátbankár.hu | 2017. január 9. 15:28
Az Európai Unió humanitárius segélyt juttat a közel-keleti országba.
Makro / Külgazdaság Lassan elesik az Iszlám Állam utolsó fellegvára 
Privátbankár.hu | 2017. január 5. 16:35
Moszul mintegy háromnegyedéből már sikerült kiverni a terroristákat, az iraki vezetés szerint családostul menekülnek a dzsihadisták.
Makro / Külgazdaság Újra lendületet kapott az Iszlám Állam utolsó bástyájának ostroma 
Fellegi Tamás | 2017. január 2. 16:31
Több mint két hónapja tart az iraki Moszul ostroma, és noha a város környékét könnyen visszafoglalták az Iszlám Államtól, magában a városban elakadt az akció. El lehetne gyorsan is foglalni a várost, mint a szír hadsereg Aleppót, de ez óriási civil veszteséggel járna. Marad a lakosságkímélő megoldás, és mintha most kezdene fogyni a védők ereje.
Makro / Külgazdaság Közel a két ostromlott arab nagyváros eleste 
Fellegi Tamás | 2016. december 7. 06:06
Teljes erővel zajlik Aleppó és Moszul ostroma, és mindkettő sikerrel. A nagy különbség csak az, hogy míg Moszul felszabadítását az Iszlám Állam uralma alól az egész világ üdvözli, Aleppónak a szír diktátor általi visszaszerzése megosztja a nemzetközi közösséget, nem beszélve Szíria lakosságáról.
Makro / Külgazdaság Bezárult az ostromgyűrű Moszul körül - az Iszlám Állam az utolsókat rúgja 
Fellegi Tamás | 2016. november 25. 06:07
Végre sikerült az ostromló erőknek elvágni Moszult és a tőle nyugatra fekvő területet az Iszlám Állam többi maradványától, melyekből már csak a szíriaiak említésre méltóak, ott is leginkább Rakka városa. Így a moszuli katlanból se ki, se be, nincs utánpótlás és nincs menekülés. Már csak autóbombás merényletekre futja a dzsáhádistáknak.
Makro / Külgazdaság Az Iszlám Állam végórái: a kalifa a hitleri halált választja 
Privátbankár.hu | 2016. november 17. 06:06
Miközben az iraki-kurd-amerikai koalíció Moszult ostromolja és egyre több városrészt szerez meg, az Iszlám Állam vezetője kétségbeesetten bujkál, és egyre nagyobb paranoia lesz úrrá rajta, már saját embereiben is egyre kevésbé bízik. A régi szép napokon mereng, mikor Irak egyharmadát birtokolta.
Makro / Külgazdaság Közel egymillió menekült jöhet Moszulból - az Iszlám Állam fővezére is ott rekedt? 
Privátbankár.hu | 2016. november 2. 13:20
Kurdisztán fővárosának polgármestere szerint 800 ezer újabb menekült is érkezhet Moszul városából, akik egy része Európát is célba veheti. Sorra épülnek a menekülttáborok, eddig 40 ezer ember érkezett, pedig a harcok nem is a városban folynak. Az Iszlám Állam önjelölt kalifája is a városban maradhatott.
Makro / Külgazdaság Obama szépít: az Iszlám Állam egy fél városnyira zsugorodott Irakban 
Fellegi Tamás | 2016. november 2. 06:05
A helyzet a Harmadik Birodalom végóráira hasonlít, amikor Berlin belvárosára zsugorodott Hitler hatalma. Most ugyanez történik az Iszlám Állammal Moszulban. A városért vívott csata sikeresen halad, az amerikai elnök helyrehozza azt a kárt, amit az iraki kérdés sok éven át tartó elhibázott kezelése okozott.
Makro / Külgazdaság Százával állnak készen az autóbombák? Példa nélküli vérfürdőről beszélnek 
Privátbankár.hu | 2016. október 31. 18:24
Moszul bevétele nagyon sok emberáldozattal járhat – állítja több német lap. Az Iszlám Állam ugyanis rendkívül sok csapdát és bombát helyezett el a városban, ráadásul szervezete a veszteségek ellenére is érintetlen maradt, és bevételei is maradtak bőven. Ha kutyaszorítóba kerülnek, az viszont nagy baj lehet.
Makro / Külgazdaság Megvan a jelentkező, aki Szíriában is leszámol az Iszlám Állammal 
Fellegi Tamás | 2016. október 28. 06:05
Úgy tűnik, Obama elnök komolyan gondolja, hogy hivatali ideje alatt felszámolja az Iszlám Államot. Az utolsó iraki állásuk, Moszul ostroma már zajlik, és most végre megszületett a döntés szíriai központjuk, Rakka felszabadításáról is. Nem is akárkire bíznák a munka a dandárját: a törökökre.
Makro / Külgazdaság Közeleg a vég – álruhában menekülnek a terroristák 
Privátbankár.hu | 2016. október 26. 14:48
Borotválva és az egyenruhát eldobva próbálnak elvegyülni az IÁ katonái a civilek között.
Makro / Külgazdaság Keveslik az irakiak és a kurdok az égi áldást 
Fellegi Tamás | 2016. október 24. 06:05
Az Iszlám Állam Irakból való kiszorításában végig döntő erőt játszott a koalíciós, elsősorban amerikai légierő, amely a harcoló alakulatok előtt az ellenség jelentős részét megsemmisítette. Most, hogy az utolsó és legnagyobb csata zajlik Moszul városáért, a földi erők keveslik a légitevékenységet, szerintük az jóval csekélyebb, mint a korábbiakban.
Makro / Külgazdaság Ők lesznek a moszuli ostrom aduászai? 
Privátbankár.hu | 2016. október 21. 17:44
A törökökre számít az Egyesül Államok az Iszlám Állam elleni harcban.
Makro / Külgazdaság Gyorsabban zúzzák össze az Iszlám Államot, mint tervezték 
Fellegi Tamás | 2016. október 21. 06:05
Hétfőn indult az észak-iraki Moszul városának felszabadítása, és egyelőre magába a városba még nem törtek be az ostromló erők, a város környékét azonban rendkívül gyorsan veszik birtokba. Mind az iraki, mind a kurd hadsereg hatékonyan üzemel, komoly tapasztalatot szereztek a lassan két éve tartó harcokban.
Makro / Külgazdaság Eljött az Iszlám Állam végórája Irakban 
Fellegi Tamás | 2016. október 18. 08:00
Hosszú előkészítés után megindult a Moszul városának felszabadítását célzó hadművelet. A harc az iraki hadseregre hárul, de hozzájuk nagy erőkkel csatlakozik az immáron önálló kurd hadsereg, és az egész akciót amerikaiak irányítják. Innen már nem marad esélye az Iszlám Államnak, két év után kiszorul Irakból.
Makro / Külgazdaság Iraki-török háborúval fenyeget az iraki miniszterelnök 
Fellegi Tamás | 2016. október 6. 06:06
Al-Abadi iraki miniszterelnök megfenyegette Törökországot, hogy ha továbbra is katonákat állomásoztat Irak területen, akár regionális háborút is kockáztat. A helyzetet színesíti, hogy a szóban forgó terület jórészt az iraki Kurdisztán területén található, ahol Iraknak semmilyen tényleges befolyása nincs.
Makro / Külgazdaság Irakban az Iszlám Állam utolsó bástyájának ledöntésére készülnek 
Fellegi Tamás | 2016. július 13. 06:05
Egy hatalmas városért kell még megküzdeni, Moszulért, és ez nem lesz sétagalopp. Kell hozzá a szuperhatalmi segítség: Amerika több száz katonát küld, hogy irányítsák a harcot. Eddig sikeres volt a hadjárat, és ha Moszult beveszik, vége az Iszlám Államnak Irakban. Akkor viszont békét kell kötni, de nem olyat, mint Szaddam után.
Makro / Külgazdaság 40 nap maradt az Iszlám Állam kifüstölésére 
Fellegi Tamás | 2016. június 10. 06:05
Irakban Falludzsa városának ostroma nemrég indult meg, de nem lehet sokáig húzni az időt. Ramadán végén ugyanis visszatérnek az iraki honatyák, és ha nem bizonyít a jelenlegi, mérsékelt, általánosan elfogadott miniszterelnök, jöhet megint a zűrzavar. Abból pedig már elege van mindenkinek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG