4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A helyzet a Harmadik Birodalom végóráira hasonlít, amikor Berlin belvárosára zsugorodott Hitler hatalma. Most ugyanez történik az Iszlám Állammal Moszulban. A városért vívott csata sikeresen halad, az amerikai elnök helyrehozza azt a kárt, amit az iraki kérdés sok éven át tartó elhibázott kezelése okozott.

Még csak a harmadik hetébe lépett a Moszul felszabadításáért indított csata, az iraki erők immár a város területén harcolnak, ahová a keleti oldalról törtek be. Most már sejteni lehet, hogy a hadművelet nem csak sikeres lesz, de a végtelenségig sem fog elhúzódni. Az Iszlám Állam jó eséllyel már csak emlék lesz Irakban, amikor Obama távozik az elnöki pozícióból januárban.

Örökség

Nagyon kell ez neki, hisz 8 évvel ezelőtti hatalomra jutása után nem tudta kezelni az ifjabb Bush elnöktől örökölt iraki kérdést. Bush 2003-ban döntötte meg Szaddam Husszein diktatúráját, és abban bízott, hogy hamar létrejön egy demokratikus Irak. Nem így történt, az ország két vallási csoportja, a szunniták és a síiták egymásnak estek, miközben az ott lévő amerikai erők létszámát csökkentették, mivel senki sem számított elhúzódó megszállásra.

Elbaltázta

Obama ezt a startégiét folytatta, sőt meghirdette az amerikai erők teljes kivonását. Mielőtt erre sor került volna, 2011 decemberében a Fehér Házban sajtótájékoztatót tartott az akkori, utóbb igen sok gondot okozó iraki miniszterelnökkel, al-Malikival. Maliki síita volt, és brutálisan fellépett a szunniták ellen, megágyazva egy polgárháborúnak, majd a szélsőséges Iszlám Állam térnyerésének. Obama azonban megpróbálta ezt másként látni, akkor azt hangsúlyozta, hogy az iraki kormány egységet teremt, hatékony, független és átlátható intézményrendszert hoz létre.

A valóság azonban nem is állhatott volna távolabb ennél. Az utolsó amerikai katona távozása után Maliki gyilkossággal vádolta szunnita alelnökét, aki száműzetésbe kényszerült. A szunnita lakosságnak pedig azt üzente, jobb, ha távol maradnak a politikától. Az Obama-kormányzat közben homokba dugta a fejét, nem akart foglalkozni Irakkal. Az pedig közben anarchiába süllyedt, a szunniták lázadtak, és ezt a helyzetet használták a szélsőséges dzsihádisták, hogy Irak és Szíria szunnita területein létrehozzák az Iszlám Államot. Moszul elestekor döbbent rá Obama, hogy eltolta, nem kicsit, nagyon.

Összekapta magát

Nem volt mese, lépni kellett. Első lépésként sikerült elűzni a megosztó miniszterelnököt, utána megszületett a döntés, hogy az amerikai erők csatlakoznak az Iszlám Állam elleni harchoz, de nem szárazföldi csapatokkal, hanem légierővel, katonai szakértőkkel, és az iraki kormány és hadsereg gatyába rázásával. Rövidesen lett új miniszterelnök, aki együttműködik a szunnitákkal, ténylegesen egységkormányként próbál működni. Amerika felvonultatta légierejét, ami olyan meggyőzően hatékony volt, hogy a továbbiakban senki nem akart a támogatása nélkül harcolni.

Légben szerzett tekintély

Így Amerika szerepe és tekintélye úgy megnőtt, hogy rábízták az iraki hadsereg megszervezését, kiképzését, a hadműveletek megtervezését, de még annak eldöntését is, hogy melyik csatában ki vehet részt és melyik területen harcolhat. A moszuli csatában például az Irán által támogatott síita milíciák harcolhatnak a várostól nyugatra, a gyakorlatilag független kurdok északon és keleten, ugyanakkor a városba az al-Abadi miniszterelnöknek felelős iraki hadsereg nyomulhat be. Ugyanakkor az iraki hadsereg együttműködik a szunnita törzsi milíciákkal.

Ilyen együttműködés a legkülönfélébb erők között még tavaly is elképzelhetetlen volt. Az eredmény meg is van: bő két hét alatt az együtt harcoló koalíció több száz négyzetkilométernyi területet vett vissza az Iszlám Államtól, amely már csak Moszul egy részét tartja ellenőrzése alatt. Ott a Bloomberg szerint iratokat égetnek és felgyújtják a közigazgatás épületeit, ami azt jelzi, ők is tudják, hogy elvesztik az egész várost. nekik már végük, az utánuk következő működőképes politikai rendezés viszont már az új amerikai elnökre marad.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG