<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egy hatalmas városért kell még megküzdeni, Moszulért, és ez nem lesz sétagalopp. Kell hozzá a szuperhatalmi segítség: Amerika több száz katonát küld, hogy irányítsák a harcot. Eddig sikeres volt a hadjárat, és ha Moszult beveszik, vége az Iszlám Államnak Irakban. Akkor viszont békét kell kötni, de nem olyat, mint Szaddam után.

Az amerikai védelmi miniszter, Ash Carter Bagdadba utazott, találkozott az iraki miniszterelnökkel és hadügyminiszterrel, valamint amerikai katonai parancsnokokkal. Velük közölte, hogy jön az 560 fős erősítés, és arra a légibázisra fogják őket irányítani, amely a Moszul elleni offenzíva kiindulópontja lesz a várostól 60 kilométerre, a tervek szerint még idén. A légibázist nemrég foglalták vissza a dzsihádistáktól, és mostanra sikerült is üzemképessé tenni.

Még idén

Úgy tűnik, Obama elnök még hivatali idejében szeretné Irakot megtisztítani az Iszlám Államtól. Mindazonáltal a hadművelet idejéről még nem hoztak döntést, mert bár Carter szerint az amerikai erők így már alkalmasak lesznek arra, hogy a hadműveletet irányítsák és támogassák, az iraki erők még nem állnak készen egy ekkora feladatra, pontosabban az iraki elit erők a kurdok és a síita milíciák nélkül nem biztos, hogy boldogulnának a feladattal, ezért azokkal is egyeztetni kell.

Eddig a kurdokkal nem sikerült közös tervet kidolgozni, és Amerika szerint a kurdok és a síita milíciák részvétele olyan, a háború utáni kérdéseket is felvethet, melyeket a jelenlegi iraki kormány nem feltétlenül tud egyedül kezelni. Egy republikánus parlamenti bizottság vezetője szerint az elnöknek több pénzt kéne kérni a kongresszustól, hogy további amerikai katonákat küldhessenek. Az kétségtelen, hogy egy város felszabadítását remekül elvégzik az amerikaiak, ez 13 éve is jól ment Szaddam Husszein megdöntésekor. A neheze utána jött, amikor békét kellett volna teremteni.

Délen könnyebb volt

Moszul helyzete más, mint a nemrég elfoglalt Falludzsa városáé. Falludzsa Bagdadhoz közel fekszik, vegyes síita-szunnita arab területen, így az iraki hadsereg a síita milíciák támogatásával fel tudta szabadítani, miközben arra vigyázni kellett, hogy a városban rekedt szunnita lakossággal szemben ne legyenek ellenségeskedések. A békefolyamatnak amúgy is kulcseleme lesz, hogy a két eltérő vallási csoport között hogy lehet majd egyensúlyt teremteni, hisz ez 2003 után nem sikerült.

Kurdok és szunnita arabok

Moszul északon van, és lakossága jórészt szunnita arab, miközben északról kurdok lakta területek övezik, sőt az iraki kurd főváros, Erbil sincs messze. A kurdok nem is lelkesednek túlzottan, hogy a városért harcoljanak, ahol az arab lakosság esetleg ellenségesen fogadná őket. Ugyanakkor elég komoly támogatást nyújthatnak anélkül is, hogy a városi harcokban részt vennének, például segíthetnek a környező területek biztosításában.

A város felszabadításának az amerikaiak szerint is feltétele egy konkrét terv arra, hogy állítják azonnal helyre a biztonságot, az alapvető ellátást és a terület kormányzását a hadműveletek után. Ezek 2003-ban elmaradtak, abban bízván, hogy az irakiak maguk megoldják, de ez nem történt meg. Anarchia és vallási háború kezdődött, és végül 10 év után ezt használták ki a dzsihádisták, hogy létrehozzák kalifátusukat.

Makro / Külgazdaság Bukarest hazaküld 40 orosz követségi embert
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:28
Mélyponton vannak a román-orosz kapcsolatok Putyin háborúja miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin erősen löveti Herszon belvárosi körzeteit
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:58
Az orosz erők ágyútűz alá vették csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon városát - közölte Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója a Telegramon.
Makro / Külgazdaság Megint rákaptak a kínaiak az új autókra
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:11
Májusban 7,3 százalékkal, 1,76 millióra emelkedett az eladott új személygépkocsik száma az előző hónaphoz képest - közölte a kínai személyautók szövetsége (CPCA) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az olcsóbbá vált energiahordozók jót tettek a külkereskedelemnek
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:39
Javultak a cserearányok. 
Makro / Külgazdaság Így fogadták Novák Katalint a svájci parlamentnél - videó
Wéber Balázs | 2023. június 8. 12:20
A köztársasági elnök kétnapos látogatáson jár Liechtensteinben és Svájcban.
Makro / Külgazdaság Ismét példát mutattak a románok nekünk egy fontos ügyben
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 12:10
A román kormány a pedagógusok társadalmi megbecsülésének javításáról fogadott el szándéknyilatkozatot.  
Makro / Külgazdaság Ez lenne az a bizonyos tüdőlövés? Recesszióban maradt az eurózóna gazdasága
Litván Dániel | 2023. június 8. 11:56
A legfrissebb adatok szerint a várakozásokat alulteljesítve az idei első negyedévben is tovább csökkent az eurózóna GDP-je.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyéket is lépéskényszerbe hozta a mai inflációs adat
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:57
Az infláció mérséklődése a következő hónapokban is folytatódhat az alapanyagárak és a termelési költségek csökkenése miatt.
Makro / Külgazdaság Mi történik? Közel 10 százalékkal drágult a gáz két nap alatt
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:22
Nem csillapodik a gázár-emelkedés, a tegnapi 6 százalék után ma is 3 százalék feletti pluszban cserél gazdát az irányadó TTF-típus a rotterdami árutőzsdén.
Makro / Külgazdaság A háború elbukott – megindult Putyin utódjának keresése
Káncz Csaba | 2023. június 8. 09:35
Az orosz elit már tudja, hogy a Kreml elveszítette ezt a háborút. Ahogyan sok orosz közember szemében is Putyin és kollégáinak nemzedéke szimbolikusan elbukott az ukrán vezetéssel szemben, akik egy generációval fiatalabbak. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG